Deficienta de vitamine si minerale in alimentatie creste riscul aparitiei bolilor si tulburarilor. Efectele pe termen lung ale deficientelor de vitamine si minerale pot pune viata in pericol. Care sunt simptomele si riscurile deficientelor de vitamine si minerale din organism?
Riscurile deficientelor de vitamine si minerale
Organismul uman nu poate sintetiza vitaminele si mineralele necesare. Aceste substante nutritive ar trebui sa fie furnizate organismului printr-o alimentatie adecvata. S-a inregistrat o crestere uluitoare in vanzarea suplimentelor de vitamine si minerale pe parcursul ultimelor decenii. Este bine ca tot mai multi oameni devin constienti de sanatatea lor. Aportul inadecvat de vitamine si minerale in alimentatie sau absorbtia inadecvata de vitamine si minerale in tractul digestiv sunt principalele cauze ale deficientei de vitamine si minerale din organism. Urmatoarea sectiune explica efectele deficientelor de vitamine si minerale.
Vitamine si minerale
Vitamina A si beta-carotenul, vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxina), B7 (biotina), B9 (acid folic), B12 (cobalamina), C (acid ascorbic), D (ergo/colecalciferol), E (tocoferol) si vitamina K (chinona) sunt principalele vitamine necesare organismului.
Vitamina C si toate vitaminele B trebuie sa fie prezente in dieta de zi cu zi, acestea fiind vitamine solubile in apa, ce sunt eliminate din corp odata cu excesul de apa la intervale regulate. Organismul uman pastreaza vitaminele A, D, E si K in grasimi, astfel ca aceste vitamine sunt denumite "vitamine solubile in grasimi".
Calciul, fierul, iodul, cuprul, sodiul, potasiul, manganul, magneziul, fosforul, potasiul, zincul sunt cateva dintre principalele minerale sau electroliti care sunt necesare pentru buna functionare a organismului.
Imbatranirea reduce capacitatea naturala a intestinelor de a absorbi vitaminele si mineralele. Femeile gravide, cele care alapteaza si persoanele in varsta se pot confrunta cu deficiente de vitamine si minerale. Persoanele care sufera de diverse boli, sufera interventii chirurgicale sau sunt in curs de terapii cum ar fi chimioterapie, radioterapie, etc. pot experimenta lipsa de vitamine si minerale din cauza afectarii functiilor diferitelor sisteme ale corpului.
Fumatul excesiv, abuzul de alcool si de droguri, urmate de o dieta severa, pot duce la deficiente de vitamine si minerale. Evitarea anumitor produse alimentare cum ar fi lapte, lipsa de expunere la soare pot conduce la deficiente de vitamina D sau calciu. Veganii sau vegetarienii pot suferi de deficit de vitamina B12, vitamina furnizata in principal de produse de origine animala. Urmarea unei diete neadecvate este una din principalele cauze ale deficientelor nutritionale.
Vitamina C si toate vitaminele B trebuie sa fie prezente in dieta de zi cu zi, acestea fiind vitamine solubile in apa, ce sunt eliminate din corp odata cu excesul de apa la intervale regulate. Organismul uman pastreaza vitaminele A, D, E si K in grasimi, astfel ca aceste vitamine sunt denumite "vitamine solubile in grasimi".
Calciul, fierul, iodul, cuprul, sodiul, potasiul, manganul, magneziul, fosforul, potasiul, zincul sunt cateva dintre principalele minerale sau electroliti care sunt necesare pentru buna functionare a organismului.
Imbatranirea reduce capacitatea naturala a intestinelor de a absorbi vitaminele si mineralele. Femeile gravide, cele care alapteaza si persoanele in varsta se pot confrunta cu deficiente de vitamine si minerale. Persoanele care sufera de diverse boli, sufera interventii chirurgicale sau sunt in curs de terapii cum ar fi chimioterapie, radioterapie, etc. pot experimenta lipsa de vitamine si minerale din cauza afectarii functiilor diferitelor sisteme ale corpului.
Fumatul excesiv, abuzul de alcool si de droguri, urmate de o dieta severa, pot duce la deficiente de vitamine si minerale. Evitarea anumitor produse alimentare cum ar fi lapte, lipsa de expunere la soare pot conduce la deficiente de vitamina D sau calciu. Veganii sau vegetarienii pot suferi de deficit de vitamina B12, vitamina furnizata in principal de produse de origine animala. Urmarea unei diete neadecvate este una din principalele cauze ale deficientelor nutritionale.
Vitamina | Simptomele deficientei | Boli cauzate (riscuri) | Surse alimentare | Doza zilnica recomandata |
Vitamina A |
|
| Ficat de vitel, morcov crud, frunze verzi, patrunjel verde, ardei rosu, verdeturi, cartofi dulci, unt, nap, ardei de Cayenne, spanac, broccoli, dovleac, castraveti, branza Cheddar, pepene galben, oua, caise, papaya, mango, mazare, lapte. |
|
Vitamina B1 |
|
| Fructe de padure, legume cu frunze verzi, carne de organe, legume, nuci, porc, germeni de grau, cereale integrale, pastai de cereale, galbenus de ou, drojdie, porumb. |
|
Vitamina B2 |
|
| Legume de culoare verde inchis, salata romaneasca, ciuperci, ficat de vitel, spanac, oua de pui, peste, cereale, carne slaba, legume, lapte de vaca, iaurt, sfecla. |
|
Vitamina B3 |
|
| Peste (somon, halibut, ton), piept de pui, sparanghel, alune, cereale integrale, ciuperci crimini, nuci, unt de arahide, drojdie de bere. |
|
Vitamina B5 |
|
| Carne de vita, oua, legume, ciuperci, conopida, broccoli, frunze si seminte de floarea soarelui. |
|
Vitamina B6 |
|
| Avocado, banane, peste, carne, fasole Garbanzo, carne de pasare, spanac, cereale integrale (grau si porumb). |
|
Vitamina B7 |
|
| Branza, nuci, galbenus de ou, legume verzi, ficat, seminte de floarea-soarelui, cartofi dulci, lapte, pasari de curte. |
|
Vitamina B9 |
|
| Suc de citrice, cereale integrale, legume si seminte, soia, legume cu frunze verzi (spanac, varza, etc), nuci. |
|
Vitamina B12 |
|
| Oua, fructe si legume proaspete, peste, cereale integrale, ficat, carne, lapte. |
|
Vitamina C |
|
| Citrice (grapefruit, lamaie, portocale), Guava, pepene, broccoli, varza de Bruxelles, legume verzi, rosii, cartofi. |
|
Vitamina D |
|
| Razele ultraviolete ale soarelui (15 min pe zi de expunere), peste (ton, macrou, somon si sardine), ulei din ficat de cod, lapte si suc integral, ficat de vita, galbenus de ou. |
|
Vitamina E |
|
| Verdeata, frunze verzi, avocado, piersica, papaya, kiwi, dovleac, sfecla, spanac, migdale, alune, nuci de pin, ulei de masline, ulei de floarea-soarelui, sardine, heringi |
|
Vitamina K |
|
| Broccoli, spanac, varza de Bruxelles, varza, conopida, rosii, telina, patrunjelul, sfecla, spanac, sparanghel, fructe (avocado, kiwi), branza, galbenus de ou, ficat. |
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu