Faceți căutări pe acest blog

joi, 23 septembrie 2010

Corcoduşele elimină carenţele de vitamine


de Mariana Borloveanu
Din marea varietate a pomilor fructiferi de pe meleagurile noastre, corcoduşul este, poate, cea mai des întâlnită specie, chiar şi pe marginea drumurilor. Deşi multă lume desconsideră fructele sale, tocmai din cauza caracterului lor comun, este bine de ştiut că din ele se pot prepara produse delicioase, dar, mai ales, foarte sănătoase.
Au o importantă cantitate de acid citric
Corcoduşele conţin vitamine din grupul B, vitamina C, proteine, zaharuri, substanţe minerale şi o mare cantitate de acid citric. Compoturile şi sucurile obţinute din ele, pe lângă faptul că sunt foarte răcoritoare, au şi proprietăţi revigorante şi tonifiante. Dintre afecţiunile tratate cu corcoduşe putem enumera hipovitaminozele, problemele respiratorii şi o parte din bolile stomacului. Să nu uităm însă nici efectul cicatrizant.
Iată câteva preparate ieftine şi delicioase obţinute din aceste fructe, care vin în sprijinul menţinerii unei vieţi sănătoase cu un minimum de efort.
Cocteil nepretenţios
Cu o cromatică demnă de invidiat, acest compot ieftin poate fi servit atât din cupe, cât şi din pahare înalte, rivalizând cu orice cocteil pretenţios.
Ingrediente: corcoduşe galbene şi roşii, zahăr, câteva bucăţele de scorţişoară şi apă plată.
Mod de preparare: se aleg fructe tari, nu foarte coapte, şi li se îndepărtează codiţele. Se curăţă într-un vas mare, trecându-se prin două ape. În borcane de 800 g, foarte bine spălate, se pun aproximativ 12-16 corcoduşe, peste care se adaugă câte trei linguri zahăr la fiecare borcan. Pentru o aromă desăvârşită, în fiecare borcan de compot se adaugă şi o bucăţică de scorţişoară. Peste toate aceste ingrediente se toarnă apoi apă plată, până la umplerea completă. Se înfiletează bine capacele şi se aşază toate borcanele într-o cratiţă, pe fundul căreia a fost pus un prosop. Se adaugă apă până trece de jumătatea borcanelor şi se lasă cratiţa pe foc mic în jur de 20 de minute. Compotul s-a făcut când în interiorul borcanelor încep să se ridice bule de aer. Borcanele se iau de pe foc şi se ţin sub o pătură, până la răcirea completă. Se depozitează la loc răcoros.
Gem din roade galbene şi roşii
Acest preparat, care se bucură de apreciere din partea cunoscătorilor, este foarte sănătos şi convenabil din punct de vedere al costurilor.
Ingrediente: 3 kg corcoduşe, 2 kg zahăr, o lămâie mică.
Mod de preparare: se aleg corcoduşe foarte bine coapte, se pun într-un lighenaş de bucătărie şi se spală în mai multe ape, apoi se scurg bine şi se aşază într-un vas mare. Mai întâi se pune un strat de zahăr, apoi unul de corcoduşe, având grijă ca ultimul strat să fie obligatoriu de zahăr. Acoperiţi compoziţia cu un tifon curat şi lăsaţi-o până a doua zi. Se pune cratiţa la fiert pe foc mic, iar după ce scade până la jumătate, se răstoarnă toată compoziţia într-o sită şi se pasează cu o lingură de lemn. Se aruncă sâmburii şi pieliţele care au rămas în strecurătoare. Tot ceea ce s-a scurs în vas se lasă la fiert aproximativ 30 de minute. Cu zece minute înainte de a se lua de pe foc se adaugă lămâia tăiată felii. Pasta foarte gustoasă şi aromată se toarnă, fierbinte, în borcane, iar după ce se răceşte se pune în cămară, alături de celelalte dulceţuri.
Suc terapeutic şi hrănitor
Din corcoduşe se poate obţine şi un suc foarte consistent, cu proprietăţi terapeutice şi culinare deosebite. Datorită acidului citric conţinut, acesta este extrem de eficient în curele de slăbire, dar se foloseşte cu succes şi pentru acrirea ciorbelor.
Ingrediente: 2 kg corcoduşe verzi şi apă plată.
Mod de preparare: se îndepărtează codiţele de la corcoduşe, apoi se spală fructele sub jet de apă şi se pun într-o oală mai mare. Peste fructe se toarnă apă, care să le acopere cu 10-15 cm deasupra. Se fierb apoi până când se crapă şi devin foarte moi. Se pun într-o strecurătoare şi se pasează cu o lingură de lemn. Se aruncă sâmburii şi cojile, iar pulpa obţinută se amestecă în apa în care au fiert fructele. Compoziţia se mai lasă pe foc doar câteva minute, iar după trei-patru clocote se dă la o parte şi se toarnă fierbinte în sticle. După închiderea ermetică a acestora, se pun la sterilizat sub o pătură, lăsându-se acolo până la răcirea completă. Se depozitează în încăperi răcoroase.
Atenţie! Nu se consumă mai mult de 200 ml pe zi din acest suc.

Un comentariu:

  1. EU ACRESC CIORBA CU CORCODUSE VARA...PUN 10-12 CORCODUSE CAND SANT MAI MARISOARE, SI DA UN GUST FOARTE BUN LA MANCARE...MAI ALES CIORBA DE FASOLE VERDE..

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare