Măceşe
Stările de oboseală fizică, dar mai ales cele de surmenaj intelectual pot fi combătute cu ajutorul preparatelor din măceşe. Măceşul are rolul de a revigora organismul şi de a spori imunitatea pe termen lung, spun specialiştii.
Stimulează secreţia bileiorifică fructele, foarte bogate în vitamina C, în pectine, zaharuri, tanin şi în caroten", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Ca tonice vitaminizante, fructele de măceş stimulează secreţia biliară, fiind indicate în afecţiunile ficatului şi ca diuretice în bolile de rinichi. În fitoterapie, fructele de măceş se folosesc sub formă de ceai, de sirop, de marmeladă şi de vin tonic.
Pentru a prepara o cană de infuzie aveţi nevoie de zece fructe de măceş. Se spală măceşele, se zdrobesc şi se fierb în 250 ml de apă, timp de două minute. Apoi se strecoară ceaiul printr-o pânză subţire.
Când se mai răceşte, îndulciţi ceaiul cu miere de albine. Atenţie însă, la temperaturi mai mari de 45 de grade, enzimele din miere se distrug şi aceasta devine toxică! Beţi câte trei căni de ceai pe zi, timp de două săptămâni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu