Faceți căutări pe acest blog

vineri, 1 octombrie 2010

Prof. Constantin Milică: Proprietăţile terapeutice ale plantelor medicinale acţionează în următoarele direcţii:




- încetinirea procesului de îmbătrânire (infuzii din frunze de frasin, păpădie, cătuşnică, creasta cocoşului, anghinare, buberic, flori de tei şi conuri de hamei);

- întinerirea memoriei (infuzie din frunze de roiniţă, salvie şi fragi de pădure, decoct sau tinctură din rădăcini de cerenţel, tinctură din frunze de Gingko biloba, brânca-ursului şi de leurdă, macerat în vin din rădăcini de angelică);

- păstrarea vitalităţii şi a energiei fizice şi intelectuale (decoct din rădăcini de lemn dulce, macerat în vin din vârfuri de urzică vie);

- în cazul tremurului de membre şi cap, respectiv boala Parkinson, apărută după exces de alcool şi nicotină, nervozitate, oboseală mare, frig şi scleroză multiplă, se utilizează infuzie de sunătoare, lavandă, cimbru de cultură şi urzică vie sau tinctură de măselariţă. La braţele cu tremur se aplică băi calde cu infuzie dintr-un amestec de coada-şoricelului, frasin, mesteacăn, coada-calului şi coada-racului (2-3 băi pe zi) sau unguente din ricin, lavandă, tătăneasă şi sunătoare.

- pentru oboseala picioarelor se face, seara, o baie caldă cu decoct din coajă de salcie (100 g la 4 litri apă ce se fierbe timp de o oră).

- prelungirea stării de tinereţe se asigură din timp prin remedii cu rădăcini de ginseng, flori de rozmarin, păducel şi tei, anghinare, tătăneasă, măceşe, frunze de fragi de pădure, iar înainte de mesele principale se recomandă un amestec din fructe de anason, fenicul şi mărar (luate în părţi egale).

În fiecare dimineaţă se recomandă câte o cană de ceai preparat din coada-calului, sunătoare, măceşe zdrobite şi frunze de fragi de pădure. La sfârşitul meselor principale se recomandă o cană cu suc din fructe de pădure (afine, cătină albă şi coacăze negre), îndulcit cu miere de albine şi diluat cu apă plată. În locul sucului de fructe se poate bea o cană de ceai verde ca antidot împotriva îmbătrânirii şi cu efecte în scăderea colesterolului, topirea grăsimilor şi neutralizarea acizilor graşi.





CARBUNELE VEGETAL


Pulberea şi pastilele negricioase sunt cel mai bun leac.

De mii de ani, cărbunele vegetal a fost folosit cu succes în medicina populară. Ieftină, uşor de procurat şi cu putere mare de vindecare, pulberea neagră este şi astăzi utilizată ca leac pentru mai multe probleme de sănătate.

Ulcer şi gastrite
Cărbunele vegetal calmează crizele acestor afecţiuni, neutralizând aciditatea sucurilor gastrice. Dacă ai ulcer sau gastrită, poţi folosi cărbunele cu încredere. Se diluează o linguriţă cu pulbere în jumătate de pahar cu apă şi se bea de patru ori pe zi. Dacă preferi cărbunele vegetal sub formă de comprimate, ele se administrează conform prospectului.

Astenii de sezon
Primăvara şi toamna, când se instalează cu mai mare uşurinţă astenia, poţi urma o cură cu cărbune vegetal. Se pun într-un pahar cu apă două, trei bucăţi de cărbune. Se lasă de seara până dimineaţa, după care se bea compoziţia, fără a se amesteca. Se pot consuma câte două pahare pe zi.

Probleme respiratorii
Atunci când te simţi obosită şi fără chef de viaţă, bea un pahar cu apă în care ai adăugat, cu câteva ore înainte, o linguriţă cu cărbune
Cărbunele vegetal are un rol important în atenuarea crizelor de tuse, dar şi a celor de astm. Astfel, se umezesc cu apă rece două linguri cu pudră de cărbune şi se beau pe parcursul a 48 de ore, de câte două ori pe zi, după fiecare masă. De asemenea, se mai face un amestec dintr-o lingură cu pulbere de cărbune cu 150 ml de lapte cald şi se bea de două ori pe zi.

Inflamarea ochilor
Pentru că are capacitatea de a calma şi de a reduce inflamaţiile, cărbunele vegetal poate fi folosit cu succes şi pentru unele afecţiuni oftalmologice. Se fac cataplasme din trei linguri cu pulbere amestecate cu apă rece, până se obţine o pastă. Se pune produsul într-o bucată curată de tifon şi se aplică pe ochi. În locul apei, se poate folosi ceai de tei.

Afecţiuni dermatologice
Înţepături de insecte, muşcături de şarpe, eczeme sau furunculi: toate se pot trata rapid cu cărbune vegetal. Într-o cană cu apă rece se pun şase linguri cu pulbere neagră şi se amestecă bine, până se formează o pastă. Se aşază preparatul pe locul afectat şi se lasă opt ore. În cazul în care te confrunţi cu răni deschise, e indicat să presari pulbere uscată.

Alcoolism
Cei care renunţă la alcool resimt, cel mai adesea, o stare de oboseală sau chiar de balonare, motiv pentru care o cură cu cărbune vegetal îi poate ajuta să treacă mai uşor peste aceste probleme. Pentru un efect rapid, se pune o linguriţă cu pudră de cărbune într-o jumătate de cană cu apă. Se lasă de seara până dimineaţa, după care se bea, fără să se amestece compoziţia. De asemenea, se mai poate combina pulberea cu infuzie de cimbrişor.

Curăţarea dinţilor
Dacă vrei să ai dinţi mai albi, dar şi mai curaţi, poţi urma o cură cu cărbune vegetal. Se dizolvă o lingură cu pulbere din acest produs în 150 ml de lapte cald şi se bea de două ori pe zi, timp de două-trei săptămâni. Remediul se face de trei ori pe an.

Obţinut din esenţe lemnoase

În mod normal, cărbunele vegetal se obţine prin arderea unor esenţe lemnoase, precum plopul, eucaliptul, teiul, nucul, cireşul sau mărul. Jarul este păstrat într-un vas de metal, pentru o conservare mai bună. Totuşi, dacă ţi se pare prea complicat de preparat, poţi beneficia de efectele benefice ale pulberii negricioase apelând la capsulele disponibile în farmacii.

Material preluat din “Libertatea pentru femei 30 Septembrie 2010- Libertatea.ro

TRUCURI...IN BUCATARIE..

.... pentru a savura fara grija o supa, o poti degresa usor: pune in ea, cit e inca fierbinte, frunze de laptuci; acestea absorb grasimile in exces si transforma supa intr-un aliment dietetic
.... vasele de Teflon se curata impecabil daca se pun pe foc cu o solutie din 3 linguri de bicarbonat diluat in apa; vasul se tine citeva minute la fiert pe foc, apoi se da la o parte, se clateste cu apa calduta si se sterge cu o cirpa moale
.... bidoanele din plastic care au prins miros vor redeveni folositoare daca se umplu cu apa fierbinte in care s-a dizolvat praf de copt; se agita bine vasul acoperit si se lasa macar 12 ore, apoi se goleste si se clateste
.... cind este necesara o curatare minutioasa a hotei, foloseste o solutie cu apa fierbinte, detergent de spalat vase si amoniac pentru a inlatura grasimea; invelisul filtrului se inlatura si se spala in apa fierbinte; se lasa sa se usuce complet inainte de a fi inlocuit; lamele ventilatorului se sterg cu o solutie cu amoniac
.... ca sa scapi de rugina care se depune pe masina de tocat, pe obiectele de nichel sau pe aragaz, freaca locurile afectate cu jumatati de ceapa, efect garantat
.... resturile de mincare lipite de vase sau ustensile pot fi indepartate usor daca inmoi vasele intr-un amestec de bicarbonat de sodiu si apa, timp de 10 minute
.... cind versi ulei pe fata de masa, presara imediat faina sa absoarba grasimea; sterge apoi cu un prosop din hirtie
.... razatoarea pe care au ramas resturi de alimente se poate curata cu un cartof crud, curatat de coaja
.... atunci cind cumparati miere, nu ocoliti mierea zaharisita, deoarece sigur este o miere veritabila
.... borcanele cu miere se pastreaza in locuri intunecate, deoarece mierea este fotosensibila si in contact cu lumina, mai ales cu lumina puternica a soarelui, isi pierde din calitati
.... in locul unde se pastreaza mierea nu trebuie sa se pastreze si sarea, deoarece aceasta este higroscopica si datorita umiditatii crescute a aerului din incita, mierea poate fermenta
.... mirosurile neplacute dispar ca prin farmec, daca topesti zahar intr-un vas, pe aragaz, in care adaugi un praf de scortisoara; efect garantat
.... cel mai bun remediu impotriva moliilor este uleiul de cedru; se gaseste in farmacii sau in magazine cu uleiuri eterice; unge cu acesta usile sifonierului; are si efect odorizant
.... in cazul in care ai ramas cu verdeturi in frigider, precum mararul sau patrunjelul, iar acestea s-au vestejit intre timp, le poti recupera, daca le tii cam o ora inmuiate in apa rece cu otet
.... ficatul devine fraged, la prajire, daca il pui pentru o jumatate de ora in suc de morcovi sau de rosii

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare