Faceți căutări pe acest blog

duminică, 26 septembrie 2010

Dieta care protejaza ficatul




Ficatul trebuie stimulat doar cu hrană naturală

Crudităţile cu pigment închis, bogate în vitamine, în minerale, în fibre şi în proteine, previn afecţiunile ficatului. 
Ficatul, un laborator complex al organismului uman, îndeplineşte peste 500 de funcţii. O parte din aceste funcţii sunt legate de metabolismul energetic (pentru că joacă un rol-cheie în procesul de transformare a nutrienţilor în energie), de filtrarea toxinelor din alimentaţie, de controlarea nivelului colesterolului, de digestia grăsimilor şi, nu în ultimul rând, de detoxifierea organismului.

Morcovii şi sfecla roşie îl hrănesc
Pentru a proteja ficatul de efectele stresului cotidian, nutriţioniştii recomandă câte o cură de cel puţin două zile cu 200 ml de suc proaspăt de morcovi şi cu 500 ml de apă minerală plată. Această dietă, care se poate repeta în fiecare lună, oferă ficatului vitamine (C şi E), caretonoizi, minerale (fos-for, fier, calciu şi magneziu) şi fibre, stimulându-l să elimine toxinele.
Salata de morcovi asezonată cu ulei de măsline şi cu lămâie nu trebuie să lipsească din hrana persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale, cu impact asupra ficatului.
Sfecla roşie se foloseşte de ani buni în Europa pentru tratarea cancerului, inclusiv a celui hepatic. Dr. Hugo Brandenberger, pionierul elveţian în horticultură organică, a dezvoltat o tehnică de lactofermentare pentru a valorifica la maximum substanţele protectoare hepatice ale sucului organic de sfeclă. Nutriţioniştii recomandă sucul de sfeclă roşie crud în dieta bolnavilor cronic pentru stimularea funcţiilor hepatice şi digestive.
Roşiile îl revigorează
Bogate în antioxidanţi, cum ar fi vitaminele C, E şi licopenul, roşiile sunt recomandate în curele de detoxifiere a ficatului şi pentru revigorarea sa. În plus, dieta cu roşii creşte nivelul de energie şi îmbunătăţeşte imunitatea organismului. O cură cu salată de roşii (câte două pe zi) sau cu suc de roşii (câte 250 ml pe zi), urmată un interval de 20 de zile, contribuie la buna funcţionare a ficatului. Cura se poate repeta trei luni consecutiv.
Mazărea verde, detoxifiantă
Mazărea verde, o legumă cu o valoare energetică de 354 kcal la 100 g de boabe, uşor de digerat, este bogată în aminoacizi care contribuie în mod decisiv la detoxifierea ficatului şi la menţinerea echilibrului energetic al acestuia.
Anghinare, în caz de «ficat gras»
Bogată în vitaminele B3 şi B5, în proteine şi în principii amare, anghinarea stimulează producţia de bilă, ajutând astfel ficatul să elimine mai uşor toxinele şi să digere grăsimile. Pentru a beneficia de toate proprietăţile ei curative, trebuie aleasă anghinarea de micidimensiuni. Se consumă crudă, cu puţin ulei de măsline.
Ghid de nutriţie
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Curcanul, ideal în diete
Este una dintre cele mai slabe tipuri de carne şi dintre cele care dau cel mai uşor senzaţie de saţietate, potrivit specialistului nostru.
Are proprietăţi anticancer
Pieptul de curcan fără piele conţine numai 0,5 g de grăsimi şi 110 calorii la 100 g, fiind indicat în curele de slăbire. O particularitate a cărnii de curcan este aceea că are în compoziţie acid linoleic conjugat, foarte rar întâlnit în carnea albă. El ajută la menţinerea greutăţii în limitele normale. În plus, cercetătorii i-au atribuit chiar proprietăţi anticancerigene. De asemenea, carnea de curcan are unul dintre cele mai mari indexuri de saţietate dintre toate tipurile de carne. Cu alte cuvinte, nu trebuie să mâncăm o cantitate mare de carne pentru a ne simţi sătui.
Prăjit, nu este la fel de bun
Curcanul este bun doar dacă ştim să-l preparăm corect. Se recomandă la grătar, înăbuşit sau copt, şi nu prăjit sau gătit pane, pentru că în acest mod îi creştem numărul de calorii.

Fructele, dar şi legumele au o importanţă deosebită pentru sănătatea ficatului. De pildă, în cazul unui ficat obosit funcţional, chiar afectat structural, o cură cu fructe de sezon este binevenită. Atenţie însă, acestea nu trebuie să conţină îngrăşăminte chimice! Ficatul are nevoie de anumite principii bioactive pentru ca el să se revitalizeze şi să poată funcţiona la cote maxime.
Fructele reprezintă o adevărată sursă de vitamine, de minerale şi de aminoacizi. De obicei, ele conţin flavonoide (catechine, antocianine, myrtiline etc.), carotenoizi, vitaminele A, C şi E, enzime şi aminoacizi principiile bioactive de care are nevoie ficatul pentru a fi sănătos.
Recomandare: Usturoiul şi ceapa, legume bogate în sulf, sunt de ajutor în procesul de detoxifiere a ficatului.
Merele şi citricele conţin vitamine şi flavonoizi, antioxidanţi cu rol de protectori ai ficatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare