Senzatia de arsura la stomac este cunoscuta de multe persoane, peste jumatate din populatie avand macar o data aceasta simptomatologice. Pentru unele persoane insa, aceasta senzatie de arsura apare mai des, fiind suparatoare si putand avea urmari neplacute.
Senzatia de arsura la stomac este cunoscuta de multe persoane, peste jumatate din populatie avand macar o data aceasta simptomatologice. Pentru unele persoane insa, aceasta senzatie de arsura apare mai des, fiind suparatoare si putand avea urmari neplacute.
Ce sunt arsurile la stomac?
Arsurile la stomac, cunoscute si ca “arsuri in capul pieptului” sau sub numele de “pirozis” in termeni medicali exprima de fapt o durere in spatele sternului, resimtita ca o arsura.
Cea mai comuna cauza a arsurii la stomac este de fapt refluxul gastroesogagian (sau boala de reflux). Alte cauze mai pot fi: gastrita, ulcerul sau simple cresteri ale aciditatii gastrice.
Refluxul gastroesofagin reprezinta de fapt intoarcerea retrograda a alimentelor cu suc gastric din stomac in canalul esofagian. In mod normal, intre esofag si stomac se afla un sfincter care astupa comunicarea in sens invers a continutului acestor organe, astfel alimentele ajunse in stomac nu se mai intorc la normal in esofag. Mai mult decat atat, mucoasa esofagului nu este deloc adaptata aciditatii gastrice, astfel ca refluxul gastro-esofagian produce leziuni la nivelul esofagului, care mai tarziu se pot cicatriza, pot micsora lumenul esofagului ducand la probleme de inghitire, la diverticuli esofagieni sau, mai grav, la cancer esofagian. Asadar Boala de reflux nu trebuie deloc neglijata.
Cauzele bolii de reflux sunt adesea de natura alimentara: mese copioase si bogate in grasimi si/sau alimente acide. Exista insa si alte situatii, cum ar fi herniile hiatale, gastrita, ulcere sau stres care pot duce la aparitia refluxului esofagian. De asemenea alti factori de risc sunt: obezitatea, fumatul si alcoolul.
Cum prevenim si tratam arsurile la stomac?
Asa cum ziceam mai sus, acestea sunt date in special de aciditate, astfel cele mai importante masuri de preventie si totodata de evitare a durerilor sunt cele alimentare.
Alimente care trebuie evitate pentru cei care se stiu cu arsuri la stomac:
- Rosiile (dar nu si cele murate), acestea cresc aciditatea gastrica si favorizeaza refluxul gastro-esofagian; sosul de rosii, chilli, pizza cu rosii etc;
- Ciocolata sau dulciurile cu crema sau cu ciocolata: torturi, prajituri;
- Preparate de patiserie;
- Mancaruri prajite;
- Mancaruri grase;
- Preparatele picante;
- Citricele;
- Cafeaua si bauturile cu cafeina;
- Produsele care contin menta sau aroma de menta (pasta de dinti face exceptie);
- Bauturile acidulate;
- Ridichiile etc.
Pentru calmarea arsurilor la stomac
Se recomanda consumul de ceaiuri, lichidele “spala” stomacul si esofagul si reduc aciditatea, iar ceaiurile chiar au efecte calmante.
Ceaiuri recomandate in arsurile de stomac:
- Ceai de fructe de patlagina;
- Ceai de musetel;
- Ceai de tei;
- Ceai de galbenele;
- Ceai de frunze uscate de zmeur;
- Ceai de rostopasca;
- Ceai de coada soricelului;
- Ceai de radacina de ghimbir.
Alte solutii pentru ameliorarea arsurilor la stomac ar mai fi: un varf de lingurita de carbune (din lemn de tei), consumul de paine integrala (nu alba) coapta (uscata pe aragaz sau la cuptor ori sub forma de crutoane intr-o supa de legume, insa partile innegrite se curata) sau consumul ca 4-5 migdale pe zi (acestea amelioreaza in timp, dar nu se folosesc in criza).
Important: daca durerile de stomac sau arsurile nu sunt ocazionale, ci apar de mai multe ori intr-o luna, se recomanda sa va adresati cat mai repede medicului.
http://www.garbo.ro
Senzatia de arsura la stomac este cunoscuta de multe persoane, peste jumatate din populatie avand macar o data aceasta simptomatologice. Pentru unele persoane insa, aceasta senzatie de arsura apare mai des, fiind suparatoare si putand avea urmari neplacute.
Ce sunt arsurile la stomac?
Arsurile la stomac, cunoscute si ca “arsuri in capul pieptului” sau sub numele de “pirozis” in termeni medicali exprima de fapt o durere in spatele sternului, resimtita ca o arsura.
Cea mai comuna cauza a arsurii la stomac este de fapt refluxul gastroesogagian (sau boala de reflux). Alte cauze mai pot fi: gastrita, ulcerul sau simple cresteri ale aciditatii gastrice.
Refluxul gastroesofagin reprezinta de fapt intoarcerea retrograda a alimentelor cu suc gastric din stomac in canalul esofagian. In mod normal, intre esofag si stomac se afla un sfincter care astupa comunicarea in sens invers a continutului acestor organe, astfel alimentele ajunse in stomac nu se mai intorc la normal in esofag. Mai mult decat atat, mucoasa esofagului nu este deloc adaptata aciditatii gastrice, astfel ca refluxul gastro-esofagian produce leziuni la nivelul esofagului, care mai tarziu se pot cicatriza, pot micsora lumenul esofagului ducand la probleme de inghitire, la diverticuli esofagieni sau, mai grav, la cancer esofagian. Asadar Boala de reflux nu trebuie deloc neglijata.
Cauzele bolii de reflux sunt adesea de natura alimentara: mese copioase si bogate in grasimi si/sau alimente acide. Exista insa si alte situatii, cum ar fi herniile hiatale, gastrita, ulcere sau stres care pot duce la aparitia refluxului esofagian. De asemenea alti factori de risc sunt: obezitatea, fumatul si alcoolul.
Cum prevenim si tratam arsurile la stomac?
Asa cum ziceam mai sus, acestea sunt date in special de aciditate, astfel cele mai importante masuri de preventie si totodata de evitare a durerilor sunt cele alimentare.
Alimente care trebuie evitate pentru cei care se stiu cu arsuri la stomac:
- Rosiile (dar nu si cele murate), acestea cresc aciditatea gastrica si favorizeaza refluxul gastro-esofagian; sosul de rosii, chilli, pizza cu rosii etc;
- Ciocolata sau dulciurile cu crema sau cu ciocolata: torturi, prajituri;
- Preparate de patiserie;
- Mancaruri prajite;
- Mancaruri grase;
- Preparatele picante;
- Citricele;
- Cafeaua si bauturile cu cafeina;
- Produsele care contin menta sau aroma de menta (pasta de dinti face exceptie);
- Bauturile acidulate;
- Ridichiile etc.
Pentru calmarea arsurilor la stomac
Se recomanda consumul de ceaiuri, lichidele “spala” stomacul si esofagul si reduc aciditatea, iar ceaiurile chiar au efecte calmante.
Ceaiuri recomandate in arsurile de stomac:
- Ceai de fructe de patlagina;
- Ceai de musetel;
- Ceai de tei;
- Ceai de galbenele;
- Ceai de frunze uscate de zmeur;
- Ceai de rostopasca;
- Ceai de coada soricelului;
- Ceai de radacina de ghimbir.
Alte solutii pentru ameliorarea arsurilor la stomac ar mai fi: un varf de lingurita de carbune (din lemn de tei), consumul de paine integrala (nu alba) coapta (uscata pe aragaz sau la cuptor ori sub forma de crutoane intr-o supa de legume, insa partile innegrite se curata) sau consumul ca 4-5 migdale pe zi (acestea amelioreaza in timp, dar nu se folosesc in criza).
Important: daca durerile de stomac sau arsurile nu sunt ocazionale, ci apar de mai multe ori intr-o luna, se recomanda sa va adresati cat mai repede medicului.
http://www.garbo.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu