Faceți căutări pe acest blog

duminică, 13 martie 2011

LAMAIA

Legenda spune ca Eva ,alungata din Paradis impreuna cu Adam , a luat cu sine un fruct de aur . Adam temandu-se de furia lui Dumnezeu a vrut ca Eva sa arunce acest fruct intr-un loc anume ales, de pe pamant,si sa scape de pedeapsa celesta . Dupa un periplu ,ei au zarit Golful Garavan , care le amintea de Edenul pierdut. Eva a ingropat fructul aici si de atunci se vorbeste despre celebrele lamai de la Menton.
Originile lamaiului sunt invaluite in mister ,dar unele surse afirma ca el este adus din India , unde se gaseste si azi in stare salbatica ,fructele sale fiind renumite pentru calitatile terapeutice . De aici lamaiul s-a raspandit ajungand pe tarmul European ( Portugalia ,Spania ,Italia ,Grecia ) ,unde clima mediteraniana i-a priit din plin. Originea tuturor citricilor este neclara ,datorita faptului ca sunt cunoscute din timpuri imemoriale .
Ca majoritatea citricelor ,ramurile lamaiului au tepi,frunzele eliptice ,ascutite ,de culoare verde inchis pe partea superioara si mai deschise pe partea inferioara . Florile sunt albe cu tente purpurii.

FLORI FE LAMAI



Fructul lamaiului are culoarea galbena ,iar cantitatea de seminte depinde de varietate ( Amstrong nu au seminte deloc )



LAMAII - IN GRADINA



In ultimii ani lamaiul a devenit un arbust ornamental ,care decoreaza gradinile si casele noastre. Din cauza sensibilitatiila frig ,este necesar sa fie plantat in locuri cu multa lumina ,si orientat S-SE.

LAMAI IN APARTAMENT



LAMAII PROASPAT CULESE



Denumirea stiintifica a lamaiului este :CITRUS Limoniu.
Acest ''fruct de aur'' face parte din viata noastra si este folosit pe scara larga in alimentatie ,medicina ,parfumerie si igiena.Nu o sa va insirui aici ,calitatile acestui fruct ,dar ma opresc sa va enumar doar cateva actiuni farmacologice : antiseptic ,astrigent,anticanceros ( fiind un puternic antioxidant), intareste imunitatea organismului,ajuta la slabit, semintele au efect antihelmitic ,la fixarea calciului,tonic cardiac (reduce cantitatea de colesterol din sange)
Legenda sau nu ,cert este faptul ca de zeci de ani ''Sarbatoarea Lamaiului '' fascineaza sute de mii de spectatori . Anual ,in Franta la Menton se serbeaza lamaiul. In acest an are loc a 77 a editie . Imaginile ce urmeaza sunt de la Editia 76 ( 13 feb. - 4 martie 2010 ).

SARBATOAREA LAMAIULUI - MENTON - FRANTA 2010



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare