Faceți căutări pe acest blog

duminică, 13 martie 2011

Ce trebuie să ştii despre măsline


Consumul regulat de măsline asigură sănătatea cardiovasculară

Dintotdeauna, măslinul a fost un simbol al sănătăţii, un aliment-vedetă în toate anotimpurile, ideal pentru vegetarieni şi pentru persoanele care postesc.  

Pentru că este una dintre cele mai bune surse de vitamina E, de acizi graşi Omega 3, Omega 6 şi de calciu, măslina rămâne în topul alimentelor  foarte sănătoase, fiindu-i de folos omului de aproape 8.000 de ani. Uleiul extras prin presarea fructelor, fără să fie supus unui proces de rafinare, este o sursă de acizi graşi mononesaturaţi, aliaţi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.

Surse de calciu

Potrivit nutriţioniştilor, măslina este un fruct cu un conţinut mare de calciu, un mineral cu rol fundamental pentru sănătatea oaselor, iar o dietă bogată în măsline previne carenţa acestui mineral. Pentru un adult sănătos, doza zilnică de calciu este de 800 de miligrame, în timp ce pentru femeile aflate la menopauză, doza creşte la 1.200 de miligrame şi poate fi completată prin consumul de măsline. În acelaşi timp, nutriţioniştii recomandă persoanelor care consumă multă carne să includă măslinele în meniul zilnic, pentru a atenua efectele excesului de carne, „hoţul" calciului din oase. 

Ajută la detoxifiere       

Salatele de crudităţi care conţin măsline şi sunt asezonate cu ulei de măsline extravirgin contribuie la detoxifierea organismului. Tocmai compuşii antioxidanţi din măsline şi din uleiul extras prin presare la rece dau alimentelor proprietăţile care protejează organismul de efectele stresului şi poluării zilnice.

Cum le alegi şi cum le foloseşti

Când cumpărăm măsline trebuie să ştim ce sortimente să alegem, în funcţie de modul în care le folosim. Dacă alegem măsline la cutie, trebuie să citim cu atenţie eticheta. Dacă am cumpărat măsline vrac, trebuie să le spălăm şi să le fierbem cinci minute, pentru a elimina excesul de sare. Apoi, punem măslinele în borcane, presărând bucăţele de lămâie printre ele, iar deasupra turnăm ulei de măsline. Recipientele cu măsline le păstrăm în frigider. Fie că le vom întrebuinţa la prepararea unei salate, fie pentru aperitive sau pentru mâncare, măslinele nu trebuie să fie prea sărate. Măslinele pot fi preparate sub formă de pastă, consumată la micul dejun sau la cină.

Reţetă de «pateu» vegetal

Pasta de măsline se prepară astfel: 200 de grame de măsline fără sâmburi se pasează cu ajutorul mixerului, apoi se amestecă foarte bine cu câte două linguriţe de suc de lămâie şi de ulei de măsline, două boabe de usturoi şi cu un amestec de mirodenii - cimbru, mentă şi busuioc (după gust).  Pasta are consistenţa pateului şi se păstrează la frigider.

Specialistul nostru

Livia Nena
biolog, nutriţionist

Prezenţa azotului şi fosforului oferă măslinelor proprietăţi anticanceroase. În plus, s-a constatat că măslinele cresc cu 12% capacitatea de refacere a sistemului nervos. Măslinele şi uleiul de măsline sunt bogate în acizi graşi mononesaturaţi tip Omega 9 şi în vitaminele A şi E. Consumul regulat de măsline (câte 5-10 pe zi, negre sau verzi) aduce mari beneficii sănătaţii: previne afecţiunile cardiovasculare, împiedică formarea ateroamelor şi creşterea nivelului colesterolului, protejează celula nervoasă şi previne inflamaţiile.

LAMAIA

Legenda spune ca Eva ,alungata din Paradis impreuna cu Adam , a luat cu sine un fruct de aur . Adam temandu-se de furia lui Dumnezeu a vrut ca Eva sa arunce acest fruct intr-un loc anume ales, de pe pamant,si sa scape de pedeapsa celesta . Dupa un periplu ,ei au zarit Golful Garavan , care le amintea de Edenul pierdut. Eva a ingropat fructul aici si de atunci se vorbeste despre celebrele lamai de la Menton.
Originile lamaiului sunt invaluite in mister ,dar unele surse afirma ca el este adus din India , unde se gaseste si azi in stare salbatica ,fructele sale fiind renumite pentru calitatile terapeutice . De aici lamaiul s-a raspandit ajungand pe tarmul European ( Portugalia ,Spania ,Italia ,Grecia ) ,unde clima mediteraniana i-a priit din plin. Originea tuturor citricilor este neclara ,datorita faptului ca sunt cunoscute din timpuri imemoriale .
Ca majoritatea citricelor ,ramurile lamaiului au tepi,frunzele eliptice ,ascutite ,de culoare verde inchis pe partea superioara si mai deschise pe partea inferioara . Florile sunt albe cu tente purpurii.

FLORI FE LAMAI



Fructul lamaiului are culoarea galbena ,iar cantitatea de seminte depinde de varietate ( Amstrong nu au seminte deloc )



LAMAII - IN GRADINA



In ultimii ani lamaiul a devenit un arbust ornamental ,care decoreaza gradinile si casele noastre. Din cauza sensibilitatiila frig ,este necesar sa fie plantat in locuri cu multa lumina ,si orientat S-SE.

LAMAI IN APARTAMENT



LAMAII PROASPAT CULESE



Denumirea stiintifica a lamaiului este :CITRUS Limoniu.
Acest ''fruct de aur'' face parte din viata noastra si este folosit pe scara larga in alimentatie ,medicina ,parfumerie si igiena.Nu o sa va insirui aici ,calitatile acestui fruct ,dar ma opresc sa va enumar doar cateva actiuni farmacologice : antiseptic ,astrigent,anticanceros ( fiind un puternic antioxidant), intareste imunitatea organismului,ajuta la slabit, semintele au efect antihelmitic ,la fixarea calciului,tonic cardiac (reduce cantitatea de colesterol din sange)
Legenda sau nu ,cert este faptul ca de zeci de ani ''Sarbatoarea Lamaiului '' fascineaza sute de mii de spectatori . Anual ,in Franta la Menton se serbeaza lamaiul. In acest an are loc a 77 a editie . Imaginile ce urmeaza sunt de la Editia 76 ( 13 feb. - 4 martie 2010 ).

SARBATOAREA LAMAIULUI - MENTON - FRANTA 2010



Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare