Faceți căutări pe acest blog

joi, 24 martie 2011

Ce stim despre sucul verde de grau

Sursa principala de documentare in urma studiilor repetate facute in cadrul Institutului de Sanatate Hippocrates, Florida, o gasiti aici sau luati legatura cu cei de la Institut pentru mai multe informatii.
Semintele prin inmuiere, incoltire si crestere in vlastari produc reactii chimice ce activeaza enzimele gata sa ne protejeze de boli, si pregatesc prin pre-digerare pentru noi totul, adica rup structura nutritionala complexa fiind gata de asimilare. Nutrientii se desfac si se simplifica devenind foarte usor de asimilat si digerat. Proteinele se transforma astfel in amino-acizi, grasimile in acizi grasi esentiali. Proteinele, vitaminele, enzimele si urmele de minerale se multiplica de la 300% pana la 1200%.
Iarna este greu sa gasim legume verzi, dar stiati ca 50 ml de suc grau pur, nediluat cu apa, zilnic, adica undeva la un sfert de pahar mic de unica folosinta, pot suplimenta continutul complex nutritional a aproximativ 2,5 kg vegetale diverse? Sucul se face din plante de grau, crescute de vreo 5, 6 cm, pe pat de pamant, folosindu-se pentru o doza, undeva la o mana, doua de iarba de grau. Instructiuni de crestere si pastrare aici.
333
Sucul este dulce, chiar mai dulce decat ne asteptam si trebuie sa avem grija sa nu depasim mai mult de 2 doze, a cate 50 ml fiecare, repartizate dimineata si seara timp de o viata intreaga daca vreti. Spun cu precautie, deoarece are o puternica proprietate de detoxifiere care la unele persoane va da o usoara durere de cap si poate cateva minute de molesesala. Aceasta stare este un test, care ne descopera ca dieta noastra a fost una saraca in vitamine, minerale si tot complexul de nutrienti. Sucul de grau/iarba de grau este o o sursa neimaginata de vitalitate atat pentru oameni cat si pentru animale.
Si ca sa va demostrez ca sucul este bun si pentru animalute, am sa relatez o micuta intamplare. Acum un an de zile am avut o pisicuta de vreo cateva luni, care era aproape de moarte. Am fost plecati vreo 2 saptamani, si cand ne-am intors, nu manca, era trista si statea doar intr-un loc. I-am dat vitamine, minerale cum ne sfatuise medicul veterinar, dar nici o schimbare dupa o saptamana. Era parca mai rau. Ne-am gandit noi ca ar fi bine sa-i dam ceva suc verde, ca asa auzisem si de la alte persoane. Am luat o mana de iarba, gen iarba de afara asemanatoare cu gazonul, l-am pus in blender cu putina apa si va spun, ca dupa 2 seringi micute, in 5 minute, pisica era pe garaj si se juca cu sora ei. Si ca sa nu fie coincidenta, am facut la fel cu o alta pisicuta, si la fel, acelasi rezultat. Va spun, acest suc este un miracol pentru orice fiinta de pe pamant.
575
Incoltirea graului
1. Se pune la inmuiat o cana de seminte diverse sau de un singur fel, peste noapte sau intre 12 â€" 24h. Pasii ii puteti urmari aici, apasand dupa aceea, pe butonul verde din partea stanga, “Grow your ownâ€�
2. Se scurg si pun intr-o sita, se uda abundent de cel putin 3 ori/zi, lasandu-se la lumina. Se lasa la incoltit 16 â€" 24h pana apar coditele la plante, se uda de 3/zi
3. Dupa incoltire, se aseaza samanta langa samanta pe pat de pamant de gradina cam de ½ de deget aratator, dar nu de flori pentru ca acela contine chimicale
4. Ghiveciul trebuie sa fie acoperit cu un ziar sau cu o tavita de aceeasi marime de la punctul acesta pentru 3 zile, timp in care se va uda abundent dimineata si PULVERIZA seara
5. Dupa 3 zile se da tava sau ziarul la o parte, si se lasa sa creasca in lumina indirecta, intr-un spatiu unde aerul circula bine. Mucegaiul se face daca sunt udate prea mult si daca nu este un spatiu aerisit. Chiar daca are mucegai, nu va ingrijorati, deoarece se va consuma doar planta verde. Se pulverizeaza de 3 ori pe zi
6. Plantele se recolteaza dupa ce au ajuns la o inaltime de 10 -13 cm, totul dintr-o data, si se pastreaza bine in frigider pentru o saptamana in recipiente de sticla sau plastic
7. Un al doilea strat de iarba va creste, insa acesta nu e asa de nutritiv ca primul, pierde aproximativ 50 si 70% din valoarea nutritiva
8. Pe timp de iarna tot procesul dureaza intre 10 â€" 14 zile, iar vara intre 7 si 10 zile din cauza caldurii/frigului si umiditatii
9. Cand se scot pentru consum din frigider, iarba trebuie bine clatita deoarece aceasta ca si orice planta transpira, si mai elimina toxine
10. Se consuma doar partea verde si atat, iar pamantul si covorul de radacini se arunca
Suc de grau

* 2, 3 mani bune de grau verde (sprouts)
* pe rand in storcatorul melcat, amanunte mai jos
* trebuie sa va iasa cam la 4 linguri de suc concentrat, sau 60 ml suc pur
* imediat dupa consumare se bea un pahar cu apa

 Aparatul este 226 RON si se poate procura de la Paradisul Verde, Brasov direct de la sursa sau online. Pentru mai multe amanunte, vedeti site-ul lor. Mai jos un video cu instructiuni de asamblare si functionare. Imagine preluata de aici.
1. Sursa de clorofila care stim ca ajuta la oxigenarea corpul cu ajutorul celulelor rosii, marind si numarul acestora purifica sangele si-l imbogateste, reducand anemia
2. Puternic detoxifiant al ficatului. “Enzimele si amino acizii prezenti in sucul de grau ne pot proteja de carginogene mai mult decat orice medicament aflat in lume. Intaresc celulele, detoxifica ficatul si cursul sangelui, neutralizeaza chimic orice mediu poluant din corpul nostru intalnit in calea lui�
3. Clorofila se poate extrage din multe plante, insa iarba de grau este superioara, deoarece s-a descoperit ca, contine peste 100 de elemente de care omul are nevoie. Daca este crescuta in pamant bun, fara chimicale, absoarbe 92 din cele 102 minerale aflate in pamant
4. Lupta impotriva tumorilor si neutralizeaza tumorile
5. Transforma corpul nostru intr-un mediu alcalin, in care boala nu se poate dezvolta. Abudenta de minerale alcaline elimina mediul foarte acid din corpul nostru
6. Contine toate mineralele de care omul are nevoie si vitamine, A, complexul de vit. B, C, E and K
7. Reduce presiunea arteriala, dilatand in tranzitul lui caile prin care sangele circula
8. Stimuleaza glanda tiroida controland obezitatea si tot ce tine de functia acestei glande
9. Dubleaza celulele rosii doar printr-o simpla baie de suc de grau, darmite prin consumare (vedeti articolul) Dr. Bernard Jensen a facut experimentul descris, si mai sustine ca nimic din lume nu poate ajuta la construirea sangelui asa cum face sucul de grau sau sucurile din legume verzi
10. Daca este consumat zilnic, trasforma fire albe de par in fire de par tinere/colorate si pline de vitalitate
11. Clismele cu suc verde sunt extrem de indicate, si in caz de boala ajuta la curatirea rapida de toxine aflate in intestinul gros de ani de zile, care de fapt si una dintre cauzele principale a multor boli de care suferim. Se procedeaza asa, dupa o clisma normala cu suc de grau se asteapta 20 min, si se introduce 110 g si se retine pentru 20 min
12. “Contine enzime benefice. Oricand iti tai un deget si vrei sa te vindeci ori ca vrei sa pierzi 2 kg, enzimele trebuie sa faca de fapt munca. Munca si abilitatea enzimelor gasite in corpul nostru sub foma normala si naturala, pot fi marite daca le ajutam la asta din exterior, prin adaugare de enzime exogenous, ca cele regasite in sucul de grau. Nu-l gatiti. Putem beneficia de cantitatea mare de enzime gasite in graul verde, mancandu-l crud, negatit. Gatitul distruge enzimele din mancarea noastra in procent de 100%
13. Sucul de grau are similaritati cu propriul nostru sange. Al doilea important aspect al clorofilei, este asemanarea remarcabila cu hemoglobina, componentul ce trasporta oxigenul in corp
14. Dr. Wigmore, fondatoarea Institutului Hippocrates, a vindecat pe o perioada de 30 ani diverse boli cronice, transmitand traditia si mai departe
15. “In Jurnalul American de Chirurgie (1940), Dr. Benjamin Gruskin, recomanda clorofila pentru beneficiile sale antiseptice. Articolul sugera ca clinica lui folosea sucul de grau pentru: inflamatii ale urechii, neutralizarea infectiilor de gen strep, vindecarea ranilor adanci, vindecarea sinuzitei cronice, reducerea venelor varicoase vindecarea si a ulcerele de picioare, eliminarea raei, vindecarea inflamatilor de cervix uterin, distrugerea infectiilor vaginale, etc. Se precizeaza ca un mare ajutor il constituie si indreptarea dietei. � Preluat de aici
16. Gargara cu suc de grau cand aveti amigdalita
17. Sucul de grau este foarte benefic pentru orice boala a sangelui
18. Pentru a beneficia din plin de proprietatile clorofile, nu uitati ca trebuie sa fie din surse crude
Daca mai gasiti alte puncte importante, anuntati-ma ca sa le adaug in post. Sursele de inspiratie au fost diverse si in mare cand se face cautare de wheatgrass juice, informatiile sunt asemanatoare peste tot. Am sa precizez pe cele mai importante: primul link dar si de la acesta.

http://ligiapop.com/2009/08/29/germenii-semint...

Semintele incoltite si crescute sub forma de vlastari (sprouts)

Suntem incurajati, indiferent daca suntem adeptii dietei crude, vegane, vegetariene, carnivore, sa consumam din abundenta seminte incoltite, si la un grad mai avansat, sprouts, care reprezinta vlastari scurti ale diverselor seminte. Acestea se pot cosuma sub diferite forme precum suc verde, in salate sau doar toppings pentru sandwiches si mancaruri scazute. Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice, Bucureşti (INCDS:) este unul dintre centrele care a recunoscut in primul rand calitatea ierbii de grau si sucului de grau pe care-l voi lauda mai jos.

Sa analizam putin importanta in primul rand a semintelor atat simple cat si germinate. Semintele sunt surse vii de nutrienti precum minerale, vitamine, enzime cat si de acizi grasi esentiali care reprezinta sursa importanta a proteinelor din aceasta familie a vegetalelor. Marea majoritate a semintelor comestibile se pot incoltii. De la semintele de floarea soarelui care sunt mai dificile la incoltire si crestere, dar care sunt cele mai superfoods cunoscute, pana la semintele minuscule de patrunjel, marar, mustar, varza, bostan, canepa, meiul, hrisca verzuie sau albicioasa, graul, orzul, ovazul, secara, amaranth-ul, midgalele, susanul, quinoa, schinduf-ul (fenugreek) toate din familia fasolei, dar atentie ca nu toate soiurile sunt indicate, decat urmatoarele, mung, fasolea adzuki, lintea, nautul, cat si alte soiuri precum lucerna, broccoli, mustarul, ridichile, trifoiul, salatele, spanacul, broccoli,etc. Vedeti aici un articol minunat cu poze si beneficiile vlastarilor.

Prin inmuiere, incoltire si crestere in vlastari se produc reactii chimice ce activeaza enzimele gata sa ne protejeze de boli, si pregatesc prin pre-digerare pentru noi totul, adica rup structura nutritionala complexa fiind gata de asimilare. Sa vedem totusi ce se intampla prin aceste procese.

Nutrientii se desfac si se simplifica devenind foarte usor de asimilat si digerat. Proteinele se transforma astfel in amino acizi, grasimile in acizi grasi esentiali, deci in proteine complexe. Proteinele, vitaminele, enzimele si urmele de minerale se multiplica de la 300% pana la 1200%. Anumite toxine si acizi care in mod normal ingreunau digestia, se reduc sau chiar sunt eliminate. Concluzie, pune la inmuiat orice samanta sau nuca indiferent daca o vei manca crud sau daca o vei gati. Ca este grau, nuci, fasole, naut, linte, chiar si orez, nu curma nimic, totul sa mearga la incoltit prima data. Am facut de curand (2010) o fasole scazuta din fasole incoltita, nu va pot explica ce bunatate a iesit.

Procesul de incoltire a semintelor nu este foarte complicat si voi descrie pe rand toti pasii care trebuie urmati cu strictete in cazul in care acestea se vor planta in ghivece. Semintele se pot amesteca pentru a fi puse la incoltit, pe familii de plante gen, familia fasolei: fasole, naut, linte, fasole de marime mica si mung, mazare, etc cat si marimi sau asortate, seminte mai mici impreuna cu linte, naut, ridichi, schinduf.

Pentru a vedea poze, apasati aici si mergeti la butonul verde din stanga, “Grow your own”. De asemenea pentru alte intructiuni cu poze, vizitati acest link. Videorile de mai jos sunt intr-un fel instructive, am cautat altele dar din pacate mai detaliate sunt putine. Poze cu instructiuni, gasiti la Hippocrates de asemenea. L-am cunoscut personal pe Mike, este extraordinar de documentat si stie sa sublinieze bine toate informatiile descoperite, despre refacerea celulara prin sucul verde, amanunt studiat cu precizie in laboratorele Hippocrates de peste 30 ani.

Sprouts in pamant (pare complicat, dar nu este)

1. Se pune la inmuiat o cana de seminte diverse sau de un singur fel, peste noapte sau intre 12 – 24h la o temperatura de 15 – 20C , daca e mai cald se vor face mai repede

2. Se scurg si pun intr-o sita, se uda abundent de cel putin 3 ori/zi, lasandu-se la lumina. Se lasa la incoltit pana apare un mic germent timp in care se uda de 3/zi

3. Dupa incoltire, se aseaza samanta langa samanta pe pat de pamant de ½ de deget aratator de pamant de gradina, nu de flori pentru ca acela contine chimicale

4. Ghiveciul trebuie sa fie acoperit cu un ziar sau cu o tavita de aceeasi marime de la punctul acesta pentru 3 zile in cazul semintelor de grau, timp in care se va uda abundent dimineata, si PULVERIZA seara

5. Dupa 3 zile se da tava sau ziarul la o parte, si se lasa sa creasca in lumina indirecta, intr-un spatiu unde aerul circula bine. Mucegaiul se face daca sunt udate prea mult si daca nu este un spatiu aerisit. Chiar daca are mucegai, nu va ingrijorati, deoarece se va consuma doar planta verde. Se pulverizeaza de 3 ori pe zi

6. Plantele se recolteaza totul dintr-o data, dupa ce au ajuns la o inaltime de 10 -13 cm , sau intr-a saptea zi vara si a 11-a in timpul iernii. Se pastreaza bine in frigider pentru o saptamana in recipiente de sticla sau plastic ca aici

7. Un al doilea strat de iarba va creste, insa acesta nu e asa de nutritiv ca primul, pierde aproximativ 50 si 70% din valoarea nutritiva, deci nu-l folositi, aruncati tot, inclusi semintele si pamantul

8. Pe timp de iarna tot procesul dureaza intre 10 – 14 zile, iar vara intre 7 si 10 zile din cauza caldurii/frigului si umiditatii

9. Cand planta a ajuns la 10- 15 cm , sau cand ii apare a doua frunzulita mica, poate fi recoltata in totalitate si storata in frigider in cutii de preferat de sticla sau plastic cu capac

10. Cand se scot pentru consum, iarba trebuie bine clatita deoarece aceasta ca si orice planta transpira, si mai elimina toxine

11. Se consuma doar partea verde si atat, iar pamantul si covorul de radacini se arunca, fiindca un bun ingrasamant dupa descompunere

12. Acestia se pot face si fara pamant, doar intr-o sita sau germinator

Sprouts fara pamant

Se lasa semintele la inmuiat 12-24 h, dupa care se pun in strecuratoare si se stropesc din abundenta cu apa, dimineata, cand veniti de la servici si seara la culcare. Asta se face pe o perioada de 3 zile. Cand vedeti ca plantutele le-a crescut un vlastar micut, sunt gata de folosit in salate asortate cu alte legume, pe felii de paine cu pateuri. Se pot pastra in frigider pentru o saptamana. Se consuma atat partea verde cat si samanta. Sa luam acum pe rand diversele seminte si posibilitatile care ni le ofera. Nu uitati, toate semintele trebuie sa fie crude, bio daca e posibil, neprocesate in vreun fel sau expuse la caldura. Unele vor iesi, altele daca sunt de proasta calitate sau tratate serios nu vor germina.

Plantutele de grau (wheatgrass) si sucul de grau verde

Este cea mai importanta sursa de detoxifiere, pastrarea tineretii, revigorare si de vindecare cunoscute pana la ora aceasta. Doar ca informatie, aproximativ 50 ml, este echivalentul a 2,5 kg vegetale diverse, sursa cartea Wheatgrass, Natures’s Finest Medicine by Steve Meyerowitz. Acest suc, dulce la gust, poate exagerat de dulce este foarte puternic si nu se recomanda consumarea zilnica a mai mult de un sfert de paharel odata, si pe parcurs (in timp de o luna), nu mai mult de 3 doze pe zi. Se va lua treptat, incepandu-se cu cate o doza pe zi, ajungand in timp la 3 doze pe zi. Imediat dupa consumarea dozei, se va consuma obligatoriu ½ cana apa. Din cauza dulcetei, multe persoane consuma dupa si cateva linguri de suc de lamaie. Daca veti incerca sa adaugati lamaia in suc, aceasta nu se va dilua sau combina cu sucul. Sucul este recomandat nu numai ca o cura, ci poate fi consumat o viata intreaga pentru ca reprezinta un combustibil mai mult decat necesar pentru regenerarea celulelor si mentinerea tineretii.

Multi m-au intreabat de ce nu pot consuma si iarba de grau. Dr. Ann Wigmore, cea care a descoperit puterea exceptionala a sucului de grau, a mentionat ca nu este necesar deoarece este mai greu de digerat, foarte fibroasa si suparatoare ca textura. Omul nu se poate compara cu animalele care rumega totul exagerat de bine. Daca sunteti curiosi puteti incerca. Ea mesteca timp indelungat iarba de grau, pastra sucul amestecat bine cu saliva si scotea fibra. Cititi mai multe despre povestea ei miraculoasa aici.

Sucul se face foarte simplu, o mana buna de plante de grau si ½ cana apa, puse in apa pentru 5-20 min, si stoarse bine cu mana. Varianta ideala unde se vor pastra toate proprietatile este prin storcerea plantelor cu ajutorul storcatorului melcat manual sau automat. Cel manual ajunge la 226 RON, si care este fara egal. Paradisul Verde vinde produsul de mai jos. Va asigur ca este un site foarte serios. Imagine preluata de aici. Alte storcatoare cu presare la rece, cu un ax melcat sau doua axe, folosite atat pentru iarba de grau cat si pentru multe alte utilizari, sunt Hurom si Green Power, ultimul fiindca pe locul cel mai inalt al calitatii internationale. Vedeti mai multe amanunte aici.

Cum am spus, este foarte puternic detoxifiant al ficatului si al corpului in general, si de aceea persoanele care au avut o dieta saraca din punct de vedere al vitaminelor, mineralelor, vor avea o stare de moleseala, poate o usoara durere de cap dupa primele doze. Sucul de grau este cel mai laudat pentru proprietatile lui miraculoase de vindecare si refacere a celulor umane. Piedestralul pe care sta, il inalta si aseaza din punct de vedere nutritional deasupra tuturor legumelor, frunzelor si fructelor din intreaga lume.

Pentru cei foarte ocupati si cu resurse materiale bogate, exista un produs pe piata romaneasca numit Biocell 10, insa este praf deshidratat din iarba de grau. Prin deshidratare, studiile arata cu parere de rau ca, calitatile initiale ale graului sunt eliminate. Sucul proaspat de grau nu se poate compara cu nimic, si pe deasupra este si foarte ieftin.

Plantutele de floarea soarelui incoltite (sunflower greens)

O mana de seminte se pun la inmuiat pentru 24h, dupa aceea se aseaza intr-o strecuratoare si la intuneric, stropindu-se de 3 ori pe zi, pana ce observati varfurile plantelor. Se aseaza pe un strat mic de pamant intr-un ghiveci, si se acopera tot cu un strat subtire de pamant, si se uda odata pe zi abundent. Vor creste mai greu, undeva intre 10-12 zile, dar merita, fiindca sunt cele mai delicioase plantute pe care le cunosc. Vlastarii de floarea soarelui si mazarea, sunt cei mai sus cotati din punct de vedere nutritional.

§ sursa bogata de fosfor si calciu, excelent pentru oase si dinti

§ fier pentru sanatatea celulelor rosii

§ cupru, un ajutor de nadejde pentru utilizarea fierului in mod normal

§ potasium, predominant in tesutul creierului si necesar pentru functionarea normala a sistemului nervos

§ magneziu pentru sanatatea creierului si a plamanilor

§ 30% proteine

§ contin 92 USP unitati de vitamina D, rar gasita in legume

§ proteine complexe, cel mai mare procentaj dintre toate semintele

Plantutele de ridiche (radish), poza de mai jos

Se pot face in germinator, sita dar fara pamant.

§ bogate in Vitaminele A, B1, B6, C, folic and pantotenic acid, niacina, potasium, fier si fosfor

§ gust puternic piperat

§ perfect pentru tractul intestinal, deoarece ajuta la eliminarea excesului de mucus din organimis, incepand un proces intens de curatare care include si eliminarea parazitilor intestinali

§ Puternic efect antiseptic

§ cantitati mici stimuleaza apetitul, cantitati mari duc la stari de voma

§ puternic diuretic, fiind totodata cunoscut pentru imbunatatirea functionarii tractului urinar, a vezicii urinare cat si a rinichilor

Plantutele de trifoi (clover), poza de mai sus

Se pot face in germinator, sita dar fara pamant.

§ contin calciu si magneziu care se poate absorbi usor

§ trifoiul este cunoscut ca un tonic, nutritiv si un purificator al sangelui

§ antisedativ si anti-spasmodic

§ expectorant si perfect pentru comprese in caz de arsuri, psoriazis, eczema si cresteri canceroase

§ ajuta la balansarea hormonala si fertilitate, referindu-se aici la florile rosii ale plantei

§ purifica sangele, mareste energia si imbunatateste nervi slabi

Plantutele de hrisca (buckweat)

Se pot face in germinator, sita dar fara pamant.

§ trebuie sa fie bobul uscat verde sau bej, doar acestea sunt crude

§ ajuta la circularea normala a sangelui

§ suport pentru sistemul imun

§ puternic pentru detoxificare

§ contine fier, proteine, calciu, fosfor, complexul de vitamina B, vitamina e si mari cantitati de rutina (numita mancare pentru creier) cat si biolflavonoizi

§ bogate in vitamina A si C

§ bogate in lecitina, substanta grasa care ajuta corpul sa elimine excesul de colesterol

Plantutele de broccoli

Se pot face in germinator, sita dar fara pamant.

§ pentru vitalitate si marele plus, protectie anti-cancer

§ consumarea plantutelor din familia verzei, in care intra si broccoli, reprezinta sursa optima de enzime anti-cancer cunoscuta de cercetatorii din ziua de astazi

§ Johns Hopkins a raportat de curand ca plantele mici de broccoli sunt de 50 ori mai active in lupta contra cancerului, decat o planta matura de broccoli

Plantutele de lucerna (alfalfa), in poza de sus

Se pot face in germinator, sita dar fara pamant.

§ una dintre cele mai populare plantute din USA, folosite in salate si sandwiches

§ prezinta o bogatie de nutrienti complexi

§ Vit. A, complexul de vitamine B, vit. C, vit, E, vit. K

§ contine importante surse de calciu, fier, magneziu, potasium, fosfor

§ bogat in proteine, amino-acizi esentiali, si 8 ENZIME DIGESTIVE

§ micsoreaza colesterolul din sange

§ ceaiul de lucerna micsoreaza vizibil zaharul din sange

§ in cazul diabeticilor, dupa 2h de consumare zaharul din sange scade

§ agent estrogenic care poate reduce riscul de cancer de san

Sumarizarea de mai sus a fost un rezumat din anumite extracte traduse din cartea “Germenii mancarea miraculoasa, de Steve Meyerowitz. Alte surse importante de informare mai amanuntita sunt urmatoarele:

http://paradisulverde.com/Alimetatie/Germeni/g...

http://hippocratesgreenhouse.com

http://www.sproutman.com
http://www.wheatgrasskits.com/sprouting/sprout...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare