Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 28 iulie 2010

OTETUL

Otetul este o alternativa ecologica si ieftina la diverse produse chimice care se folosesc de obicei in gradina ; se pot proteja plantele de buruieni si daunatori . Iata citeva sfaturi :

--otetul omoara buruienile care dau un aspect inestetic curtii ; daca se toarna otet la radacina unei buruieni aceasta se va usca si va muri ; aceasta metoda este recomandata mai ales pentru inlaturarea buruienilor care rasar prin fisurile si crapaturile pavajelor si drumurilor de acces din gradina.
--stopeaza formarea musuroaielor de furnici din locuri nepotrivite pulverizind otet ; si melcii sunt sensibili la otet si pot fi omoriti .
-- ghivecele, vasele de sticla, plastic sau lut din gradina se curata cu o cirpa moale inmuiata in apa calda cu putin otet .
-- urmele lasate in farfurioarele de la ghivece se indeparteaza cu o solutie din apa calduta si otet ; se lasa farfurioarele la inmuiat citeva ore
-- excrementele de pasari de pe orice suprafata se curata cu o cirpa inmuiata in otet
-- daca culegi mure si miinile s-au patat, se pot curata cu otet
-- otetul protejeaza miinile de bolile de piele care pot sa apara de la diverse pesticide si substante care sunt folosite in gradina
-- exista plante care iubesc mediul usor acid ca azalea, rodhodendron, hortensia, gardenia, astfel ca este indicat sa torni putin otet in apa folosita pentru udarea lor ; solutia este formata din 5 litri apa, dar nu mai mult de 200 ml otet
-- pentru ca florile sa reziste mai mult se adauga in vazain care sunt asezate o solutie din 1litru apa, 2linguri otet si 1lingura zahar
-- pentru ca pisicile sa nu-si faca nevoie in zonele nisipoase din gradina sau in locul de joaca al copiilor pulverizati otet in acele locuri, pisicile nu suporta mirosul de otet si nu se vor apropia de acele locuri





Otetul distilat sau alb este foarte eficient in distrugerea microbilor, virusilor, bacteriilor si a mucegaiului, datorita aciditatii sale. Otetul poate inlocui zeci de substante chimice, reprezentind o alternativa ecologica dar si ieftina. Iata citeva intrebuintari :
Inlocuieste solutia pentru curatat aragazul si alte obiecte ,,lipicioase" din casa : 1lingura otet, 1lingura bicarbonat de sodiu si detergent de vase.
Placajul de pe masa de bucatarie si tocatoarele din lemn, vor fi curatate si nu vor mai mirosi daca sunt sterse cu o cirpa inmuiata in otet.
Pentru a scapa de mirosul intepator al galetii de gunoi se spala cu o jumatate de cana de otet fierbinte in care se adauga 2linguri bicarbonat; se clateste bine.
Mirosul din frigider se spala cu o solutie formata din apa calduta si otet; nu este nevoie sa se clateasca; se poate indeparta si murdaria de sub frigider (metoda folosita cu succes de mine).
Geamul plin de grasime de la usa cuptorului : se stropeste cu otet, se lasa sa actioneze citeva minute, dupa care se sterge cu o cirpa moale sau un burete.
Ca sa scapi de mirosulpersistent de mincare din casorelele de plastic, se invelesc intr-un prosop inmuiat in otet, se lasa citeva ore apoi se clatesc cu apa, sau se introduce in interiorul casorelei o felie de piine inmuiata in otet si se lasa pina a doua zi.
bateriile cromate de la chiuvete se curata cu o pasta formata din 1 lingura otet, 2 linguri sare si putina apa .
Desfunda teava de la chiuveta turnind o cana de otet fierbinte in care se adauga 1lingura bicarbonat de sodiu ; se lasa sa actioneze 5minute, dupa care se lasa sa curga apa calda citeva minute.
Jaluzelele din plastic deschis la culoare se curata usor cu o solutie din otet si apa calduta cu o cirpa sau vata.
Urmele inestetice de pe fundul vazelor sau a sticlelor pot fi indepartate cu o canita de otet, citeva boabe de orez; se scutura bine vaza sau sticla pina cind petele dispar.
obiectele din alama sau cupru se curata cu o pasta formata din 1lingura otet, 2linguribulion sau ketchup.
Pentru a scoate petele si a reinnoi culorile de pe covor se foloseste o solutie din 1litru apa si 3linguri otet, se poate adauga in solutie si putin detergent de covoare.
Petele de vopsea de pe geam pot fi curatate cu ajutorul unei cirpe inmuiate in otet.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare