Faceți căutări pe acest blog

marți, 10 mai 2011

AITA ....LEURDA

Numită şi usturoită, este cunoscută ca leac din timpuri imemoriale. Dacii o numeau aiurda (ai=usturoi) şi o foloseau pentru bolile rinichilor şi ca depurativ. Având proprietăţi asemănătoare usturoiului, leurda este folosită ca detoxifiant de primăvară, pentru curăţarea sângelui, a plămânilor şi a tractului digestiv. Primavăra se recomandă curele de minimum trei săptămâni cu două porţii de salată de leurdă pe zi, iar pe parcursul anului se recomandă 4 cure cu ulei de leurdă timp de o lună.

Tonicul sângelui
Principalele calităţi terapeutice ale leurdei se leagă de rolul depurativ, respectiv capacitatea de curăţire a sângelui, ficatului, stomacului şi intestinelor. Efectele de fluidificare a sângelui o recomandă în cazul tromboflebitelor şi trombozelor în general. De asemenea, este utilă în cazul varicelor şi hemoroizilor datorită acţiunii sale tonic venoase şi antiinflamatoare la nivelul venelor. Substanţele sale volatile sunt benefice pentru plămâni, deoarece sunt bronhodilatatoare, expectorante, antibacteriene şi antivirale. Infecţiile reno-urinare, răceala, gripa şi complicaţiile bacteriene ale acestora beneficiază din plin de acţiunea antibiotic şi imunostimulatoare a leurdei. Are efecte benefice şi în micozele vaginale sau în cele unghiale.
„Cura cu salată de leurdă consumată zilnic, pe o perioadă cât mai îndelungată, are certe efecte benefice în cazul astmului bronşic, al bronşitei cronice sau al pneumoniilor recidivante. Artritele şi durerile reumatice beneficiază din plin de cura de leurdă, putând fi consumată prospătă, ca şi prin aplicaţii de frunze zdrobite pe zonele dureroase. Pentru cei cu deficit de magneziu, 200 grame de leurdă asigură mai mult decât necesarul zilnic pentru un adult şi o cantitate dublă de fier, ceea ce o face foarte valoroasă în tratamentul anemiei feriprive.“
Casetă
Uleiul şi tinctura de leurdă previn şi combat ischemia cardiacă, prevenind astfel şi infarctul miocardic.
Casetă
Ca adjuvant contra viermilor intestinali, se ia ulei de leurdă, câte 3 linguri dimineaţa pe stomacul gol, odată la 3 zile, timp de o lună.

O cură de 60 zile cu 4 linguriţe de tinctură de leurdă zilnic încetineşte procesul îmbătrânirii.

Tinctura de leurdă
Se pun într-un borcan 100 de grame frunze de leurdă fin tocate (sau mixate), care se acoperă cu 300 ml de alcool alimentar de 50 de grade şi se  amestecă. Se închide borcanul ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat 12 zile, după care preparatul se strecoară, iar extractul obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează două linguriţe de tinctură de 4 ori pe zi în cure de 1-3 luni.

Uleiul de leurdă
În jumătate de litru de ulei de măsline extravirgin se pun 150 de grame de frunze de leurdă uscate şi tocate fin. Amestecul se lasă la macerat la soare două săptămâni, după care se filtrează, iar preparatul se lasă să stea într-un vas timp de şase ore. Extractul se păstrează în locuri întunecoase şi reci. Se administrează două linguriţe de ulei de leurdă de 2-3 ori pe zi.



Peste senzaţia de foame poţi trece destul de uşor dacă vei consuma înainte de masă anumite alimente, sănătoase, care te ajută să-ţi reglezi apetitul şi să adaptezi ulterior porţiile de mâncare adevăratelor nevoi ale organismului tău. Iată care sunt alimentele care „taie” senzaţia de foame şi care te vor ajuta, încet-încet, să revii la un regim de viaţă sănătos, fără a exagera cu restricţiile.

Iaurtul
Acesta potoleşte rapid senzaţia de foame, chiar dacă vei mânca porţii mici. Prin conţinutul bogat de substanţe nutritive care sunt absorbite rapid în organism, datorită fermenţilor şi enzimelor pe care le conţine, iaurtul te ajută să-ţi menţii silueta. Este un aliment excelent, pe care-l poţi consuma seara, după ora 19.00, în momentul în care apare senzaţia de foame şi nu doreşti să mănânci altceva care îţi pune în pericol silueta. Iaurtul trebuie consumat împărţit în porţii cât mai mici, pe tot parcursul serii, şi vei fi mulţumită că ai reuşit să nu consumi masa de seară, care este inamicul siluetei. Atenţie! E bine să mănânci iaurt simplu, nu cu fructe.

CITESTE SI ...
»Află care sunt aditivii alimentari inofensivi
»Dieta franţuzească: porţii mici, dar consistente
»Omul modern şi obiceiurile alimentare greşite
»Cu dieta Rina, slăbeşti fără să te înfometezi!
»Lintea, un excelent substitut pentru carne
»Alimente care întăresc sistemul imunitar
»Ia-ţi porţia de energie din alimente!
»Goji, fructul frumuseţii şi sănătăţii
»Ocoleşte alimentele care conţin E-uri periculoase
»Alimentele light sunt cel mai adesea nocive
Oul fiert
Şi oul fiert este un aliment foarte săţios, care te va ajuta să păcăleşti foamea. Astfel, când îţi este prea foame, oul fiert tare este soluţia salvatoare. Consumat alături de o feliuţă de pâine integrală sau sub formă de sandviş cu o bucăţică de brânză, foamea va dispărea rapid, fără să mănânci ceva nesănătos.

Orezul brun
Ori de câte ori senzaţia de foame îţi dă târcoale, o porţie de orez fiert în apă este soluţia ideală. E foarte săţios, bogat în fibre şi îţi va regla şi tranzitul intestinal. Îl poţi consuma simplu, fiert, preferabil fără ulei şi fără a-l combina cu proteine animale sau cu produse lactate. Bineînţeles, ai grijă la cantitate: mănâncă doar o porţie mică, oricât îţi este de foame.

Fibrele
Fibrele, în special cele solubile, sunt recomandate pentru menţinerea siluetei. Acestea oferă rapid senzaţia de saţietate pentru o perioadă mare de timp, fără a ne îngrăşa. Fibrele solubile le găseşti în morcovi, fasole, linte sau ovăz, dar şi în spanac, urzici, ştevie sau leurdă. Aşadar, nu uita să le introduci în meniul zilnic, crude sau gătite la abur.

Fructele
Cu un conţinut bogat de fibre şi cu foarte puţine calorii, fructele taie rapid pofta de mâncare şi oferă senzaţia de saţietate. Foarte consistentă şi bogată în glucide, banana potoleşte rapid senzaţia de foame şi mai ales de ceva dulce. În plus, conţine foarte multe vitamine şi minerale, benefice pentru organism. Nu ocoli însă nici portocalele, fragii sau grapefruitul. Merele şi perele sunt bogate în fibre şi pot fi şi ele alegerea potrivită pentru o gustare. Atenţie! Fructele se pot consuma ca gustare sau înainte de masă cu 30 de minute, iar citricele sunt indicate în prima parte a zilei.

Apa plată cu lămâie
Dacă vei bea peste zi câte un pahar de apă plată în care adaugi puţin suc proaspăt de lămâie, cu aproximativ 10 minute înainte de fiecare masă, senzaţia de foame va dispărea. În plus, apa cu lămâie aduce şi o serie de beneficii organismului.

Cartoful fiert
Fiert în coajă, cartoful îţi va alunga senzaţia de foame, datorită fibrelor alimentare care se găsesc în cantitate mare în această legumă. Îl poţi consuma la prânz, însă nu alături de pâine, carne sau peşte, ci simpu sau în combinaţie cu legume fierte sau salate.

Ciupercile
Ciupercile fac parte din categoria alimentelor săţioase şi hipocalorice. Gustoase şi foarte sănătoase, ciupercile au un conţinut scăzut de calorii, dar sunt foarte bogate în vitamine şi minerale: vitaminele B, D, E, calciu, fier, potasiu şi fosfor.

Nucile, migdalele, alunele
Dacă nu sunt consumate în exces, nucile şi alunele diminuează pofta de mâncare. Şi migdalele sunt foarte săţioase, aşadar poţi „ronţăi” zilnic câteva, dar neprăjite.


SFATURI!

·    Renunţă la băuturi dulci sau băuturi aperitive care cresc senzaţia de foame; consumă doar vin alb sau roşu.
·    Un bol cu supă sau o porţie de salată de legume potolesc foamea, aşa că vei mânca mai puţin din felul principal.
·    Mestecă bine mâncarea, pentru a avea o bună digestie. În acest fel nu te vei balona, iar senzaţia de saţietate se va menţine mai mult timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare