Faceți căutări pe acest blog

marți, 10 mai 2011

REGULI PENTRU EVITAREA UMFLĂRII PICIOARELOR


Adesea foarte neglijata, problema picioarelor umflate afecteaza peste 50% din populatia lumii. Daca majoritatea persoanelor afectate sunt femei, si barbatii pot suferi din aceasta cauza. Senzatia de picioare umflate este adesea insotita de tensiuni neplacute la nivelul muschilor picioarelor care survin in general in urma unei imobilizari prelungite si de aparitia vaselor de sange la nivelul pielii, pe care o deformeaza.
Pentru a evita senzatia de picioare grele si problemele de circulatie care duc de cele mai multe ori la umflarea picioarelor, iata cateva reguli simplu de respectat:
1 Daca mergi cu avionul sau cu masina personala pe distante lungi, incearca din doua in doua ore sa-ti destinzi picioarele, facand cativa pasi sau cateva flexiuni ale genunchilor. Aceste miscari vor favoriza ameliorarea circulatiei sangelui in zona picioarelor.
2 Evita sursele de caldura puternice: sauna, sedintele de bronzat la solar etc.
3 Daca ai un job la birou, care necesita statul pe scaun pe o perioada indelungata de timp, incearca sa te ridici si sa te plimbi doua-trei minute. De asemenea, nu iti tine picioarele incrucisate, ci dimpotriva incearca sa le misti cat de mult poti.
4 La sfarsitul fiecarei zile, adopta o pozitie relaxanta: ridica picioarele la un nivel mai sus decat restul corpului .
5 Finalizeaza intotdeauna dusul cu un jet de apa rece, la nivelul picioarelor. Pe langa faptul ca pielea va deveni mai ferma, apa rece favorizeaza circulatia sangvina din zona picioarele tale.
6 Practica o activitate fizica regulata. Daca iti place un anumit sport, nu ezita sa-l incerci. Dansul, inotul, mersul pe bicicleta sunt doar cateva dintre activitatile relexante pe care le poti intreprinde si care te vor ajuta sa-ti mentii picioarele frumoase si sanatoase.
7 Opteaza pentru cat mai multe legume si fructe bogate in vitaminele A, C si E care au rolul de a tonifica venele si de a favoriza tranzitul intestinal.
8 Evita pe cat posibil cafeaua, alcoolul si fumatul (tutunul are consecinte grave asupra circulatiei venoase si arteriale).
9 Poarta incaltaminte comoda. Tocurile foarte inalte si incaltamintea stramta sunt cauze frecvente ale umflarii picioarelor.
10 Foloseste ciorapi medicinali. In farmacii gasesti ciorapi elastici medicinali recomandati in cazul venelor varicoase, picioarelor umflate si dupa operatiile de varice.
Atentie!
• Nu ezita sa consulti un medic daca suferi pe langa umflarea picioarelor si de tulburari venoase. Cu timpul, exista riscul ca tulburarile de sanatate pe care le ai deja sa se acutizeze si sa-ti provoace diverse probleme importante: varice, ulcer de varice, flebita etc;
• In cazul in care ti se umfla picioarele, dar suferi si de o alta afectiune precum diabetul sau insuficienta cardiaca, este necesar sa ceri sfatul unui medic specialist, fara intarziere.
Insuficienţa cardiacă reprezintă o afecţiune caracterizată prin faptul că inima nu mai poate pompa cantitatea de sânge necesară organismului. Din această cauză organismul va încerca să compenseze această problemă prin creşterea frecvenţei bătăilor inimii, prin mărirea în volum a acesteia şi prin reţinerea în organism a unor cantităţi mari de apă şi sare, ceea ce va duce la apariţia edemelor.
Edemele sunt acumulări de lichid seros în spaţiile intracelulare ale organelor şi ţesuturilor. Ele apar mai ales în regiunea inferioară a gambelor (edem gambier).
Cauzele ce duc la insuficienta cardiaca
Slăbirea capacităţii inimii de pompare a sângelui se produce de obicei datorită afectării ventricolului stâng, cel din care sângele pleacă spre întreg organismul prin artera aortă. Dintre aceste cauze enumerăm hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, inflamaţia muşchiului inimii (miocardita), problemele de frecvenţă ale inimii (aritmii), bolile cardiace congenitale sau rupturile valvelor inimii. Cele mai frecvente cauze sunt însă infarctul miocardic şi bolile coronariene.
Un factor important care poate duce la apariţia insuficienţei cardiace este şi vârsta. Odată cu înaintarea în vârstă muşchiul inimii devine mai rigid, împiedicând inima să se umple, rezultatul fiind că ventricolele vor pompa o cantitate redusă de sânge.
Semnele bolnavilor de insuficienta cardiaca
Primele semne care apar la bolnavii cu insuficienţă cardiacă sunt cele de oboseală. Aceasta apare deoarece organismul depune un efort intens să suplinească lipsa de sânge. Astfel, pacientul va avea greutăţi la respiraţie, (va respira greu, gâfâit, cu respiraţii scurte) şi va obosi la mers, necesitând opriri dese. Odată ce boala avansează problemele la respiraţie vor apărea şi în alte condiţii decât la efort (chiar şi când pacientul stă întins sau în timpul somnului).
Bolnavul va creşte în greutate datorită acumulării de fluide în organism şi va prezenta umflarea picioarelor sau a articulaţiilor, mai ales la sfârşitul zilei sau după statul mult timp în picioare. Vor apărea dureri la nivelul picioarelor, iar încălţămintea va deveni neîncăpătoare.
Alte simptome ale insuficienţei cardiace mai pot fi şi scăderea poftei de mâncare, scăderea forţei musculare, urinările frecvente mai ales noaptea şi tusea seacă şi sâcâitoare atunci când pacientul stă întins.
Tratamentul nemedicamentos al insuficienţei cardiace
- Ceapa - se curăţă 100 g de ceapă şi se fierbe timp de 5 minute la foc moale. Se acoperă şi se lasă să se răcească, apoi se strecoară şi la lichidul obţinut se adaugă miere polifloră în cantitate egală cu cantitatea de suc obţinut. Se va lua câte o lingură din preparat călduţ seara la culcare.
- Coada calului - 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă, se fierbe 10 minute, se strecoară şi se consumă în cursul unei zile.
- Dovleacul - se va lua ulei de dovleac câte o linguriţă dimineaţa pe stomacul gol. În lipsa lui se poate folosi uleiul de soia, germeni de porumb sau de măsline presat la rece. De asemenea se poate face un ceai din seminţe de dovleac (2 linguriţe de seminţe mărunţite se fierb 10 minute în 250 ml apă) sau un ceai din miez de dovleac fără seminţe şi curăţit de coajă (peste 500 g miez tăiat mărunt se pune apă cât să-l acopere, se fierbe până se înmoaie dovleacul, se pune într-un vas, se pasează şi se adaugă apoi apa în care a fiert. Se vor consuma 2 porţii, una dimineaţă şi una seara).
- Fasolea păstăi - fierbeţi 3 linguriţe de teci de fasole mărunţite timp de 10 minute, se strecoară şi se consumă 1-2 căni pe zi.
- Mesteacăn - puneţi 2 linguriţe de frunze mărunţite la 250 ml apă, fierbeţi 5 minute şi strecuraţi. Înainte de a se bea se va pune o linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar.
- Nufăr alb - se pun 2 linguriţe de rizom mărunţit la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute. Se strecoară şi se consumă în cursul unei zile.
- Pătrunjel - se pun 30-40 g de pătrunjel mărunţit la 250 ml apă. Se fierbe până ce apa va scădea la jumătate, se strecoară, după care se vor consuma în cursul zilei 2-3 ceaiuri.
- Rozmarin - se pun 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă 10 minute, se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi. În cazul în care apar ameţeli după consumul acestui ceai se va reduce doza.
- Ruşcuţa de primăvară, traista ciobanului şi troscotul - 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 g de apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, se strecoară şi se consumă 2 căni pe zi.
- Sucuri - la începutul tratamentului se va bea câte 20 ml de suc diluat în apă. După 2-3 zile se va începe să se bea suc nediluat, iar apoi treptat se va creşte cantitatea până la 1 litru pe zi. Se vor folosi sucuri de arpagic, bostan, cartof, castravete, ceapă, cireşe, dude, fasole, lămâie, ovăz verde, pară, păstârnac, pătrunjel, pepene galben, praz, ridiche, sfeclă roşie, sparanghel, ţelină, usturoi sau varză.


ADRIAN PĂUNESCU – Motorul greşit

Şi dacă după cum s-a auzit
şi dacă după cum un simţ o spune
întregul drum e o deşărtăciune
şi chiar motorul e croit greşit!
Maşina e din ce în ce mai grea,
o-mpingem năzuind la zile bune
şi aşteptăm s-apară o minune
să ne putem urca şi noi în ea.
Tu nu auzi constructor de motoare,
că ţi l-am da pe-acesta înapoi?
E un motor prea leneş, prea greoi
nu poartă, ci-i purtat de fiecare.
Şi zi de zi motorul nostru moare
şi-n loc să meargă el, l-împingem noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare