Faceți căutări pe acest blog

vineri, 26 noiembrie 2010

Usturoiul – un mic miracol pentru sanatate




Usturoiul a fost considerat mult timp un medicament minune obtinut din plante, datorita exceptionalelor efecte terapeutice si puterilor vindecatoare care i-au fost atribuite.
Denumirea botanica este de Allium sativum , face parte din familia N.O. Liliaceae.
Usturoiul obisnuit, membru al aceleiasi familii de plante din care apartine si ceapa, este de o asemenea vechime incat este dificil sa descoperi tara din care isi are originile sigure.
Frunzele usturoiului sunt lungi, inguste si plate ca ale ierbii. Bulbul este de natura compusa, fiind format din “catei”, grupati impreuna intre membrane si inchisi intr-un sacut subtire.
Florile plasate la capatul tijei sunt alburii si grupate impreuna intr-un cap globular sau o umbrela. Partea care se foloseste este bulbul.
Bulbul usturoiului contine alicin, enzime, proteine, minerale, vitaminele B si C, lipide, aminoacizi si uleiuri volatile.
Proprietatile active ale usturoiului depind de un ulei esential, volatil, intepator, care se poate obtine rapid prin distilare cu apa. Acest ulei este bogat in sulf, dar nu contine oxigen. Din acest motiv apare si mirosul pregnant.
In vremurile vechi, usturoiul era folosit pentru tratarea leprei si a varsatului. Folsirea lui ca antiseptic este recomandata din cele mai inaintate timpuri. Unguentele si lotiunile pe baza de usturoi sunt adesea folosite pentru tratarea unor inflamatii puternice. Era folosit de asemenea ca si cataplasma pentru rani grave.
Siropul de usturoi este o adevarata comoara pentru tratarea racelilor, astmului, raguselilor, tusei, dificultatilor in respiratie si multe alte afectiuni ale plamanilor, mai ales in bronsite cornice, prin puterile sale expectorante. Frectionand pe piept si pe spate intre omoplati cu un amestec din bulbi sfaramati se poate vindeca tusea.
Se spune ca infuzia de catei sfaramati, luata inainte si dupa fiecare masa, are efecte pozitive impotriva epilepsiei.
Un catel sau doi de usturoi amestecati cu miere si luati doua sau trei seri la rand este benefic pentru tratarea reumatismului si arterosclerozei.
Efectul diuretic al usturoiului trateaza edemul si previne o viitoare formare a acestuia. Este folosit si pentru tratarea celor ce sufera de isterie.
Sucul de usturoi facut prin fierberea in lapte a cateilor de usturoi sfaramati este folosit pe post de vermifug.
Usturoiul crud este folosit in combaterea acneei. Exista dovezi clare si despre faptul ca ajuta la scaderea nivelului colesterolului.
Usturoiul reduce aparitia riscului de aparitie a eclampsiei – presiune ridicata a sangelui si retinerea proteinelor in urina – in timpul sarcinii. De asemenea poate imbunatati greutatea la nastere a bebelusilor care sunt se dezvolta corespunzator, fiind prea mici.
Stiinta moderna a demonstrat ca usturoiul este un puternic antibiotic cu o larga gama de aplicabilitate. Deoarece corpul nu opune rezistenta usturoiului, efectele lui benefice se pastreaza pe un timp indelungat. Este singurul antibiotic care ucide bateriile si protejeaza corpul in acelasi timp.
Componentul activ principal din usturoi – aliicin – are efecte antimicrobiene si cardioprotective si este folosit pentru usurarea durerilor cardiace.
Usturoiul are de asemenea si efect antifungus. Aliicin-ul dezactiveaza amibele ce produc dizenteria si protejeaza impotriva tantarilor.
Studiile au demonstrat ca usturoiul are un puternic efect antioxidant. Ajuta la digestie si tine mucoasa stomacala sanatoasa.
Usturoiul a fost intotdeauna recunoscut pentru efectele afrodisiace , iar din punct de vedere medical s-a dovedit ca imbunatateste semnificativ circulatia sangelui.
De-a lungul timpului au fost publicate numeroase informatii si dezvaluiri despre rolul usturoiului impotriva cancerului stomacal si la san. Este foarte bine stiut faptul ca aceasta planta intareste sistemul imunitar care este foarte important pentru lupta impotriva cancerului. Cercetari recente demonstreaza clar ca usturoiul functioneaza atunci cand este vorba de prevenirea si tratarea cancerului.
Mod de preparare:
Sucul din usturoi crud diluat cu apa, pus la sterilizat pe un tampon din muschi de turba si apoi aplicat pe rana are efect antiseptic. Se foloseste pentru rani infectate, acnee, negi si varice.
Cate 2 grame zilnic de pudra de usturoi au un efect puternic in tratarea glicemiei si a colesterolului.
Siropul de usturoi, obtinut prin fierberea cateilor de usturoi curatati, adaugand otet, zahar, pana la stadiul de sirop, este un remediu popular pentru astm si tuse.
Atentionare:
Usturoiul crud este foarte puternic, deci consumul excesiv poate cauza iritarea sau ranirea tractului digestiv.
Unele persoane sunt alergice la usturoi. Simptomele alergiei la usturoi includ iritatii la nivelul pielii, febra si dureri de cap.
Usturoiul poate interveni si impotriva anticoagulantilor, deci trebuie evitat inaintea vreunei operatii.
S-a dovedit ca intre suplimentele pe baza de usturoi si medicamentele anti-SIDA exista o reactie daunatoare organismului uman.
In acelasi timp, usturoiul provoaca o sensitivitate marita a retinei fata de lumina.
Femeile insarcinate si cele ce alapteaza nu trebuie sa consume usturoi, deoarece poate produce un discomfort cardiac fetusului sau bebelusului.
Mirosul intepator poate fi diminuat sau eliminat prin consumarea unei lingure de miere, patrunjel crud sau unui mar.
Tinand cont de toate aceste sfaturi acesta planta va poate fi de un real ajutor, ieftin si la indemana, ajutandu-va in momentele grele in care medicamentele clasice nu dau rezultate.
Nu uitati de permanenta recomandare, ca in cazul aparitiei unor efecte negative sa consultati un medic pentru a nu va face rau singuri.
Intr-un borcan de sticla se pun 350 grame de usturoi zdrobit peste care se toarna 220-250 de grame alcool de 95-96°, rom sau tarie. Borcanul se inchide ermetic si se pune in frigider timp de 10 zile. In cea de-a 11-a zi se filtreaza totul cu o strecuratoare foarte fina sau cu tifon. Lichidul obtinut se toarna in acelasi borcan si se pune inca 2 zile in frigider. Dupa aceasta perioada remediul este gata pentru tratament (picaturile se pot lua cu putin lapte sau apa inainte de a incepe sa mancam), dupa cum urmeaza:

NUMAR DE PICATURI

ZIUA MIC-DEJUN PRANZ CINA
1 1 2 3
2 4 5 6
3 7 8 9
4 10 11 12
5 13 14 15
6 16 17 18
7 12 11 10
8 9 8 7
9 6 5 4
10 3 2 1
11 15 25 25
12 25 25 25

Se va continua cu cate 25 de picaturi, de 3 ori pe zi, pana la terminarea intregii cantitati.

TERAPIA NU SE POATE REPETA DECAT O DATA LA 5 ANI !!!

Acest preparat din extract de usturoi curata organismul de grasimi si pietre, imbunatateste metabolismul si astfel toate vasele sangvine (re)devin mai elastice. Regleaza greutatea corpului, topeste cheagurile de sange, vindeca diafragma miocardica bolnava, arterioscleroza, inapetenta (lipsa poftei de mancare), sinuzita, hipertensiunea, bolile bronho-pulmonare, face sa dispara artritele, artrozele si reumatismul. Vindeca gastritele, ulcerele de stomac si hemoroizii, absoarbe orice fel de tumori externe si interne, vindeca diferitele tulburari de vedere si auz, impotenta. Are efect benefic asupra intregului organism.

ATENTIE: Alcoolul nu trebuie sa contina alte substante (clorura de benzalconiu sau metanol).

Ce ascund durerile inimii

"Înţepăturile" inimii nu trădează mereu boli cardiace. Stresul, lipsa de calciu, bolile pulmonare şi junghiurile intercostale sunt tot atâtea motive ale durerilor.

Înţepăturile de inimă sunt frecvente, dar în majoritatea cazurilor sunt inofensive. Stresul, lipsa de calciu şi spasmosfilia, efortul fizic şi intelectual intens, dar şi mesele copioase pot provoca înţepături scurte de inimă, palpitaţii şi dificultăţi respiratorii. În celelalte cazuri poate fi vorba despre dureri intercostale şi boli pulmonare.

Atacuri de panică şi de inimă

"Stresul, emoţiile puternice, examenele, supărările sunt responsabile, de cele mai multe ori, de înţepăturile de inimă specifice tinereţii. Aceste manifestări nu sunt periculoase şi cedează după administrarea calmantelor, anxioliticelor. Apa cu zahăr este un mit şi este eficientă doar în caz de hipoglicemie, în acele momente important este ca pacientul să rămână nemişcat", explică conf. dr Florin Mitu, şeful Secţiei de cardiologie a Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi.

În cazul în care înţepăturile de inimă sunt provocate de spasmofilie sau de atacuri de panică, se va trata lipsa de calciu şi de magneziu, minerale necesare unei contracţii normale a muşchiului inimii.

De asemenea, înţepăturile de inimă pot fi simptome ale bolilor endocrine, în special hipertiroidie, dar şi ale bolilor pulmonare, precum pneumoniile, bronşitele şi bronhopneumoniile. Aceste afecţiuni nu trebuie neglijate, întrucât pot degenera în miocardită, inflamaţie a muşchiului inimii care, netratată corect, poate duce la insuficienţă cardiacă.

Risc pentru şoferi şi cei care stau mult timp la birou

Nevralgiile intercostale sau aşa-zisul "junghi" intercostal reprezintă cele mai frecvente cauze ale durerilor de inimă, dar şi motive de panică. Aceste dureri retrosternale (resimţite în spatele sternului) apar pe fondul unor mişcări bruşte, la schimbările de temperatură sau pot fi provocate de reumatism şi de inflamaţii ale articulaţiilor dintre coaste şi stern.

"Predispuşi sunt cei care petrec foarte mult timp la birou, în faţa calculatorului, sau şoferii, care stau tensionaţi într-o poziţie fixă o perioadă mai lungă de timp. Şi sportivii pot acuza astfel de junghiuri, din cauza mişcărilor bruşte şi traumatismelor pe care le pot suferi în timpul antrenamentelor", adaugă specialistul. Junghiurile intercostale se tratează cu antiinflamatoare pastile sau unguente.

Semnele durerii cardiace

În timp ce înţepăturile de inimă cauzate de alte boli decât cele cardiace sunt de scurtă durată, localizate într-un punct fix şi dispar la schimbarea poziţiei, durerea de natură cardiacă acoperă o suprafaţă mai mare a pieptului şi, de cele mai multe ori, iradiază spre interiorul umărului, braţului şi mâinii stângi.

În plus, durerea anginoasă durează în jur de zece minute, iar dacă depăşeşte o jumătate de oră, intervine riscul de infarct miocardic, caz în care durerile sunt însoţite de transpiraţii reci, hipotensiune, ameţeli şi asfixiere. Bărbaţii fumători, cu obezitate abdominală şi funcţii de conducere sunt cei mai predispuşi la infarct miocardic.

TESTE NECESARE

EKG, ecografie, radiografie


Orice tip de durere la nivelul inimii, mai ales la cei care au antecedente în familie, trebuie investigate de un cardiolog care va face o serie de testări.

Iniţial se va efectua un consult clinc, medicul va asculta inima şi în cazul în care va depista anumite modificări, indiferent de natura lor, zgomote, trepidaţii, va solicita efectuarea electrocardiogramei (EKG).

Dacă şi acest examen va releva modificări ale ritmului inimii, următorul pas va fi realizarea unei radiografii pulmonare sau a unei ecocardiografii. "Ecografia inimii permite examinarea şi măsurarea cavităţilor inimii, dar şi frecvenţa fluxurilor de sânge.

Pe de altă parte, radiografia toracică stabileşte dacă modificările inimii sunt de natură pulmonară", explică conf. dr Florin Mitu, şeful Secţiei de cardiologie a Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi.

Totodată, dacă în urma examenului clinic şi a electrocardiogramei nu se constată modificări ale ritmului inimii, pacientul va trebui să-şi facă analizele de sânge, pentru a depista eventualele carenţe de calciu şi de magneziu.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare