Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 6 martie 2013

10 medicamente cu efecte secundare devastatoare (partea a 2-


Postat de AndraMunteanu in La zi pe Metropotam|

6. Anticonceptionale - Cele mai cunoscute reactii adverse ale pilulelor contraceptive sunt cresterea in greutate si sensibilitatea sanilor. Alte efecte secundare sunt: starea de greata, depresie, dureri abdominale, dureri de cap, tulburari de vedere, edeme.

S-a demonstrat prin studii clinice ca incidenta infarctelor cardiace si accidentelor cerebro-vasculare sunt cu 40% mai frecvente la femeile care iau sau au luat anticonceptionale. Incidenta cancerelor(de col uterin, de san, ovarian) este de 6 ori mai mare la femeile care au luat anticonceptionale fata de cele care nu au folosit, pe cand la fumatoarele care au folosit anticonceptionale riscul este de 22 de ori mai mare.

Dintre cele mai periculoase efecte secundare enumeram: sangerari intermenstruale, modificari ale secretiei cervicale, amenoree post-medicatie, infectii vaginale (candidoza), durerea la contacte sexuale, scaderea libidoului, infertilitate.



7. Vitamina C – Folosita pentru intarirea sistemului imunitar, vitamina C poate trece foarte usor de la a fi aliatul nostru la un adevarat dusman daca e administrata in cantitati exagerate. Excesul de vitamina C poate duce la o serie de stari de slabiciune care se manifesta prin ameteala, greata si crampe la nivelul stomacului si al abdomenului. De asemenea, este foarte posibil sa apara varsaturi repetate. Acest exces este considerat de catre organism ca fiind un deseu toxic si tratat ca atare putand duce la probleme stomacale, varsaturi sau diaree.

Un consum ridicat de vitamina C este responsabil si de formarea pietrelor la rinichi si de faptul ca musculatura nu mai reuseste sa faca fata unui efort obisnuit. Excesul de vitamina C se poate vedea si la nivelul pielii. Astfel, este posibil sa iti apara pete sau mici eczeme pe piele. In cazul in care iei suplimente alimentare cu vitamina C ar fi bine sa renunti pentru o perioada la tratament. In timp ce doza potrivita de vitamina C protejeaza impotriva cancerului la stomac, excesul acestui supliment alimentar se poate face vinovat de aparitia bolii.



8. Vitamina K - Principala functie a vitaminei K este producerea factorilor de coagulare a sangelui, cu precadere protrombina. Este disponibila atat in forma naturala, cat si din surse sintetice. Astfel, din alimentatie vitamina K poate fi regasita in sparanghel, broccoli, varza de Bruxelles, varza, branza cheddar, laptuci cu frunza verde, ficat, alge de mare si spanac.

Rolul vitaminei K este de a stimula cresterea si dezvoltarea normala a organismului, prevenind in acelasi timp bolile hemoragice la nou-nascuti. Rolul acestei vitamine in organism este acela de a regla coagularea normala a sangelui, precum si de a stimula cresterea osoasa normala. Cu toate acestea majoritatea femeilor folosesc vitamina K atunci cand vor sa le intarzie ciclul menstrual pentru a putea merge la un eveniment, la mare etc.

La adulti carenta de vitamina K se manifesta prin coagularea anormala a sangelui, fapt ce duce la sangerari nazale, prezenta sangelui in urina, sangerari stomacale, sau sangerari la nivelul capilarelor, ceea ce va duce la aparitia unor pete vinetii sau negre la nivelul pielii. Reactiile toxice/alergice asociate vitaminei K includ inrosirea fetei, tulburari gastrointestinale si iritatii. Deasemenea trebuie sa tineti cont de faptul ca vitamina K interactioneaza cu alte medicamente precum uleiuri minerale, folosite pentru tratarea constipatiei, alaturi de folosirea pe termen lung a antacizilor.



9.Calciu - Suplimentele de calciu luate de milioane de persoane dubleaza riscul de criza cardiaca, avertizeaza specialistii germani si elvetieni. Un recent studiu realizat de acestia arata ca daca iei calciu in exces iti faci mai mult rau decat bine. In cadrul cercetarii au fost monitorizate timp de 11 ani 24.000 de persoane din Germania, observandu-se riscul la care se expuneau prin administrarea suplimentelor de calciu. In alte tari, oamenii sunt sfatuiti sa ia aceste suplimente, mentionandu-se ca singure efecte secundare, in caz de supradoza, sunt durerile de stomac si diareea. Doza maxima recomandata este de 1.500 mg de calciu pe zi.

Un alt studiu a ajuns la concluzia ca adultii care iau suplimente de 600 de mg zilnic sunt cu 76% mai predispusi de a muri din cauze cardiovasculare in urmatorii trei ani, comparativ cu cei care nu iau suplimente de calciu.



10. Roaccutane – Acest tratament impotriva acneei este suspectat ca fiind principala cauza a mai multor sinucideri.

Pe termen lung, dupa administrarea medicamentului, Roaccutane poate afecta vederea, sistemul digestiv, cel muscular, pancreasul, sistemul osos si sistemul nervos central. Psihozele datorate acestui medicament se manifesta prin pierderea contactului cu realitatea, halucinatii auditive sau vizuale. Alte efecte probabile: incepi sa te simti trist sau plangi din senin, iti pierzi interesul pentru activitatile tale obisnuite, ai tulburari de somn, devii mai nervos decat de obicei, iti pierzi apetitul, devii obosit fara motiv, ai probleme de concentrare, fugi de familie si de prieteni, incepi sa ai ganduri suicidale.

Acesta ar putea intra in Cartea Recordurilor pentru "medicamentul cu cele mai multe efecte secundare grave". Roaccutane poate cauza defecte de nastere, nasteri premature si deces infantil la nou-nascutii ale caror mame au luat medicamentul in timpul sarcinii, chiar si convulsii sau atac cerebral. Un studiu al "The Australian Drug Guide" asupra efectelor secundare (in afara celor foarte grave) ale Roaccutane de care s-au plans pacientii: buze crapate sau prea sensibile (90%), mancarimi si uscare a pielii (80%), gura si nas uscate (80%), sangerari nazale (30%), cojirea pielii palmelor si a talpilor (50%), fragilitate a pielii (80%), inrosirea pielii, mai ales a fetei (90%), uscarea ochilor (80%), conjunctivita (50%), incetosarea vederii, vedere slaba noaptea, intoleranta la lentilele de contact (80%), oboseala si dureri de cap (60%), dureri de muschi si de ligamente dupa efort fizic (50%), caderea parului, chiar in smocuri (<10 br="">

Din cauza efectelor secundare grave o serie de medicamente au fost retrase de pe piata in unele tari. Cu toate acestea ele continua sa fie comercializate in alte tari. Romania este o buna piata de desfacere pentru multe medicamente interzise in alte state.

Uite o serie de medicamente interzise care inca se comercializeaza la noi:
- Medicamentul pentru afectiuni ale inimii Eraldin, prescris intre 1970 si 1975 la un numar de peste 100.000 de britanici, a cauzat daune la ochi si intestine, precum si numeroase decese.
- Unul dintre cele mai populare medicamente din Romania, Algocalminul, este unul dintre cele mai otravitoare remedii de pe piata. Algocalminul este interzis in marea majoritate a tarilor si drastic restrictionat in restul statelor. Medicii spun ca medicamentul poate provoca o boala fatala, care distruge celulele din maduva osoasa, aflate in stransa legatura cu celulele sangvine. In tari precum Belgia, Olanda, Finlanda, Suedia, Danemarca acesta este trecut la categoria otravuri.
- Rasperpin, medicament impotriva hipertensiunii, creste de trei ori riscul de cancer la san, creeaza cosmaruri si depresii si se banuieste ca produce tumori la creier, la hipofiza, la piele, la ovare si la uter.
- “Daily Telegraph” a facut cunoscut in 1983 ca anestezicul Hypnomidate a condus intr-un spital de urgenta din Glasgow la o crestere rapida a deceselor. Medicii au refuzat insa sa publice numarul deceselor in randul celor care au urmat tratamentul cu acest medicament. In Romania inca se mai foloseste in spitale, anestezic administrat ca solutie injectabila.
- Terfenadin, antialergic, a fost scos de pe piata in mai multe tari europene. In Romania se gaseste sub denumirea de Histadin, un sirop folosit in tratamentul simptomelor multor afectiuni alergice si in prevenirea si tratamentul reactiilor alergice la transfuzia de sange.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare