Faceți căutări pe acest blog

marți, 3 august 2010

DULCEATA DE PEPENE VERDE

Ingrediente
•coajă de pepene verde 1kg
•zahăr 1 kg
•apa 500ml
•oţet 300ml
•zeamă de lămâie 1
•baton de vanilie 1/2

Mod de preparare
Se strânge coaja de la 2 - 3 pepeni verzi potriviţi. Se îndepărtează partea verde, coaja propriuzisă şi se păstrează doar partea albă şi un strat subţire de câţiva milimetri de miez roşu. Se taie în cubuleţe de aproximativ 1cm. Cubuleţele se fierb într-un amestec de apă cu oţet (la 2 l apă se pun 300ml oţet). Se fierb până când devin sticloase. Se strecoară apoi, se clătesc în apă rece şi se lasă la scurs. Se cântăresc din nou. La 1kg coji fierte se adaugă 1 kg zahăr dizolvat în 500 ml apă. Se adaugă zeama de lămâie şi vanilia şi se lasă amestecul la fiert, la foc potrivit, până când se leagă siropul. Acesta nu trebuie să fie foarte legat, deoarece îşi va schimba gustul.

MICI SECRETE: Ca să fie mai arătoasă dulceaţa, taie coaja de pepene cu un cuţit ondulat. Nu uita să adaugi oţetul la fiertul cojilor. Acesta le întăreşte şi le păstrează forma. Dacă se pun direct cojile în sirop, fără a fi fierte în oţet, acestea se înmoaie şi se scofâlcesc.

Interesant..

-- petele de pix se scot cu fixativ;
-- daca vreti sa indulciti un sos in care ati ,,scapat" prea multa sare, puneti un cub de zahar intr-o lingura si scufundati lingura, un pic, in sosul care fierbe, fara sa lasati zaharul sa ,,cada" in sos; scoateti lingura inainte ca zaharul sa se topeasca;
-- ca sa nu mai miroasa bucataria dupa ce ati prajit peste, puneti deasupra ochiului de aragaz o bucata de staniol indoita in patru si presarati o lingura de zahar; mirosul de zahar ars va acoperi mirosul de peste prajit;
-- daca aveti nevoie intr-o reteta de vin rosu, si nu aveti in casa, puteti inlocui cu un pic de otet amestecat cu un cub de zahar;
-- daca v-ati ars cu ulei incins sau la cuptor, taiati o felie de ceapa si acoperiti arsura cu ea; nu numai ca nu va mai ustura, dar ceapa impiedica formarea basicilor;
-- daca v-ati taiat cu un cutit sau alt instrument de bucatarie, puneti deasupra ranii un pic de cafea macinata si va opri hemoragia;
-- daca nu vrei ca maioneza sa se taie, adauga peste oua cartof fiert racit si mixeaza-le impreuna, poti ,,scapa" ulei mai mult, fii sigura ca nu se va taia maioneza.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare