Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Top 10 alimente care lupta cu oboseala


Oboseala este una dintre marile probleme cu care se confrunta oamenii din ziua de azi. Stresul, serviciul, indatoririle familiale te solicita la maximum, de aceea ajungi sa te simti vlaguit de puteri. Oboseala este semnul unui consum foarte mare de energie si este cauzata de factori multipli. Solutia la o astfel de problema poate consta intr-o alimentatie sanatoasa, corect aleasa, care sa-ti reincarce bateriile.

Iata 10 alimente care te pot ajuta sa te pui pe picioare in scurt timp, fara sa apelezi la medicamente:

1. Fructele uscate

Veritabila sursa de energie, usor asimilabila, fructele uscate sunt extraordinare pentru a-ti reveni dupa un efort fizic si psihic intens. Spre deosebire de energizante sau de dulciuri, acestea contin elemente nutritive necesare pentru a avea un organism sanatos. La primul semn de oboseala, cateva curmale insotite de un pahar cu lapte aduc un aport substantial organismului.

2. Citricele

Portocalele, mandarinele si clementinele au un continut ridicat in vitamina C. In lipsa acestui element important, organismul resimte o oboseala generala. Gratie vitaminei C, absorbtia fierului se produce mult mai usor. De asemenea, citricele contin polifenoli, molcule implicate in prevenirea bolilor cardiace si a cancerului.

3. Carnea rosie

In general, foarte multe persoane aleg produse din carne de pasare. Dezinteresul pentru carnea rosie risca sa afecteze rezervele de fier si implicit sa antreneze mult mai usor instalarea oboselii. Pentru a reface plinul cu acest aliment „anti-anemie”, este indicat sa mananci o data pe saptamana carne rosie (vita, oaie) sau ficat.

4. Iaurtul

Pentru ca organismul sa poata lupta impotriva factorilor externi daunatori precum virusii sau bacteriile, trebuie sa aiba un sistem imunitar puternic. Solutia: intareste apararea imunitara cu ajutorul bacteriilor lactice. Acestea se gasesc in produsele lactate si ajuta organismul sa lupte impotriva „intrusilor” rau intentionati.

5. Leguminoasele

Soia, mazarea, fasolea rosie si lintea sunt surse bogate de glucide complexe. De asemenea, contin minerale importante pentru a lupta impotriva surmenajului precum fierul, magneziul si zincul. Adauga in meniul zilnic una dintre aceste leguminoase, timp de cateva saptamani, si iti vei spori vitalitatea.

6. Legumele verzi

Spanacul, laptucile, salata verde, brocoli sunt legume verzi bogate in acid folic, o vitamina care participa la formarea globulelor rosii, deci la un transport mai bun al oxigenului. La fel ca si fierul, acidul folic este o vitamina excelenta pentru a trata anemia.

7. Nucile

Cu un continut bogat in proteine, in acizi grasi esentiali, in vitamina E, fibre si antioxidanti, nucile sunt considerate alimente super tonice. Insa, magneziul este elementul care le recomanda ca fiind ideale in lupta contra surmenajului. Este important sa consumi zilnic magneziu, pentru ca stresul antreneaza eliminarea acestui mineral prin urina.

8. Cerealele integrale

Multe persoane neglijeaza cerealele de teama sa nu acumuleze in greutate. Insa, acestea reprezinta o sursa pretioasa de energie. Datorita continutului bogat in glucide, cerealele furnizeaza „carburant” pentru muschi si creier. Acestea sunt bogate in tiamina, o vitamina (B1) care favorizeaza transformarea glucidelor in energie. Prin urmare, mizeaza pe produse din cereale integrale care elibereaza progresiv in corp substantele energizante.

9. Apa

Hidratarea necorespunzatoare a corpului poate provoca dureri de cap si senzatia de oboseala. Pentru ca este bogata in minerale si saraca in caloriii, apa este considerata cea mai sanatoasa bautura. Zilnic este indicat sa consumi in jur de 1l si jumatate.

10. Ceaiul verde

Datorita teinei (stimulent pentru nervos central), ceaiul „trezeste” creierul si il stimuleaza sa arda kilogramele in exces. Aceasta bautura traditional chinezeasca detine numeroase proprietati pozitive asupra organismului. Sursa importanta de antioxidanti puternici, ceaiul verde mareste capacitatea intelectuala si concentrarea.

http://sanatate.acasa.ro



Ceaiuri pentru sezonul rece



Ceaiurile pot fi considerate "medicamente" benefice datorita proprietatilor benefice asupra organismului. Ceaiurile ajuta la ameliorarea bolilor , cum ar fi raceala, infectiile urinare, si pot stimula in acelasi timp sistemul imunitar prin continutul ridicat de vitamine.

Iata cateva ceaiuri pe care ar trebui sa le ai in casa si sa le consumi in mod frecvent in sezonul rece.

Ceaiuri vitaminizante


Ceaiurile de fructe sunt bogate in vitamina C, adica antioxidantul care iti intareste sistemul imunitar si te protejeaza de viroze in sezonul rece.

Pe langa continutul de vitamine, acestea au ingrediente care iti dau un plus de energie, mai ales daca sunt consumate de la prima ora a diminetii.

Consuma zilnic, acasa sau la brou, ceaiuri de macese, mure, afine, zmeura, lamaie sau portocale, simple sau mixate. Pentru ca efectul vitaminizant sa fie si mai puternic, indulceste ceaiul cu putina miere si evita zaharul.

Ceaiuri antivirale

Exista anumite ceaiuri cu efecte antivirale, care au rolul de a grabi vindecarea racelii. In general acestea sunt potrivite pentru indepartarea febrei, provocand transpiratia abundenta. In plus, ceaiurile cu un continut ridicat de vitamina C, sunt foarte utile in tratarea rapida a gripei.

Cele mai bune ceaiuri pentru prevenirea si tratarea racelii sunt cele de : tei, menta, musetel, cimbrisor, macese, mure, afine, lamai si portocal.

Ceaiuri impotriva infectiilor urinare

Pentru tratarea infectiilor urinare, ai nevoie de produse cu efecte diuretice, antiinflamatoare cicatrizante si antimicrobiene. Atunci cand suferi de o infectie renala, opteaza pentru ceaiuri de merisor, coada-soricelului, ienupar sau soc. Consuma acestea ceaiuri de aproximativ 3 ori pe zi, iar daca este posibil, ar fi bine sa o faci imediat dupa preparare.

De asemenea, nu uita ca pentru rezultate mai bune, poti adauga in ceai miere in loc de zahar si chiar o felie de lamaie (pentru un gust mai aromat).

Atentie!
Desi in general multa lume recomanda consumarea ceaiurilor fierbinti, medicii sustin ca o temperatura prea ridicata a ceaiului poate provoca uscaciune si arsuri la nivelul mucoasei (ceea ce duce la dezvoltarea unui mediu prielnic aparitiei bacteriilor). Consuma ceaiul cald, dar niciodata fierbinte.




Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare