Faceți căutări pe acest blog

marți, 26 iunie 2012

LUCRURI INCREDIBILE PE CARE LE POTI FACE IN GOSPODARIE CU OTETUL





Otetul este unul dintre acele lucruri care nu lipsesc din nicio casa. Folosit in salate sau pentru a imbogati in culoare si gust unele mancaruri, produsul obtinut prin fermentarea acetica a vinului nu este mai prejos, din punct de vedere al calitatilor, decat cel de origine.

Daca proprietatile medicinale constituie de multa vreme un subiect intens dezbatut, cele care vizeaza utilitatea casnica a bauturii sunt ori necunoscute, ori insuficient promovate de media. De pilda, cati au stiinta de abilitatile de curatare ale otetului, care neindoielic ne-ar putea fi de folos in nenumarate situatii? Iata cateva dintre acestea:

In casa:

1. Curata ceainicul si vasele pentru cafea. Otetul indeparteaza muradria si petele de pe aceste obiecte care ne slujesc in mai toate diminetile.
2. Hainele patate, freaca-le bine cu otet pe portiunea afectata, inainte de a le baga la spalare.
3. Daca adaugi putin otet in apa fierbinte cu detergent, grasimea va putea fi indepartata mai usor de pe vasele scufundate.
4. De asemenea, adauga putin otet in apa calda si vei obtine o solutie eficienta pentru dezinfectarea (curatarea) pardoselii din baie si bucatarie. Nu exagera, totusi, in privinta cantitatii utilizate pentru a nu fi “urmarit” de mirosul ascutit si persistent.
5. Otetul face produsele din inox mai stralucitoare ca niciodata. In loc de a spala lingurile, furculitele etc, cu apa de fiecare data, adu-ti aminte din cand in cand sa le cureti cu otet. Cat despre uneltele afectate de rugina din atelier, pe ele le poti lasa pentru o noapte in otet alb nediluat.
6. Spala cuptorul cu microunde in interior si exterior cu solutie de apa apa fierbinte cu otet. Aceasta elimina odata cu mirosul neplacut, particulele si urmele de mancare.

In gradina:

1. Otetul este un erbicid eficient. Daca in gradina cresc buruieni de care vrei sa scapi atunci nu ai nevoie decat de niste otet. Pulverizeaza constant otet nediluat direct pe plantele respective pana constati ca a dat roade.
2. Exista perioade sau ani in care furnicile ne dau batai de cap, patrunzand in bucatarie si in restul locuintei. Pentru a le tine departe, cu ajutorul unui pulverizator nu trebuie decat sa imprastii periodic otet nediluat in jurul casei.
3. Mustele nu agreeaza mirosul de otet, asa ca, pentru a le tine departe in timp ce serviti masa in aer liber, pulverizati putin otet in acel loc.
4. In gradinarit, aciditatea solului este o componenta de care depinde intreaga activitate a plantelor. Unele formatiuni vegetale necesita o aciditate mai mare, pe care i-o putem oferi adaugand putin otet in apa cu care le udam.


Sursa foto: wikipedia.org

I. C.
Alte articole
Simptomele deficientelor de nutritie in cazul plantelor
Deficienta si surplusul de substante nutritive pot da nastere, in cazul plantelor, unor probleme de gravitate comparabila. In ciuda asteptarilor, nu toate neregulile pe care le sesizam au legatura cu bolile si daunatorii.
Simbolistica florilor
Florile sunt cele mai frumoase accesorii decorative pe care le putem regasi in vaza, in ghivecele pe pe balcon sau in straturile gradinii
Scuze frecvente pentru care omitem micul dejun
Pentru toate lucrurile importante pe care le omitem din graba sau obisnuinta, gasim o multitudine de scuze. Asa se intampla si cu masa de dimineata, chiar daca specialistii ne-au atentionat prin toate mijloacele ca este cea mai importanta din zi.
Legume sanatoase impotriva problemelor de sanatate
“Búdim sdarówy!” sau cu alte cuvinte “Sa fim sanatosi!” sunt urari pe care le auzim in familiile din Rusia, cand toti membrii
Retete din Tunisia. Salata de legume coapte cu ton si masline
Salatele, existente in variate feluri, ne incanta prin culorile sale vii ale legumelor pe care le contin. O adevarata bogatie in farfurie, salata de legume coapte cu ton si masline este una foarte aromata, traditionala din Tunisia.

luni, 25 iunie 2012

5 combinaţii alimentare periculoase.

 Cu ce SĂ NU AMESTECA?I carnea sau lactatele
Autor:  Cristina Lica

Când alimentele "incompatibile" sunt consumate împreună, există riscul ca nutrienţii să nu se mai asimileze corect. Mai mult, din această combinaţie pot să rezulte substanţe care provoacă diaree, toxiinfecţii şi cresc riscul de cancer.

1. Lapte şi ciocolată

Oricât de suprinzător ar părea, laptele şi ciocolata nu fac casă bună.

Combinate, calciul din lapte şi acidul oxalic din ciocolată formează un compus numit oxalat de calciu, greu de digerat, care poate provoca diaree.


"Oxalaţii din ciocolată şi cazeina din lapte se precipită şi, pe lângă faptul că provoacă indigestie, se reduce din acţiunea neurostimulatoare a ciocolatei. Ciocolata cu lapte este oricum destul de periculoasă, întrucât conţine lapte praf reconstituit şi multe zaharuri, care pot duce în timp la boli cardiovasculare, cum este ateroscleroza", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, expert în alimentaţie.

2. Cafea cu lapte

Dacă obişnuiţi să adăugaţi lapte în cafea, vă alegeţi doar cu gustul, spun medicii. "Laptele taie din acţiunea stimulatoare a cafelei. Dacă o cafea amară se digeră în 20 de minute, cea cu lapte rămâne şi trei ore în stomac", adaugă prof. dr. Mencinicopschi.

Lactatele şi mezelurile, combinaţie cancerigenă

3. Iaurt cu mezeluri


Multe persoane consumă un iaurt lângă un sandviş cu şuncă fără să ştie cât e de greşit.

Mezelurile conţin nitraţi (conservanţi) care, în combinaţie cu acidul organic (lactic) din lactate, se transformă în nitrozamină, o substanţă cancerigenă.

"În general, combinaţia dintre două proteine animale este foarte indigestă. Acest lucru este specificat clar la alte religii. De exemplu, pe masa evreilor nu veţi vedea niciodată lapte şi derivate lângă carne", subliniază specialistul citat.

4. Creveţi şi citrice

Deşi se obişnuieşte ca felurile de mâncare cu creveţi să fie asezonate cu sosuri de portocale sau fructe exotice, nutriţionistul chinez Li Hongyan atrage atenţia asupra riscurilor acestei "combinaţii".

Creveţii conţin o susbtanţă care transformă vitamina C din citrice în arsenic toxic.

Proteinele vegetale, separat de cele animale

5. Laptele de soia conţine proteine vegetale, grăsimi, carbohidraţi,
vitamine şi minerale şi este foarte hrănitor dacă este consumat ca atare. În combinaţie cu ouăle, carnea sau alte alimente foarte bogate în proteine animale, se încetineşte activitatea proteazei, substanţa care ajută la descompunerea proteinelor pentru a fi digerate. Astfel, proteinele nu mai sunt asimilate aşa cum trebuie şi digestia este încetinită.

"Sfatul meu este să nu amestecaţi proteinele vegetale cu cele animale. Proteinele vegetale merg cel mai bine cu carbohidraţi: linte, soia sau mazăre cu orez etc", recomandă specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

Laptele cu cacao provoacă diaree, iar lactatele consumate alături de mezeluri cresc riscul de cancer

EVZ.ro

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare