Faceți căutări pe acest blog

duminică, 26 septembrie 2010

Telina




Frunzele de telina au un continut ridicat de vitamina A, in timp ce radacina este o sursa excelenta de vitamina B1, B2, B6 si C, dar si de potasiu, acid folic, magneziu, calziu, fier, fosfor, sodiu si o multime de aminoacizi.

Telina poate fi consumata in stare cruda, ca atare sau in salate, insa poate fi utilizata si in mancaruri gatite. Un avantaj al acestei legume este acela ca spre deosebire de alte legume, aceasta rezista foarte bine in timpul prepararii termice, fara sa isi piarda din vitamine.

Iata 10 dintre beneficiile aduse de consumul de telina.

Reduce colesterolul


Un studiu recent efectuat asupra unor animale, timp de opt saptamani, a demonstrat ca la cele care au consumat suc de telina, colesterolul a scazut rapid, iar secretia bilei a fost marita.

Daca te lupti cu aceasta problema, iar medicul ti-a recomandat sa renunti la alimente grase, poti grabi indepartarea colesterolului cu ajutorul unei cure cu suc de telina. Timp de 3 saptamani, consuma in fiecare dimineata, pe stomacul gol, un pahar cu suc de telina.

Indeparteaza constipatia

Telina actioneaza ca un laxativ foarte puternic, motiv pentru care este recomandat ca atunci cand suferi de constipatie sa bei sucul acestei legume sau sa o consumi ca atare. Daca problema este una frecventa, cel mai bine este sa consumi cat mai des telina, pentru a preveni constipatia.

Trateaza cancerul de stomac si colon


Telina contine o grupare de componente cu efect anticancerigen, iar o dieta din care nu lipseste telina poate proteja stomacul de cancer, spun specialistii. Din acest motiv, medicii recomanda consumul zilnic, daca este posibil, de telina, in cantitati cat mai ridicate.

Scade tensiunea arteriala

Un studiu recent a dezvaluit faptul ca persoanele care consuma zilnic, timp de cel putin o saptamana suc de telina, se bucura de o scadere semnificativa a tensiunii arteriale. Un compus al telinei ajuta la relaxarea musculaturii in jurul arterelor si la dilatarea vaselor de sange care permite o circulatie sanguina mai buna.

Imbunatateste functiile renale

Consumul de telina asigura buna functionare a rinichilor si a functiei renale in general, ajutand si grabind eliminarea toxinelor din organism. Mai mult decat atat, acest proces de eliminare a toxinelor previne formarea pietrelor la rinichi. In general, pentru aceasta problema, este recomandat sucul de telina in cantitati cat mai mari, insa si consumul legumei in stare naturala este foarte bun.

Ajuta la slabit

Telina este un aliment satios care are rolul, printre altele, de a reduce pofta de mancare, pofta de dulciuri si alimente grase. Curata o telina, tai-o in felii si incearca sa consumi intreaga leguma pe parcursul unei zile. Vei vedea la finalul zilei cum cantitatea de mancare pe care o consumai de obicei a fost redusa semnificativ.

Ajuta la detoxifierea organismului


Daca iti simti organismul incarcat, daca ai consumat in ultima vreme multe alimente cu o multime de ingrediente chimice, daca iti simti pielea incarcata sau pur si simplu iti doresti o detoxifiere, consuma zilnic suc de telina sau telina rasa.

Grabeste eliminarea pietrelor renale

Consumul de suc de telina ajuta la spargerea si eliminarea pietrelor la rinichi. Evident, pentru rezultate vizibile, trebuie sa bei zilnic suc de telina, timp de aproximativ o luna. In acelasi timp, sucul de telina previne formarea unor noi pietre la rinichi.

Calmeaza sistemul nervos

Alcalinele minerale continute de sucul de telina au un efect calmant asupra sistemului nervos, fiind o solutie excelenta pentru persoanele care se confrunta cu insomnia. Pentru aceasta problema, consuma un pahar cu suc de telina, seara de seara, cu o ora inainte de culcare.

Regleaza hormonii


Oamenii de stiinta au descoperit in urma unui studiu de specialitate ca telina este un ingredient care regleaza hormonii, atat in cazul femeilor cat si al barbatilor. Mai mult decat atat, sucul de telina stimuleaza fertilitatea, indeparteaza frigiditatea si chiar lupta impotriva impotentei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare