Gutuia stimulează funcţiile hepatice
Gutuia are proprietăţi astringente, aperitive şi fortifiante. Principalele substanţe active (vitamina A, C şi PP, cele din grupul B, potasiul, fosforul, calciul, acizii organici şi substanţele mucilaginoase) îi conferă acestui fruct efecte terapeutice deosebite.
„Substanţele pectice din compoziţia fructului reduc nivelul colesterolului «rău», combat bolile cardiovasculare, elimină substanţele toxice din organism şi cresc pofta de mâncare", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie. Gutuile pot fi consumate proaspete sau gătite.Reţeta săptămânii: Gutui umplute cu carne de curcan
Timp de pregătire: 50 de minute
Calorii: 150/porţia
Ingrediente: 8 gutui, 700 g carne tocată de curcan, 3 ouă, 4 linguri de făină, 150 ml ulei de măsline, 3 roşii, 3 linguri de iaurt, mentă şi cimbru,
după gust.
Preparare: se spală gutuile, se taie un căpăcel de 3 cm în dreptul codiţei şi se îndepărtează seminţele. Separat, se înăbuşă carnea de curcan cu puţină supă de zarzavat. Apoi, se adaugă făina, roşiile tăiate mărunt, iaurtul, jumătate din ulei, mirodeniile şi, la final, cele trei ouă bătute spumă. Cu această compoziţie se umplu gutuile şi se fixează căpăcelul cu aţă. Se aşază într-o tavă unsă cu restul de ulei şi se pune la cuptor, la foc potrivit, timp de 45 de minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu