Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Iată 5 superalimente care previn cancerul


Incă un doctor confirmă faptul că lupta cu cancerul incepe din farfurie. După ce neurologul american David Servan-Schreiber a publicat o carte in care a descris modul in care s-a vindecat de cancer band ceai verde şi mancand peşte gras, usturoi şi roşii, doctorul canadian Richard Béliveau, de la Universitatea din Quebec, şeful catedrei de prevenire şi tratament al acestei boli şi autorul lucrării “Foods to Fight Cancer” (n.r. - Alimente în luptă cu cancerul, traducere aproximativă din engleză), vorbeşte despre existenţa unor superalimente care pot preveni teribila maladie.
 1. Broroccoli
Conform dr. Béliveau, toate legumele crucifere (conopida, varza) au proprietăţi anticancerigene, însă broccoli e cel mai eficent, deoarece conţine o cantitate mare de sulforafan. Aceasta e o substanţă care activează enzimele din sistemul imunitar, atacă celulele canceroase şi, totodată, ajută organismul să elimine compuşii chimici cu potenţial cancerigen.
Previne cancerul: de sân, de ficat, de plămâni, de prostată, de piele, de stomac, de vezică urinară.
Sfatul medicului: adaugă broccoli în salate, în omleta de la micul dejun şi chiar în toppingul de pizza, numai consumă- l cât mai des!
2. Mure
Toate fructele de pădure conţin fitonutrienţi care combat cancerul, însă murele au cea mai mare concentraţie de antocianine, deci sunt cele mai indicate pentru prevenirea şi tratamentul acestei maladii. Antocianinele încetinesc dezvoltarea celulelor canceroase şi apariţia unor noi vase de sânge, cu ajutorul cărora aceste celule s-ar putea hrăni.

Previn cancerul: bucal, de colon, de esofag, de piele.
Sfatul medicului: consumă zilnic o jumătate de cană de fructe de pădure. Ideal ar fi să mănânci mure, dar şi celelalte - zmeură, fragi, afine - sunt eficiente.
3. Nuci
Nucile sunt benefice în lupta cu cancerul, deoarece conţin fitosteroli. S-a demonstrat că aceşti compuşi vegetali (similari cu colesterolul din produsele animale) blochează receptorii de estrogen din celulele canceroase localizate la nivelul sânului, încetinind înmulţirea lor.

Previn cancerul: de sân, de prostată.
Sfatul medicului: mănâncă zilnic 30 de grame de nuci.
4. Usturoi
Fitochimicalele din usturoi împiedică apariţia nitrozaminelor, agenţi cancerigeni puternici, care se formează în stomac sau în tubul digestiv când mâncăm alimente ce conţin nitraţi (aditivi alimentari folosiţi la conservarea mezelurilor şi brânzeturilor).

Previn cancerul: de sân, de colon, de esofag, de stomac.
Sfatul medicului: pune usturoi zdrobit (prin zdrobire se eliberează enzime benefice) în salate sau în sosuri, când găteşti.
5. Roşii
Tomatele sunt cea mai bună sursă de licopen, un fitonutrient din familia carotenoidelor, care are rol antioxidant. Mai multe studii efectuate de cercetători din întreaga lume au arătat că licopenul reduce riscul de cancer, iar odată instalată această afecţiune, ajută la stoparea înmulţirii celulelor cancerigene.
Previn cancerul: de endometru (ţesutul care căptuşeşte uterul), de plămâni, de prostată, de stomac.
Sfatul medicului: consumă roşiile gătite, nu proaspete, pentru că prin încălzire creşte cantitatea de licopen pe care organismul o poate absorbi.
«Aceste vegetale sunt miraculoase»
 Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi (foto), preşedintele Institutului de Cercetări Alimentare din România, împărtăşeşte convigerile medicului canadian.
“Am colaborat de nenumărate ori cu specialiştii în nutriţie din Montreal, Canada. Cercetările efectuate acolo sunt serioase, iar alimentele anticancer enumerate de dr. Béliveau sunt extrem de sănătoase. Vegetalele selectate sunt miraculoase şi le-am inclus şi eu în cele două volume ale lucrării mele «Noua ordine alimentară - Şi noi ce mai mâncăm azi?»”, ne-a declarat prof. Mencinicopschi. (Oana Timar)

joi, 6 ianuarie 2011

Transformarile fibrochistice ale sanilor

In fiecare luna, inainte de menstruatie cu o saptamana, poate chiar cu zece zile, te dor sanii. El ramane surprins cand nu-l mai lasi sa-i atinga; nici un sutien nu te multumeste, orice haina pare prea aspra pentru pielea ta. Uneori mai mult, alteori mai putin, dar la fel de neplacut de fiecare data. In plus, cand ti-ai palpat sanii, parca ai simtit si un mic nodul la unul din ei, pe care nu l-ai mai gasit insa la o a doua palpare, dupa menstruatie. Daca te regasesti in cele de mai sus, citeste articolul despre una din cele mai frecvente afectiuni feminine, mastita fibrochistica.


Aceasta entitate clinica este cunoscuta sub mai multe denumiri: displazia sau distrofia fibrochistica, boala fibrochistica, mastopatia fibrochistica, mastoza, boala chistica Reclus. Este cea mai frecventa leziune a sanilor, fiind intalnita la 1/5 pana la 1/3 din femei intre 35 si 50 de ani, chiar mai tinere, incidenta sa maxima fiind insa in preclimacteriu - inainte de instalarea menopauzei, cand o regasim la 2/3 din femei.

Boala consta in modificari ale structurii sanilor, manifestate clinic in principal prin durere - mastodinie, modificari ale consistentei sanilor, uneori secretii mamelonare transparente, verzui sau brune. Cauza nu este bine cunoscuta, dar se pare ca se datoreaza unor disfunctii hormonale, printr-un exces de hormoni estrogeni ce biciuiesc glanda mamara, actiune necontrabalansata prin actiunea progesteronului, celalalt hormon feminin. Din punct de vedere al cauzei, transformarea fibrochistica se aseamana cu cancerul mamar, aparand la nulipare (femei care nu au avut copii) sau au avut o prima sarcina la varste inaintate. Aceasta nu reprezinta insa o regula.

Modificarile care apar la nivelul sanilor explica simptomatologia. Estrogenii determina o crestere a canalelor galactofore - canale pe unde in lactatie se scurge laptele catre mamelon, care se dilata, ducand la aparitia de mici chisturi - formatiuni pline cu lichid. Chisturile sunt de dimensiuni mici, rareori diametrul lor depasind cativa centimetri si prezinta un continut clar sau verzui. Sunt de obicei multiple, tasate unul in celalalt. Are loc o crestere a tesutului glandular si sanii devin mai densi, cu multipli noduli.

Simptomele pe care le acuza femeia sunt durerea - mastodinia - ce poate fi permanenta, cu accentuare premenstruala, sau discontinua, instalandu-se in zilele dinaintea menstruatiei. Durerea poate iradia de-a lungul marginilor externe ale sanilor, de-a lungul bratelor. Uneori durerea este inlocuita de simpla senzatie de jena sau greutate a sanilor. Scurgerile mamelonare sunt bilaterale, provenind din mai multe orificii, clare sau cu tenta verzuie sau bruna. Palparea sanilor evidentiaza unul sau mai multe chiste - se simt ca mici noduli - neaderente de tesuturile din jurul lor sau chiar aparitia unui placard nodular, dureroase la palpare si care sufera modificari ciclice ale consistentei - premenstrual cresc usor, sunt mai dure si mai dureroase.

Desi afectiunea in sine nu este o afectiune maligna, intre acesti noduli se pot "ascunde" si formatiuni maligne, care in felul acesta sunt mult mai greu de depistat. De aceea, diagnosticul clinic nu este intotdeauna suficient pentru a exclude un eventual cancer. De multe ori, pacienta este cea care insista asupra excluderii, fara echivoc, a cancerului mamar. Mamografia - examenul radiologic al sanului - devine din aceste motive necesara. Daca formatiunile chistice sunt de dimensiuni mai mari medicul poate recomanda ecografia mamara - care are avantajul ca este o metoda neinvaziva - sau punctionarea chistului cu evacuarea unei cantitati de lichid si studiul acestuia la microscop pentru a depista posibile celule tumorale. Acest examen la microscop se poate face si din secretiile mamelonare.

Ca ultima solutie de diagnostic si totodata de tratament se face operarea sanului cu inlaturarea leziunii suspecte, portiune care se studiaza pe loc la microscop si se pune diagnosticul definitiv. Transformarile fibrochistice recidiveaza dupa interventia chirurgicala, iar cicatricile ce se formeaza dupa indepartarea unei portiuni din glanda fac si mai dificila supravegherea sanului respectiv.

Transformarile fibrochistice pot ramane stabile pe parcursul intregii existente a femeii sau se pot accentua in premenopauza. Ele nu se transforma intr-o leziune maligna, dar pot coexista cu cancerul de san, ingreunand si intarziind depistarea acestuia.

Conduita in transformarile fibrochistice ale sanilor consta in supravegherea prin examene clinice periodice si mamografie si combaterea durerii, in cazul in care aceasta este suparatoare. Tratamentul chirurgical nu este recomandat intr-o afectiune simpla, deoarece boala recidiveaza.

Concluzii:
- mastita fibrochistica este cea mai frecventa leziune a sanilor;
- se manifesta prin durere si senzatie de greutate in sani;
- este o leziune benigna, de cele mai multe ori stationara;
- poate coexista cu un cancer de san, caruia ii ingreuneaza diagnosticul;
- atitudinea este de supraveghere prin examene clinice periodice si mamografie.
http://www.121.ro/articole/art1148-transformar...

marți, 4 ianuarie 2011

5 Remedii naturiste pentru constipatie si balonare

Tulburarile intestinale, meteorismul si constipatia sunt urmari firesti dupa excesele alimentare sau in cazul unei diete saraca in fructe, legume si cereale integrale.
Multe persoane sufera de tulburari intestinale, indiferent de varsta. Cele mai bune remedii in combaterea balonarii si constipatiei sunt cele legate in primul rand de alimentatie. 

constipatie si balonare5 Remedii naturiste pentru constipatie si balonare


Cerealele integrale

Se recomanda ca la doua zile sa se consume in locul micului dejun cereale integrale cu lapte. Acestea au un cntinut ridicat de fibre care, hidratate (de aceea se consuma cu lapte) refac miscarile intestinale, retin apa in scaun si sporesc detoxifierea. Totodata cerealele integrale sunt considerate alimente de top impotriva cancerelor de colon. 

Mierea


Cateva lingurite de miere pe zi fac minuni pentru digestie, insa atentie, zaharul trebuie exclus din alimentatie. Puteti bea ceaiuri laxative indulcite cu miere pentru un efect rapid, insa ceaiurile laxative nu trebuie consumate pe o perioada lunga de timp. 

Iaurturile

Iaurturile contin bacterii probiotice importante pentru reglarea florei intestinale. Astfel efectele consumului de iaurt sunt puternic detoxifiante, reglatoare pentru tranzitul intestinal (fiind utile atat in constipatie cat si in diaree). 

Semintele de in

Semintele de in sunt bogate in fibre si in substante cu efect laxativ. 

Fructele

Frcutele contin vitamine, fibre, o cantitate insemnata de apa si minerale. Ele trebuie consumate in stare proaspata. Se recomanda cateva fructe pe zi pentru a evita constiatia.

Alte recomandari:
- Mancati mai rar carne, de evitat cea de porc. Se recomanda sa consumati carne de pui sau peste. Recomandabile sunt doua mese cu carne pe zi. 
- Consumati doi litri de lichide pe zi. 
- Masa de fructe trebuie mancata separat de restul meselor, de preferat la o ora intre mese.
Sursa: Healthy.ro


luni, 3 ianuarie 2011

Retete naturiste pt. toate bolile - 3 APARATUL RESPIRATOR

T.B.C. - cu caverna
12 oua cu coaja cu tot se tin timp de 12 ore in suc natural de lamaie (trebuie sa le acopere), apoi se bat bine, se amesteca cu 1 kg de hrean curatat de coaja si dat pe razatoare, 1 litru de tuica naturala tare (palinca de prune), 1 kg miere. Amestecul se tine la macerat timp de 9 zile, dupa care se ia zilnic cate un paharel (100 ml), dupa mesele principale.
Supuratie cronica pulmonara
- Cura cu usturoi: 80 catei de usturoi pisati se pun in 200 ml apa clocotita, intr-un vas emailat bine acoperit. Dupa 1 minut se ia de pe foc, se lasa acoperit sa se raceasca. Toata cantitatea se bea pe parcursul unei zile, cate o lingurita din timp in timp. Se face o cura de 20 de zile. Dupa o pauza de 10 zile se poate relua.
- Se beau 3 cani/zi de infuzie de busuioc, o lingurita la cana.
- Se bea o cana de ceai de podbal/zi - infuzie o lingurita la cana.
- Vin de tataneasa: 5 radacini de tataneasa proaspata spalate si taiate fin se vor lasa 5 saptamani intr-un litru de vin alb natural. Se beau cate 100 ml de 3 ori/zi cu 1/2 ora inainte de masa.
- 40 capatani de arpagic se oparesc cu apa fiarta (apa cat sa le acopere). Se lasa la racit cu capac, se scurge apa si se acopera arpagicul cu 1/2 litru ulei de masline. Se freaca pana se obtine un piure, din care se ia cate o lingurita
dimineata si una seara inainte de masa.
- Tinctura de propolis: cate 40 picaturi de 3 ori/zi intr-un pahar cu lapte cald cu o ora inaintea meselor.
Inflamatii ale cailor respiratorii
Se prepara un sirop de propolis pentru: bronsite, traheobronsite, tuse, astm.
Se fierb 5 gr propolis in 200 ml apa la foc mic pana ce scade la jumatate. Se
strecoara si se aduga 500 gr miere amestecandu-se pana la omogenizare.
Se iau 4-6 linguri /zi.
Preparatul este valabil 2 saptamani la frigider.
Bronsita astmatica
Se prepara reteta din: 1 kg morcovi (rasi pe razatoarea mare), 1 kg zahar,
drojdie cat o nuca si 3 litri apa. Se pun toate intr-un borcan, se amesteca pana se topeste zaharul si se aseaza aproape de o sursa de caldura. Se lasa 3 saptamani, acoperit cu o hartie la gura, ca sa nu intre praful.
Compozitia nu se mai amesteca. In timpul macerarii, morcovii se misca prin
borcan in sus si in jos, iar cand medicamentul este gata, se aseaza pe fundul
borcanului. Lichidul se limpezeste. Se strecoara si se trage in sticle. Se ia de 3 ori/zi inainte de mesele principale cate un paharel de 100 ml. Dupa ce lichidul se termina, tratamentul se poate repeta la un interval de 3 saptamani.
Silicoza
Se preapara infuzie de podbal 2 lingurite la 250 ml apa.Se beau 3 cani/zi.
In timpul tratamentului se recomanda ingerarea de 3 ori/saptamana a cate 2
lingurite de hrean ras marunt amestecat cu 4 lingurite de miere.
Acest tratament dureaza maxim 4 luni.
Bronsita
Se preapara un sirop contra bronsitei astmatice si anginei pectorale.
Se pun intr-un vas la macerat timp de 7 zile urmatoarele ingrediente:
1 kg miere, sucul de la 10 lamai si 10 capatani de usturoi date prin masina de
tocat. Se iau cate 4 lingurite/zi.
Bronsita, gripa
Se pun intr-un litru de apa coaja de la o portocala si 4 frunze de dafin. Se lasa
la macerat 4 ore, se filtreaza si se bea pe stomacul gol in mai multe reprize.Acest preparat scade febra, elimina durerile de cap si ajuta la o refacere rapida.
Tusea
Se fierb, pana ce apa scade la jumatate in 300 ml apa, urmatoarele:) lingura de chimen, o lingura floare de tei, 2 cepe mici, 6 nuci si 2 linguri de zahar. Se strecoara. Seara se iau cate 5 linguri, una la interval de 10 minute de cealalta. Se repeta, daca e cazul, a doua si a treia zi.
Bronsita cronica, tuse, raguseala
Se amesteca un pahar suc de ridiche neagra cu un pahar miere.
Preparatul se pastreaza la frigider.
Se iau 2 linguri de 3 ori/zi.
Tuse convulsiva
Se prepara siropul de ridiche neagra: se aseaza intr-un borcan straturi
alternative de rondele de ridiche neagra si zahar. Se formeaza pana a doua zi un sirop abundent. Se iau 4-6 linguri din acest sirop zilnic.
Siropul este in acelasi timp si un foarte bun fortifiant impotriva oboselii.
Boli de plamani (bronsita, pneumonie, T.B.C., etc.)
Se prepara apa de sfecla: se iau 2 borcane de 10 litri fiecare, 2 kg de sfecla
rosie curatata, se dau pe razatoarea mare dupa care se pun intr-un borcan peste care se toarna apa clocotita pana se umple borcanul.
Incepand cu a doua zi se consuma numai acel lichid in loc de apa (1 1/2 - 2
litri/zi). Cand lichidul este pe sfarsite, pregatim cel de al doilea borcan.
Tratamentul nu trebuie intrerupt 3 luni.
Astm
Se fierb 3 catei de usturoi pisati intr-o cana de lapte 5 minute si se bea
amestecul inainte de culcare timp de 21 de zile.
Astm bronsic
- 400 gr usturoi pisat se amesteca cu sucul de la 24 de lamai intr-un borcan, se acopera ermetic borcanul si se lasa 24 de zile; se agita inainte de folosire.
O lingurita de amestec se pune in 100 ml de apa si se bea seara inainte de
culcare. Dupa 10-14 zile boala scade in intensitate foarte mult.
- Se fierbe lapte de capra cu flori si frunze de pastarnac, timp de 10-15 minute, la foc mic. Se ia de pe foc si dupa 30 de minute se beau cate 100-200 ml, de 3-5 ori/zi.
- 125 gr de seminte de in puse intr-un tifon se fierb in 400 ml apa la foc mic pana se obtine un lichid gros. Lichidul obtinut se amesteca cu sucul de la 4-6 lamai (functie de marimea lor), se pune intr-un borcan inchis la culoare si se pastreaza la rece. Dupa 3 zile se ia cate o lingurita de preparat de 6-8 ori/zi.
Laringita
500 gr suc de varza rosie, 3 gr sofran, 500 gr miere se fierb pana la obtinerea
unui sirop. Se ia cate o lingura de 3-4 ori /zi.
Dureri de gat
Se prepara un sirop astfel: 6 linguri de zahar caramelizat (ars in craticioara), se sting cu o cana de apa. Se fierbe timp de 10 minute impreuna cu o ceapa mica (necuratata de coaja), o nuca in coaja (spalata si sparta), o lingurita de seminte de chimen si 3 frunze de dafin. Dupa cele 10 minute se ia de pe foc, se tine vasul acoperit pana la racirea lichidului, care se strecoara, se pune intr-o sticla si se tine la rece.
Se iau o data pe zi 5 lingurite, intre mese, pana cand siropul se termina.
Tuse rebela
Se prepara un ceai din stiuleti de porumb. Se spala un stiulete cu boabe cu tot
(de preferinta cu cocean rosu), indiferent de soi, indiferent de anotimp.Se pune la fiert intr-un litru de apa. Cand lichidul incepe sa se coloreze, se strecoara si se bea. Ceaiul se bea caldut, timp de 2-3 zile, in loc de apa.
Bronsita
O ceapa taiata marunt se fierbe cu 250 ml alcool rafinat, pe foc foarte mic, pana cand spirtul se evapora complet, iar ceapa se ingalbeneste putin. Se adauga: 250 gr zahar, 250 gr miere de albine, 250 gr unt, 250 gr ulei de floarea soarelui. Se fierb pana se obtine un sirop usor legat (aproximativ 800 gr). Se strecoara si ceapa se arunca. Se adauga 30-40 de picaturi de tinctura de propolis cand produsul s-a racit.
Se iau 3 lingurite/zi pentru copii si 3 linguri/zi pentru adulti.
Raguseala, pierderea vocii, infectii ale gingiei
Se pun 10 frunze de dafin intr-o cana cu apa clocotita. Se lasa la racit, dupa
care se fac gargara si clatiri ale gurii cu acest preparat. Tratamentul este mai eficient daca este repetat de 3 ori/zi.

APARATUL URINAR
Infectie urinara
Se amesteca in parti egale: splinuta, dragaica, urzica.
Se face infuzie din 4 lingurite de amestec la 1 litru de apa. Se beau cele 4 cani inghititura cu inghititura intr-o zi. In fiecare din ele se adauga o lingurita de bitter suedez. Tratamentul dureaza 21 de zile.
Cistita
- Ceai de muguri de plop, 3 cani/zi dintr-o infuzie de 2 lingurite la cana. Se
consuma zilnic 2 lingurite de otet de mere diluate in ceai.
- Ceai din crengute de visin. Se curata numai coaja de pe crengute si se prepara un ceai fiert 3 minute. Se bea o cana pe zi.
- Ceai de busuioc, 2-3 cani pe zi. Se consuma caldut.
- Ulei de coriandru: 3 picaturi in ceai de 2 ori/zi timp de 4 zile.
Pentru crizele de colibacili se mareste doza de ulei de coriandru la 3 reprize/zi, timp de 10 zile.
Dizolvarea pietrelor la rinichi
Tamaia de smirna granulata si de culoare alb-galbui (nu cea cu arome) este un leac foarte bun pentru dizolvarea pietrelor si restabilirea echilibrului ionic in
organism. Se iau cate 3 boabe de tamaie (nu mai mari decat un bob de mazare), se imbraca fiecare bob in miez de paine (pentru a nu atinge dintii, pentru protectia lor) si se inghit dimineata pe stomacul gol.
Boabele se iau alternativ, o zi da, o zi nu pana la disparitia pietrelor.
Regimul va fi fara carne si fara apa bogata in saruri minerale.
Prostatita cronica
- Se iau zilnic, 3 lingurite cu varf de polen, cate una inaintea fiecarei mese,
tinandu-se in gura pana la dizolvarea granulelor.
- Se consuma 2 linguri de seminte de dovleac/zi.
- Se fac bai de sezut in fiecare seara cu tarate de grau timp de 20 de
minute.Tratamentul dureaza intre 21 - 42 de zile.
Prostata
- Intr-un pahar cu apa calda se pune o lingurita de suc de usturoi si o lingurita
de ulei de masline. Se beau 3 asemenea pahare/zi inainte de mese. Tratamentul dureaza cel putin 21 de zile.
- 2 linguri de musetel + 2 linguri de pufulita cu flori mici se fierb 10 minute in 2 litri de vin alb. Dupa racire, se strecoara si se adauga 100 gr miere. Se pastreaza la rece.Se consuma cate 100 ml lichid dimineata pe stomacul gol si 100 ml seara cu 1/2 ora inainte de cina. Tratamentul dureaza un an.
- Suc din frunze de urzica proaspete, se ia cate o lingura de 3 ori/zi.
- Suc proaspat din frunze si radacina de patrunjel: se consuma cate 150 ml/zi,
dimineata pe stomacul gol.
- Se face cura cu drojdie de bere, timp de 10 zile.In 1/2 litru suc de morcovi se
pun 4 linguri praf de drojdie uscata. Se amesteca bine si se tine in frigider. Se
agita inainte de a se consuma. Se bea intreaga cantitate intr-o zi in 3 reprize.
Afectiuni urinare, colita, enterocolita
Se amesteca in parti egale urmatoarele plante: cimbru, sunatoare, busuioc,
coada-calului. Se face o infuzie din 4 linguri de amestec in 1 si 1/2 litru de apa
clocotita, timp de 10 minute. Se raceste si se strecoara, se adauga 2 linguri de miere.Se consuma cantitatea intreaga pe parcursul unei zile.
Nefrita
Se prepara seara, din 2 linguri frunze de mesteacan infuzate in 250 ml apa.
Dupa ce se raceste se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar; se acopera si se lasa pana dimineata cand se strecoara si se bea jumatate din cantitate. Cealalta jumatate se bea dupa 4 ore. Se repeta la 7 zile.
Cistita
Se usuca in cuptor coaja de la 4 mere, se piseaza si se pune o lingura din
aceasta pulbere in 400 ml apa clocotita. Se infuzeaza 15 minute. Se beau 3
cani/zi.
Adenomul de prostata
- Infuzie o lingurita la cana din amestec: ghimpe 50 gr, cimbrisor 100 gr, coada soricelului 100 gr, musetel 100 gr, fenicul 50 gr. Se bea dimineata pe stomacul gol o cana.
- Se amesteca : ulei de ienupar 4 ml, ulei de chimen 5 ml, ulei de fenicul 5 ml. Se iau 3-5 picaturi de 2-3 ori/zi intr-o lingurita de miere.
- Se fierb in 500 ml apa 3 minute: 3 lingurite de radacina tataneasa si o lingurita ghimpe. Se lasa la infuzat 20 de minute, se strecoara si se bea in cursul zilei.
- Pufulita cu flori mici - o lingurita de planta la o cana de apa clocotita, infuzat 10 minute. Se beau 2 cani/zi, una dimineata pe stomacul gol, cealalta seara inainte de culcare.
Litiaza renala si biliara
Se amesteca 10 ml ulei de porumb cu 500 gr miere, apoi se adauga la
compozitie 4 albusuri batute spuma. Se ia cate o lingurita dimineata inainte de
masa.
Pietre, nisip la rinichi
- Coaja de la o portocala (uscata) se tine o noapte intr-un litru de apa.
Dimineata se pune la foc mic aproximativ o ora, pana ce lichidul scade la 1/2 litru. Se bea cu inghitituri mici timp de 12 ore. Reteta se repeta 3-5 zile. Dupa a doua zi puteti analiza urina.
- Timp de 7 zile in fiecare dimineata, cu 2 ore inainte de a manca se bea un
paharut de tuica plin cu suc de ridiche neagra.
- Timp de 3 saptamani in fiecare dimineata cu 2 ore inainte de masa se bea un ceai facut din 2 linguri de seminte de canepa, zdrobite si fierte in 150 ml apa, pana ce lichidul ramane la jumatate.
- Se rasneste un pahar de seminte de canepa si se fierbe cu 3 pahare de lapte proaspat, pana ce lichidul scade la un pahar. Se strecoara si se bea fierbinte inainte de masa de dimineata. Procedeul se repeta 5 zile consecutiv cu o pauza de 10 zile, dupa care se reia si se poate continua pana la un an. Eficienta este maxima atat pentru rinichi cat si pentru ficat.
Insuficienta renala
Se rasnesc 30 gr radacina de anghinare, iar pulberea se pune la macerat in ½
litru de vin alb natural, timp de 7 zile. Se strecoara si se beau cate 50 ml de 3
ori/zi inaintea meselor principale.
Retentie de urina, nefrita, cistita, calculi renali, guta
Infuzie din 25 gr de matase de porumb intr-un litru de apa clocotita. Se strecoara si se indulceste cu miere. Se bea pe parcursul unei zile. Nu se depaseste 1 litru /zi.
Dezintoxicarea rinichilor
Se bea un suc inainte de masa de pranz cu 30 minute, timp de 7 zile, din: o
sfecla mica rosie, 2 mere, jumatate varza alba.
Curatarea de saruri
Se acopera cu apa 2 linguri de orez nedecorticat sau integral si se lasa asa 24 de ore. Dimineata se fierbe orezul timp de 5 minute dupa ce a dat in clocot si se consuma pe stomacul gol. Dupa aceasta, 4-6 ore nu se mananca nimic.
Tratamentul se face cate 2 saptamani de 2 ori pe an.
Eliminarea depunerilor calcaroase
Se fierb la foc mic timp de 5 minute 25 gr foi de dafin. Se ia vasul de pe foc si
se lasa acoperit 3 ore. Se strecoara si se bea lichidul cu inghitituri mici pe
parcursul zilei. Procedeul se repeta a doua si a treia zi. Peste o saptamana, ciclul de 3 zile se repeta. Dupa un an, acest procedeu se va repeta timp de 6 zile.
Curatarea rinichilor
Dureaza o saptamana, vara, si se poate repeta dupa 2-3 saptamani.
Se vor consuma numai pepeni si paine neagra. E bine sa se faca o baie fierbinte intre 2 si 3 noaptea (in faza de bioritm a rinichilor) si in acel moment sa se consume pepene cu paine.

APARATUL GENITAL
Dereglari menstruale
-Tinctura de marar in 100 ml alcool de 45°-50° se p un 7 lingurite de planta
uscata rasnita. Se lasa la macerat 7 zile dupa care se strecoara si se pune in
sticlute mici, inchise la culoare. Se ia o lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar de apa de 3 ori/zi pe stomacul gol.
Tratamentul dureaza minim 21 de zile.
- Pulberea de seminte de marar.Semintele se macina fin cu rasnita de cafea. Se administreaza o lingurita rasa de 3 ori/zi. Pulberea se tine sub limba 15 minute, apoi se inghite cu putina apa. O cura dureaza minimum 21 de zile.
Ambele tratamente cu marar (tinctura sau pulbere) au drept efect reglarea ciclului menstrual, remedierea amenoreei , cresterea sanilor, incetinirea ritmului de crestere a pilozitatii la femei, cresterea secretiei de lapte la femeile care alapteaza.
Amenoree
- Se rasnesc fin 50 gr seminte de marar, 50 gr radacina de lemn dulce, 50 gr
seminte de chimen. Se amesteca cele 3 pulberi de plante si se tin intr-un borcan inchis ermetic. Se administreaza 1-2 lingurite, de 3 ori/zi, pana la terminarea borcanului. Pulberea se tine sub limba 15 minute, apoi se inghite cu putina apa. Aceasta reteta favorizeaza declansarea ciclului menstrual putand prelungi tineretea biologica a femeilor ajunse in prag de menopauza.
Se recomanda prudenta in administrare in caz de fibrom uterin, chist ovarian,
mastoza, cancer.
- Se fierb in 2 litri de apa: 5 gr foi de dafin si 50 gr radacina de patrunjel taiata
marunt pana ce cantitatea de lichid scade la jumatate. Se strecoara si se va
consuma treptat pe parcursul zilei. Se repeta 7 zile.
Dismenoree
- Se rasnesc fin: seminte de marar, cretisoara si traista ciobanului.
Se pun intr-un borcan de sticla 5 lingurite pulbere de marar, 10 lingurit e de
cretisoara si 5 lingurite de traista ciobanului. Se toarna peste ele alcool de 45°- 50° cat sa le acopere si se lasa la macerat 10 zile , dupa care se strecoara si se pune tinctura in sticlute mici, inchise la culoare.
Se ia o lingura din aceasta tinctura diluata intr-o cana cu apa, de 3 ori/zi pe
stomacul gol. Tratamentul dureaza minim 2 luni.
- Se rasnesc fin, in cantitati egale: seminte de angelica, muguri de zmeura si
cretisoara. Se combina plantele si se administreaza o lingurita rasa de pulbere, de 4 ori/zi tinandu-se sub limba 15 minute, apoi inghitindu-se cu putina apa.
Tratamentul dureaza minim 3 luni.
Pentru aparitia fluxului menstrual intarziat
- infuzie din o lingurita de iedera la cana timp de 10 minute. Se beau 2 cani/zi.
Insuficienta ovariana
Se face un amestec din: radacina de lemn dulce 100 gr, sunatoare 100 gr,
sofran 50 gr. Se toarna peste 2 lingurite de amestec 250 ml apa clocotita si se
infuzeaza 10 minute intr-un vas acoperit. Se strecoara, se beau 2 ceaiuri pe zi
timp de 6 saptamani. Dupa o luna de pauza se poate relua.
Regularizarea ciclului menstrual
Se prepara vin de aloe: 1/2 kg planta de aloe de 3-5 ani se toaca marunt si se amesteca cu 1 kg miere + 2 litri vin rosu (Cabernet). Se amesteca cu o spatula de lemn la 2-3 zile. Dupa ce a fermentat 6 saptamani, se strecoara si se pastreaza in sticle in frigider. Se beau zilnic, cate o lingura inaintea celor 3 mese.
Fibrom uterin
Se beau 50 ml tinctura de tataneasa, de 2 ori/zi inainte de masa timp de 3-4
luni. Tinctura se prepara in casa:
Se taie marunt radacinile de tataneasa si se pun intr-o sticla de 1 litru pana la
jumatate. Cealalta jumatate se umple cu alcool (tuica curata).
Se lasa la macerat 3 saptamani. Apoi, se strecoara.
Mastoza fibro-chistica
In 600 ml apa, se fierb la foc mic, 2 linguri de radacini de tataneasa timp de 25
minute. Apoi se adauga: o lingurita frunza de nuc, o lingurita coada soricelului, o lingurita musetel si 1/2 lingurita rostopasca. Totul se infuzeaza 15 minute, apoi se strecoara. Lichidul se imparte in doua : o ceasca se bea seara si una dimineata cu o ora inainte de masa. Cu plantele ramase de la prepararea ceaiului se pun comprese pe san. Tratamentul dureaza 42 de zile.
Mastoza
Se amesteca: 100 gr terci din radacini prospete de brusture, 100 gr miere, 100 gr ulei de ricin, sucul de la 2 lamai. Aceste ingrediente se pun intr-un tifon si se aplica pe piept peste noapte. Acest tratament se face 2 saptamani cu pauza de 10 zile, apoi se poate repeta.
Fibrom uterin
Se pun la macerat intr-un recipient de sticla timp de 3 zile urmatoarele: 1/4 litru tuica de tescovina, 1/4 kg zahar candel pisat, 1/4 litru suc de lamaie strecurat, ¼ litru ulei de masline presat la rece. Se agita de cateva ori pe zi. Se ia de trei ori pe zi cate un paharut (de tuica) pe stomacul gol.
Amenoree
Se amesteca in parti egale: talpa gastii, salvie, lemn dulce, coada soricelului,
urzica, sofran. Se infuzeaza o lingura la cana. Se beau zilnic 3 cani timp de 6 luni.
Noduli mamari si ovarieni
Se amesteca 100 gr miere de albine curata, cu 50 gr Apilarnil si se iau zilnic, cel putin 3 linguri. Se pot lua pana la maxim 100 gr zilnic.
Acest tratament dureaza 3 luni. Se mai poate lua dimineata pe stomacul gol o
lingura de polen.
Trichomonas vaginalis
Un tampon de vata imbibat cu iaurt natural (care sa nu fie pasteurizat), se
introduce in vagin seara la culcare. Tratamentul dureaza 7 zile.
Mastoza chistica
Se amesteca ceara de albine rasa pe razatoarea mare, o mana cu pelin uscat
sau verde, peste care se toarna tuica de tescovina (tuica sa fie numai din struguri de vin). Acest amestec se pune intr-un tifon si apoi in sutien peste sanul bolnav. Se va uda acest amestec cu tuica, atunci cand se usuca, dupa 4-5 ore. Se poate folosi de 6-8 ori, apoi se prepara altul. Inca din primele ore incepe sa cedeze durerea. Inainte sa se aplice compozitia, sanul se unge cu alifie de galbenele.
Nivel de progesteron scazut
Tinctura de coada soricelului cate 30 de picaturi de 3 ori/zi timp de 10 -15 zile
/luna.
Impotenta
Se prepara vin de telina: se pun la macerat timp de 3 zile 2 teline mari
proaspete intr-un litru de vin alb natural. Se bea un paharel (150 ml) la fiecare
masa.
Se consuma 1 litru de ceai de telina/zi: infuzie din frunze si ramuri.
Impotenta si sterilitate masculina, hipofunctie a glandelor corticosuprarenale
Timp de 2 luni se consuma 7 linguri de sirop de pin pe zi pe stomacul gol.
Siropul de pin se prepara numai din ace care se culeg proaspete si se zdrobesc pe o planseta de lemn cu un tocator de lemn. Se umple trei sferturi un borcan cu acele de pin zdrobite peste care se toarna miere. Se inchide borcanul si se lasa la macerat 3 saptamani. Siropul se filtreaza. Se poate face si din muguri, primavara, dar cel din ace culese in luna ianuarie este cel mai bogat in uleiuri volatile si ca atare, are efectele cele mai bune. Pentru tuse, bronsita, astm, pneumonii, se iau cate 4 linguri zilnic.
Anexita
Se face un aluat din 200 gr faina, 100 ml otet si 100 ml ulei. Coca obtinuta se
aseaza pe partea de jos a abdomenului, se acopera cu un plastic si se lasa toata noaptea. Tratamentul dureaza 14 zile.
Reglarea activitatii hormonale
Se ia sublingual o lingurita de pulbere de radacina de lemn dulce de 3 ori/zi si
se tine 10 minute, dupa care se inghite cu apa.
Rani pe colul uterin
O lingura de marul-lupului (pulbere) + o lingura radacina de tataneasa (pulbere) + o lingura musetel se lasa la inmuiat in 1/2 litru de apa rece de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Plantele ramase se fierb in 1/2 litru de apa pana cand lichidul scade la jumatate. Dupa racire, se strecoara si se amesteca cele doua extracte. Cu acest concentrat se face spalatura vaginala cu ajutorul irigatorului. La 2-3 zile se fac si bai de sezut cu acelasi ceai. Tratamentul se face pana la vindecare.

APARATUL DIGESTIV
Toate bolile de ficat
Se face un amestec in parti egale: pelin, urzica, anghinare, tintaura.
Se face o infuzie dintr-o lingurita de amestec la 250 ml apa clocotita, timp de 10 minute. Se strecoara, se bea caldut dimineata pe stomacul gol si se sta pe partea dreapta 30 de minute.
Cura dureaza 16 saptamani astfel:
- 1 saptamana cura zilnica/ 1 saptamana pauza
- 2 saptamani cura zilnica/ 2 saptamani pauza
- 3 saptamani cura zilnica/ 3 saptamani pauza
- 4 saptamani cura zilnica/ 4 saptamani pauza
Afectiuni hepato-biliare, afectiuni gastro-intestinale, afectiuni cardiace,
probleme respiratorii, transpiratia picioarelor, afectiuni renale, psoriazis,
scleroza multipla, paralizie, guta
Se face cura cu boabe de ienupar. Aceasta cura dureaza 23 de zile.
In prima zi se iau 4 boabe, in a 2-a zi - 5 boabe, apoi se creste progresiv pana in ziua a 12-a, cand se vor lua 15 boabe. Incepand cu ziua a 13-a, incepem sa scadem cate o boaba zilnic, pana la sfarsitul curei, cand se va ajunge din nou la 4 boabe.
Pentru un tratament complet sunt necesare 213 boabe de ienupar.
Inainte de a fi inghitite, boabele de ienupar se vor mesteca foarte bine.
Cura cu boabe de ienupar mai este indicata si in tratamentul altor afectiuni ca:
hemofilie, stomatita, neuroastenie, hipertensiune arteriala, reumatism, ascita,
anexita si metroanexita, cefalee, sciatica, obezitate, impotenta, mastoza chistica.
Boli ale ficatului, curatarea sangelui
Se prepara siropul de papadie. Se pun intr-un litru de apa rece doi pumni de
flori de papadie, care se pun apoi pe foc mic. Dupa ce da 2-3 clocote, se ia vasul de pe foc si se lasa sa stea o noapte, acoperit. Adoua zi, se strecoara, presandu-se bine florile in maini pentru a iesi tot sucul.
In lichidul obtinut se pune 1 kg de zahar si o jumatate de lamaie, fara coaja, taiata felii. Se pune vasul pe foc foarte mic, fara capac. Lichidul se ingroasa fara a fierbe.
Se lasa compozitia sa se raceasca. Trebuie sa se formeze un sirop
de consistenta mierii lichide. Daca este prea subtire, se mai pune o data pe foc. Se iau 3 linguri/zi, fiecare lingura diluata intr-o cana cu ceai.
Ciroza umeda
Aceasta reteta ajuta la eliminarea lichidului in ciroza umeda.
Se ia pelin uscat, se freaca in palme pentru a se arunca betele, apoi se rasneste pentru a se obtine pulberea de pelin. Din acest praf se ia cate o lingurita cu o ora inainte de masa, dimineata, la pranz si seara - in prima saptamana, dupa care se bea cate o cana de ceai indulcit cu miere.
A doua saptamana, se iau doua lingurite de pelin, tot dimineata, la pranz si seara, iar a treia saptamana cate trei lingurite dimineata, la pranz si seara, tot inainte de masa. In urma acestui tratament se elimina pe nesimtite tot lichidul acumulat. Tratamentul se poate repeta dupa o pauza de trei saptamani.
Hepatita epidemica
Intr-un litru de apa oparita se pun 5 grame de rostopasca uscata si se lasa la
infuzat 12 ore. Dupa aceea, se strecoara si se amesteca cu 200 grame miere.
Totul se pune in sticla si se pastreaza la frigider. Se ia cate o lingura din ora in
ora de 12 ori/zi. Cura pentru un copil dureaza 5 zile, iar pentru un adult 10 zile.
Ciroza
- 2 pahare suc de varza/zi; se consuma varza inabusita.
- Se rasnesc in cantitati egale: rostopasca, armurariu si pedicuta.
Se ia o jumatate de lingurita din acest amestec (pulbere) si se tine sub limba 15 minute, dupa care se inghite cu apa, de 3 ori/zi inaintea meselor principale cu ½ ora.
Ciroza lichida
- Un pumn se aschii de radacina de dud alb (agud), se pun seara in doi litri apa. A doua zi se fierb pana scade lichidul la 1,250 litri. Se strecoara si se bea timp de o zi.
Ceaiul se bea pana cand scade burta. Se face o pauza de 3 saptamani si apoi se mai repeta inca 14 zile. Se va urina foarte des, iar la inceputul tratamentului urina va avea culoare rosiatica.
In fiecare an, aceasta reteta se poate repeta timp de 3 saptamani.
- 1 kg ceapa rosie se curata si se toaca marunt. Se pune intr-un borcan si se
toarna peste ea 5 litri tiuca curata. Se lasa la macerat 10 zile. Din acest amestec se iau dimineata pe stomacul gol 30-40 ml, apoi se sta culcat pe partea dreapta 30 de minute, dupa care se serveste masa de dimineata. In cel
mai scurt timp ficatul incepe sa se regenereze.
Icter
- 30 gr rostopasca se pun la macerat 3 ore in 1/2 litru de vin alb curat, de tara.
Se strecoara si se beau 150 ml inainte de mese. Inlatura rapid icterul.
- 20 gr galbenele, 20 gr sofran se fierb 5 minute intr-un litru de vin alb. Se beau cate 50 gr de 3 ori/zi inaintea meselor principale.
- Se bea 3 zile la rand cate 1 litru de lapte dulce in care a fiert radacina de stevie.
Dezintoxicarea ficatului
Se bea un amestec de sucuri timp de 7 zile, seara cu o jumatate de ora inainte de culcare din: 2 morcovi, 1 radacina de patrunjel, o ridiche neagra, 3 mere.
Hepatite
- Ceai de anghinare: infuzie 10 minute din 2 lingurite de planta in 750 ml apa
clocotita. Se bea cantitatea intreaga in cursul unei zile in mai multe reprize.
- Ceai din fructe de armurariu (protejeaza si reface celula hepatica), infuzie 10
minute din: 2 lingurite de fructe zdrobite in 300 ml apa clocotita. Se bea o ceasca, dimineata pe stomacul gol (150 ml); 75 ml dupa masa de pranz si 75 ml seara.
- Ceai de rostopasca (decongestioneaza ficatul); infuzie 10 minute din: 1 lingurita la 200 ml apa clocotita. Se imparte cantitatea in 3 si se bea pe parcursul zilei, timp de 10 zile.
- Ceai de pedicuta: infuzie 10 minute din o lingurita de planta la 250 ml apa
clocotita. Se bea dimineata pe stomacul gol cu 1/2 ora inaintea micului dejun.
- 50 gr muguri de mesteacan se pun in 500 ml vodca timp de 10 zile. Se bea cate o lingurita din preparat cu putina apa de 3 ori/zi cu 15- 20 minute inaintea
meselor.
- Din 2 catei de usturoi pisati amestecati cu sare se fac doua „bile“ care se tin sub buza superioara, atata timp cat suporta bolnavul. Se repeta tratamentul 3 zile consecutiv, dupa care se reia o data la doua zile. Dupa 10 zile, vindecarea este garantata. Acest usturoi, se pare ca distruge tocmai virusul.
- In fiecare seara, inainte de culcare se inghite o lingura de ulei de seminte de
dovleac presat la rece si se sta pe partea dreapta 1/2 ora (Este foarte eficient si in adenomul de prostata).
Hepatite, ateroscleroza, anemie
Se prepara cidrul din fructe de catina astfel: se iau 400 gr fructe uscate sau 1 si 1/2 kg fructe proaspete si se pun in 10 litri apa impreuna cu 3 kg zahar. Se lasa la fermentat 10-15 zile. La suprafata se formeaza, de obicei, o pelicula uleioasa pe care e bine s-o adunati si s-o depozitati separat, caci este foarte eficienta in tratamentul ranilor greu vindecabile sau al arsurilor severe.
Dupa ce cidrul este gata, se strecoara si se beau cate 50 ml/zi inainte de masa principala.
Boli de ficat, in special hepatita C
Se prepara borsul de sfecla: 1 kg sfecla rosie taiata bucati, o legatura de
patrunjel, o legatura marar, o legatura leustean, o capatana de usturoi, o lingurita de drojdie sau o mana de malai.
Deasupra lor se toarna apa si se lasa la macerat la temperatura camerei.
Cand lichidul este gata acrit, se strecoara si se reumple borcanul cu apa. Borsul care rezulta a doua oara este mai slab. Din prima strecurare se beau cate doua pahare/zi, iar din a doua , cate 4 pahare/zi.
Borsul se poate bea in tot cursul anului. Este bun si in bolile de plamani si ca
depurativ general al organismului.
Chisturi pe ficat, plamani, rinichi
In prima saptamana se inghite in fiecare dimineata, pe stomacul gol un bob de
tamaie alba (cat un bob de mazare) invelit in miez de paine (ca sa nu atinga dintii fiindca formeaza carii). In urmatoarele 3 saptamani se procedeaza la fel, dar, numai din doua in doua zile.
In parallel, se beau 3-4 pahare cu ceai de traista ciobanului inaintea meselor
principale si chiar intre mese, in loc de apa.
Curatarea ficatului
Se fierb 40 gr galbenele timp de 10 minute intr-un litru de apa.
Aceasta cantitate se bea in cursul zilei de trei ori/zi, cu 20 minute inainte de masa. Tratamentul dureaza 2-3 saptamani.
Eliminarea pietrelor de la bila si ficat
- Prima zi : se ia masa de pranz, cina nu. Inainte de culcare se ia un amestec
de 100 gr ulei masline cu 100 gr suc proaspat de lamaie si se sta pe partea
dreapta 20-30 minute.
- A doua zi: dimineata se face clisma. In timpul zilei se bea numai apa fiarta putin indulcita cu miere si cu un adaus de suc de lamaie. Seara se face din nou clisma.
- A treia zi: dimineata se face clisma. Ziua se consuma legume fierte si fructe.
Dupa una din clisme vor aparea pietrele. Daca dupa ultima clisma nu vor aparea pietre, atunci procedura se repeta peste cinci zile. Procedura se mai repeta o data peste doua saptamani.
Eliminarea pietrelor de la bila
1 kg de radacina de patrunjel se fierbe in 2 litri de apa pana scade la 1 litru.
Se beau 150 ml dimineata si seara pe nemancate si se sta apoi pe partea
dreapta 20 minute.Tratamentul poate dura 3-4 luni.
Eliminarea pietrelor de la bila si rinichi
Se prepara doua ceaiuri separat :
- ceai de brusture: decoct din 2 linguri radacina maruntita se pun in 500 ml apa clocotita si se mai lasa sa fiarba 2 minute.
- ceai de turita mare: infuzie din o lingura de planta se opareste cu 500 ml apa
clocotita.Dupa racire, cele doua ceaiuri se strecoara si se amesteca.Se bea
intreaga cantitate portionata pe o zi. Reteta se mai repeta inca 3 zile.In aceste
zile nu se mananca alimente care contin calciu (lactate, fasole etc.).
Eliminarea pietrelor de la bila
Se rasnesc seminte uscate de pepene rosu. Timp de 10 zile, dimineata pe
nemancate se ia o lingurita din pulberea obtinuta impreuna cu o lingura de ulei de masline presat la rece si se sta culcat pe partea dreapta 20 minute. Tratamentul dureaza 3 luni, cate 10 zile pe luna, atunci cand luna este in descrestere.
Disfunctii ale vezicii biliare si ale ficatului
- Se amesteca urmatoarele plante in cantitatile indicate: tintaura 10 gr, seminte de chimen 15 gr, frunze de roinita 15 gr, frunze de menta 20 gr, cimbrisor 20 gr si muguri de ienupar 20 gr.
Peste o lingurita de amestec se toarna o cana de apa clocotita si se lasa sa stea 5 minute. Se strecoara. Se beau zilnic 2 cani de ceai cald.
- Se amesteca urmatoarele plante in cantitatile indicate: radacina de obligeana 10 gr, frunze de strugurii ursului 10 gr, frunze de trifoiste de balta 10 gr, seminte de in 10 gr, coada calului 10 gr, frunze de mesteacan 20 gr, teci de fasole 30 gr. Se fierb 3 lingurite de amestec 10 minute in 750 ml apa. Se strecoara. Se beau, zilnic , 3 cani de ceai cald.
Dischinezie biliara, hepatite, gastrita
Se pun intr-un vas emailat 30 gr de seminte de patrunjel. Se toarna peste ele
un pahar cu apa si se pune amestecul sa fiarba in „bain-marie“
1/2 ora. Se strecoara. Se ia cate o lingura de 5-7 ori/zi.
Litiaza biliara
Se face un amestec de plante in parti egale: patrunjel de camp, iedera, hamei,
turita-mare, menta, pelin.
Se pun 3 linguri de plante intr-un litru de vin de mere sau cidru, se incalzeste
pana aproape de punctul de fierbere, se infuzeaza 3 minute si se strecoara. Se ia cate o lingura din ora in ora, de 9 ori/zi.
Hemoroizi
Se unge anusul si hemoroizii cu unguent de propolis 20% de 2 ori/zi. Durerile,
mancarimile si sangerarile dispar dupa 2 saptamani.
Intern: - dimineata se bea un ceai de pelin (infuzie 1/2 lingurita la cana 10
minute).
- in cursul zilei se bea un ceai dintr-un amestec in parti egale din : galbenele,
musetel, afin, coada-soricelului, tintaura (infuzie o lingurita de amestec la o cana); se consuma 1 si 1/2 litru pe zi.
Constipatie
- Taiati in bucati mici 1/2 kg de dovleac si puneti-le la fiert intr-un vas emailat cu multa apa. Se fierbe pana se inmoaie dovleacul. Se scoate dovleacul si se freaca cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza, apoi se toarna apa in care a fiert. Se amesteca bine, iar din bautura rezultata se iau 2 pahare/zi, unul dimineata si altul seara, pana la disparitia constipatiei.
- Se foloseste un decoct de aloe. Se pune o lingurita de aloe uscata in 250 ml apa si se adauga 2 linguri de miere. Se fierbe 3 minute si se strecoara.
Se iau cate 3 linguri/zi, inaintea meselor principale.
Ulcer duodenal cu nisa
Se bate un albus de ou prospat cu o lingurita de zahar pudra si o lingura de ulei de masline pana se face crema. In fiecare dimineata se consuma acest amestec ,pe stomacul gol timp de 10 zile.
Ulcer gastric si duodenal
- 20 gr sunatoare se pun la macerat in 20 ml alcool de 90°. Se tin intr-un borcan cu capac 2 saptamani, dupa care se adauga 200 ml ulei de porumb sau floarea soarelui. Acest amestec se tine in baia de abur doua ore. Se strecoara si se ia cate o lingurita inainte de masa de 3 ori/zi.
- 60 ml apa (doua linguri de supa), o lingura de malai cernut foarte fin, o lingura de miere de albine curata. Se pune apa la fiert intr-un ibric, se pune malaiul si se freaca la foc mic circa un minut. Se ia de pe foc, se adauga mierea de albine si se amesteca pana ce se obtine o pasta perfect omogena. Se consuma calduta, dimineata pe stomacul gol. Tratamentul dureaza 21 de zile.
- 100 gr de ceara de albine, 100 gr rasina de brad si 100 gr de unt proaspat se amesteca si se incalzesc intr-un vas acoperit. Cand preparatul s-a omogenizat, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Apoi, se prepara pastile de marimea boabelor de mazare si se iau cate 4-6 pastilute pe stomacul gol, cu 15-20 minute, inaintea meselor principale.
- In lunile mai, iunie, se curata coaja verde de deasupra nucilor, iar restul se rade si se pune in borcanele astfel: un rand de nuci, un rand de zahar, s.a.m.d. Borcanele se inchid ermetic si se lasa la caldura 10-14 zile.
Se iau din acest preparat 2-3 lingurite cu 15-20 minute inaintea meselor
principale.
Ulcer
La un litru cu apa se pune o lingura de radacina de ghimbir macinata. Se fierbe 30 minute, se strecoara, se raceste. Se poate adauga putina miere. Se beau 3-4 pahare/zi, in timpul mesei sau dupa masa.
Arsuri la stomac
- Rontaiti zilnic 15 boabe de mustar si o lingurita de seminte de anason;
- Mestecati incet felii de cartof crud;
- Beti ¼ litru suc de morcov prospat imediat dupa aparitia simptomelor;
- 2-3 cani pe zi din infuzie 10 minute de troscot, 2 lingurite la 200 ml apa clocotita;
- 2 cani pe zi din infuzie 10 minute de musetel, o lingurita la cana;
- 2 cani pe zi din infuzie 15 minute de flori uscate de salcam, 1 lingurita la 250 ml apa clocotita.
Colita
- Se beau 3 cani de infuzie de leustean/zi cu 1/2 ora inainte de masa.
Se infuzeaza 3 fire de leustean proaspat sau uscat in 3 cani de apa clocotita 5-6 minute, apoi se strecoara si se bea neandulcit.
- Infuzie din 2 lingurite musetel in 250 ml apa clocotita, timp de 10 minute. Se
beau 2 cani/zi, dupa mese.
- Se face un amestec din : 20 gr musetel, 30 gr coada soricelului, 20 gr frunze de menta, 10 gr salvie, 10 gr fructe de coriandru.
Se infuzeaza o lingura de amestec in 250 ml apa clocotita, timp de 10 minute. Se beau 2 cani/zi.
- Se rasneste o lingura de seminte de in si se inghite imediat pulberea fina, dupa ce, in prealabil, a fost amestecata cu apa clocotita.
Tratamentul se face de 2 ori/zi, inainte de masa, timp de 14 zile.
Colita de fermentatie
Se fierb 2 linguri cu varf de seminte de in in 250 ml apa timp 10-12 minute (se
adauga mereu apa ca sa ramana aceeasi cantitate ca la inceput). Mucilagiul
obtinut se bea dimineata pe stomacul gol.
Micul dejun se serveste dupa o ora.
Dischinezie biliara
1 kg de pelin se fierbe in 2 litri de apa pana raman 750 ml. Se strecoara si se amesteca cu 250 g. miere de albine si 250 ml. vin natural. Se iau cate 100 ml inainte de mese de 3 ori/zi, iar dupa masa o cana de infuzie de sunatoare (1
lingurita de planta la 250 ml apa clocotita, infuzat 10 minute).
Gaze in stomac
- O lingurita de seminte de anason si o lingurita de miere se fierb in 200 ml apa, timp de 10 minute. Se racesc si se strecoara. Se iau 2 linguri/zi.
- O lingurita de pelin si o lingurita de miere se fierb in 200 ml apa timp de 10
minute. Se racesc si se strecoara. Se iau 2 linguri/zi.
- Se pun seara in apa seminte de patlagina. Peste noapte se formeaza o masa gelatinoasa. Se ia dimineata o lingura inainte de micul dejun.
- O lingurita de seminte de marar fierte 15 minute cu o cana de apa.
Se strecoara si se bea lichidul fierbinte.
Gastrita, aciditate
2 linguri de caimac de lapte se bat bine cu 2 galbenusuri si cu 2 linguri de miere de albine pana se obtine o crema. Se ia de 3 ori/zi, cu o jumatate de ora inaintea de mesele principale.
Enterocolite cronice
Se preapara apa de tarate de grau.O mana de tarate de grau la 1 litru de apa
rece se amesteca si se lasa 8-10 ore, apoi se strecoara apa prin tifon. Se bea pe parcursul unei zile, cu inghitituri mici.

CURATAREA LIMFEI
Curatarea limfei
Procedura dureaza 3 zile. Se fac clisme dimineata si seara cu ceai de coadacalului (2 litri).
Nu se mananca nimic, in fiecare zi se bea un amestec din: 2 litri apa + 1 litru suc grapefruit + 1/4 suc lamaie + 3/4 suc portocala (in total 4 litri lichid).
Pe parcursul celor 3 zile se elimina din organism 12 litri de limfa acida bolnava.
Curatarea profilactica pentru sistemul limfatic
Se bea ceai concentrat din dragaica (sanziene), o lingurita la cana fiert 10 minute, cate 2 l /zi, timp de 3-4 saptamani.

SISTEMUL NERVOS
Scleroza in placi
Este o boala neurologica de etiologie necunoscuta, se pare virala.
- Dieta cu multe cereale, mere dulci, grau incoltit, polen, catina, ginseng.
- Ceaiuri amare, hepatoprotectoare.
- Bai aromatice , la 37°C, timp de 20 de minute cu: coada calului, muguri de pin,
levantica, busuioc, tei, amestecate in parti egale.
- Masajul partilor afectate cu tinctura de tataneasa si ulei de sunatoare. Coloana vertebrala va fi masata cu ulei de musetel.
Scleroza multipla
Cura cu ulei de seminte de in, timp de 21 de zile. Se iau 7 linguri/zi, apoi doza
de intretinere 2 linguri/zi.
Afectiuni ale sistemului nervos
Se iau zilnic 15-35 gr (in functie de varsta: copil sau adult), polen sau 5-15
pastile de pastura.
Epilepsie
Cate 19 seminte de mustar de 3 ori/zi, timp de 3 saptamani.
Meningita
- Se pun comprese pe zona occipitala cu bitter suedez.
- Tinctura de propolis - se iau cate 25-35 picaturi de 3-4 ori/zi, cu 30 de minute
inaintea meselor, timp de 3 saptamani.
- Se face un decoct, 10 minute, dintr-o lingura la cana din urmatorul amestec in parti egale: salcie, soc, tintaura, troscot, paducel, afin sau merisor, catina sau macese.
Dupa fierbere, se infuzeaza 30 de minute. Se strecoara. Se beau 3 cani/zi cu 30 de minute inaintea meselor. Ceaiul nu se indulceste. Tratamentul dureaza o luna.
- Se consuma cate o lingurita de drojdie de bere uscata de 3 ori/zi, dupa masa, dizolvata in lapte sau in ceaiul indulcit. Tratamentul dureaza 2 saptamani.
- Se consuma 4-5 linguri/zi de grau incoltit.
- Se ia cate o lingurita de polen de 3 ori/zi dupa masa, timp de o luna.
Intarirea memoriei
- Se iau cate 3-5 picaturi de 3 ori/zi dupa mese, de ulei de coriandru.
Picaturile se pun in 100 ml ceai sau apa.
- Se consuma morcov si ananas.
- Se ia polen: 30 gr/zi.
- Se consuma usturoi zilnic.
- Ceaiuri recomandate: salvie, pelin, rozmarin, urzica. In ceai se pun 2 lingurite de bitter suedez, zilnic.
Scleroza in placi, afectiuni ale maduvei spinarii
Coada-soricelului actioneaza asupra maduvei spinarii determinand formarea de noi celule in sange. Are efecte bune si in paralizii si in leucemii.
Se beau doua cani de ceai pe zi, inghititura cu inghititura (infuzie dintr-o lingurita de planta la cana 10 minute).
Se fac bai de sezut (una pe zi - seara inainte de culcare) si se unge coloana
vertebrala dimineata cu tinctura de coada-soricelului, iar seara se face masarea ei cu alifie de coada soricelului.
• Baia de sezut: 100 gr de coada-soricelului se pun de dimineata pana seara in apa rece; inainte de baie, se incalzeste pana la punctul de fierbere, se strecoara si se adauga peste apa din lighean.
• Tinctura de coada-soricelului: se umple o sticla pana la gat cu flori de coada-soricelului. Se toarna deasupra rachiu de fructe sau vodca de 38-40°. Se lasa 14 zile la soare, dupa care se strecoara. Se pastreaza in sticle de culoare inchisa.
• Alifie de coada-soricelului: 90 gr unt nesarat sau osanza curata de porc se pun pe foc, intr-o cratita. Se adauga 15 inflorescente de coada-soricelului bine
maruntite si se lasa sa se caleasca putin, amestecand continuu cu o lingura de lemn. Se trage vasul deoparte si se lasa pana a doua zi. In ziua urmatoare, se reincalzeste usor si se ia de pe foc. Se strecoara printr-un tifon si se pune in borcane, care se pastreaza la frigider.




Porumbarul, un tonic pentru sezonul rece

Ceaşca de sănătate

Ceaşca de sănătate

Fructele porumbarului, cărora li se mai spune şi porumbe, pot fi culese de pe ramurile arbustului şi în timpul iernii. „Bogate în zaharuri, în acizi organici, taninuri, vitamina C, în săruri de calciu şi de magneziu, porumbele au proprietăţi diuretice, depurative, laxative, sedative şi sunt antiseptice renale“, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Infuzia din flori de porumbar, care se găsesc la PLAFAR, este eficientă în tratamentul hipertensiunii arteriale, cardiopatiei ischemice şi insomniei. Ceaiul preparat din frunze şi din fructe combate tusea convulsivă şi obezitatea, porumbarul fiind printre cele mai eficiente plante în lupta cu kilogramele. De asemenea, extractul din mugurii plantei, care se găseşte tot în magazinele naturiste, stimulează imunitatea.


Mod de administrare
Infuzia din frunze de porumbar se prepară din două linguri cu frunze uscate  şi din 500 ml de apă fiartă. Se lasă să se răcească. Prima ceaşcă se bea dimineaţa, iar restul, după masa de prânz. Infuzia are proprietăţi laxative şi  combate constipaţia. Terapia trebuie urmată 21 de zile. Siropul de porumbe: se prepară un decoct din zece linguri de fructe şi un litru de apă, care se fierb 15 minute, apoi se strecoară. În lichid se adaugă un kilogram de zahăr şi se lasă să fiarbă până când acesta capătă consistenţa smântânii. Cât este cald, se toarnă în sticluţe închise la culoare şi se sigilează. În afecţiuni pulmonare se recomandă câte trei linguri pe zi, un interval de o lună. 

Condimentele..pentru sanatate




Scortisoara
Numai o lingurita cu scortisoara administrata zilnic ajuta la scaderea cu 30% a factorilor de risc care conduc la aparitia sindromului metabolic. Mai concret, scortisoara ajuta la scaderea glucozei, trigliceridelor, colesterolului LDL, chiar si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2.

De asemenea, sunt studii care au demonstrat ca scortisoara previne rezistenta la
insulina, chiar si in cazul persoanelor care au o dieta bogata in fructoza. Totodata, acestea sustin ca scortisoara este cea mai bogata sursa de antioxidanti, si stimuleaza buna functionare a creierului.

Scortisoara are si proprietati antimicrobiene, stopand dezvoltarea
bacteriilor, ciupercilor, proprietati antiinflamatorii, anticoagulant care reduce angregarea trombocitelor. Adesea, scortisoara este utilizata si ca antidot pentru diaree dar si pentru disconfortul gastric.

Ghimbirul
Ghimbirul provine din Asia si India si se estimeaza ca acesta este utilizat de mai bine de 5000 ani. Acesta poate fi folosit cu incredere la prajituri, biscuiti si alte deserturi.
Ghimbirul este un puternic antioxidant care ajuta la relaxarea vaselor de sange, stimuland circulatia si calmand durerile. De asemenea, ghimbirul calmeaza spasmele si reduce flatulenta sistemului digestiv, dar este un remediu naturist excelent si impotriva greturilor asociate calatoriilor, sarcina sau mahmureala.

Datorita proprietatilor antiinflamatorii, ghimbirul este recomandat si pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare, cancerului, bolii Alzheimer sau artrita.

Oregano
Frunzele de oregano, ca si uleiul de oregano, au proprietati antibacteriene si antivirale, ajutand la distrugerea organismelor care contribuie la aparitia infectiilor pielii. Aplicat local pe piele, uleiul de oregano ajuta la tratarea mancarimilor si a iritatiilor pielii, la nivelul cavitatii bucale uleiul de oregano este eficient in tratarea gingivitelor.

Mai mult: oregano, poate fi utilizat si la tratarea
sinuzitei - se administreaza zilnic 2-3 picaturi ulei de oregano (de preferat acestea se introduc intr-un pahar cu suc proaspat de legume sau fructe), timp de 10-15 zile. Primele efecte le veti simti dupa 3-5 zile de la inceperea tratamentului.

Oregano contine o cantitate considerabila de vitamine si minerale, fiind o sursa excelenta de fier, magneziu, calciu, vitamina C si vitamina A, dar si de acizi grasi omega-3. Frunzele uscate de oregano pot fi utilizate pentru tratarea durerilor aparute din cauza artritei sau reumatismului, acestea se aplica local pe zona dureroasa, dupa care se panseaza.

Rozmarin
Un buchet de rozmarin tinut in casa actioneaza ca un odorizant de camera, putand fi utilizat in acelasi timp si pentru diferite preparate culinare.
Despre rozmarin se stie de stopeaza mutatiile genetice care ar putea conduce la aparitia cancerului, si ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor de sange si a circulatiei sanguine, prevenind astfel riscul aparitiei atacului de cord.
Uleiul de rozmarin stimuleaza cresterea parului, activitatea mentala si previne aparitia afectiunilor respiratorii.

Curcuma (sofran indian)
Bogat in antioxidanti si in antiinflamatori denumiti curcuminoizi, cercetatorii au descoperit ca sofranul vine in ajutorul organismului in lupta impotriva cancerului. Potrivit studiilor, curcuminoizii ajuta la prevenirea bolii Alzheimer si a inflamatiei articulatiilor, dar si la tratarea afectiunilor hepatice si digestive.

Astfel, curcuma contribuie la prevenirea si tratareabolilor intestinale inflamatorii, boala Crohn, colita ulcerativa, artrita reumatoida, fibroza chistica etc. Studii recente sustin ca curcuma poate fi utilizata si pentru prevenirea afectiuni hepatice si cardiovasculare.

In combinatie cu alte crucifere, sofranul de India previne cancerul de prostata si stopeaza dezvoltarea tumorilor de prostata existente. Mai mult, se preconizeaza ca acesta impiedica metastazarea mai multor forme de cancer, insa pentru atestarea acestui lucru sunt necesare studii suplimentare.

Curry pudra
Curry este o mixtura formata din mai multe condimente: coriandru, schinduf, predominant fiind insa sofranul de India. Pudra de curry este larg utilizata in bucataria indiana la prepararea puiului si a crevetilor.

Praful de curry contine antioxidanti si compusi antiinflamatori, despre care se stie ca imbunatatesc functia cognitiva, previn aparitia cancerului de piele si stimuleaza buna functionare a creierului, prevenind astfel aparitia bolii Alzheimer.

Boiaua
Boiaua contine o cantitate neobisnuit de mare de vitamina C. Ardeiul folosit la boia contine de 6-9 ori mai multa vitamina C decat o rosie obisnuita. Ca si chili, boiaua contine capsaicina, substanta cu actiune antiinflamatorie si antioxidanta care reduce riscul aparitiei cancerului.
De asemenea, boiaua este un agent antibacterian si stimulant care ajuta la reglarea presiunii sanguine, imbunatatind circulatia sanguina, si creste cantitatea de saliva si acizi gastrici, ajutand la imbunatatirea digestiei.

Cuisoare
Cuisoarele sunt bobocii de flori uscate din arborele de cuisoare, un copac vesnic verde care creste in climele tropicale. In timp de cuisoarele sunt intens folosite astazi in scopuri culinare, proprietatile curative sunt cunoscute de secole. De exemplu, in China se folosesc cuisoarele de mai bine de 2000 ani pentru tratarea respiratiei urat mirositoare. Iar in alte tari, cuisoarele erau folosite pentru tratarea alcoolismului.

Cuisoarele au proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si antiseptice. De asemenea, acestea sunt si un anestezic natural, motiv pentru care cu secole in urma era folosit in timpul procedurilor stomatologice, iar in prezent mai sunt folosite de unele culturi ca remediu impotriva durerilor de dinti.

De asemenea, cuisoarele sunt condimente care ajuta la vindecarea afectiunilor sistemului digestiv, ameliorand flatulentele si accelerand metabolismul. Totodata, acestea sunt de mare ajutor in cazul mai multor tulburari digestive, printre care si varsaturile si diareea.

Chimenul
Chimenul contine cantitati importante de magneziu si fier. Semintele de chimen au si proprietanti anti-cancerigene, in acest scop fiind indicat mai ales ceaiul din seminte de chimen.

Beneficiile chimenului in cazul afectiunilor digestive sunt cunoscute de sute de ani, acesta ajutand in caz de flatulenta, indigestie, diaree, greturi etc. Pentru prevenirea afectiunilor digestive se recomanda mai ales ceaiul din seminte de chimen, care trebuie servit caldut.

Datorita proprietatilor sale antiseptice, chimenul este indicata in tratarea formelor usoare de raceala.

Busuiocul
Busuiocul este o sursa excelenta de vitamina A, magneziu, potasiu, fier si calciu. Beneficiile aduse de busuioc sanatatii sunt: tratarea greturilor, a raului de miscare, indigestia, constipatia, probleme respiratorii sau chiar diabetul.

Boabele de mustar
Mustarul stimuleaza apetitul alimentar si digestia, si ajuta la decongestionarea sinusurilor. De asemenea, mustarul stimuleaza circulatia sanguina si actioneaza ca un pansament in zonele inflamate ale corpului.
Mustarul din comert ofera o aroma extraordinara cu putine calorii, nu contine colesterol, ci doar urme de grasimi vegetale si intre 25-32% proteine. Frunzele de mustar contin calciu, fosfor, magneziu si vitamina B.

Uleiul de mustar poate fi folosit la masaj, dar si ca tratament impotriva
caderii parului. Acesta contine acizi grasi omega-3 si este o excelenta sursa de fier, zinc, magneziu, calciu, proteine etc.

Hreanul
Hreanul face parte din familia mustarului si actioneaza ca un stimulent digestiv. Din punct de vedere medical, radacina de hrean are numeroase proprietati curative: puternic antibiotic, expectorant, antibacterian, diuretic, bronhodilatator, vasodilatator coronarian, stimuleaza cresterea tensiunii arteriale si sistemul imunitar al organismului etc. Tinand cont de proprietatile enumerate mai sus hreanul este util in tratarea bronsitei, sinuzitei, reumatismului, anemiei, stomatitei etc.

Cimbrul
Cimbrul este bogat in timol, un ulei esential puternic antiseptic, antibacterian si antioxidant. Datorita proprietatilor acestui ulei esential cimbrul poate fi utilizat in tratarea infectiilor gatului, inflamatiilor, bronsitei acute si cronice si tusei convulsive. De asemenea, cimbrul stimuleaza actiunea cililor din interiorul bronhiilor, actionand direct asupra mucoasei bronsice, fapt care previne inflamatia tractului respirator.
Toti membrii familiei mentei, inclusiv cimbrul, detin terpenoide, substante recunoscute pentru prorietatile anti-cancerigene. Pe langa utilizarea cimbrului in bucatarie, acesta poate fi consumat si sub forma de ceai. La o cana de apa se adauga 1 lingura de cimbru, se infuzeaza, iar dupa 10 minute se strecoara si poate fi consumat. Ceaiul poate fi consumat de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei.

Mararul
Atat frunzele cat si semintele de marar pot fi folosite la pregatirea a diferite retete culinare. Pe langa faptul ca ofera o aroma si un gust speciale, mararul este eficient in ameliorarea, prevenirea si tratarea mai mult afectiuni.
Mararul este eficient pentru reglarea tractului digestiv, tratarea insomniilor, dizenterie, diaree, tulburari menstruale, afectiuni respiratorii, dar lupta si impotriva cancerului.

Piperul
Piperul negru detine mai multe proprietati medicinale decat isi pot imagina oamenii. Piperul negru nu este ca sarea, care daca este consumata in exces dauneaza sanatatii, ci proprietatile sale curative cresc direct proportional cu consumul. Printre proprietatile medicinale detinute de piper se regasesc: stimularea tractului digestiv, prevenirea gazelor intestinale, prevenind astfel flatulenta si balonarea, creste cantitatea de acid hidrocloric din stomac si inhiba dezvoltarea bacteriana mai ales la nivelul tractului intestinal.
Deci, pentru a beneficia de toate aceste proprietati nu trebuie decat sa adaugati putin piper la cat mai multe preparate culinare... de preferat la toate.

Leusteanul
Leusteanul este utilizat mai ales pentru proprietatile sale diuretice: creste fluxul urinar, ajuta la tratarea dificultatilor de urinare si a cistitei. Datorita cresterii fluxului urinar, leusteanul ajuta si la eliminarea nisipului si a pietrelor de la rinichi.

Leusteanul este considerat un agent care intareste si imbunatateste functia stomacului. Alte proprietati ale acestuia sunt: prevenirea indigestiilor, a colicilor, dar, in mod special, leusteanul este eficient in ameliorarea flatulentelor. Ca si expectorant, leusteanul elimina mucusul de la nivelul sistemului pulmonar, fiind de mare ajutor pacientilor cu pleurezie.

Sofranul
Substantele continute de sofran au actiune citotoxica asupra carcinoamelor umane si celulelor leucemiei. Acest efect se datoreaza componentelor carotenoide, in mod special demil-crocetin, care creste difuzia de oxigen in plasma cu pana la 80%. Aceasta actiune ajuta la prevenirea ateroscrelozei secundare. Consumul de sofran este contraindicat femeilor insarcinate deoarece creste riscului avortului spontan.



duminică, 2 ianuarie 2011

ADEVARAT SAU FALS DESPRE PROTEINE


Carnea fiarta nu ingrasa? 
ADEVARAT. Prin fierbere, carnea devine usor de digerat, insa trebuie pusa la fiert in apa clocotita pentru ca porii sa se inchida imediat si toate substantele nutritive sa ramina in carne, nu in apa de fiert. 

Oul fiert tare este indigest? 
ADEVARAT. Albumina din albus este o proteina ce se digera doar daca este fiarta, in schimb, galbenusul devine indigest daca este tare. Ideal, oul se maninca fiert moale sau cleios. 

Carnea de pui este mai sanatoasa decat cea de porc? 
DEPINDE. Daca urmarim continutul in grasime trebuie evitata carnea de porc in cazul persoanelor cu colesterol si trigliceride crescute. In ceea ce priveste persoanele anemice este bine de stiut ca fierul exista doar in carnea rosie. In cazul puilor se pune si problema de citi hormoni a fost nevoie ca sa ajunga in timp record la greutatea unei gaini. Parerea mea: carnea rosie, categoric. 

Mai bine peste decat carne de porc, vita sau pui? 
ADEVARAT. Pestele contine proteine ca si celelalte tipuri de carne, dar este bogat in grasimi nesaturate ( cele sanatoase) si minerale si este mult mai usor digerabil fata de acestea. Pestele si fructele de mare sint mai putin calorice si de aceea este obligatoriu sa mincam peste ( de preferinta proaspat ) de minim 3 ori/saptamina. Insa nimeni nu va fi certat daca in fiecare zi va consuma peste. Va mai amintiti sloganul „nici o masa fara peste”, ei bine nu era un slogan comunist. 

In spanac gasim mai mult fier decit in carne? 
FALS. Chiar daca continutul de fier in spanac si alte legume cu frunze verzi este foarte crescut, acesta nu poate fi absorbit in intestinul uman. Principala sursa de fier a omului este carnea, cit mai rosie si mai cruda, alaturi de organe precum ficatul si splina, depozite de fier atit la om, cit si la animale. Fierul din carne se absoarbe si mai bine in prezenta vitaminei C, deci o friptura in singe alaturi de o salata verde e reteta perfecta impotriva anemiei. 

Carnea nu contine fibre? 
ADEVARAT. Din metabolismul carnii nu rezulta nici un fel de reziduuri solide si, ca urmare, bolul alimentar trebuie completat cu legume proaspete si produse cereale, altfel exista riscul ca un regim bogat in carne sa fie urmat de constipatie. 

Carnea e responsabila de guta? 
ADEVARAT. Toate alimentele bogate in purina (carne rosie, vinat, carne de animal tinar – vitel, miel, dar si ciocolata, au ca rezultat depunerea acidului uric la nivelul articulatiilor mici si aparitia atacului de guta. 

Regimul proteic duce la slabire rapida? 
ADEVARAT. Se pot pierde in 2 saptamini 5-7 kg prin consumul exclusiv de proteine, pentru ca excesul de proteina se transforma foarte greu in grasime. Exista insa riscul de pierdere a masei musculare deoarece organismul este obligat sa-si arda proteinele constitutionale pentru a obtine putina glucoza, ca sursa de energie si pentru buna functionare a sistemului nervos. 
Cei care vor „muschi” trebuie sa manince carne? 
ADEVARAT. In conditiile unui efort fizic intens sau daca este urmarita cresterea masei musculare prin sport este indicat sa fie consumate in principal proteine de calitate superioara (carne, lapte, oua) ca materie prima pentru sinteza de aminoacizi. Aportul proteic trebuie sa fie cu 30% mai mare. Similar, la femeile gravide sau care alapteaza este nevoie de o crestere a ratei proteice cu 20-30% pentru a asigura dezvoltarea adecvata a embrionului si a fatului. 

Regimul vegetarian este mai sanatos? 
FALS. Legumele si cerealele nu contin toti aminoacizii esentiali, prin urmare, unele proteine ce au la baza acesti aminoacizi nu pot fi sintetizate. Regimul vegetarian duce si la o carenta de vitamine, mai ales cele din grupul B si vitaminele liposolubile A, D care se gasesc doar in produsele animale, ca sa nu mai vorbim de fier si zinc. Este recomandat, ca solutie de mijloc, regimul lacto-vegetarian pentru a putea asigura organismului toate principiile alimentare de baza. 

ADEVARAT SAU FALS DESPRE GLUCIDE 

Este adevarat ca piinea ingrasa? 
FALS. Nu piinea ingrasa, ci produsele care sint asociate cu ea. O felie de piine are 80 calorii, iar 1 felie de cascaval are 180 calorii. Bineinteles ca 1 piine intreaga ingrasa, dar 1-2 felii la masa sint obligatorii. 

Piinea prajita e mai putin calorica? 
FALS. O felie de piine prajita are exact acelasi numar de calorii ca una proaspata deoarece prin prajire se pierde numai apa, deci este mai usoara ca greutate. 

Piinea proaspata „umfla” burta? 
ADEVARAT. In procesul tehnologic de pregatire al piinii, se foloseste drojdia de bere a carei perioada completa de fermentatie este de 12 ore. De aceea este recomandat sa fie consumata piine „veche” de 1 zi. 

Grahamul sau piinea cu tarite nu ingrasa? 
FALS. Piinea neagra sau intermediara contine mai multe tarite (fibre) care ajuta digestia, insa continutul caloric este usor inferior piinii albe (230 calorii/100g fata de 280 calorii/100 g). Piinea neagra (1 felie = 35g) este mai grea decit piinea alba (1 felie = 25 g) si in final se ajunge la echilibru, adica 1 felie piine alba 25 g = 1 felie, piine neagra 35g = 80 calorii. 

Nu trebuie sa asociem carnea cu piinea sau cartofii? 
FALS. Alimentatia corecta si sanatoasa prevede ca fiecare masa sa contina toate principiile alimentare, deci este normal ca proteinele din carne sa fie asociate cu glucidele lente din garnitura pentru a se absorbi adecvat. Disocierea dintre proteine si carbohidrati se face pe perioade scurte, de maxim 2 saptamini si are ca scop slabirea rapida (dar incorecta) dictata de probleme stricte de sanatate. 

Mierea este naturala, deci nu ingrasa? 
FALS. Mierea este naturala si sanatoasa, dar contine fructoza si acelasi numar de calorii ca si zaharul (4 calorii / gram). Deoarece zaharul este cristalizat si ocupa volum mai mare se ajunge la ecuatia paradoxala : 1 lingurita zahar = 13 calorii, 1 lingurita miere = 22 calorii. 
Mierea mai are si proprietatea de a stimula pofta de mincare, prin urmare este recomandata copiilor si persoanelor subnutrite sau care si-au pierdut apetitul. In cazul in care vreti sa folositi miere la indulcit, un virf de lingurita este suficient, pentru ca puterea de indulcire este de 4 ori mai mare decit a zaharului. 

Zaharul brun este mai sanatos decit cel alb? 
ADEVARAT. Zaharul brun este extras din trestia de zahar si este mai putin prelucrat si rafinat decit zaharul clasic obtinut din sfecla de zahar. Ca numar de calorii insa este identic. 

Zaharina este cancerigena? 
FALS. Nu a fost demonstrata stiintific aceasta teorie, insa principalul dezavantaj al zaharinei este acela de a schimba gustul preparatelor la temperatura inalta. Aparitia indulcitorilor sintetici pe baza de aspartam a rezolvat aceasta problema, acestia fiind stabili termic. Fructoza lichida este un alt indulcitor natural ce poate substitui cu succes zaharul. 

Ciocolata pentru diabetici nu ingrasa? 
FALS. In diabet, pacientii prezinta un deficit de insulina si deci nu au voie sa consume zahar. Dulciurile pentru diabetici sint facute cu fructoza pentru ca ea este mai noninsulinogena (nu determina descarcare in singe de insulina). Prin urmare, obiectivul acestor produse este de a nu contine zahar rapid si nu calorii mai putine. Ciocolata pentru diabetici poate avea uneori mai multe calorii decit cea normala. 

Laptele cald baut seara te ajuta sa adormi? 
ADEVARAT. Senzatia de foame si glicemia scazuta din singe au ca efect o stare de anxietate, irascibilitate, nervozitate, slabiciune musculara. Glucidele lente din lapte reusesc sa rezolve aceasta situatie, cu un aport caloric minim (100 calorii/cana), iar starea de bine ce urmeaza ne permite sa adormim. 

O dieta fara dulciuri duce la depresie? 
ADEVARAT. Serotonina este o substanta care se secreta la nivelul creierului si da „starea de bine”. Mesele bogate in carbohidrati cresc nivelul serotoninei, dar acelasi efect il putem avea si cu 1 portie de orez sau paste, nu este obligatorie felia de tort pentru a fi binedispusi. Si cealalta extrema este valabila, dietele proteice pe linga faptul ca duc la depresie, pofta de dulciuri creste extrem de mult si exista pericolul ca intr-un moment de slabiciune sa inghitim 2 ciocolate intregi. 

ADEVARAT SAU FALS DESPRE LIPIDIE 

Exista colesterol „bun“ si colesterol „rau“? 
ADEVARAT. In sange exista LDL-colesterol asociat cu riscul crescut de boli cardiovasculare si se reflecta de obicei in valoarea colesterolemiei. Este un colesterol „rau“ a carui valoare nu trebuie sa depaseasca 200 mg/ml si care reflecta de obicei cantitatea de trigliceride (grasimi) pe care le mincam. Fractiunea „buna“ a colesterolului este HDL- colesterol cu rol de protectie cardiovasculara si cu valoare ideala de peste 50 mg/ml in singe. 

Oul trebuie evitat pentru ca este bogat in colesterol? 
FALS. Oul este un aliment complet ce contine proteine de inalta calitate (proteine etalon), numeroase vitamine (A, D, E, :) si fier alaturi de principala lui calitate - este colecistokinetic, adica duce la contractia vezicii biliare cu ..eliberarea de saruri biliare esentiale in digestie. Colesterolul din ou nu duce la cresterea colesterolului din singe, deci nu exista contraindicatie absoluta de a consuma oua in dislipidemii. 

Anumite uleiuri nu au colesterol? 
ADEVARAT. Colesterolul exista doar in produsele animale, ca urmare, nici unul din uleiurile vegetale nu contine colesterol. Sloganul “fara colesterol“ afisat de anumite etichete este pur publicitar, uleiurile nu contin colesterol, dar cantitatea de calorii este la fel de mare cu a grasimilor animale (unt, slanina). 

Uleiul de masline este mai sanatos? 
ADEVARAT. Uleiul de masline contine acizi grasi nesaturati cu rol protector pentru inima, in timp ce uleiul de floarea soarelui este bogat in vitamina E. O alta mare calitate a uleiului de masline este stabilitatea termica, adica posibilitatea de a fi incalzit la temperaturi foarte mari fara a-si modifica structura. Este corect prin urmare ca prajelile sa fie facute in ulei de masline, uleiul de floarea soarelui se descompune in produsi toxici – acetilcolina. 

Margarina este mai sanatoasa decit untul? 
FALS. Margarina este un produs inferior (si, evident, mai ieftin) obtinut prin solidificarea fortata a uleiurilor vegetale care sint transformate din starea lor naturala lichida in stare solida cu ajutorul hidrogenizarii. In jurul acestui proces pot aparea accidente din care rezulta acizi grasi in forma „trans“ care sint cancerigeni. Este de preferat sa consumam un unt de calitate superioara, bogat in vitamina A, D si E in cantitate mai mica decit sa apelam la margarina. Si nu uitati: caloriile sint aceleasi! 

Uleiul de peste este sanatos? 
ADEVARAT. Grasimea din peste este o grasime speciala ce contine acizi grasi nesaturati cu rol protector cardiovascular. Din pacate, la noi in tara nu se consuma suficient peste si de aceea este recomandat ca pestele si fructele de mare sa existe de cel putin 3-4 ori in meniul nostru saptaminal. De preferat pestele proaspat (nu conservele) si salbatic (nu de crescatorie), iar uleiul de peste trebuie folosit in cazuri de stricta necesitate, altfel poate duce la supraponderabilitate sau obezitate la adulti. 

Alunele si nucile hranesc creierul? 
ADEVARAT. 10 nuci sau alune consumate zilnic hranesc celula nervoasa si ne ajuta sa fim „mai destepti“ 

Exista alimente care cresc colesterolul? 
FOARTE ADEVARAT. Acestea sunt zaharul rafinat, deci toate dulciurile, grasimile animale (slanina, unt, smintina), margarina, CAFEAUA si FUMATUL. Produsele care scad colesterolul sint: fructele, legumele, cerealele, soia, grasimea din peste, laptele si produsele lactate degresate, uleiul de porumb, masline, CEAPA, USTUROIUL SI ARDEIUL IUTE. 

Branza nu ingrasa? 
FALS. Brinza este cel mai mare pericol pentru silueta, ea contine pina la 80% grasime. O felie de cascaval este echivalenta cu 3 felii de paine, asa ca nu va amagiti mancand telemea cu rosii, nu o sa slabiti prea tare


Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare