Faceți căutări pe acest blog

joi, 16 septembrie 2010

Ceaiuri care fac minini

Ceai verde
diminueaza semnificativ nivelul glucozei din sange;
stimuleaza activitatea cerebrala, fiind puternic antioxidant si diuretic;
consumat dupa fiecare masa, intensifica arderile din organism, ajutand astfel la slabit;
infuzia din ceai verde si menta hidrateaza si regleaza temperatura corpului in raport cu cea a mediului; astfel, vei suporta mai usor canicula.
STIAI? Intr-un clasament al celor mai populare bauturi din lume, ceaiul verde ocupa locul al doilea, pe primul situandu-se apa.

Limonada cu ierburi aromate
Prepara o infuzie din ceai verde, o crenguta de rozmarin si cateva frunze de busuioc proaspat. Dupa cinci minute, strecoara si lasa la racorit. Intre timp, stoarce o lamaie in 500 ml de apa rece si toarna in formele pentru gheata, apoi da la congelator. Serveste ceaiul cu cuburi acrisoare de gheata, impreuna cu felii subtiri de lamaie.

Fructe de padure
este un tonic fizic si psihic;
vitaminizeaza si regenereaza;
consumat caldut, cu sau fara adaos de miere, ajuta la reducerea edemelor (picioare si maini umflate);
mareste rezistenta corpului la caldura;
efect racoritor;
tonifica sistemul nervos.
STIAI? Afinele contin mai multi antioxidanti decat orice alt aliment, fiind de trei ori mai bogate in aceste substante decat vinul rosu sau ceaiul verde.

Cocktail "La taclale"
Invita-ti prietenele dupa-amiaza la un pahar racoritor. Pregateste din timp o infuzie de ceai. Prepara o cantitate suficienta - pune o parte la rece si o alta direct in tavitele pentru gheata. Serveste-l cu cuburi de gheata, frunze proaspete de menta si un strop de sirop de fructe de padure.

Hibiscus
dulce, astringent, racoritor;
reduce transpiratia in zilele de canicula;
ajuta la purificarea sangelui, favorizeaza cresterea parului;
atenueaza simptomele premenstruale si tine in frau bufeurile postmenopauza;
folosit extern, grabeste vindecarea ranilor si mareste elasticitatea pielii;
sub forma de cataplasme, devine protector al pielii in calea radiatiilor ultraviolete.
Cocktail romantic
Prepara o infuzie, 2-3 flori la o cana cu apa fierbinte, si lasa sa se raceasca. Da pulpa a 3-4 piersici foarte coapte pe razatoare. Adauga o lingurita cu miere, amesteca bine si da la congelator pentru o ora, amestecand din sfert in sfert de ora. Serveste cu ceai rece si felii de portocala. Daca iti place mai mult, prepara un piure din pepene galben, da la congelator pentru o jumatate de ora si adauga in ceaiul rece. Continutul crescut de potasiu din pepene mentine organismul la o temperatura constanta.

Ghimbir
stimuleaza circulatia sangelui;
revigoreaza si tonifica, ajutand organismul sa faca fata mai usor la caldura si efort fizic;
calmeaza durerile abdominale, regleaza digestia si accelereaza metabolismul;
se prepara dintr-o lingurita de radacina maruntita la 250 ml de apa; se lasa sa fiarba acoperit trei minute.
Biscuiti cu scortisoara si ghimbir
Ai nevoie de: 130 g unt, 180 g zahar pudra, 300 faina, 1 ou + 1 galbenus, 3 linguri cu ceai de ghimbir, ½ pachet praf de copt, o lingurita rasa cu scortisoara anason. Freaca zaharul si untul, adauga oul intreg si galbenusul, ceaiul si praf de sare. Amesteca faina cu praful copt, scortisoara si un varf de cutit de anason.

Incorporeaza-le in compozitia de unt si framanta un aluat pe care-l dai la rece o ora. Intinde o foaie potrivit de groasa si decupeaza biscuiti de diferite forme. Coace 10-15 minute pe tava presarata cu faina, apoi tavaleste-i prin zahar pudra si savureaza-i alaturi de ceai.

Levantica
infuzia de planta uscata (1-2 lingurita de planta la o cana cu apa fiarta) este recomandata in tratamentul agitatiei nervoase si in starile de insomnie;
are rol stimulator, de tonic fizic si psihic;
infuzia concentrata de levantica are efect diuretic, ajutand la eliminarea apei din tesuturi si reducand edemele;
extern, sub forma de bai, infuzia este utila celor care sufera de tulburari cronice de somn si incordari musculare;
in zilele caniculare, o baie generala aromatizata (50 g flori de levantica la 1 litru de apa clocotita) are actiune calmanta, reconfortanta si revigoranta.
Fursecuri pentru ora 5
Ai nevoie de 400 g de faina, 200 g de unt, 100 g de zahar, 2 linguri cu ceai de levantica, un praf de sare si flori de levantica uscata. Freaca untul cu zaharul, pune un praf de flori uscate, unul de sare si ceaiul. Adauga treptat faina si framanta un aluat. Da-l la congelator doua ore. Intinde o foaie subtire si decupeaza cercuri cu un pahar. Sunt biscuitii ideali pentru ceaiul de la ora 5.

Iasomie
are proprietati de calmare si relaxare, de regenerare a energiei fizice, de mare ajutor in perioadele de oboseala si surmenaj fizic sau psihic;
ia cu mana migrenele;
imbunatateste circulatia sangelui, regland tensiunea arteriala;
combinat cu ceaiul verde, este recomandat persoanelor care doresc sa slabeasca;
se foloseste si in cosmetica, in special pentru persoanele cu ten gras, ajutand la reglarea sebumului.
Cocktail energizant
Infuzeaza o lingura cu flori uscate intr-o cana cu apa clocotita. Lasa cinci minute, strecoara si da la rece. Toarna ceaiul in tavita pentru gheata si pune- o la congelator. Curata ½ pepene rosu de coaja si samburi, pune-l in blender cu un pahar cu zmeura, 2-3 frunze de menta si o lingurita cu miere. Toarna amestecul in pahare inalte, pana la jumatate, adauga ceai inghetat, bucati de pepene si felii de lamaie.

Pelin
este un tonic puternic, actioneaza ca stimulent al digestiei si ca detoxifiant (favorizeaza eliminarea substantelor toxice din organism);
favorizeaza activitatea cerebrala;
stimuleaza rezistenta naturala a organismului, fiind de mare ajutor in zilele caniculare;
reduce febra, elimina durerile de cap, senzatia de voma si vertijul;
folosit extern, calmeaza pielea arsa de soare, favorizeaza cicatrizarea ranilor si reduce riscul suprainfectarilor.
Briose cu fulgi de ciocolata
Ai nevoie de 2 oua, 1½ cani cu lapte, ½ cana cu ceai de pelin, 1½ cani cu zahar, 2 cani cu faina, 1 pachet cu praf de copt si 2 pachete cu zahar vanilat, fulgi de ciocolata si un praf de sare. Bate ouale cu zaharul, apoi zaharul, laptele, ceaiul si zaharul vanilat. Amesteca faina cu praful de copt si un praf de sare si compozitia de ou. Adauga fulgi de ciocolata dupa preferinta. Toarna in forme si da la cuptorul incins pentru 25-30 de minute.

Menta
o ceasca cu ceai de menta dupa fiecare masa stimuleaza digestia;
infuzia de menta este utila in starile de oboseala, suprasolicitare intelectuala, stres sau epuizare;
in amestec cu ceai verde, menta este energizanta si stimuleaza celulele nervoase;
infuzia calduta de menta, in care pui o felie de portocala, putina scortisoara si miere, are efect racoritor si calmant;
extern, frunzele de menta adaugate in apa de baie au efect racoritor;
tot extern, cateva frunze de menta oparite, aplicate pe fata timp de zece minute, sunt de ajutor in cazul persoanelor a caror fata transpira.
Compot aromat
Fierbe in apa cu putin zahar si scortisoara 2-3 mere decojite si taiate cubulete, apoi lasa la racorit. Prepara o infuzie din menta, in care sa adaugi 3-4 felii de lamaie. Serveste ceaiul rece, in pahare generoase, incarcate cu fructe din compot si cuburi de gheata. O frunza de menta drept decor si esti gata de o sueta "racoroasa" alaturi de prietene.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare