Faceți căutări pe acest blog

joi, 23 septembrie 2010

Măceşele întăresc imunitatea organismului

Măceşe

Măceşe

Stările de oboseală fizică, dar mai ales cele de surmenaj intelectual pot fi combătute cu ajutorul preparatelor din măceşe. Măceşul are rolul de a revigora organismul şi de a spori imunitatea pe termen lung, spun specialiştii.
Stimulează secreţia bilei
orifică fructele, foarte bogate în vitamina C, în pectine, zaharuri, tanin şi în caroten", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Ca tonice vitaminizante, fructele de măceş stimulează secreţia biliară, fiind indicate în afecţiunile ficatului şi ca diuretice în bolile de rinichi. În fitoterapie, fructele de măceş se folosesc sub formă de ceai, de sirop, de marmeladă şi de vin tonic.
Pentru a prepara o cană de infuzie aveţi nevoie de zece fructe de măceş. Se spală măceşele, se zdrobesc şi se fierb în 250 ml de apă, timp de două minute. Apoi se strecoară ceaiul printr-o pânză subţire.
Când se mai răceşte, îndulciţi ceaiul cu miere de albine. Atenţie însă, la temperaturi mai mari de 45 de grade, enzimele din miere se distrug şi aceasta devine toxică! Beţi câte trei căni de ceai pe zi, timp de două săptămâni.


Gutuia are proprietăţi astringente, aperitive şi fortifiante

Gutuia stimulează funcţiile hepatice
  • Liliana Ivan
Gutuia are proprietăţi astringente, aperitive şi fortifiante
Gutuia are proprietăţi astringente, aperitive şi fortifiante. Principalele substanţe active (vitamina A, C şi PP, cele din grupul B, potasiul, fosforul, calciul, acizii organici şi substanţele mucilaginoase) îi conferă acestui fruct efecte terapeutice deosebite.
„Substanţele pectice din compoziţia fructului reduc nivelul colesterolului «rău», combat bolile cardiovasculare, elimină substanţele toxice din organism şi cresc pofta de mâncare", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie. Gutuile pot fi consumate proaspete sau gătite.
Reţeta săptămânii: Gutui umplute cu carne de curcan
Timp de pregătire: 50 de minute
Calorii: 150/porţia
Ingrediente: 8 gutui, 700 g carne tocată de curcan, 3 ouă, 4 linguri de făină, 150 ml ulei de măsline, 3 roşii, 3 linguri de iaurt, mentă şi cimbru,
după gust.
Preparare: se spală gutuile, se taie un căpăcel de 3 cm în dreptul codiţei şi se îndepărtează seminţele. Separat, se înăbuşă carnea de curcan cu puţină supă de zarzavat. Apoi, se adaugă făina, roşiile tăiate mărunt, iaurtul, jumătate din ulei, mirodeniile şi, la final, cele trei ouă bătute spumă. Cu această compoziţie se umplu gutuile şi se fixează căpăcelul cu aţă. Se aşază într-o tavă unsă cu restul de ulei şi se pune la cuptor, la foc potrivit, timp de 45 de minute.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare