Faceți căutări pe acest blog

joi, 27 octombrie 2011

LEUSTEANUL


Este imposibil sa nu il remarci in gradina, daca nu pentru forma sa destul
de banala, dar de un verde viu si intens, atunci pentru mirosul sau unic,
care il face de neconfundat, transformandu-l intr-una din cele mai des
folosite verdeturi pentru dres ciorbele.. Numele sau latin este Levisticum
officinale, o planta europeana, descoperita si folosita pentru prima data
in bazinul Marii Mediterane, pe teritoriul Italiei, Greciei si al Frantei.
De altfel, in aceste zone a existat si partial mai exista un adevarat cult
pentru aceasta iarba aromatica, care era considerata nu doar un simplu
zarzavat, ci si un medicament redutabil si chiar un elixir magic, foarte
eficient. Nu se stie exact cand a ajuns sa fie folosit leusteanul pe
teritoriul tarii noastre, probabil inaintea invaziei romane, insa a fost
foarte bine adoptat, devenind un medicament uzual, folosit de medicina
populara in mai toate regiunile. Pana de curand, virtutile terapeutice ale
leusteanului au fost complet ignorate de medicina moderna, fiind considerat
un simplu zarzavat. Recent, studii farmacologice realizate in Italia,
Statele Unite, Turcia si Spania au aratat ca leusteanul, nelipsit din
traditionalele borsuri romanesti, este mai degraba planta medicinala, decat
zarzavat. Principiile active pe care le contine au o puternica actiune
terapeutica asupra aparatului respirator, a aparatului reno-urinar, asupra
sistemului endocrin si a celui imunitar. Este un excelent remediu pentru
prevenirea bolilor, atunci cand este consumat sistematic ca aliment, putand
deveni la nevoie - atunci cand este dozat corespunzator - si un remediu
eficient intr-o multitudine de boli. Inainte, insa, de a vedea care sunt
utilizarile medicinale ale leusteanului, sa vedem cum se prepara si cum se
administreaza acest... zarzavat-medicament.

Modalitati de preparare si de administrare

Sucul

Pentru a obtine sucul de leustean se mixeaza o mana de frunze proaspete, la
care s-au adaugat patru linguri de apa, dupa care se lasa jumatate de ora
la macerat, apoi se filtreaza. Licoarea obtinuta este bine sa se consume
imediat sau sa fie pastrata la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul
proaspat obtinut din frunzele de leustean este un puternic medicament, care
de obicei nu se administreaza singur, ci diluat in putin suc de radacina de
morcov. De regula, se iau de 4 ori pe zi cate 3-4 lingurite de suc de
frunze de leustean, diluate in cate un sfert de pahar de suc de morcov.

Infuzia combinata

Cum arata si numele, se combina extractia la rece cu cea la cald, ajutand
astfel la conservarea principiilor active. Se prepara astfel: 2 lingurite
de frunze uscate si, eventual, un varf de lingurita (0,5 grame) de seminte,
se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa, de seara pana dimineata,
cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar planta ramasa se
opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte, 20 de minute, dupa care se
filtreaza. Se combina cele doua extracte. Preparatul se bea inainte de masa
cu un sfert de ora. In cazul in care nu avem planta uscata, se folosesc
frunzele proaspete, triplandu-se cantitatea. Doza: 3 cani pe zi.

Leusteanul ca adaos in mancare

In bucataria europeana, leusteanul este printre putinele zarzavaturi si
condimente considerate ca putand inlocui sarea, din punctul de vedere al
gustului (sarea este contraindicata in multe boli cardiovasculare,
digestive sau reno-urinare). In traditia culinara romaneasca, leusteanul
este vazut exclusiv ca un ingredient al borsurilor si ciorbelor, insa el
poate fi consumat si in supe (ca in Italia), sau in mancarurile cu cartofi
(ca in bucataria germana). Important este, pentru a nu-si pierde
proprietatile terapeutice, sa fie mancat cat mai putin preparat termic,
fiind adaugat dupa ce am gatit hrana, si nu in timp ce este pe foc.

Vinul de leustean

O suta de grame de frunze de leustean proaspat se toaca marunt si se pun la
macerat, in 750 ml de vin alb, intr-o sticla care se inchide ermetic si se
pastreaza la temperatura camerei, vreme de doua saptamani. Dupa trecerea
acestei perioade, amestecul se filtreaza, iar preparatul astfel obtinut se
pastreaza la rece, in recipiente bine inchise. Se bea cate un paharel,
inainte de masa. Vinul de leustean este un leac stravechi, cunoscut pentru
efectele sale in combaterea anorexiei, a indigestiei, a unor boli cardiace
asociate cu retentia de lichide.

Tratamente interne

* Litiaza renala (pietre la rinichi) - un studiu realizat in Germania arata
faptul ca sucul proaspat de leustean (10 lingurite la o cana de suc de
morcov, cu care se bea combinat) ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi
(urati, oxalati) si previne formarea lor. Atunci cand nu exista leustean
proaspat la indemana, efecte excelente se obtin si prin consumarea zilnica
a 1-2 cani de infuzie combinata, preparata din doua lingurite de planta
uscata (frunze si seminte) la 250 ml de apa.
(Embedded image moved to file: pic04745.jpg)Leusteanul
Leusteanul inflorit

* Cistita - pentru prevenirea acestei afectiuni se consuma mult leustean
proaspat, adaugat la diferite mancaruri. Odata instalata cistita, ea se
trateaza cu infuzie combinata de leustean, din care se consuma cate 3 cani
pe zi, administrate la 2 ore dupa ce am mancat.
* Retentie de urina - se recomanda leusteanul proaspat, taiat marunt,
adaugat la supe calde si in salatele de legume. Consumat in cantitati
suficiente (minimum 20 de grame pe zi), are efect diuretic, antispastic,
fiind indicat pentru retentiile de urina care apar post-operator, dupa
cistitele acute, dupa administrarea medicamentelor ce inhiba diureza sau in
unele afectiuni tumorale. Suplimentar, se consuma sucul de leustean
proaspat, cate 1 lingura luata din ora in ora, pe parcursul zilei.
Principiile active nu doar stimuleaza formarea urinei si eliminarea ei, ci
ajuta si la eliminarea masiva a ureei si a altor produsi reziduali din
organism.
* Stari de greata, dispepsie, diskinezie biliara - se mesteca 1-2 frunze
proaspete de leustean inainte si dupa masa. Este un tratament simplu, dar
cu efecte puternice, deoarece stimuleaza secretia de sucuri gastrice,
favorizeaza peristaltismul gastric si eliberarea bilei din colecist. De
asemenea, frunzele proaspete de leustean consumate ca atare au efecte
antiinflamatoare asupra tubului digestiv, fiind un adjuvant util in cazul
colecistitei si al pancreatitei.
* Anorexie - cu un sfert de ora inainte de masa, se consuma una-doua frunze
proaspete de leustean, care se mesteca indelung. Uleiurile volatile si
substantele amare pe care le contin sunt un excelent stimulent digestiv si
maresc in mod armonios pofta de mancare. Are, datorita acidului angelic
continut in frunzele sale, si efecte tonice nervoase si psihice, fiind ca
atare eficient si in cazul anorexiei psihice. Un element interesant este ca
atunci cand sunt consumate in cantitati mai mari (5-10 frunze o data),
efectul frunzelor de leustean este cel opus, diminuand pofta de mancare si
constituie un tratament util contra apetitului alimentar excesiv.
* Balonare - contra acestei afectiuni, leusteanul are o reputatie de
medicament, consolidata vreme de... 2000 de ani, fiind prescris in acest
sens inca din timpul Greciei antice, unde era foarte pretuit de catre
medicii vremii ca tonic si antispastic digestiv. Cercetarile moderne arata
ca de "vina" pentru proprietatile vindecatoare ale leusteanului in aceasta
afectiune sunt uleiurile volatile si substantele amare pe care le contin
frunzele sale. Trebuie mentionat insa ca si semintele contin principii
active, in special uleiuri volatile, foarte eficiente in combaterea acestei
afectiuni. Ca atare, se recomanda administrarea inainte de masa a 3-6
linguri de infuzie combinata de frunze si de seminte de leustean.
* Sindromul colonului iritabil, adjuvant in colita - se recomanda consumul
de leustean proaspat, in cantitati cat mai mari, precum si administrarea
unei cani de infuzie combinata de frunze de leustean, de doua ori pe zi. Un
studiu recent arata ca flavonoidele continute in frunzele acestei plante au
efecte antiinflamatoare asupra mucoasei intestinale, in timp ce substantele
sale volatile, cu efect antiseptic, regleaza flora tubului digestiv.
Rezultate foarte bune se obtin prin combinarea acestui tratament cu
administrarea de uleiuri bogate in acizi grasi Omega 3 (continuti de peste,
de semintele de in etc.)..
* Colici intestinale, spasme digestive - se bea o cana de ceai fierbinte de
leustean, obtinut prin oparirea a 2 lingurite de frunze uscate, cu 250 de
ml de apa. Leusteanul contine substante active cu efecte antispastice si
carminative, fiind printre cele mai eficiente plante medicinale in aceste
afectiuni.
* Indigestie, dispepsie - se face o cura de zece zile, timp in care se
consuma suc de leustean, cate 2 lingurite inaintea meselor principale. Are
puternice efecte de stimulare a secretiilor care ajuta in procesul de
digestie, amplifica peristaltismul tubului digestiv. Daca nu aveti
consecventa necesara pentru o cura sistematica, puteti mesteca ocazional,
atunci cand simtiti nevoia de a va mari puterea digestiva, cateva frunze de
leustean, cu 5-10 minute inainte de masa.
* Raceala, gripa - pentru prevenire, se consuma frunze de leustean
proaspete, care contin uleiuri volatile cu o actiune antiinfectioasa
puternica si polizaharide, cu o actiune de stimulare a sistemului imunitar.
Atunci cand boala s-a instalat, se administreaza suc proaspat de leustean,
10-12 lingurite pe zi, care are efecte antiseptice, expectorante si care
mareste capacitatea naturala a organismului de a combate infectia.
* Bronsita, tuse productiva - se bea infuzie combinata de leustean, cate
2-3 cani pe zi, cat mai calda posibil. Acest preparat are efecte calmante,
reduce senzatia de iritatie pe traiectul respirator si este expectorant,
ajutand eliminarea secretiilor bronsice in exces. Acest tratament este un
bun adjuvant si in caz de pleurezie, de pneumonie.
* Febra, febra intermitenta - se consuma 1-3 cani de infuzie combinata de
leustean pe zi. Acest preparat scade temperatura corpului printr-un
mecanism oarecum asemanator aspirinei, producand transpiratie si
vasodilatatie.
(Embedded image moved to file: pic20649.jpg)Leusteanul
Nu lipseste din nici o ciorba

* Amenoree - se fac cure cu o durata de 8 saptamani, timp in care se
consuma 15 grame de frunze de leustean proaspat pe zi. Suplimentar, pentru
efecte mai puternice, se bea si o cana de infuzie combinata de frunze si de
seminte de leustean. Este un tratament care favorizeaza declansarea
menstruatiei, care stimuleaza activitatea ovarelor si imbunatateste
circulatia la nivelul aparatului genital feminin.
* Ciclu menstrual dureros - vreme de 21 de zile, se bea cate o cana de
infuzie combinata de leustean dimineata si seara. Acest preparat nu
favorizeaza doar menstruatia, ci si normalizeaza ritmul sau de aparitie,
previne crampele si starile de disconfort inainte si in timpul menstrelor.
In cazul crampelor menstruale puternice, se bea o infuzie fierbinte de
leustean (din doua lingurite de planta la o cana de apa), tratament cu
efecte calmante si antispastice rapide.
* Circulatie periferica deficitara - se consuma leustean proaspat, cate
10-25 de grame pe zi. Are efect vasodilatator periferic, ajutand la
imbunatatirea irigarii cu sange a unor zone ale corpului, cum ar fi
mainile, labele picioarelor, urechile.
* Dureri de cap, migrena - se mesteca indelung 4-5 frunze proaspete de
leustean. Calmeaza durerea si reduce senzatia de voma, in cazul migrenei.
Tratamentul este recomandat si in crizele biliare, deoarece normalizeaza
activitatea colecistului.

Tratamente externe

* Pete pe piele - se freaca pielea pe zona afectata cu frunze proaspete de
leustean, zdrobite in prealabil. Aplicatia dureaza cinci minute si se
repeta de doua ori pe zi, vreme de o saptamana.. Efectele sunt
exceptionale, in cazul petelor care apar in contact cu diverse substante
chimice. In cazul petelor pe piele care apar pe fondul unor tulburari
interne, tratamentul extern este dublat cu o cura de dezintoxicare cu o
durata de minimum 2 saptamani, timp in care se iau 12 lingurite de suc de
leustean pe zi.
* Reactii alergice la nivelul pielii - frunzele proaspete de leustean se
toaca foarte bine pe o planseta de lemn sau se maruntesc in mixer, dupa
care se invelesc intr-un tifon subtire si se aplica pe locul afectat, unde
se lasa vreme de o ora. Are efecte antihistaminice directe, diminueaza
inflamatia, calmeaza mancarimile.
* Dureri de gat, amigdalita - se face gargara cu o infuzie fierbinte de
frunze uscate de leustean (4 linguri la o jumatate de cana de apa).
(Embedded image moved to file: pic13186.jpg)Leusteanul
Semintele de leustean

* Gingivita, ulceratii in zona bucala - se mesteca indelung (minimum cinci
minute), de 4 ori pe zi, cate 2-3 frunze proaspete de leustean. Este un
tratament simplu, dar cu care se obtin rezultate foarte bune, deoarece
dezinfecteaza gingiile, este antiinflamator, favorizeaza refacerea
epiteliilor lezate.
* Miros neplacut al transpiratiei - in Evul Mediu, cei care strabateau cu
piciorul distante foarte lungi isi puneau in incaltari cateva frunze de
leustean, ca sa previna mirosul neplacut al picioarelor si sa se fereasca
de eventualele infectii la acest nivel. Daca vi se pare neplacut sau
imposibil de aplicat acest procedeu terapeutic, va recomandam baile
partiale cu infuzie combinata de leustean, bai care vor avea o durata
minima de 10 minute. Este bine de stiut ca aroma leusteanului este adesea
folosita in... parfumurile de lux, carora le da o tenta de prospetime, de
naturalete.
* Arsuri de gradele I si II - se striveste o mana de frunze proaspete de
leustean pe o planseta de lemn, apoi se aplica pe locul afectat, unde se
tin vreme de minimum o ora. Aceasta aplicatie are efecte calmante locale,
antiinflamatoare, previne infectia si grabeste refacerea tesuturilor
distruse.
* Amigdalite, faringite, laringite - se consuma frunze proaspete de leusten
si, suplimentar, se face gargara de 4 ori pe zi cu infuzie combinata din
frunze si seminte de leustean. Este un tratament cu efecte calmante si
antiinfectioase.

Precautii si contraindicatii

Nu se foloseste in perioada sarcinii si se foloseste in cantitati moderate
(maximum 3 g pe zi de frunze proaspete) in timpul alaptarii. Foarte rar s-a
observat un efect iritativ al leusteanului, administrat in cantitati mari
si pe perioade lungi de timp, in infectiile renale.

LEUSTEANUL - PLANTA MAGICA

In Apuseni, fetelor aflate la pubertate li se dadea sa manance dimineata
turte de grau cu leustean verde, ca sa fie ferite de "zburatori si alte
ispitiri necurate". De altfel, pe tot teritoriul Romaniei se credea ca cele
mai bune remedii de protectie magica sunt leusteanul, odoleanul si iarba
creata. In nordul Moldovei, se credea ca radacina de leustean dezgropata in
Vinerea Mare si administrata pisata in fiecare seara ajuta la alungarea
spiritelor rele din om, fiind o metoda de exorcizare. De asemenea, se
credea ca adaugate in apa din scaldatoare frunzele de leustean alunga
gandurile negre.
In Franta, in Provence, se spunea ca femeia care face baie cu frunze de
leustean si flori de trandafir poate trezi dragostea in cel pe care il
iubeste.
In Italia, in provincia Liguria, se credea ca persoanele care poarta cateva
frunze sau bucati de radacina de leustean vor deveni foarte atractive
pentru sexul opus. (Femeile slave purtau leustean in ziua nuntii ca sa aiba
o casnicie fericita.)

http://www.formula-as.ro/2009/875/medicina-nat...

Varza alba si rosie


VARZA ALBA folositi-o mai ales cruda. Face cat un depozit intreg de medicamente.

* Hepatita, bolile de ficat in general o substanta continuta de catre varza, sulforafanul, stimuleaza puternic producerea in organism a unor enzime care joaca rolul de detoxifiant al ficatului. De asemenea, consumul de varza s-a dovedit a preveni procesele de distructie celulara la nivelul ficatului, sub actiunea factorilor infectiosi sau a celor chimici. Pentru a obtine aceste rezultate, se recomanda consumul verzei crude, sub forma de salata, de macar 3 ori pe saptamana.

* Boala canceroasa - in ultimii douazeci de ani au fost efectuate nu mai putin de 94 de studii care au aratat ca varza c onsumata cruda, murata sau gatita rapid are efecte antitumorale si anticancerigene. Principiile active din frunzele de
varza induc celulelor maligne apoptoza (un program de autodistrugere folosit de organism pentru eliminarea celulelor imbatranite), regleaza actiunea hormonilor steroidieni in organism (implicati in aparitia a numeroase forme de cancer), regleaza ritmul de diviziune celulara, induc o crestere a productiei enzimelor responsabile de inactivarea si de eliminarea celulelor maligne. Trei-cinci zile pe saptamana, in care consumam cate 200 de grame de salata de varza, ne pot salva viata,
punandu-ne la adapost de o incredibila multitudine de forme de cancer, despre care vom vorbi detaliat in cele ce urmeaza:

* Cancerul vezicii urinare - sunt diagnosticate la nivel mondial, in medie, cate 336.000 de noi cazuri in fiecare an, afectand de trei ori mai multi barbati decat femei.
Conform cercetarilor medicilor de la Universitatea din Texas , care au studiat cazurile a 697 de bolnavi de cancer al vezicii urinare, in paralel cu cazurile a 708 persoane sanatoase din aceeasi grupa de varsta si de aceeasi rasa, consumul de varza reduce puternic incidenta acestei boli. La persoanele care consuma de mai multe ori pe saptamana varza cruda (dar si alte legume inrudite, cum ar fi varza rosie sau broccoli) incidenta cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mica.

* Cancerul de prostata - o cercetare facuta in Statele Unite pe 1000 de persoane de sex masculin arata ca persoanele care consuma, la macar o treime din mese, legume in stare cruda, au cu 35% mai mari sanse sa nu faca aceasta boala. Interesant este ca la cei care consuma, la macar o treime din mese, in mod special varza cruda si legume inrudite (broccoli, varza rosie), riscul de a face cancer la prostata scade cu 44%.

* Cancerul la san - nu avem spatiu pentru a rezuma in acest articol toate studiile facute despre efectele de preventive ale consumului de varza in neoplasmul mamar (in Singapore , China , Statele Unite, Polonia, Olanda), dar toate arata ca femeile care consuma varza sau varza murata se bucura intr-o proportie foarte ridicata de imunitate fata de cancerul la san. Conform cercetarilor, cea mai ridicata rata a imunitatii o au femeile care au consumat varza, inca de la varsta de 12-13 ani, macar o data la 2-3 zile. In multe regiuni din Polonia, de pilda, unde datorita obiceiurilor culinare, o femeie consuma inca din
adolescenta, anual, in medie, 25- 30 kg de varza, cazurile de cancer mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de 72%, decat in celelalte zone ale lumii.

* Cancerul de colon si de rect - intr-un studiu-gigant facut in Olanda, au fost colectate datele privind vulnerabilitatea la cancer de intestin, in raport cu obiceiurile alimentare, de la o suta de mii de persoane, pe o perioada de timp de sase ani. Conform raportului final al acestui studiu, publicat in anul 2000, la persoanele care consuma zilnic vegetale crude se inregistreaza cu 25% mai putine cazuri de cancer cu aceasta localizare. Ei bine, la vegetarienii care consuma cu predilectie
legume din familia cruciferelor, adica varza, varza rosie, conopida si broccoli, incidenta cancerului de colon si de rect este cu 49% mai redusa, fiind practic de doua ori mai protejati de aceasta teribila afectiune.

* Cataracta - salata de varza cu ulei de masline este o excelenta sursa de vitamina C si de vitamina A.
Ambele vitamine au un puternic efect antioxidant si, intre altele, stopeaza procesul de producere al cataractei. Asadar, pentru profilaxia acestei afectiuni, se recomanda consumul, macar de trei ori pe saptamana, al verzei proaspete, cate 200 de grame minimum, sub forma de salata.

Tratamente interne

* Obezitate - in Statele Unite si, mai nou, in Europa, curele de slabire pe baza de varza fac adevarate furori. Cea mai populara este de departe cura cu supa de varza, cu care se obtin cele mai rapide scaderi in greutate si pe care... nu v-o
recomandam. De ce? Pentru ca hranitul exclusiv cu varza fiarta si, eventual, cu alte mici adaosuri hipocalorice este o tortura ineficienta pe termen lung. In schimb, consumul zilnic, macar la pranz si la cina, a cate 200-300 de grame de salata de varza cruda, poate face minuni in reglarea ponderala, e drept, pe termen lung. Varza este foarte bogata in fibre alimentare, are putine calorii, multe vitamine si minerale, ajutandu-ne sa slabim natural. Obiceiul de a consuma timp
de 3-4 zile pe saptamana aceasta salata in cantitati mari are si alte avantaje: reduce cantitatea de hrana consumata la fiecare masa, curata organismul de toxine, ne ajuta in regimurile disociate. Mai mult, consumul acestei salate este un important pas pentru schimbarea obiceiurilor alimentare si a stilului de viata, cheia reglarii greutatii corporale.

* Adjuvant contra cancerului uterin - un miniexperiment la care au participat 30 de femei cu cancer uterin in stadiul I (unu) a presupus consumul unui extract de varza, care contine o substanta denumita I3C (prescurtarea de la indol-3-carbinol). Dupa 12 saptamani de administrare analizele au aratat ca la 47,5% dintre femeile care au beneficiat de experiment celulele maligne au disparut, neoplasmul inregistrand remisie completa. Prin comparatie, la nici una dintre pacientele din grupul de
control, care au luat un remediu placebo (fals), nu s-a inregistrat remisia cancerului. Contra acestei afectiuni se recomanda o cura de 3-4 luni, timp in care se consuma suc foarte proaspat de varza, din care se beau 600-800 de ml pe zi.

* Adjuvant contra cancerului la san - mai multe studii de medicina experimentala arata ca tratamentele cu compusii pe baza sulf prezenti in varza determina remisia tumorilor maligne mamare, intr-un procentaj de cel putin 40%. Ca adjuvant contra acestei afectiuni, se recomanda consumul zilnic de salata proaspata de varza la macar o masa.
Suplimentar, se tin cure de cate 4 saptamani, in care se consuma cate un pahar (200 ml) de suc de varza, dimineata si seara.

* Valori ridicate ale colesterolului, ateroscleroza - cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Hawaii , Statele Unite, au evidentiat faptul ca unii compusi din varza impiedica transportul colesterolului cu densitate redusa (forma periculoasa a acestuia), catre vasele de sange si catre tesuturi. De asemenea, varza impiedica formarea20placilor de aterom si sclerozarea peretilor arterelor. Se recomanda consumul de varza sub forma de salata, cate 300 de grame zilnic, vreme de macar trei zile pe saptamana.
* Constipatia - cel mai simplu tratament este consumul de varza murata, macar 200 de grame pe zi. In varza murata se gasesc asa-numitele "bacterii prietenoase", care combat constipatia prin reglarea florei intestinale. Apoi, varza murata este bogata in fibre alimentare, de unde si efectul ei de "matura" a colonului, din care extrage prin absorbtie toate reziduurile si apoi ajuta la eliminarea lor prompta.

* Surmenaj fizic si intelectual - consumul de varza cruda sub forma de salata este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular si pentru sistemul nervos.
Bogata in vitamine si in minerale, continand substante cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni care intensifica procesele de regenerare din organism, varza are efect adaptogen si anti-oboseala. Se tin cure de trei saptamani, timp in care se consuma la pranz si la masa de seara cate o farfurie (125 de grame) de salata de varza. Acest tratament este fo arte bun adjuvant si contra depresiei psihice..

* Menopauza - studii preliminare arata ca un consum saptamanal de varza cruda (200 de grame pe zi, vreme de macar 4 saptamani) imbunatateste secretia hormonului estrogen si, important, regleaza raspunsul receptorilor acestor hormoni din organism. Rezultatul este instalarea mai tarzie a menopauzei, atenuarea simptomelor de inceput ale acesteia (bufeuri, transpiratie, nervozitate etc.), prevenirea si combaterea unor afectiuni specifice menopauzei, cum ar fi osteoporoza,
prolapsul uterin, cancerul ovarian si uterin.

* Infectii respiratorii - varza este mai bogata in vitamina C decat portocalele, are putine calorii si multe substante cu efect antioxidant, contine magneziu, potasiu, calciu. Toate aceste caracteristici o recomanda in mod special ca remediu pentru intarirea imunitatii. Se administreaza proaspata, sub forma de salata, cate 3-400 de grame pe zi, la bolnavii cu infectii
respiratorii, pentru a sustine si pentru a grabi procesul vindecarii.
Persoanelor care iau antibiotice de sinteza li se recomanda si varza murata, pentru restabilirea florei tubului digestiv si pentru contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente.

Tratamente externe

* Arsuri de gravitate mica si medie - se fac spalaturi si se pun comprese vreme de 15 minute, cate 2-3 pe zi, cu suc proaspat de varza.
Are efect antiinfectios, ajuta la o vindecare mai rapida si estetica, previne formarea cicatricelor cheloide.

* Rani care se vindeca greu - se pun zilnic comprese cu suc de varza, care se tin vreme de o ora, dupa care se lasa zona tratata sa se usuce la aer inca o ora. Studiile arata ca prin mecanisme inca prea putin cunoscute (se presupune ca varza contine substante stimulatoare ale cresterii anumitor tesuturi), procesul de vindecare al ranilor este mult accelerat, scade riscul de infectie, semnele care raman dupa vindecare sunt mult mai putin vizibile.

* Eczeme infectioase, infectii fungice
- frunzele de varza proaspat zdrobite cu ciocanul pentru snitele se pun pe zona afectata, apoi se aplica deasupra un nailon, care se fixeaza cu bandaj sau cu leucoplast. Se lasa sa actioneze vreme de 4 ore pe zi, dupa care zona tratata se lasa sa se zvante la aer, macar 45 de minute. Aplicatia se face pana la vindecare. Compusii pe baza de sulf din frunzele de varza au o puternica actiune antiseptica asupra bacteriilor si a ciupercilor parazite.

* Cancer de piele - se pune zilnic si se tine vreme de 4-6 ore pe zona afectata o cataplasma din frunze de varza, identica cu cea prezentata anterior, la tratamentul eczemelor.
Foarte multe persoane cu epiteliom bazocelular si spinocelular au beneficiat de uimitoarele efecte ale acestui tratament simplu, dar care da rezultate acolo unde cele mai savante si invazive metode de tratament dau gr

* Entorsa, luxatii - se pun pe zona afectata frunze de varza bine zdrobite (cu ciocanul pentru snitele) si se leaga cu o fasa. Aplicatia se face vreme de 4 ore pe zi. In primele doua zile de la producerea accidentului se pun deasupra cataplasmei si pungi cu cuburi de gheata.. Practica arata ca datorita acestui tratament, timpul de refacere a ligamentelor se scurteaza, durerile sunt atenuate, in multe cazuri, chiar pungile cu lichid sinovial care se formeaza sunt mult mai mici.

* Dureri reumatice - pe zona afectata, se pun dimineata si, eventual, seara, frunze de varza bine zdrobite.
Se tin minimum doua ore. Intern, se consuma cate 1-2 pahare de suc proaspat de varza pe zi, in cure de 40 de zile, urmate de 14 zile de pauza. Tratamentul extern si intern cu varza proaspata are efect antiinflamator articular, incetineste sau chiar stopeaza procesele degenerative, ajuta la recastigarea mobilitatii articulare.
FRUMUSETE

* Ten incarcat - se sterge vreme de cinci minute, in fiecare dimineata si in fiecare seara, pielea de pe obraji si de pe gat, cu un tampon bine inmuiat, din cand in cand, in suc proaspat de varza. Aceasta aplicatie are un excelent efect de
curatare a pielii, previne tulburarile de pigmentare, da un plus de stralucire tenului astfel tratat.
* Piele imbatranita - bogata in vitamina A si in vitamine din complexul B, continand substante care imbunatatesc irigatia cu sange a pielii, avand efect de curatare profunda a tenului, sucul de varza este unul din secretele saloanelor de cosmetica care obtin rezultate miraculoase. Se pun comprese cu suc foarte proaspat de varza, care se tin vreme de 10-15 minute, dupa care se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer alte 15 minute.
In final se aplica o crema hidratanta.

VARZA ROSIE
- Este, practic, aceeasi specie ca si varza alba, fiind o varietate a acesteia. Dincolo de infatisare, intre varza rosie si cea alba mai sunt insa si alte diferente, invizibile cu ochiul liber, dar extrem de importante. De pilda, spuneam despre varza
alba ca are un continut de vitamina C mai mare decat portocalele.
- Ei bine, varza rosie contine de pana la... 6-8 ori mai multa vitamina C decat surata ei alba, fiind un adevarat concentrat din aceasta vitamina.
- Apoi, pigmentii care dau culoarea rosie acestei legume au un rol foarte important ca medicament. Asadar, tinand cont ca modalitatile de preparare ale verzei rosii sunt perfect identice cu cele prezentate la cea alba, sa vedem in continuare cateva recomandari terapeutice extrem de importante:

* Alzheimer - antocianii, adica pigmentii rosii din aceasta varietate de varza, fac adevarate miracole in prevenirea si in combaterea degenerarii celulelor20din sistemul nervos central. Se administreaza salata proaspata, cate trei sute de
grame pe zi, in cure de 60 de zile, urmate de alte 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Inca nu se stiu foarte multe lucruri despre capacitatea tratamentului cu varza rosie de a restabili functiile cerebrale alterate de Alzheimer, insa efectul de prevenire si de incetinire sau chiar de blocare a evolutiei bolii cu ajutorul verzei rosii este cert.

*Febra - se administreaza salata de varza (150 de grame) sau sucul de varza (100 ml) de 2-3 ori pe zi.
Continutul ridicat de vitamina C al acestei legume ajuta inima si sistemul cardiovascular sa reziste cu succes temperaturii ridicate, catalizeaza actiunea sistemului imunitar, care este principalul "beneficiar" al acceselor de febra.

* Alergia - este prevenita de o cura cu salata de varza rosie cruda (ori chiar murata) pe timpul iernii. Se consuma 200-300 de grame zilnic, pe o perioada de timp de 3 luni, urmata de alte 3 saptamani de pauza, dupa care se poate relua. Bogatia de vitamina C si de antioxidanti din aceasta leguma ajuta la reglarea reactiei sistemului imunitar la interactiunea cu factorii externi.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare