Faceți căutări pe acest blog

luni, 4 octombrie 2010

ZACUSCĂ




Zacuscă de vinete
5 kg vinete
5 kg ardei gras sau gogoşar
1,5 kg ceapă
1,5 l bulion
1,5 l ulei
Sare după gust
Ardei iute după gust

Se coc vinetele, se curăţă şi se lasă la scurs. Se coc ardeii graşi şi se curăţă (la fel se procedează şi cu gogoşarii roşii). Ceapa se curăţă, se taie julien şi se pune din ulei, iniţial 250 ml, şi puţină apă să se călească, până se înmoaie şi devine transparentă. Când vinetele, ardeii sau gogoşarii şi ceapa sunt coapte şi răcite, se dau prin maşina de tocat (cu găuri mai mici). Ca să poţi da ceapa prin maşina de tocat, o pui să se scurgă în strecurătoare şi uleiul care curge se pune ulterior la zacuscă. Într-un vas mai mare se amestecă vinetele, ardeii, bulionul, uleiul (şi cel scurs după ceapă înainte de tocarea acestea) + sare după gust şi ardei iute bucăţi, după gust. Din ulei se păstrează 1/4 l pentru pus deasupra la urmă. După ce le-ai amestecat pe toate, se pun pe foc la fiert (cu o tablă pe ochi ca să nu se prindă). După ce începe să clocotească, se mai lasă să fiarbă aproape o oră. Se amestecă compoziţia în continuu, pentru ca să nu sară. Când e fiartă, se pune în borcane şi sfertul de litru de ulei rămas, se încinge într-un ibric şi se pune câte o lingură sau 2 deasupra pe zacuscă (cât să acopere suprafaţa), asta pentru siguranţa păstrării. Se capsează, se leagă şi se pune în ziare.

Zacuscă de ciuperci
1 kg ciuperci
2,5 kg gogoşari
1 kg de ceapă
2 kg de roşii
sare
piper
foi de dafin
aproximativ 500 ml ulei
Căliţi ceapa tocată şi ciupercile tăiate în ulei, potriviţi de sare piper şi adăugaţi foile de dafin. Când ciupercile s-au înmuiat adăugaţi gogoşarii copţi, curăţaţi de seminţe şi cotoare. Adăugaţi roşiile decojite şi lăsaţi zacusca să fiarbă la foc mic. Când scade, mai adăugaţi sare dacă mai e nevoie şi puneţi-o în borcane mici, calde. Le legaţi cu celofan şi le lăsaţi în cuptor până a doua zi.

Zacuscă de fasole
1 kg fasole boabe
1 kg ceapă
3 kg gogoşari sau ardei capia
1,5 kg roşii sau 1 l bulion sau 1 borcan pastă de roşii
1 l ulei
boabe de piper, foi de dafin
conservant

Fasolea se fierbe în apă cu sare şi apoi se scurge şi se macină.
Ceapa se toacă mărunt cu cuţitul sau maşina şi se pune la călit în ulei.
Se macină gogoşarii şi se adaugă peste ceapă şi se lasă la călit.
Roşiile se macină şi ele şi se adaugă peste gogoşari şi se fierb bine să mai scadă din zeamă. Dacă punem pastă nu mai trebuie foarte mult să fiarbă. Se adaugă sare după gust, foi de dafin şi boabe de piper.
Se adaugă fasolea şi se mai fierbe cel puţin 30-40 minute. Se pune conservantul şi se pune conţinutul în borcane care apoi se sterilizează în două zile la rând câte 30 minute.



Morcovii





Morcovii sunt surse excelente de compusi antioxidanti si cea mai bogata sursa vegetala de provitamina A, cunoscuta si sub denumirea de caroten. Toti acesti compusi ajuta la prevenirea maladiilor cardiovasculare si a cancerului si stimuleaza sistemul vizual mai ales pe timpul noptii.

Morcovul este o leguma cu o radacina carnoasa, lunguiata si colorata, iar la suprafata frunzele sunt asemenea unui pamatuf de pene verzi. Morcovul este o leguma intens folosita in prepararea mancarurilor si datorita calitatilor nutritionale este introdusa in alimentatia bebelusilor, inca din primele luni de viata.

Previne maladiile cardiovasculare

In statul american Massachusetts au fost efectuate peste 6 studii epidemiologice pe un esantion de 1300 de persoane in varsta. Toate studiile au relevat faptul ca o dieta bogata in morcovi reduce riscul imbolnavirii de boli cardiovasculare cu aproximativ 60% fata de cei care nu consuma aceasta leguma.

Imbunatateste vederea

Betacarotenul continut de morcovi ajuta la protejarea vederii si imbunatatirea acesteia in special pe timpul noptii. Dupa ce betacarotenul este transformat de catre ficat in vitamina A, aceasta din urma calatoreste catre retina si este transformata in rhodopsina, un pigment rosu ce ajuta vederea pe timpul noptii. De asemenea, actiunea antioxidanta puternica a betacarotenului previne aparitia cataractei, principala cauza a scaderii vederii si chiar a orbirii la persoanele mai in varsta.

Regleaza glicemia

O serie de studii efectuate asupra calitatilor nutritionale ale morcovului au scos in evidenta proprietatile curative ale morcovilor asupra reglarii glicemiei. Pentru ca efectele benefice sa se faca simtite, este recomandat sa mananci zilnic cel putin un morcov ori sa bei jumatate de pahar de suc de morcovi.

Alte beneficii ale morcovului

Consumul regulat de morcovi poate duce la scaderea cu 20% in perioada postmenopauza a cancerului mamar, cu 50% a cancerului de vezica, cervical, de prostata, de colon, laringe si esofag. Foarte multe studii stiintifice intaresc ideea potrivit careia un un morcov pe zi reduce la jumatate riscul aparitiei cancerului pulmonar.

Chiar daca noi asociem culoarea morcovilor cu portocaliul, in fapt ei pot avea si culoarea alba, galbena sau rosie. Exista in lume, peste 100 de specii de morcovi, diferiti ca marime si culoare. Ei pot avea intre 5 centimetri si chiar jumatate de metru lungime.

De unde provine morcovul?

Originea morcovului este cunoscuta ca aparand undeva prin centrul si estul Asiei. Stramosul morcovului era diferit de cel de acum prin colorit si forma. Acest morcov a fost adus in timp spre zona mediteraneana unde vechii greci il foloseau pentru proprietatile sale medicale.

In Europa, morcovul a devenit popular destul de greu, abia spre Renascentism si asta datorita texturii si gustului sau dulce. La inceputul secolului al 17-lea il gasim cultivat in toata Europa in diferite varitati de culoare portocalie, urmand ca apoi sa fie raspandit si in coloniile americane





Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare