Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 31 iulie 2010

EFECTELE BENEFICE ALE LEGUMELOR

Efectele benefice ale legumelorMorcovul continua sa uimeasca specialistii in nutritie prin efectele sale terapeutice, in special datorate continutului mare de vitamina A. Spre deosebire de vitamina A continuta de uleiul de peste care luata in exces are efecte toxice, vitamina provenita din surse vegetale este absolut sigura din acest punct de vedere. Vitamina A este un valoros antioxidant care inactiveaza radicalii liberi extrem de periculosi pentru om. Unul din cele mai grave efecte ale prezentei radicalilor liberi in corpul uman este aparitia cancerului.
Morcovii sunt si o valoroasa sursa de energie. Zaharurile sunt eliberate din morcov mult mai rapid decat din zaharul rafinat, si fara nici un fel de efect advers. O ceasca cu suc de morcov bauta dimineata este mult mai indicata decat deja cotidiana ceasca de cafea.
Mineralele continute de morcov sunt reprezentate in primul rand de calciul organic, o resursa pretioasa pentru oase si dinti. Calciul anorganic este in schimb aproape de neutilizatde catre organism, calciul continut de lapte si de painea alba este calciu anorganic. Se stie totodata ca poate cauza artroza, in timp.
Morcovii sunt o sursa si de vitamina C, aproape toate vitaminele complexului B, fier, potasiu, fosfor si sodiu. Sunt usor de digerat si produc eliberarea excesului de colesterol. Asupra sangelui au un efect alcalinizant, stabilizeaza intregul sistem nervos si tonifica peretii intestinali. Sucul de morcovi se poate utiliza in combinatie cu alte sucuri, si se stie ca este rapid acceptat de copii datorita gustului placut.
Morcovii se pastreaza cel mai bine in lazi cu nisp in pivnite si beciuri, unde pot ierna fara probleme. Au nevoie de un spatiu intunecos, aerisit si rece.

Rosiile sunt o sursa bogata de vitamina C. O singura rosie contine peste 50% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Contin de asemenea mult fosfor organic, sodiu, calciu, potasiu, magnesiu, acid oxalic si sulf.
Nu toate rosiile au acelasi continut de nutrienti. Rosiile crescute in sere in sistem intensiv nu contin aproape deloc vitamina C si mineralele amintite, sau in orice caz, contin un procent foarte mic din cat ar fi trebuit.
De aceea e bine sa ne orientam spre rosiile de gradina, despre care avem certitudinea ca au fost cultivate in mod traditional, fara exces de fertilizanti.

Spanacul este mai bogat in resurse nutritive netratat termic. In special acidul oxalic, prin fierbere este transformat in cristale care pot leza rinichii. De asemenea, prin fierbere si fierul devine mai greu asimilabil. Spanacul mai este important si datorita continutului ridicat de clorofila..

Sucul de ridiche curata sinusurile si este utilizat ca remediu naturist si in tratamentul amigdalitelor inflamate.

Alte articole

Curmalele, cea mai bogata sursa de tocotrienol
Majoritatea celor care au adoptat un stil sanatos de viata stiu deja ca vitamina E protejeaza organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi, de boli cardiace, cancer si alte afectiuni.
Ardeiul, tratament iute cu gust condimentat
Experienta omenirii acumulata in secole si studiile stiintifice contemporane au dovedit ca aproape orice planta aflata la indemana poate fi folosita ca medicament si este capabila sa aduca beneficii atunci cand este consumata sau utilizata intr-un anumit mod. Aceasta generozitate a naturii este reflectata si de ardeiul iute, o planta cunoscuta indeosebi pentru gustul sau, si mai putin pentru efectele benefice pe care le are asupra organismului.
Efectele benefice ale busuiocului
Busuiocul este cunoscut inca din antichitate, este o planta foarte apreciata de egipteni si considerata sfanta in India. Primele buchete au fost descoperite in piramidele egiptene..
Broccoli si sanatatea
Cu totii stim cat de sanatos este consumul de legume. Ne referim acum la varza si legume inrudite, broccoli, conopida.
Ceaiul verde si boala Alzheimer
Conform unui studiu recent realizat de Universitatea din South Florida in colaborare cu Centrul Alzheimer, Institutul National de Afectiuni Neurologice si Asociatia Alzheimer din Statele Unite ale Americii, un component al ceaiului verde, despre care cercetatorii cred ca are un rol important in lupta impotriva cancerului, ar putea proteja creierul de distrugerile provocate de boala Alzheimer. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare