Faceți căutări pe acest blog

luni, 13 septembrie 2010

TIROIDA

Glanda cântăreşte 30 de grame şi controlează întregul metabolism al organismului. Odată cu răcirea vremii şi cu creşterea necesarului de energie este intensificată secreţia de hormoni tiroidieni, efecte resimţite de cei care suferă de hipotiroidie.
Hormonii secretaţi de tiroidă stimulează arderile interne pentru asigurarea energiei necesare menţinerii la un nivel constant al temperaturii corpului, dar şi metabolismului zaharurilor, proteinelor, grăsimilor şi al vitaminelor. De asemenea, aceşti hormoni sunt implicaţi în dezvoltarea sistemului nervos şi osos. Însă, în această perioadă, activitatea hormonilor tiroidieni poate fi perturbată.

„Studii mai vechi, reluate în decursul timpului, dar şi studii de ultimă oră, derulate de medici şi de cercetători ai Institutului Naţional de Endocrinologie Bucureşti, confirmă existenţa unei corelaţii între funcţia tiroidiană şi modificările sezoniere. În contextul fenomenului de încălzire globală şi al schimbărilor bruşte de temperatură de la un anotimp la altul, mecanismele de adaptare sunt agresate. Anotimpul rece presupune un consum energetic sporit, iar tiroida contribuie la intensificarea metabolismului prin creşterea sintezei şi secreţiei de hormoni tiroidieni", explică medicul endocrinolog Adrian Comănici, directorul medical al Spitalului Clinic CF2 din Bucureşti.
Când trebuie adaptat tratamentul
Ţinând cont că, în cazul bolnavilor cu afecţiuni tiroidiene, mecanismele de adaptare ale organismului pot fi insuficiente, specialiştii le recomandă acestora să se adreseze medicului endocrinolog pentru o reevaluare şi eventual pentru readaptarea tratamentului.
„În caz de insuficienţă tiroidiană (hipotiroidie), este necesară o creştere a dozei medicaţiei substitutive (hormoni tiroidieni) la instalarea anotimpului rece, altfel simptomele se acutizează. Acestea constau în: incapacitatea de a suporta frigul (frilozitate), oboseală, somnolenţă, dificultăţi de memorare, tegumente reci, uscate, carotenodermie (pigmentaţie gălbuie-roşiatică a tegumentelor), bradicardie (micşorare normală sau patologică, sub 60 de pulsaţii, a ritmului cardiac) şi constipaţie", afirmă dr. Adrian Comănici.
Tiroiditele, frecvente
Mai ales toamna există o prevalenţă crescută a tiroiditei subacute, inflamaţie a tiroidei care apare ca urmare a unei infecţii virale a căilor respiratorii superioare. Tiroidita subacută poate fi întâlnită la orice vârstă şi la ambele sexe, cu incidenţă maximă la femeile de vârstă medie.
Simptomele includ astenie pronunţată, oboseală, durere la nivelul tiroidei, al mandibulei sau al urechii ori durere occipitală. Tratamentul include medicamente antiinflamatoare, însă el trebuie prescris de medic. În lipsa respectării duratei tratamentului, simptomele reapar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare