Faceți căutări pe acest blog

duminică, 29 mai 2011

Ceapa ca medicament



Ceapa este o leguma care vine din regiunile de stepa ale Asiei centra;e si de vest, fiind una dintre cele mai vechi plante de cultura. Ceapa este cultivata atat ca leguma, condiment, cat si ca planta medicinala.
In trecut, in Egipt, ceapa era oferita zeilor sau putea fi utilizata pe post de plata pentru a ajunge in rai. Se spune ca asa au fost platiti si cei care au lucrat la constructia piramidelor. La mormantul lui Tutankhamon, in urma sapaturilor, s-au descoperit resturi de ceapa.
ceapa
ceapa
Niste inscriptii sumeriene cuneiforme vechi de 4.000 ani I.Hr., din Codul lui Hammurabi, prezinta descrierea ogoarelor cultivate cu ceapa si castraveti, dar era amintita si ajutorarea celor saraci cu paine si ceapa.
Ceapa, reprezenta si la romani, un aliment important. Legionarii romani au ajutat la raspandirea cepei "cepiula" in Europa centrala. In Evul Mediu, ceapa era nelipsita de pe mesele oamenilor, in special in Europa. Leguma era folosita, de asemenea, si ca amulet impotriva pestei. In secolul al XV-lea au inceput olandezii sa cultive variante de diferite de ceapa.
Ceapa este un factor principal atat pentru sanatate cat si pentru longevitate. Ceapa contine glucide, uleiuri volatile, lipide, proteine, oxidaze, multe substante naturale ce au proprietati antiseptice, vitaminele A, B, C si E, dar si sodiu, magneziu, zinc, cupru, potasiu, calciu, siliciu. Sunt o sumedenie de boli care pot fi prevenite sau tratate cuceapa:
ceap
ceapa
  • Cancerul
    Cercetatorii italieni au efectuat un studiu pe populatiile din sudul Europei legat de utilizarea cepei. Frecventa utilizarii acestei legume scade riscul de aparitie al mai multor forme de cancer: bucal, esofagian, colo-reclat, ovarian, de prostata, renal, colo-rectal. Precum usturoiul, la fel si ceapa are capacitatea de a preliua seleniu din sol, substanta benefica ce lupta impotriva aparitiei cancerului.
  • Sunt doua studii diferite care au fost facute in spitalele unor facultati de medicina din India si arata ca un consum zilnic de ceapa cruda, aproximativ 140 de grame pe zi, scade glicemia, previne si poate chiar sa trateze diabetul. Un alt fapt care reiese din ambele studii este acela ca ceapa nu reduce nivelul glicemiei persoanelor care nu sufera de diabet, fiind precum un detector in fata bolii, care actioneaza numai cand e nevoie.
  • Ateroscleroza
    S-a facut un studiu cu voluntari barbati si s-a demonstrat ca administrarea a cate 50 de grama de ceapain fiecare dimineata reduce riscul cresterii colesterolului. Totodata, ceapa consumata previne ischemia cardiaca, ateroscleroza si amelioreaza hipertensiunea.
  • Imbatranirea prematura
    O echipa de medici de la Novi Sad din Serbia a demonstrat ca ceapa cruda care este consumata zilnic poate combate afectiunile cardiovasculare, dar si imbatranirea prematura.

Tratamente cu ceapa

Multi considera ca ceapa este mai puternica decat medicamentele si nici nu afecteaza organismul precum o fapt aceste "droguri" din farmacii de care ajungem sa fim dependenti.
Se spune ca tulburarile de memorie se pot trata cu ceapa, cate o ceapa mare pe zi. Substantele din aceasta leguma pot imbunatati irigarea cu sange a creierului. De cele mai multe ori, ceapa ajuta in cazul memoriei de durata scurta, precum se intampla in primele faze la bolnavii de Alzheimer.
Atentie la ceapa!
Atentie la ceapa! (foto:mediafax)

Si depresia poate fi combatuta de puterile miraculoase ale acestei legume atat de usor de gasit. Daca se consuma doua-trei linguri de suc de ceapa dimineata si seara, uneori pe stomacul gol, iar daca gustul este insuportabil, acesta poate fi amestecat cu suc de fructe, persoana in cauza este incarcata de o stare de optimism si voiciune.
Tusea poate fi vindecata daca se bea decoct de ceapa fierbinte si indulcit cu miere. Se recomanda consumul a cate doua cani pe zi si, desi nu are un gust tocmai placut, beneficiile nu se lasa asteptate, eliminandu-se, cu ajutorul substantelor din ceapa, secretiile de pe arborele bronsic.
Si sterilitatea masculina poate fi tratata de ceapa, daca aceasta se consuma sub forma de salata. Se pare ca ceapa este un stimulent al activitatii gonadelor la barbati, imbunatateste productia de testosteron si de sperma.
ceapa rosie
ceapa rosie
Nu sunt deloc putine bolile care pot fi tratate de consumul de ceapa. De asemenea, ceapa are efecte si in tratamentele externe. De exemplu, degeraturile sau eczemele pot fi foarte usor tratate cu ceapa, prin compresii, cataplasme cu ceapa rasa, puse pe zonele afectate.
Trebuie sa se tina cont ca ceapa se mananca proaspata, nu sunt bune de cumparat cele care au radacinile taiate si nici nu este indicat sa mananci ceapa si sa folosesti ce ramane in mancare, a doua zi, caci aceasta leguma poate deveni otravitoare intr-o singura noapte si se poate transforma in dusman, cazuzand infectii la stomac si intoxicatii alimentare.
Ceapa nu trebuie tinuta in frigider dupa ce este taiata, fiind de preferat sa se consume cepe mai mici sau sa se arunce resturile ramase. Nu e indicat sa se faca economie, leguma fiind printre cele mai ieftine, dar este in joc si sanatatea fiecaruia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare