Faceți căutări pe acest blog

joi, 21 martie 2013

Verdeturile de primavara: aliatul sanatatii


Ai nevoie de o cura de detoxifiere, iar solutia cea mai la indemana in aceasta perioada sunt verdeturile de primavara. Despre proprietatile lor si modul cel mai bun pentru a fi preparate ne vorbeste Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Ti-am pregatit de asemenea, 5 retete usoare si delicioase, ideale pentru aceasta perioada.

"O cura cu verdeturi de sezon este ideala in aceasta perioada. Verdeturile stimuleaza detoxifierea naturala a organismului si ar fi bine sa le avem zilnic pe masa", recomanda specialistul.

Salata verde, loboda, stevie sau leurda sunt doar cateva dintre verdeturile care se gasesc in perioada aceasta la piata. Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi iti spune de ce sunt bune pentru sanatate si cum le poti gati pentru a te bucura de proprietatile lor:

Salata verde

Contine saruri minerale (de iod, magneziu, fosfor, cupru, arsenic si zinc), dar si multe vitamine (A, B, C, D si E). Toate acestea dau organismului rezistenta la infectii si virusuri.
Datorita continutului ridicat de clorofila, salata verde are rol antianemic.
Contine aminoacizi si mucilagii care au un rol important in normalizarea digestiei si a tranzitului intestinal, fiind un real ajutor, pentru persoanele care sufera de constipatie.
In salata verde se mai gasesc substante chimice cu rol de hormon, de aceea salata este un sedativ excelent.
Consumata seara, ajuta la destresarea organismului si imbunatateste somnul.
In trecut era folosita impreuna cu semintele necoapte de dovleac pentru tratarea diferitelor boli, ca de exemplu sifilisul sau cancerul.Mod de folosire: in salate, combinata cu alte legume de sezon - ceapa verde, leurda, ridichi, mancaruri, ciorba.
Daca vrei sa slabesti, poti incepe masa cu o salata verde, are putine calorii si face mancarea mai satioasa.
Sfatul specialistului: rupe salata cu mana, nu o taia. In felul acesta se i pastreaza mai bine proprietatile.

Urzicile
Sunt bogate in substante de natura glucidica: amine, steroli, ulei volatil, substante grase, acizi: formic, acetic, pantotenic, folic, sitosteroli, vitamine (A, C, B2 si K), clorofila, saruri de Ca, Mg, Fe. Iata cateva proprietati ale acestei plante:

regleaza fluiditatea sangelui, intrucat contine atat substante cu efect anticoagulant, cat si cu efect coagulant;
combate diareea;
se recomanda in stomatite - stari inflamatorii ale mucoasei cavitatii bucale, manifestate sub forma unor leziuni ale mucoasei, dureroase, ce impiedica masticatia si deglutitia;
este un bun diuretic;
poate usura procesul de urinare la barbati, mai ales daca prostata este inflamata;
are actiune favorabila in guta;
este recomandata celor ce sufera de orice fel de alergie, sub forma de ceai care trebuie baut pe o perioada mai indelungata;
ceaiul de urzici combate matreata.
Fitoterapia recomanda intrebuintarea ei intr-o gama larga de afectiuni, de la cele ale rinichilor pana la bolile reumatice. Se poate folosi sub forma de ceai, tinctura, sau in mancaruri. Zeama in care se fierb, inainte de a fi gatite, se poate bea in loc de ceai, fiind bogata in vitamina C.
Sfatul specialistului: adauga urzici crude in salate.

Stevia

Este un aliment vegetal cu o impresionanata reputatie de vindecator pentru organism.
Are capacitatea de a regla nivelul zaharului in sange (glicemia), de a infrana pofta de dulciuri si a tempera senzatia acuta de foame, fiind eficienta pentru cei care sufera de diabet sau hipoglicemie.
Stevia este excelenta pentru stimularea energiei mentale si fizice si poate chiar opri bacteriile care determina cariile dentare.
Mai presus de toate, stevia nu contine calorii.
Stevia poate micsora dorinta de a consuma alimente grase si poate controla apetitul. Unii oameni au descoperit ca pofta lor de mancare scade daca iau drajeuri din stevie cu 15-20 de minute inainte de masa.
Actioneaza ca un diuretic natural, ajutand organismul sa scape de fluidele in exces, scade oboseala mentala si fizica, armonizeaza digestia, regleaza presiunea sangelui si ajuta la pierderea in greutate.

Leurda

Se spune ca leurda este prima planta pe care o consuma ursul cand iese din hibernare. Usturoiul salbatic sau usturoiul ursului, cum mai este cunoscuta, are aceleasi proprietati ca si usturoiul: stimuleaza detoxifierea, are efect hipocolesteroleminat, antiviral si antibacterian.
Curele cu leurda previn bolile cardiovasculare prin scaderea colesterolului.
Contine minerale: potasiu, magneziu, calciu, dar si fibre alimentare care intervin in asimilarea grasimilor. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi recomanda folosirea frunzelor de leurda atat in salate, cat si in mancaruri, la fel ca si usturoiul obisnuit. In combinatie cu untisorul si urzicile, este o mancare ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa celor care postesc.
Datorita alicinei (substanta cu proprietati antivirale), leurda este expectoranta, tonica, antispastica si poate fi folosita pentru prevenirea virozelor respiratorii.
Sucul de leurda ajuta la stimularea sistemului imunitar si combate astenia de primavara.

Untisorul

Contine potasiu si fibre alimentare care ajuta la reducerea nivelului colesterolului si regleaza tensiunea arteriala. In untisor se mai gasesc: betacaroten, vitaminele C, E si calciu.
Scade riscul de cataracta si ajuta la mentinerea sanatatii creierului. Frunzele de untisor imbunatatesc circulatia sanguina.
Frunzele sau radacinile de untisor sunt folosite pentru proprietatile lor de a imbunatati circulatia sangvina. Vitaminele si mineralele scad riscul de cataracta, iar acidul folic este important in mentinerea sanatatii creierului.
In bucatarie se intrebuinteaza sub forma de salata.

Papadia

Contine substante care ii dau un gust usor amarui si stimuleaza detoxifierea ficatului.
Este foarte bogata in fibre vegetale si impiedica activ asimilarea nedorita a zaharului.
Sub forma de macerat, pentru care se folosesc atat frunzele, cat si radacinile, previne anorexia si constipatia, iar sub forma de decoct se foloseste pentru tratarea cataractei.
Remediu pentru parul gras: se toaca marunt frunzele verzi de papadie si se aplica pe parul uscat. Se pastreaza cu ajutorul unei bonete si se lasa toata noaptea. Dimineata, se spala parul cu sampon.
In gastronomie, se foloseste, de regula, in salate.

Spanacul
Contine potasiu, acid folic, calciu, fier, vitamina C, vitamina E, vitamina K si fibre alimentare. Regleaza digestia si previne constipatia. Alte proprietati:

stimuleaza activitatea inimii;
previne infectia gingiilor;
stimuleaza cresterea, fiind recomandat in special copiilor si tinerilor aflati la pubertate;
datorita continutului de acid folic, se recomanda femeilor insarcinate;
cura cu suc de spanac reechilibreaza si fortifica organismul;
este eficient impotriva anemiei, depresiei nervoase si oboselii.
Prin fierbere, spanacul pierde majoritatea principiilor sale active. Daca doresti sa-i pastrezi toate proprietatile, trebuie sa-l consumi crud si proaspat. Sucul de spanac se poate combina in parti egale cu cel de morcov, de creson sau de telina. Ca si celelalte legume cu frunze verzi, spanacul este sarac in calorii.


Ceapa verde

Contine vitamina C, potasiu, alicina, cuercitina – antioxidanti puternici cu rol in combaterea stresului oxidativ.
Poate preveni bolile cardiovasculare si poate reduce riscul de cancer ovarian si de san.
Cura cu ceapa verde, sub forma de salata, are efect diuretic si depurativ si este considerata un antialergic natural foarte valoros.
Ceapa este unul dintre cele mai puternice si mai la indemana hipoglicemiante, fiind recomandata persoanelor care sufera de diabet.
In bolile renale cronice, se recomanda consumul de ceapa verde, zilnic, dimineata si seara.
Cura indelungata cu ceapa verde are rezultate favorabile in sterilitate si impotenta hormonala.

Usturoiul

Contine, in cantitati insemnate, vitamine: A, B1, B2, C si substante minerale printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic.
Este unul dintre cele mai eficiente alimente anticancerigene. S-a constatat reducerea incidentei cancerului pulmonar la cei care mananca usturoi verde, acesta inlaturand o parte din efectele negative ale fumatului.
Cercetarile au demonstrat ca utilizarea regulata a usturoiului in alimentatie constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie si tratament a arterosclerozei.
De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor si a trombozei arteriale.
Usturoiul verde creste pofta de mancare, reduce tensiunea arteriala, previne virozele respiratorii si gripa.
Esti in pana de idei sau nu stii cum sa gatesti legumele de primavara? Incearca sugestiile noastre!


Sare amara! Cura detoxifiere ficat!


Sarea amara

Cura detoxifiere ficat!

Va recomand azi o cura de detoxifiere, dar pe care o am de la prietena mea Luminita. Ea a ținut-o, ea granteaza pentru ea, ea sa zicem, a fost cobaiul.
Eu una nu pot, in aceasta perioada, sa o tin cu strictete, dar va marturisesc sincer ca tin o varianta mai ușoară a acestei cure, atunci când sar calul si mananc mai mult, sau cand am secvente in care apar mai dezbracata, de filmat.

Nu trebuie sa va lipseasca sarea amara din casa, este buna si pentru interiorul, dar si pentru exteriorul corpului nostru. Este ușor de găsit, se găsește la orice plafar sau farmacie.
Deci ceea ce fac eu atunci cand vreau cu orice pret un abdomen plat, este sa beau un pahar de apa cu o lingura de sare amara ( sulfat de magneziu), după o masa copioasa. In acest mod, in 2-3 ore imi curat colonul si mâncarea nu are timp sa se depună.
Mentionez ca nu se poate abuza de acest lucru. Este o cura agresiva si destul de dura pentru corpul nostru, asa ca aveți grija.

Pentru cura de detoxifiere a ficatului si a colecistului,
-Aveti nevoie de 60 g de sare amarã (se gãseste la farmacie) pe care o dizolvati în 750 ml apã. Se obtine o solutie laxativã, care se împarte în 3 cãni de cîte 250 ml fiecare.
- Separat, se amestecã 200 ml ulei de mãsline presat la rece si zeama de la 3 lãmîi. În ziua respectivã, masa de dimineatã se ia la ora 10.00, iar pînã la ora 14.00 nu se mãnîncã nimic.
- La ora 14.00 se ia prima canã (250 ml) de laxativ
- la ora 16.00 se ia a doua canã (250 ml) de laxativ
- iar la ora 18.00 se înghite uleiul de mãsline (200 ml) amestecat cu zeama de lãmîie, apoi se stã pe partea dreaptã timp de jumãtate de orã.
- La ora 22.00 se ia ultima canã de laxativ,
- iar la ora 23.00 se mãnîncã o canã de gris fiert în lapte.
- În timpul zilei se poate bea apã, dar nu cu o orã înainte si nici cu o orã dupã ce se bea uleiul.

ATENTIE: Aceastã curã nu este recomandatã celor cu gastritã hiperacidã si ulcer gastro-duodenal.

Sarea amara pentru piele:

Pentru ca sarea amara contine sulfatul de magneziu, acest tip de sare functioneaza ca un sedativ pentru sistemul nervos. Cand sulfatul de magneziu este aborbit prin piele, ca atunci cand faci o baie in care ai pus cateva canute de sare amara, toxinele din corp sunt eliminate, orice umflatura se micsoreaza, muschii se relaxeaza, iar pielea se exfoliaza.


Inmuierea picioarelor: domoleste durerile, indeparteaza mirosurile urate si inmoaie pielea aspra sau dura. Pune jumatate de ceasca intr-un bol mare cu apa calduta si tine-ti picioarele in aceasta solutie.


Inmoaie ranile: sarea amara reduce gleznele umflate in urma luxatiilor si grabeste insanatosirea ranilor. Adauda doua cesti de sare amara in apa din cada si relaxeaza-te.

Pentru curatarea tenului amesteca o jumatate lingurita de sara amara cu gelul obisnuit de curatare a fetei. Maseaza-ti chipul si clateste-te cu apa rece.

Masca de fata pentru ten normal si gras. Amesteca o lingurita de coniac, un ou, un sfert ceasca de lapte praf, sucul unei lamai si jumatate lingurita sare amara. Aplica masca pe pielea umeda.

Masca pentru ten normal si uscat. Amesteca un sfert cana de morcov ras, jumatate lingurita de maioneza si o jumatate lingurita de sare amara. Aplica masca pe pielea umeda.

Maioneza este o masca foarte buna pentru tenul uscat!!!

Exfolierea pielii. Maseaza-ti pielea umeda cu sare amara. Fa un dus pentru a te clati.

Indeparteaza excesul de sebum din par. Adauga 9 lingurite sare amara in jumatate ceasca de sampon pentru par gras. Adauga pe parul uscat o lingurita din acest lichid si clateste-te cu apa rece. Aplica suc de lamaie sau otet de mere pe par si lasa lichidul timp de 5-10 minute, iar apoi clateste-te.

Toate variantele de infrumusetare cu sare amara mentionate mai sus sunt încercate de mine si va garantez ca pielea voastra va arata mult mai bine, mai luminoasa, mai stralucitoare si mai hidratata dacă veți urma aceste sfaturi.
Astept impresii, astept rezultate, astept propuneri ;)

SURSA

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare