Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 9 octombrie 2019

Magneziu


Magneziul este al patrulea mineral din punct de vedere al concentratiei in organismul uman, jucand un rol esential pentru sanatatea corpului si a creierului. Dat fiind faptul ca magneziul este atat de important pentru organism, dar si pentru ca deficienta de magneziu este extrem de comuna, cercetatorii au incercat sa evidentieze care este exact paleta de beneficii cu care mineralul este incarcat.

Citrat de magneziu – Citratul de magneziu este cel mai popular supliment de magneziu, deoarece este ieftin si usor de absorbit. Deoarece acidul citric este un laxativ usor, citratul de magneziu este atat un ajutor in cazul constipatiei, cat si un supliment de magneziu. Aceasta este o alegere excelenta pentru persoanele cu probleme rectale sau de colon, dar nu este potrivit pentru cei care au scaune moi.

Taurat de magneziu – Tauratul de magneziu este cea mai buna alegere pentru persoanele care sufera de probleme cardiovasculare, deoarece este cunoscut pentru proprietatea sa de a preveni aritmiile si de a preveni deterioarea sistemul cardiovascular cauzata de atacurile de cord. Tauratul de magneziu este o forma de magneziu usor de absorbit (magneziu si taurina stabilizeaza membranele celulare) si nu contine proprietati laxative.

Malat de magneziu – Malatul de magneziu este o alegere fantastica pentru persoanele care sufera de oboseala, deoarece acidul malic – un acid natural prezent in sucurile multor plante si in majoritatea celulelor din organism – este o componenta vitala a enzimelor care joaca un rol cheie in productia de energie. Deoarece legaturile ionice de magneziu si acid malic sunt usor de spart, malatul de magneziu este foarte solubil.

Glicinat de magneziu – Glicinatul de magneziu (magneziu legat de glicina, un aminoacid neesential) este una dintre formele cele mai biodisponibile si absorbabile de magneziu. De asemenea, este foarte putin probabil ca aceasta forma de magneziu sa induca diaree. Este cea mai sigura optiune pentru corectarea unui deficit pe termen lung.

Clorura de magneziu – Desi clorura de magneziu contine contine doar aproximativ 12% magneziu elementar, are o rata de absorbtie impresionanta si este cea mai buna forma de magneziu pentru detoxifierea celulelor si tesuturilor. Clorura de magneziu sprijina functia renala si poate stimula un metabolism lent.

Carbonatul de magneziu – Carbonatul de magneziu este o alta forma populara, biodisponibila de magneziu care se transforma in clorura de magneziu atunci cand intra in contact cu acidul clorhidric la nivelul stomacului. Este o alegere excelenta pentru persoanele care sufera de indigestie si de reflux acid, deoarece contine proprietati antiacide.

Cele mai nesatisfacatoare forme de magneziu:

Oxidul de magneziu – Oxidul de magneziu este cea mai comuna forma de magneziu vanduta in farmacii, dar este non-chelatic si are o rata de absorbtie slaba in comparatie cu formele de magneziu prezentate mai sus.

Suflatul de magneziu – Sulfatul de magneziu, de asemenea, numit si sare Epsom, este un sprijin fantastic impotriva constipatiei, dar o sursa nesigura de magneziu, deoarece se poate ajunge foarte usor la supradozaj.

Glutamatul si aspartatul de magneziu – Evita aceste doua forme de magneziu cu orice pret. Acidul glutamic si acidul aspartic sunt componentele periculosului indulcitor aspartam, acestia devenind neurotoxici atunci cand sunt nelegati de alti aminoacizi.

Beneficiile magneziului

Inainte de a expune o parte din rolurile pe care magneziul le joaca in organism, mai subliniez faptul ca multi dintre noi au o carenta in organism si n-ar fi rau ca inainte de toate sa ne testam nivelul si sa vedem daca nu ar trebui sa ne gandim dieta mai bine sau sa luam un supliment de magneziu.

1. Magneziul este implicat in sute de reactii biochimice din corp

Magneziul se gaseste in pamant, mare, plante, animale si oameni. Cam 60% din cantitatea de magneziul din corp se gaseste in oase, in timp ce restul se depoziteaza in muschi, tesuturile moi si fluide, inclusiv sange.

De fapt, fiecare celula a organismului il contine si are nevoie de el pentru a functiona. Unul dintre rolurile principale pe care le joaca este acela de a fi cofactor sau “molecula auxiliara” pentru reactiile biochimice executate de enzime.

Magneziul participa cam la 600 de reactii din corp, dintre care merita mentionate: crearea de energie, formare de proteine, mentinerea genelor, miscarile musculare si reglarea sistemului nervos prin reglarea neurotransmitatorilor din creier.

2. Magneziul asigura o digestie buna

Bazandu-se pe el, organismul nu trece prin probleme gastrice gen balonare, constipatie sau disconfort abdominal. El sustine si absorbtia nutrientilor, stimuland productia de acid clorhidric din stomac si a bilei la nivelul ficatului.

Cea mai mare parte a tubului digestiv prezinta un tip de musculatura care functioneaza fara ca noi sa fim constienti de toate acestea. Magneziul este un mineral important pentru functionarea acestor muschi care prezinta printre rolurile lor:

• Functia de amestecare a alimentelor in stomac cu sucul gastric – prin contractia musculaturii netede a stomacului

• Functia de propulsie si inaintare a alimentelor in intestine

• Functia de defecatie etc.

3. Magneziul sustine sanatatea inimii

Magneziul ajuta in initierea contractiei muschiului inimii – miocardul – despre care se stie ca prezinta si automatism. Carenta (lipsa) de magneziu in organism influenteaza bataile inimii si predispune la afectiuni cardiace. Magneziul participa si la asigurarea echilibrului electrolitic si a distributiei eficiente a unor elemente precum potasiu, calciu si altor nutrienti.

4. Magneziul sustine detoxifierea organismului si reduce retentia de apa

Tot felul de toxine ne invadeaza zilnic organismul, inclusiv cele din alimentele consumate zilnic, pline de pesticide sau ierbicide, sau cele din aer care conduc la producerea radicalilor liberi si stresului oxidativ. Stresul oxidativ stim cu totii ca ne deterioreaza grav sanatatea, conducand in timp chiar la ateroscleroza.

Asa cum am spus, magneziul echilibreaza electrolitii din organism, iar acest lucru conduce la scaderea edemelor si retentiei de apa.

5. Magneziul este esential pentru muschi

Muschii sunt de asemenea organe care au nevoie de magneziu pentru a functiona optim. Muschii nostri sunt inervati atat de fibre nervoase ce ne ajuta sa controlam zona de miscari voluntare, cat si de fibre nervoase care controleaza involuntar tonusul muscular.

Magneziul permite organismului sa produca IGF-1 (factor de crestere asemanator insulinei), care este principalul stimulator al puterii si regenerarii muschilor. Mai mult, trifosfatul de adenozina este depozitul cu energie a celulelor si este creat cu ajutorul magneziului.

De asemenea, magneziul relaxeaza muschii incordati, pentru ca fara magneziu se dezvolta acid lactic, muschii nu se relaxeaza cum trebuie si apar crampele.

6. Scade riscul de depresie

Dupa cum bine stim, traim intr-o societate lovita destul de des de fenomenul depresiei, facand alarmant de multe victime, ca si afectiuni care poate primesc mai multa atentie medicala gen cancer, diabet sau obezitate.

Depresia apare pe fondul unui stil de viata neadecvat, incepand cu o odihna nepotrivita si un stil alimentar nesanatos, continuan cu stilul de viata sedentar, inactiv.

7. Magneziul scade riscul de cancer si diabet

American Journal of Clinical Nutrition a publicat un studiu conform caruia cu fiecare 100mg de magneziu ingerat zilnic prin alimentatie sau suplimente ne reducem riscul de cancer de colon cu 13%.

De asemenea, magneziul ne mai ajuta si in privinta luptei cu diabetul, stimuland secretia de insulina, cea care regleaza metabolismul glucidelor. In absenta magneziului, glucoza nu poate fi transferata catre celule, si se depoziteaza in sange, cauzand diverse tipuri de afectiuni ale tesuturilor, inclusiv a nervilor ochilor.

9. Magneziul sustine sistemul nervos si ne ajuta sa avem un somn mai bun

Serotonina, care relaxeaza sistemul nervos si controleaza starea generala, este dependenta de prezenta magneziului. Probabil ca nu de putine ori ai si auzit ca magneziul este recomandat pentru reducerea stresului.

In egala masura, magneziul regleaza si secretia de melatonina, cea care genereaza un somn mai bun. Si, asa cum am mentionat anterior, reducand si stresul si tensiunea acumulate pe parcursul zilei, somnul nostru va deveni mult mai odihnitor si vom tine departe si insomniile.

10. Magneziu pentru sistem osos mai puternic

In ciuda credintelor populare, calciul nu este singurul mineral necesar pentru sanatatea oaselor si dintilor, ba chiar ar putea crea alte probleme de sanatate inclusiv la nivelul sistemului osos, in contextul nepotrivit, dar asta e o discutie separata.

Sanatatea sistemului osos este asigurata cam de 18 nutrienti esentiali, magneziul fiind unul dintre ei, prin capacitatea sa de stimulare a hormonului denumit calcitonina si prin supresia hormonului paratiroid care distruge oasele.

11. Magneziul echilibreaza balanta intre calciu si fosfor din saliva, ceea ce ne mentine si dintii sanatosi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare