Adevarul.ro-Sanatate, Oana Antonescu
Nu daţi telefonul la volum maxim dacă vreţi să vă păstraţi auzul!
Vorbitul la mobil o oră pe zi, cel puţin patru ani, ne poate crea probleme de auz, arată un studiu. Efectele nocive pe care le au asupra sănătăţii radiaţiile emise de mobil nu au putut fi deocamdată evidenţiate pe deplin de oamenii de ştiinţă.
Un studiu alarmant în ceea ce priveşte utilizarea mobilului şi problemele de auz a fost prezentat în anul 2007 în cadrul unei conferinţe a Academiei Americane de Chirurgie ORL, de către specialistul Naresh Panda şi de echipa sa din India.
Aceştia susţineau că vorbitul la mobil pentru mai mult de o oră pe zi, timp de peste patru ani, poate crea probleme de auz, mai ales în ceea ce priveşte perceperea cuvintelor care încep cu sunetele de frecvenţă înaltă s, f, h, t şi z.
De vină pentru acest efect nociv ar fi, se pare, radiaţiile emise de telefonul mobil, care ar afecta pe termen lung urechea internă. Totuşi, studiul indian a fost contestat de unii specialişti, din cauza numărului prea mic de subiecţi şi a legăturii insuficient argumentate.
„Specialiştii unor reputate centre de cercetare din lume au încercat să evidenţieze, în cadrul unor studii elaborate, efectul nociv al radiaţiilor emise de mobil asupra auzului şi asupra sănătăţii în general, însă nu a putut fi demonstrat. Probleme auditive poate crea, cu certitudine, intensitatea mare a sunetului, ca de altfel orice alt zgomot. Dacă aparatul este utilizat la volum maxim, există riscul ca unele celule ciliate din urechea internă, care transmit semnalele acustice către creier, să fie distruse şi să se producă pierderea definitivă a auzului", spune medicul primar ORL Alexandru Pascu de la Institutul de Fono-Audiologie „Dr. Dorin Hociotă" din Bucureşti.
Risc de tumori benigne
Cercetătorii de la Universitatea „Karolinska" din Suedia au evidenţiat recent o legătură între utilizarea mobilului şi riscul de apariţie a unei tumori localizate la nivelul urechii, numită neurinom de acustic. Potrivit acestora, folosirea telefonului mobil pe o perioadă mai mare de zece ani poate creşte de aproape patru ori acest risc. Simptomele iniţiale ale neurinomului de acustic nu sunt foarte pronunţate, cel mai evident fiind senzaţia de zgomot în urechi (tinitus).
Însă, pe măsură ce creşte, tumoarea poate apăsa pe structurile intracraniene, provocând simptome mai grave, precum tulburările vizuale, paralizia nervului facial sau senzaţia de vertij. Potrivit specialiştilor suedezi, neurinomul de acustic a fost depistat la urechea folosită cel mai mult pentru convorbirile la mobil. Coordonatorul studiului, profesorul Anders Ahlbom, nu merge însă atât de departe încât să contraindice folosirea mobilului. „Cel mai simplu mod de a preveni acest risc este utilizarea kitului hands-free", spune el.
Zgomotele în urechi, posibilă consecinţă
Legătura dintre mobil şi tinitus a fost semnalată şi de un studiu austriac, mai mic decât cel suedez, realizat de specialiştii de la Universitatea de Medicină din Viena.
Potrivit acestora, folosirea îndelungată a telefonului mobil creşte cu nu mai puţin de 71 la sută riscul de tinitus la persoanele care îl folosesc mai mult de zece minute pe zi. Specialiştii susţin că de vină pentru acest efect nociv sunt radiaţiile emise de mobil, care sunt absorbite de cohlee (organ auditiv din urechea internă), afectată la rândul ei de acestea.
"Dacă mobilul este utilizat la volum maxim, există riscul ca unele celule ciliate din urechea internă, care transmit semnalele acustice către creier, să fie distruse."
Alexandru Pascu
medic primar ORL
NOROCOS PRINTRE VII SI MORȚI
-
Adrian PĂUNESCU
Aşa ar fi, până la urmă, drept,
Aşa s-ar împlini destinul meu,
Să mor strângându-mi patria la piept,
Cu ochii atârnați de D...
Acum 13 ore
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu