Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 1 iunie 2013

Ce trebuie sa stii ca sa iti pastrezi rinichii sanatosi



Pentru mine rinichii sunt un subiect delicat pentru ca datorita lor am facut pentru prima data cunostinta cu camera de garda de la spital.

Prima sarcina a fost dificila, a trebuit sa petrec la pat mai bine de jumatate din perioada de sarcina fiind mereu sub iminenta de avort. Desi mancam destul de variat, nu faceam deloc miscare nu ieseam la aer. Am luat mult in greutate si ma miscam greu. Dar nu parea sa am nici o alta problema de sanatate.

Am nascut un baietel normal, superb dupa mai bine de 12 ore de travaliu. Imi amintesc ca primul lucru pe care l-am spus sotului meu a fost ca mai vreau un copil desi eram inca ravasita dupa nastere…iar acest lucru l-a ravasit pe el. La un an si jumatate dupa aceea s-a nascut fetita noastra:)

La 2-3 saptamani dupa ce am nascut m-am trezit intr-o dimineata ca nu pot sta dreapta, aveam o durere acuta in dreptul rinichiului stang. Era atat de puternica incat mi-era teama si sa respir. Am ajuns la UPU iar drumul de 20 km de acasa pana acolo mi-a parut o eternitate. Mi-au acordat primul ajutor si apoi mi-au dat tratament ambulatoriu, tinand cont ca aveam acasa un bebe care trebuia alaptat.

Pe langa antibiotice si antiimflamatoare mi-a fost prescris si ceai de matase se porumb si de cozi de cirese. Am urmat cu strictete recomandarile iar starea mea s-a imbunatatit considerabil.

Rinichii sunt considerati centrul vitalitatii, de aceea orice problema care apare la nivelul lor va aduce cu ea o stare de slabiciune generalizata. Si pot spune pe pielea mea ca asa este.

Forma lor este asemanatoare bobului de fasole, cu lungimea de 10 – 12 cm, latimea de 5 – 6 cm, grosimea de 3 – 5 cm si o greutate de 120 – 200 grame. In mod normal sunt localizati in partea posterioara a cavitatii abdominale, deasupra mijlocului. Daca o persoana isi pune mainile in solduri, rinichii sunt localizati chiar deasupra locului unde se afla degetele mari. Rinichiul drept se afla sub ficat iar cel stang sub splina.

Rinichii se imbolnavesc in tacere. Afectiunile renale sunt silentioase, progreseaza in timp si dau semnale numai in faza mai avansata, de aceea este importanta prevenirea.

Sanatatea tuturor celorlalte organe depinde de buna functionare a acestora si asta deoarece rinichii au un rol cheie in organism ce se traduce prin:

1.filtreaza sangele si elimina deseurile metabolice, substante straine precum medicamente sau coloranti;

2. echilibreaza nivelul electrolitilor (sodiu si potasiu) din organism si regleaza echilibrul acido-bazic al organismului pastrand PH-ul mediului intern la 7.35-7.40; prin rinichi se elimina acizii nevolatili si se recupereaza substantele alcaline.

3. regleaza tensiunea arteriala – prin producerea de angiotensina (cel mai puternic vasoconstrictor din organism) si medulina care are rol anti- hipertensiv si cantitatea de apa din sange

4. regleaza productia de globule rosii (hematii) – prin producerea de eritropoietina

5. regleazametabolismului calciului – prin vitamina D

6. au capacitatea de a monitoriza cantitatea de fluide din organism. Cand sangele patrunde in rinichi, renina, un hormon secretat de rinichi, decide cata apa sa elimine sub forma de urina si care este concentratia de electroliti. Spre exemplu, daca esti deshidratat de la efort sau boala, rinichii vor retine cat de multa apa pot iar urina va fi concentrata. Cand se reface nivelul de apa din organism, urina este diluata si deschisa la culoare.

In principiu actiunea de filtrare a rinichilor este impartita in 2 etape:

1- o filtrare primara fara elemente de resturi celulare, cu o urina diluata.

2- o filtrare secundara cand se va resorbi din urina primara o parte din lichidul eliminat impreună cu glucide, aminoacizi si electroliti rezultand o urina mai concentrate care va fi eliminata prin uretere din organism.

Pierderea functiei rinichiului se numeste insuficienta renala si poate fi acuta (care apare brusc si este de obicei reversibila ) si cronica ( se instaleaza in timp, este progresiva si ireversibila)

Care sunt simptomele de insuficienta renala?

*Asa cum am spus la inceputul acestui articol, rinichii se imbolnavesc in tacere, asa ca in faza incipienta, insuficienta renala poate fi asimptomatica (nu produce nici un simptom).

Dar odata cu scaderea functiei renale, simptomele sunt legate de:

incapacitatea de a regla echilibrul hidro-electric si acido-bazic al organismului, unii compusi toxici nemaiputand fi eliminaii, se acumuleaza in sange;
scade capacitatea lor de a stimula productia de globule rosii
Acestea pot produce letargie, slabiciune, dificultati de respiratie si umflarea generalizata. Daca simtomele nu sunt recunoscute sau sunt tratate necorespunzator, iti pot pune in pericol viata.

*In faza urmatoare se instaleaza acidoza metabolica sau aciditate crescuta a corpului din cauza incapacitatii de a produce bicarbonat. Aceasta va duce la modificarea structurii enzimelor si a metabolismului oxigenului, cauzand insuficienta de organ.

*Rinichiul va fi incapabil sa elimine:

potasiu- Nivelul ridicat de potasiu este asociat cu tulburari de ritm cardiac inclusiv tahicardie si fibrilatie netriculara.
uree- Cresterea nivelului de uree in sange (uremie) poate afecta functionarea corecata a creierului (encefalopatie), poate provoca inflamatia mucoasei inimii (pericardita) sau scaderea functiei musculare ca urmare a nivelului scăzut de calciu ( hipocalcemie).
*Ca urmare a numarul scazut de globule rosii datorat nivelului redus de eritropoetina care nu stimuleaza suficient maduva osoasa, se poate instala anemia cu stare de slabiciune generalizata. O scadere a numarului de celulele rosii echivaleaza cu o reducere a capacitatii sangelui de a transporta oxigenul, ceea ce duce la un oxigenarea necorespunzatoare a celulelor si la scaderea eficientei activitatii acestora; de aceea organismul oboseste repede. Urmare a nivelului scazut de oxigen, celulele recurg la metabolismul anaerob fapt ce determina o crestere a nivelului acizilor care nu pot fi indepartati de rinichii care sunt deja bolnavi.

*Ca urmare a cresterii deseurilor din sange, pierderea poftei de mancare, letargia si oboseala devin evidente. Aceasta este punctul in care functiile creierului incep sa scada si se creeaza conditiile instalarii starii de coma.

*Deoarece rinichii nu pot procesa cantitatea tot mai mare de acizi din organism, respiratia devine mai rapida pentru ca plamanii incerca sa reduca aciditatea prin eliminarea de dioxid de carbon. Tensiunea arteriala poate creste din cauza excesul de lichid, iar acest lichid poate fi depozitat in plamani cauzand insuficienta cardiaca.

Pentru a reduce riscul de a contacta boli la rinichi este bine sa iei cateva masuri preventive precum:

evita fumatul si excesul de alcool si cafea;
mentine presiunea sangelui si nivelul de zahar in limite normale;
tine sub observatie nivelul colesterolulul;
fa exercitii fizice in mod regulat- inactivitatea face ca oasele sa elibereze un surplus de calciu;
pastreaza greutatea corporala in limite sanatoase, normale
evita consumul exagerat de sare
bea suficienta apa pentru ca aceasta va fi eliminata de catre rinichi odata cu substantele nocive, dar nu exagera pentru ca pentru buna functionare a organismului este nevoie si de uree, creatinina, sodiu, potasiu, etc. in anumite concentratii considerate optime.
daca ai predispozitie la pietre de calciu, nu reduce consumul de alimente bogate in calciu dar nu mai lua suplimente de calciu carbonat.
redu alimentele bogate in oxalati, cum ar fi sparanghelul, fructele de padure, ciocolata, cafeaua, taratele de grau si spanacul fiert. In plus, o dieta scazuta in sare va impiedica sodiul sa adauge mai mult calciu in urina.
mananca mai putina carne si peste pentru a proteja impotriva pietrelor de acid uric, si stimuleaza consumul de fibre.
deficientele de magneziu si vitamina B6 au fost puse pe seama pietrelor la rinichi. Suplimentele de magneziu pot reduce dimensiunea unei pietre deja existente, si le si previne pe cele viitoare, in timp ce suplimentele de vitamine (B6) luate impreuna cu magneziul ajuta la reducerea productiei de oxalat.
utilizeaza plantele medicinale.
Rinichii se vindeca cel mai bine prin metode naturale, chiar daca acestea cer mai mult timp si rabdare pana la aparitia efectelor benefice.

Cele mai utilizate plante medicinale in cazul rinichilor sunt:

Matase de porumb: – are efecte diuretice puternice; favorizeaza eliminarea apei si a sarurilor aflate in exces in organism si calmeaza durerile renale. Este indicata pentru tratarea problemelor vezicii urinare si a rinichilor

Mod de administrare

*infuzie: Se toarna o cana de apa fierbinte peste 2 lingurite de matase de porumb si se lasa la infuzat timp de 5 minute. Se consuma 2 cani pe zi.

Nu uita ca atunci cand urmezi o cura cu ceai de matase de porumb este indicat sa eviti consumul de alimente acide si acre.

Cozi de cirese: este extrem de benefic in tratarea afectiunilor renale si urinare. Fiind bogate in flavonoide, saponine si saruri de potsiu, cozile de cirese ajuta la eliminarea toxilor din organism.

Mod de administrare

*infuzie: Peste 2 lingurite de cozi se toana o cana de ap fierbinte. Se lasa la infuzat 15 minute dupa care se strecoara. Se consuma trei cani pe zi, inaintea meselor principale

Patrunjel: creste rata de filtrare a urinei la nivelul rinichiului, creste cantitatea de apa eliminata din tesuturi, previne formarea calculilor, mai ales a uratilor. Aceasta terapie este foarte buna si in tratarea retentiei de urina.

Mod de administrare:

*suc : din care se beau cate 50 ml (in combinatie cu 300 ml de suc de morcov), zilnic, vreme de minimum doua saptamani. Radacina de patrunjel contine substante cu puternic efect diuretic, care stimuleaza producerea urinei si eliminarea sa. De asemenea, contine substante care dilata usor caile urinare, ajutand la eliminarea calculilor de mici dimensiuni, care prin acest tratament sunt “spalati” si antrenati prin diureza.

*ceai: adauga o legatura de patrunjel taiat intr-un litru de apa si fierbe amestecul timp de zece minute. Bea zilnic cate un pahar de eai timp de 3-4 saptamani..

Papadie este un puternic depurative natural, recomandat in afectiunile renale de natura infectioasa.

Mod de administrare:

*infuzie: amesteca 2 lingurite de frunze si 250 ml apa (o cana). Dupa ce a dat in clocot, acopera vasul si lasa preparatul la infuzat, in repaus, 10 minute. La final, strecoara si infuzia de papadie poate fi consumata ca atare sau indulcita cu miere.

Doza recomandata de infuzie de papadie este de doua cani pe zi, una dimineata, pe stomacul gol, si seara inainte de culcare

Urzica : favorizeaza irigarea rinichilor fiind utile in caz de inflamare a acestora se de cistita cronica.

Mod de administrare:

*Tinctura – ia cate o lingura de preparat diluat in putina apa, de 3-4 ori pe zi;

*Infuzie – bea zilnic cate 2-3 cani de ceai de urzica;

*Pudra – macina o mana de urzici uscate, apoi ia cate o lingurita de 3 ori pe zi, diluata in putina apa.

Seminte de morcovi: sunt utile in tratarea pietrelor la rinichi. Se culeg la sfarsitul verii si se lasa la uscat. Se folosesc la obtinerea de extract si pulbere.

Mod de administrare:

*infuzie: Peste 3 linguri de seminte de morcov rasnite se toarna apa fierbinte si se lasa la infuzat cateva minute. Se consuma 6 pahare mici pe zi, inainte de masa.

Brusture: Are efect depurativ, diuretic, sudorific si antiinflamator; ajuta la buna functionare a aparatului urinar si este foarte benefic in tratarea afectiunilor renale

Mod de administrare

*infuzie: Peste o lingurita de radacina maruntita de brusture toarna o cana de apa fierbinte si lasa la infuzat cateva minute. Consuma 3 – 4 cani de ceai pe zi.

Mesteacan: are proprietati depurative, contribuind la reducerea nivelului de acid uric si de cholesterol; dizolva piatra la rinichi

Mod de administrare

*infuzie: Peste o lingura de frunze maruntite toarna o cana de apa fierbinte. Lasa la infuzat cateva minute. Bea de dimineata, inainte de micul dejun.

Desi rolul rinichilor este complex, se poate trai si fara rinichi, dar ce viata ar fi aceea in care devii dependent de medicamente si de spitale? Iti poti imagina o astfel de viata si sa te simti confortabil?

Daca raspunsul tau este nu, si eu cred ca asa este, atunci nu mai sta pe ganduri si ia masuri de prevenire. O cana de infuzie de papadie, spre exemplu, poate reprezenta primul pas spre o sanatate mai buna!

sursa
Mirela Wagner

https://www.facebook.com/groups/456864327680348/permalink/586267744740005/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare