Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

VITAMINA B

Vitamina B

marţi, 17 august 2010 la 17:47
Exista doua tipuri de vitamine, cele care sunt solubile in substante grase – vitamine liposolubile- si vitaminele care sunt solubile in apa – vitaminele hidrosolubile, cum ar fi vitamina C si vitamina B.

Vitamina B1

Este necesara pentru o buna transmisie a influxului nervos. Se gaseste mai ales in cereale, in legumele seci si in cele verzi, in ficat, in oua, in carnea de porc si in toate celelalte tipuri de carne. Un deficit de vitamina B1 determina slabiciune musculara si batai rapide ale inimii. Daca mancati paine, lapte si legume verzi zilnic nu veti avea nici o problema.

Vitamina B2

Transporta hidrogenul in organism. Se gaseste in lapte, branza, ficat, legume verzi, fructe, carne, peste si germeni de cereale. Un deficit de vitamina B2 poate provoca tulburari ale pielii si ale mucoaselor, oboseala, arsuri la talpile picioarelor si crampe musculare.

Vitamina PP

Exista in doua forme: acid nicotinic si nicotinamida. Aceasta vitamina serveste in principal la folosirea glucidelor de catre organism. Se gasesc in ficat, legume, produse lactate, carne, organe, peste, fructe, legume si cafea prajita. Insuficienta de vitamine PP in dieta poate cauza eruptii cutanate dureroase, diaree, depresie si iritabilitate.

Vitamina B6

Este utila in metabolismul glucidelor si lipidelor si in protectia celulelor nervoase. Se regaseste mai ales in cereale, ficat, carne, galbenusul de ou, lapte si unele legume. In mod normal, poate fi vorba de o deficienta daca aveti leziuni pe piele. De asemenea, daca luati contraceptive orale si daca aveti o carenta de vitamina B6, va veti simti obosit si pot aparea semne de depresie.

Vitamina B12

Vitamina B12 este implicata in metabolismul glucidelor, lipidelor si a fosforului. Favorizeaza integrarea proteinelor in tesut la nivelul celulelor maduvei osoase, ale sistemului nervos si ajuta la formarea celulor rosii din sange. Gasim aceasta vitamina in carne, branza, peste si stridii. Un deficit de vitamina B12 poate provoca anemie. Vegetarienii ar trebui sa fie foarte atenti pentru a nu pierde prea mult din aceasta vitamina.

Vitamina B9 sau acidul folic

Este implicata in metabolizarea anumitor amino-acizi, ajuta la reinnoirea celulelor si la formarea celulelor rosii din sange. Se gaseste in legume cu frunze, in carne, ficat, oua si branza. Un deficit poate provoca anemie, probleme digestive, diaree si pierderi in greutate relativ importante.

Vitamina B5

Ajuta la eliberarea energiei in metabolismul acizilor grasi si al glucidelor. Ajuta la detoxifierea organismului si permite mucoaselor sa ramana in stare buna. Pastreaza pieliea si parul in stare buna. Aceasta vitamina re regaseste in multe alimente, astfel incat se intampla rar sa apara un deficit de vitamina B5, cu exceptia cazului in care aveti deja un deficit de alta vitamina.

Vitamina B8 sau H

Este utila metabolismului glucidelor si acizilor grasi. Se gaseste in organe, carne, peste, galbenusul de ou si in multe fructe si legume.

Vitamina B15

Se gaseste in miezul samburelui de caise, in ficat, orez si cereale. Unii cercetatori cred ca vitamina B15 creste folosirea oxigenului de catre celule si neutralizeaza substantele toxice, deoarece accelereaza eliminarea alcoolului.

Ceaiul verde te scapa de boala



„Mai bine trei zile fara sare, decat o zi fara ceai”, spune o veche expresie de origine chineza. In manuscrisele vechi chinezesti se specifica faptul ca aceasta licoare era folosita de sute de ani ca remediu natural pentru sanatate. Ceaiul verde este un ceai tonic, energizant si racoritor care inlatura oboseala si stresul. O cana de ceai verde preparata corect are acelasi efect ca si o ceasca de cafea tare.
Ce inseamna: a bea un ceai?

„Afirmatia ceaiul reprezinta orice infuzie din plante este falsa. Ceaiul propriu-zis este facut dintr-o singura planta – Camellia Sinensis – iar diversele denumiri cum ar fi ceai verde, negru, alb, rosu sau galben sunt date de diversele moduri de prelucrare a frunzelor sau de conditiile de cultivare. De exemplu, spre deosebire de ceaiul negru, ceaiul verde nu este supus fermentarii, ci doar uscarii”, ne-a precizat lectorul universitar Angela Elena Beju, terapeut naturist.

Se folosesc frunzele mature ale plantei, nefermentate care se trec prin aer cald si apoi prin abur sau se usuca pe plite speciale. Ceaiul este preparat sub forma de infuzie slaba, infuzarea efectuandu-se intre 30 secunde si 5 minute in functie de specie.

Ce contine ceaiul verde?

Ceaiul verde contine vitamine (A, B, C, E, K), minerale (mangan, fosfor, zinc, cupru, potasiu, fluor), numerosi aminoacizi si catechina. In plus, pe langa polifenoli, elemente antioxidante active impotriva radicalilor liberi, ceaiul verde mai contine si teina (alcaloid asemanator cu cel care se gaseste in cafea, mate si nucile de cola), un stimulator al sistemului nervos, cerebral si sanguin care face sa dispara senzatia de oboseala.

„Cantitatea de teina este legata de cat timp este tinuta planta la infuzat. Potrivit unor studii de specialitate, infuzia de 3 minute permite extragerea din planta a 50 la suta din cantitatea de cafeina, iar prin infuzia de 5 minute se obtin aproximativ 80 la suta. Datorita continutului de teina, ceaiul verde poate inlocui cu succes cafeaua, avand aceleasi efecte, dar cu eficienta pe o durata mai mare de timp. El poate fi baut pe cu regularitate pe tot parcursul anului sub forma de infuzie slaba (lasat intre 1 si 3 minute), fara sa afecteze organismul” a mai mentionat Angela Beju.

De ce este bine sa bei ceai verde?

Un studiu efectuat in SUA arata ca un consum regulat de ceai verde (trei cesti pe zi) poate preveni si combate cancerul de piele. Bogat in antioxidanti, acesta este un excelent echilibrator al sistemului imunitar, avand efect antiviral, antibacterian, antiinflamator, antialergic, antimicotic, dezinfectant si cicatrizant. Dupa cum ne-a precizat terapeutul naturist Angela Beju, „ceaiul verde se dovedeste a fi de un real ajutor in cazul dereglarilor imunitare, al alergiilor (astm bronsic, rinite alergice etc), diverselor infectii, racelilor, gripei, micozelor. In cazul gripei nu este recomandata o infuzie prea fierbinte ci calduta, cu putina zeama de lamaie si indulcita cu miere. Daca este fierbinte usuca mucoasele favorizand patrunderea bacteriilor in corp”.

10 motive pentru a bea ceai verde

Terapeutul naturist Angela Beju ne ofera 10 sfaturi care recomanda ceaiul verde ca aliment- medicament:

1. Este diuretic si detoxifiant. Ceaiul verde te ajuta sa elimini toxinele din organism. 2. Protejeaza inima si vasele de sange. Considerat a fi stimulator al inimii, ceaiul verde intervine benefic in multe afectiuni cardio-vasculare cum ar fi: hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie (reduce colesterolul rau - LDL si mareste colesterolul bun - HDL), cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca etc. Favorizeaza irigarea sanguina, purifica sangele, intareste vasele sanguine si reduce riscul de accident vascular cerebral. Acest ceai este recomandat persoanelor care prezinta un risc crescut la imbolnavire din cauza unor factori precum: stresul, tutunul, alimentatia nesanatoasa, sedentarismul etc.

3. Lupta cu diabetul zaharat. Ceaiul verde contribuie la scaderea aciditatii din organism, influenteaza favorabil bolile metabolice cum ar fi diabetul zaharat sau artrita.

4. Este de un real ajutor in timpul menopauzei, deoarece previne tulburarile si disconfortul din aceasta perioada.

5. Regleaza tranzitul intestinal. Diminueaza aciditatea stomacului, este protector al ficatului, stimulator al reactiilor si al miscarilor peristaltice ale intestinului subtire si ale intestinului gros.

6. Curata rinichii si inhiba formarea calculilor biliari si renali. Pentru curatirea rinichilor este indicat sa se bea zilnic 1,5- litri de infuzie slaba de ceai verde. Catechina, theanina si saponina din ceai ajuta la scaderea in greutate si la tratarea unor afectiuni ale prostatei.

7. Creste acuitatea vizuala. Substantele active din ceaiul verde protejaza capilarele din ochi si ajuta in cazul opacifierii corneei si al uscarii conjunctivei. Reprezinta un real ajutor pentru persoanele care stau mult timp in fata calculatorului.

8. Stimuleaza sistemul nervos. Aceasta licoare este benefica pentru ca imbunatateste memoria, inlatura oboseala anihiland substantele toxice din organism cauzate de stres.

9. Prin continutul ridicat de fluor intareste smaltul dintilor si il face rezistent la acizii existenti in cavitatea bucala. Cu cat ceaiul este mentinut mai mult in gura cu atat efectul anticarie este mai pronuntat.

10. Bogat in polifenoli care actioneaza contra radicalilor liberi, ceaiul verde determina incetinirea procesului de imbatranire. Datorita acestor proprietati, este recomandat tuturor celor care vor sa-si pastreze tineretea. Poate fi baut in orice perioada a anului dar este indicat in mod deosebit vara, deoarece are capacitatea de a elimina excesul de caldura si de a reduce senzatia de sete.

Contraindicatii

In exces, ceaiul verde ar putea diminua absorbtia fierului la nivelul intestinului, ceea ce ar putea dauna persoanelor anemice si femeilor insarcinate. „Datorita existentei cofeinei, este contraindicat copiilor de varsta mica, deoarece are influenta asupra sistemului nervos” a completat doamna Angela Beju.

Ceai verde, pentru o piele tanara

Se remarca utilitatea ceaiului verde si in cosmetica, unde se foloseste ca ingredient de baza in multe creme regeneratoare, masti sau sampoane. „Ceaiul verde este bun pentru tratarea petelor care apara la batranete si pentru imbatranirea prematura a tenului. La nivel extern, ceaiul verde ajuta la tratarea micozelor, cearcanelor, varicelor, ranilor, dermatitelor, a zonei zoster etc. Pe zona afectata se pun comprese cu cataplasme cu infuzie de ceai verde”, a mai adaugat terapeutul naturist Angela Beju.

Tipsuri:

- Infuzia de ceai verde poate fi folosita pentru demachiere sau pentru a va spala fata. Dupa aceea se unge fata cu crema obisnuita.

- In cazul micozelor de la picioare (picior de atlet etc) se fac bai de 20 minute cu o infuzie concentrata de ceai verde.

- Pentru un ten bine hidratat, luminos, dar si pentru estomparea ridurilor, stimuleaza circulatia sangvina in zona fetei prin masarea zilnica cu un cub de gheata din ceai verde (cuburile se prepara saptamanal).

http://sanatate.acasa.ro



Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare