Faceți căutări pe acest blog

duminică, 29 mai 2011

Ceapa ca medicament



Ceapa este o leguma care vine din regiunile de stepa ale Asiei centra;e si de vest, fiind una dintre cele mai vechi plante de cultura. Ceapa este cultivata atat ca leguma, condiment, cat si ca planta medicinala.
In trecut, in Egipt, ceapa era oferita zeilor sau putea fi utilizata pe post de plata pentru a ajunge in rai. Se spune ca asa au fost platiti si cei care au lucrat la constructia piramidelor. La mormantul lui Tutankhamon, in urma sapaturilor, s-au descoperit resturi de ceapa.
ceapa
ceapa
Niste inscriptii sumeriene cuneiforme vechi de 4.000 ani I.Hr., din Codul lui Hammurabi, prezinta descrierea ogoarelor cultivate cu ceapa si castraveti, dar era amintita si ajutorarea celor saraci cu paine si ceapa.
Ceapa, reprezenta si la romani, un aliment important. Legionarii romani au ajutat la raspandirea cepei "cepiula" in Europa centrala. In Evul Mediu, ceapa era nelipsita de pe mesele oamenilor, in special in Europa. Leguma era folosita, de asemenea, si ca amulet impotriva pestei. In secolul al XV-lea au inceput olandezii sa cultive variante de diferite de ceapa.
Ceapa este un factor principal atat pentru sanatate cat si pentru longevitate. Ceapa contine glucide, uleiuri volatile, lipide, proteine, oxidaze, multe substante naturale ce au proprietati antiseptice, vitaminele A, B, C si E, dar si sodiu, magneziu, zinc, cupru, potasiu, calciu, siliciu. Sunt o sumedenie de boli care pot fi prevenite sau tratate cuceapa:
ceap
ceapa
  • Cancerul
    Cercetatorii italieni au efectuat un studiu pe populatiile din sudul Europei legat de utilizarea cepei. Frecventa utilizarii acestei legume scade riscul de aparitie al mai multor forme de cancer: bucal, esofagian, colo-reclat, ovarian, de prostata, renal, colo-rectal. Precum usturoiul, la fel si ceapa are capacitatea de a preliua seleniu din sol, substanta benefica ce lupta impotriva aparitiei cancerului.
  • Sunt doua studii diferite care au fost facute in spitalele unor facultati de medicina din India si arata ca un consum zilnic de ceapa cruda, aproximativ 140 de grame pe zi, scade glicemia, previne si poate chiar sa trateze diabetul. Un alt fapt care reiese din ambele studii este acela ca ceapa nu reduce nivelul glicemiei persoanelor care nu sufera de diabet, fiind precum un detector in fata bolii, care actioneaza numai cand e nevoie.
  • Ateroscleroza
    S-a facut un studiu cu voluntari barbati si s-a demonstrat ca administrarea a cate 50 de grama de ceapain fiecare dimineata reduce riscul cresterii colesterolului. Totodata, ceapa consumata previne ischemia cardiaca, ateroscleroza si amelioreaza hipertensiunea.
  • Imbatranirea prematura
    O echipa de medici de la Novi Sad din Serbia a demonstrat ca ceapa cruda care este consumata zilnic poate combate afectiunile cardiovasculare, dar si imbatranirea prematura.

Tratamente cu ceapa

Multi considera ca ceapa este mai puternica decat medicamentele si nici nu afecteaza organismul precum o fapt aceste "droguri" din farmacii de care ajungem sa fim dependenti.
Se spune ca tulburarile de memorie se pot trata cu ceapa, cate o ceapa mare pe zi. Substantele din aceasta leguma pot imbunatati irigarea cu sange a creierului. De cele mai multe ori, ceapa ajuta in cazul memoriei de durata scurta, precum se intampla in primele faze la bolnavii de Alzheimer.
Atentie la ceapa!
Atentie la ceapa! (foto:mediafax)

Si depresia poate fi combatuta de puterile miraculoase ale acestei legume atat de usor de gasit. Daca se consuma doua-trei linguri de suc de ceapa dimineata si seara, uneori pe stomacul gol, iar daca gustul este insuportabil, acesta poate fi amestecat cu suc de fructe, persoana in cauza este incarcata de o stare de optimism si voiciune.
Tusea poate fi vindecata daca se bea decoct de ceapa fierbinte si indulcit cu miere. Se recomanda consumul a cate doua cani pe zi si, desi nu are un gust tocmai placut, beneficiile nu se lasa asteptate, eliminandu-se, cu ajutorul substantelor din ceapa, secretiile de pe arborele bronsic.
Si sterilitatea masculina poate fi tratata de ceapa, daca aceasta se consuma sub forma de salata. Se pare ca ceapa este un stimulent al activitatii gonadelor la barbati, imbunatateste productia de testosteron si de sperma.
ceapa rosie
ceapa rosie
Nu sunt deloc putine bolile care pot fi tratate de consumul de ceapa. De asemenea, ceapa are efecte si in tratamentele externe. De exemplu, degeraturile sau eczemele pot fi foarte usor tratate cu ceapa, prin compresii, cataplasme cu ceapa rasa, puse pe zonele afectate.
Trebuie sa se tina cont ca ceapa se mananca proaspata, nu sunt bune de cumparat cele care au radacinile taiate si nici nu este indicat sa mananci ceapa si sa folosesti ce ramane in mancare, a doua zi, caci aceasta leguma poate deveni otravitoare intr-o singura noapte si se poate transforma in dusman, cazuzand infectii la stomac si intoxicatii alimentare.
Ceapa nu trebuie tinuta in frigider dupa ce este taiata, fiind de preferat sa se consume cepe mai mici sau sa se arunce resturile ramase. Nu e indicat sa se faca economie, leguma fiind printre cele mai ieftine, dar este in joc si sanatatea fiecaruia

joi, 26 mai 2011

100 de alimente miraculoase pentru organism

Ziarul Bild din Germania a publicat recent o lista cu 100 de alimente nutritive (stabilite de cei mai renumiti nutritionisti germani) ce ne protejeaza principalele organe.



1. 100 de alimente
2. Pentru inima
3. Pentru creier
4. Pentru ochi
5. Pentru piele/par
6. Pentru oase
7. Pentru stomac/intestin
8. Pentru ficat
9. Pentru rinichi


Legumele si fructele indicate de nutritionisti trebuie sa fie consumate proaspete ori congelate, iar plantele medicinale se vor administra sub forma de infuzii, comprese sau tincturi.



Pentru inima

1. varza – contine fier si potasiu, necesare inimii si circulatiei sanguine
2. broccoli – prin continutul de calciu, fier si caroten, previne atacurile de cors si ateroscleroza
3. ridichea – apara impotriva atacurilor de inima
4. portocala – are putine calorii, contine vitamina C si scade valoarea colesterolului din sange
5. morcovul – acidul folic si bioflavonoidele continute de morcovi protejeaza inima
6. pestele – acizii Omega 3 apara sistemul vascular de inflamatii si calcifieri
7. ceapa – imbunatateste activitatea inimii si circulatia si scade presiunea sangelui
8. usturoiul – alicina pe care o contine previne accidentele vasculare cerebrale
9. leurda (usturoi salbatic) – curata sangele de toxine
10. sparanghelul – curata cordul si vasele mari de sange
11. uleiul de masline – energizeaza cordul si reduce colesterolul
12. cicoarea – scade colesterolul si tensiunea arteriala si curata sangele cu ajutorul unor minerale specifice
13. somonul – ste o sursa de acizi grasi Omega 3 care reusesc sa scada din nivelul trigliceridelor din sange
14. dovleacul – are efect benefic in cazul hipertensiunii arteriale si in bolile de inima
15. cartoful – protejeaza impotriva accidentelor cerebro-vasculare si ofera o mare cantitate de vitamina C sistemului vascular
16. paprika – protejeaza vasele de sange si inima
17. rosia – normalizeaza tensiunea arteriale, fiind diuretice eficiente
18. maslinele – reduc colesterolul nociv si tensiunea arteriala
19. marul – contine peste 300 de substante esentiale pentru protectia sistemului vascular
20. fasolea neagra – o singura cana de fasole furnizeaza intre 120 si 320 de miligrame de magneziu, prevenind astfel tulburarile de ritm cardiac
21. coacazele – sunt excelente pentru circulatia sangelui, avand o concentratie mare de minerale si vitaminele B, C, D si E
22. zmeura – intareste sistemul imunitar, actionand ca o aspirina naturala
23. murele – sunt considerate fructe cardioactive, ajutand la functionarea optima a cordului
24. socul – imbunatateste circulatia sanguina
25. piersica – contine vitamine si oligoelemente ce protejeaza inima
26. ciresele – improspateaza resursele de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor si siliciu
27. rubarba – scade tensiunea arteriala si fortifica inima
28. grapefruit-ul – previne obstructiile vasculare si tromboza datorita unei enzime speciale
29. ciuperca Shitake – reduce colesterolul
30. prunele – previn tromboza
31. curmalele – reduc tensiunea arteriala si protejeaza impotriva aterosclerozei fiindca sunt bogate in fier, calciu si potasiu
32. afinele – pigmentul lor albastru ajuta vasele sanguine sa devina mai elastice
33. ovazul – este benefic in bolile cardiovasculare
34. porumbul – contine vitaminele D si K
35. ardeiul iute – previne cresterea nivelului de zahar din sange ce poate duce la formarea de colesterol pe vasele inimii 


Pentru creier

36. lintea – contine lecitina, proteine si glucide de care au nevoie celulele creierului
37. Quinoa – intareste memoria si incetineste procesul de imbatranire, fiind bogat in fier
38. carnea de pasare de curte – are grasimi si uleiuri ce ofera energie celulelor nervoase
39. fasolea – creste puterea de concentrare
40. oul – este o sursa grozava de proteine; galbenusul contine colina ce ajuta la dezvoltarea memoriei
41. avocado – combate stresul, nervozitatea si insomnia
42. bananele – glucoza, vitaminele si mineralele continute de acestea sunt benefice pentru creier si il energizeaza
43. caisele – stimuleaza neuronii
44. stafidele – contin mult zahar (75%), resursa energetica pentru creier
45. para – zaharul si substantele asemanatoare hormonilor intensifica puterea de “lucru” a creierului
46. mazarea – fiind bogata in proteine, este buna pentru memorie si concentrare
47. salata verde – calmeaza sistemul nervos datorita substantelor opiacee


Pentru ochi

48. castanul salbatic – calmeaza senzatia de usturime si iritatiile datorita substantelor sale active
49. arnica – uleiul esential de arnica calmeaza inflamatiile oculare
50. mesteacanul alb – intareste imunitatea ochilor deoarece contine vitamina C, potasiu si calciu
51. limba de miel – reduce inflamarea vaselor conjunctivale datorita taninurilor si a saponinelor
52. rostopasca – este extraordinar de eficienta impotriva virusurilor si mai ales pentru ochii uscati
53. gutuia – este buna pentru alergii si febra fanului deoarece contine pectine si calciu
54. iarba de silur (Euphrasia Officinalis) – calmeaza ochii persoanelor ce isi petrec foarte mult timp in fata calculatorului
55. grasimea de gaina – face minuni aplicata ca unguent pe ochi impreuna cu iarba de silur
56. strugurii – ajuta cu precadere ochiul in timpul vederii nocturne
57. patlagina – taninurile pe care le contine trateaza infectiile oculare
58. capsuna – ajuta ochii in timpul vederii nocturne
59. Centarium Minus – tinctura obtinuta din aceasta planta vindeca afectiunile oculare
60. ananasul – enzimele continute de acesta relaxeaza ochii obositi din cauza calculatorului
61. rozmarinul – purifica ochii si protejeaza vasele de sange oculare


Pentru piele/par

62. pepenele – contine foarte putine calorii si este excelent pentru mentinerea fermitatii pielii
63. iaurtul degresat – bacteriile continute de acesta imbunatatesc aspectul pielii; in plus, are o concentratie ridicata de vitamina A
64. graul – contine acizi grasi, calciu si dioxid de siliciu care sunt extraordinar de sanatoase pentru par, piele si unghii
65. orzul – infrumuteseaza si revitalizeaza datorita substantelor bioactive
66. cimbrul – reda stralucirea pielii si curata organismul
67. hreanul – continand substante active, regenereaza parul, pielea si unghiile
68. mustarul- regleaza fluxul sanguin la nivelul pielii


Pentru oase

69. migdalele – contin magneziu si ajuta oasele sa ramana sanatoase
70. spanacul – datorita fierului si calciului pe care il contine, face oasele mai rezistente si ajuta la functionarea muschilor
71. meiul – intareste dintii, oasele si stimuleaza cresterea copiilor
72. secara – este benefica pentru dinti, oase si muschi fiind o sursa ideala de oligoelemente precum B-vitamine, potasiu, magneziu, mangan, fier si zinc
73. branza – intareste oasele fiind o sursa buna de calciu


Pentru stomac/intestin

74. tinctura de fenicul – protejeaza mucoasele intestinale
75. pastarnacul – stimuleaza digestia
76. mango – apara mucoasa intestinala datorita vitaminei A si a antioxidantilor
77. arpacasul – aduce in organism necesarul de fibre, fosfor si magneziu pentru o digestie sanatoasa
78. mararul – amelioreaza indigestia
79. soia – are proprietati anticancerigene
80. nucile – contin o forma purificata de Omega 3 si de aceea ajuta la reudcerea riscului de cancer al intestinelor


Pentru ficat

81. anghinarea – contine proteine regenerative, iar acidul folic si antioxidantii previn bolile hepatice
82. sucul de ridiche – stimuleaza secretia bilei
83. conopida – contribuie la imbunatatirea activitatii ficatului
84. drojdia de bere – este o importanta sursa de vitamina B si detoxifica ficatul
85. nasturelul (Nasturtium Officinale) – este folosit pentru producerea mustarului si a uleiurilor ce sunt benefice pentru metabolismul bilei si al ficatului
86. papadia – ajuta la buna functionare a ficatului si reduce colesterolul
87. laptele – apara ficatul de afectiuni frecvente
88. menta – uleiurile esentiale de menta stimuleaza secretia biliara si calmeaza crampele
89. carnea de iepure – degreseaza ficatul
90. carnea de vita sau manzat – contine fier, proteine si vitamina B


Pentru rinichi

91. sfecla rosie – stimuleaza arderile celulare
92. visinele – contin potasiu, substanta pe care rinichii “lupta” sa o elimine din sange atunci cand este in exces
93. castravetele – contine multa apa si deci stimuleaza activitatea rinichilor
94. telina – protejeaza rinichii de virusuri
95. varza rosie – proteinele si aminoacizii pe care aceasta ii contine actioneaza ca un filtru pentru rinichi
96. gulia – vitamina C din ea protejeaza celulele renale, iar fierul si fosforul energizeaza
97. ridichea neagra – este un antibiotic natural
98. varza murata – detoxifica organismul
99. hrisca – este folosita ca produs dietetic in cazul bolilor de rinichi si in diabet
100. patrunjelul – detine combinatia ideala de minerale pentru a curata rinichii


Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare