Faceți căutări pe acest blog

duminică, 6 martie 2011

Medicina lui Dumnezeu;Muzica populara

Medicina lui Dumnezeu
 
Hildegard van Bingen

A trait acum 1000 de ani in Germania si a devenit cunoscuta in toata lumea, prin leacurile sale de sanatate transmise, vreme de aproape un mileniu, oral. Trimise la Vatican acum 800 de ani, manuscrisele originale sunt tinute si astazi la mare secret, asa cum se intampla cu multe alte documente de importanta majora, care stau sub lacate grele, in cetatea catolicismului. O intamplare prea fericita a facut, insa, ca niste copii ale manuscriselor ei sa fie descoperite intr-o biblioteca din Copenhaga, in urma cu cativa ani. Dupa aproape un mileniu, aceste remedii simple si eficiente au fost puse in practica, pentru prima data, de doctorul german G
ottfried Hertzka, care a inceput sa le aplice sistematic si cu mult succes pacientilor sai. Urmasul lui, dr. Strehlow, care a preluat cabinetul lui Hertzka, dupa moartea acestuia, si care se bucura de un renume international, continua cu temeritate tratamentele lui Hildegard. Convins pe pielea lui de eficacitatea si simplitatea acestor remedii, autorul acestor randuri a adunat cele mai simple si eficiente retete ale calugaritei germane, cu scopul de a ajuta bolnavii din Romania, care cred in medicina naturii.
GHEORGHE TURDA - De ce beau eu cate un pic
Sanatate si boala

Vindecarea este, dupa Hildegard van Bingen, un proces care se petrece pe mai multe planuri, la care participa nu numai corpul, ci si sufletul, spiritul - deci si Dumnezeu - si cosmosul. Dupa Hildegard, sufletul este acel corp imaterial care traieste vesnic si care este purtatorul spiritului care se afla in inima lui. Sufletul este entitatea care contine de fapt constiinta omului, cu memoria, gandirea si inteligenta. Sufletul este cel care conduce si controleaza in intregime trupul carnal, iar sursa de vindecare si de energie a sufletului este, conform scrierilor lui Hildegard, intotdeauna Dumnezeu.

Regulile de aur ale vietii

Programul de sanatate descris de Hildegard se poate reduce la "6 reguli de aur pentru viata". Dupa viziunile ei, fiecare om este responsabil de sanatatea lui, sanatate care poate fi influentata atat din afara, prin alimentatie, cat si dinauntru, din planul sufletesc, al gandirii si al emotiilor. Aceste reguli sunt:
1. Selectia corecta a mancarii si bauturii. "Hrana voastra sa va fie leacul vostru".
2. Folosirea fortelor de vindecare din natura. "In toata creatia, in copaci, plante, animale, pasari si pesti, si chiar in pietrele pretioase, sunt ascunse forte subtile, cu putere de vindecare, pe care omul nu le poate cunoaste fara ca ele sa ii fie revelate de Dumnezeu".
3. Ritmul potrivit in privinta somnului si al miscarii: "Caci atunci cand omul doarme, maduva lui se odihneste si se intaresc oasele, sangele, se creeaza muschi noi, se unesc membrele si se inmulteste mintea (ratiunea) si cunoasterea".
4. Un raport echilibrat intre lucru si odihna . Raportul adecvat intre lucru si meditatie ajuta la recastigarea puterii pierdute datorita stresului.
Medicina lui Dumnezeu

Desene de epoca reprezentand activitatile lui Hildegard

5. Curatirea corpului de otravuri si toxine. "Atunci cand lichidele din corp isi pastreaza echilibrul, omul este sanatos. De indata ce raportul dintre ele se schimba, omul se imbolnaveste". Curatirea corpului se poate face prin post, prin aplicarea de ventuze si de lipitori terapeutice, prin lasatul de sange din vena in mod terapeutic, prin ajutorul leacurilor care curata trupul de toxine.
Impovararea corpului datorita otravurilor si substantelor nocive din mancare, medicamente, ingrasaminte chimice si din zecile de mii de produse chimice daunatoare aflate in alimente si in mediul inconjurator este un fapt binecunoscut, dar prea putin luat in consideratie. Dupa analiza oaselor, s-a constatat ca oamenii din ziua de azi contin de 1000 de ori mai mult plumb in corp - o substanta neurotoxica cunoscuta - decat oamenii care au trait acum 150 de ani. Sa nu mai pomenim despre metalele grele, radioactive, halogenele - iod, fluor, clor, brom - prezente nu intamplator chiar si in sare, in pasta de dinti, in multe materiale plastice (PVC), chiar si in apa de baut - precum si sutele de mii de substante chimice artificiale, medicamente, hormoni artificiali, ingrasaminte si pesticide chimice nocive, si in ultimul timp, chiar si particulele "nano", care sunt asa de mici, ca ajung prin respiratie direct in sange si in celulele umane si nu mai pot fi oprite de plamani. Acestia sunt factorii ce influenteaza corpul in toate nevoile lui. Daca ei sunt respectati, atunci bolile trupului si ale sufletului sunt impiedicate. La aceste prescriptii, se adauga si recomandarea numarul 6, relatia personala fata de Dumnezeu, obligativitatea credintei si practica rugaciunii.

Ce fel de remedii se folosesc in medicina lui Hildegard van Bingen

In retetele descrise de Hildegard sunt descrise diferite tipuri de remedii, printre care cele mai des folosite sunt:
* Sucul proaspat de plante medicinale extras din frunze, radacina sau tulpina, care se bea.
Medicina lui Dumnezeu

* Comprese cu frunze proaspete sau cu frunze uscate la soare sau pe o piatra fierbinte, aplicate direct pe piele, cu o panza de in deasupra.
* Plante proaspete sau uscate, fierte in vin, lapte sau apa.
* Plante uscate sau proaspete macerate in vin, apa sau lapte.
* Biscuiti de faina facuta din anumite plante si condimente, care au fost coapte la soare, in cuptor sau pe o piatra incinsa.
* Vin sau apa in care s-au tinut un timp pietre semipretioase.
* Pietre pretioase purtate pe corp sau puse pe o parte a corpului.
* Bai cu aburi - sauna - la care se arunca pe pietrele incinse anumite elixire de plante si la care se beau anumite ceaiuri sau elixire.
* Bai in apa calda, in care s-au pus anumite ceaiuri sau tincturi.
* Cenusa de frunze, flori, tulpina, scoarta sau radacina, amestecata cu apa sau vin, folosita ca tinctura.
Important: * Praful de plante se mananca pe paine sau presarat in mancare. * Rareori se ia un remediu fara mancare sau fara a manca dupa aceea, caci acest lucru nu este sanatos. * Remediile au un efect mai puternic si mai intensiv daca sunt luate cand luna creste. Atunci cand luna scade, ranile sangereaza mai putin, vindecarea este mai scurta, ranile se inchid cu cicatrice mai mici sau invizibile. Zilele cele mai critice la operatii sunt zilele cu luna plina si luna noua, care ar trebui evitate. Remediile pentru dezintoxicare insa ar trebui luate atunci cand luna scade, deci doua saptamani la rand cu pauza de o luna si cu repetare luna viitoare, atunci cand luna scade din nou. De exemplu, dezintoxicarea cu ceai de urzica sau ceai de galbenele ar trebui oprita la luna noua si continuata atunci cand luna scade din nou.
Retetele lui Hildegard nu au masuri exacte, cantitatile indicate in ele le apartin dr. Hertzka si Strehlow, dupa indicatiile calugaritei germane.

Cum se usuca plantele

In general, oamenii usuca plantele medicinale la umbra si la un loc uscat. Se crede ca soarele face multe substante active sa dispara din ele, slabind astfel efectul vindecator. Din pacate, acest lucru nu este adevarat, ci chiar dimpotriva: soarele face ca substantele daunatoare sa fie eliminate, caci el elimina tot ce este necurat in ele, facandu-le mai pure si deci mai puternice, "caci soarele nu ia puterile ierburilor cand ele sunt uscate, ci numai focul le ia", spune Hildegard.

Cum se pot face alifii si creme vindecatoare

Cele mai bune grasimi pentru alifii sunt, dupa Hildegard, urmatoarele: untura de porc proaspata sau ranceda (depinde de boala si de plantele care sunt adaugate, cea proaspata are mai multi hormoni), untura de urs, seul de cerb sau seul de tap si untul. In afara de plantele necesare, efectul de vindecare al alifiilor poate fi intarit, prin adaugarea de ingrediente din anumite plante, cu efect vindecator mare.

Cum se poate imbunatati efectul remediilor

Medicina lui Dumnezeu

Bingen orasul Sfintei Hildegard (gravura din 1850)

Aceste remedii provin, asa cum scrie Hildegard, de la Dumnezeu in "persoana"! Adica de la Iisus Hristos, care s-a indurat de suferinta oamenilor si le-a daruit acum 1000 de ani, prin intermediul unei calugarite vizionare.
Trebuie tinut cont insa ca de atunci incoace oamenii s-au schimbat mult, sanatatea a decazut, plantele sunt toate slabe, din cauza toxinelor din mediul inconjurator, din cauza soarelui diminuat de smog, din cauza aerului murdar. In plus, corpul oamenilor din ziua de azi este plin cu metale grele - mercur, plumb, cadmiu - sau substante chimice toxice din ingrasaminte, pesticide, medicamente si alte "inovatii" ale "tehnicii, stiintei si medicinei". Tinand cont ca remediile, ca si retetele lor, sunt de la Dumnezeu, trebuie acordata o mare atentie acestui lucru.
Vindecare fara ajutorul direct al lui Dumnezeu, care este sursa de viata si de energie a oricarei fiinte, nu exista, asa cum nu poate exista viata fara inima. Nimic nu se repara de la sine sau traieste de la sine. Deci trebuie realizat in primul rand ca aceste retete nu vin de la un om, adica de la Hildegard in sine, ci de la Dumnezeu, care asa cum a spus ea, i le-a dictat si aratat. Ca atare, trebuie sa-I multumim Lui, adica lui Iisus Domnul, pentru aceste daruri incomensurabile ca valoare si, in acelasi timp, trebuie sa-L rugam pe Iisus sa ne ajute la vindecare, atunci cand luam un remediu. Mai ales cand acesta provine direct de la El.
Daca aceste lucruri sunt respectate, si rugaciunea este sincera, daca vine din inima, fara indoiala ca si vindecarea va veni cu siguranta.


GABRIEL MARGARIT - Konstanz, Germania-publicat in Revista Formula AS nr. 906
..................................................- .............................................
Hildegard van Bingen - Leacuri pentru inima

* Dureri de inima, junghiuri in coaste si in splina

Vin de patrunjel cu miere si otet de vin

"Cine are dureri in coaste, inima sau splina, sa fiarba ceva patrunjel in vin impreuna cu ceva otet de vin si miere de albine, sa strecoare totul, sa bea asta des si el va fi vindecat". (Hildegard)
Reteta: 10 frunze de patrunjel, 2 linguri de otet de vin, 1 litru de vin, 150 g miere de albine. (Pentru diabetici se recomanda numai 80 g miere. Se pare ca cea mai buna miere, in timpurile noastre, cand atatea plante sunt modificate genetic, este mierea de padure.) Se pun toate la fiert, dupa care se strecoara vinul si se trage in sticle curate, care au fost s
terilizate in prealabil cu alcool. Se pastreaza la rece. Se bea cate un paharel (20 ml), dupa masa. Se scoate din timp de la frigider, pentru a nu fi prea rece cand se consuma.

Bautura de fenicul

"Sa se ia lemn dulce si de cinci ori mai mult fenicul si tot asa de mult zahar ca si lemnul dulce, si in plus si ceva miere, si din astea sa se faca o bautura. Sa se bea inainte si dupa masa". (Hildegard)
Reteta: 50 g seminte de fenicul, 10 g lemn-dulce, 20 g zahar, 25 g miere curatita de spuma (se fierbe intr-un vas cu apa fierbinte si se arunca spuma), 500 ml apa (daca se poate insorita 1-2 ore la soarele de pranz). Se fierbe totul 5 minute, dupa care se pune in sticle curate si sterilizate in prealabil cu ceva alcool (vodca, tuica). Indicatia dr. Strehlow: boli de inima, dureri de inima, cura dupa infarct.

* Hipertensiune, circulatie slaba, epuizare

Biscuiti cu aloe, smirna, camfor si salata-iepurelui

"Ia aceeasi cantitate de aloe si smirna si ceva mai putin camfor si lasa-le sa se topeasca intr-o tigaie. Adauga ceva salata-iepurelui si ceva faina si fa biscuiti din acest amestec, pe care ii coci pe o piatra fierbinte sau la soare. Dupa ce ei s-au uscat bine, fa-i praf. Din acest praf, sa iei pe stomacul gol, cu ceva ceai cu miere. Daca esti sanatos si puternic, vei deveni si mai sanatos si mai puternic si fortele tale se vor intari. Daca esti bolnav, acest remediu te va indrepta si te va face puternic, ca si atunci cand soarele incepe sa straluceasca intr-o zi mohorata". (Hildegard)
Reteta: 10 g praf de aloe vera, 10 g praf de smirna, 7 g praf de camfor, 10 g de salata-iepurelui (Prenanthes purpurea), 100 g faina de grau (integral). Se amesteca bine toate componentele, se iau 1-2 varfuri de cutit si se pun in ceai caldut, indulcit cu o lingurita de miere. Se administreaza de doua ori pe zi, inainte de masa.

* Suferinte cauzate de tristete, pesimism, insuficienta cardiaca

Praf de napraznic

Hildegard van Bingen - Leacuri pentru inima

"Ia napraznic si ceva mai putin busuiocul-cerbului (Mentha pulegium) si ruta de gradina (Ruta graveolens). Mananca astea des pe paine. Asa, inima va fi intarita si omul devine din nou bucuros". (Hildegard)
Reteta: 40 g praf de napraznic, 30 g praf de busuiocul-cerbului, 20 g praf de ruta de gradina. Se presara pe paine neagra sau de secara.

* Angina pectorala

Comprese cu apa in care s-au fiert seminte de in

"Cine are dureri in brate si coaste sa fiarba semintele de in in apa. In apa asta calda, el sa inmoaie o carpa de in, pe care sa o puna pe locul unde are durerea". (Hildegard)

* Durere la inima, frica de moarte, infarct

Praf de gentiana (Enzian)

"Cine are o durere asa de mare la inima, incat crede ca viata lui atarna numai de un fir de par, acela sa pulverizeze gentiana (Gentiana lutea) in supa si inima lui va primi putere". (Hildegard)

* Arterioscleroza, dureri in inima, scleroza coronara

Praf de radacina de frasinel

"Cine sufera de dureri la inima, acela sa manance praf din frasinel (Dictamus albus) si durerile ii vor disparea". (Hildegard)
Mod de folosire: unul pana la trei varfuri de cutit se pun in mancare sau pe paine. Frasinelul este un remediu puternic in arterioscleroza, in special la arterele si vasele de sange ale inimii. Frasinelul se foloseste drept "curatator al arterelor", pentru ca el este in stare sa elimine depunerile din vasele sanguine, pietrele de la rinichi si fiere.

* Angina pectorala, infarct, tromboze, hipertensiune, boli de stomac, boli de intestine, boli de rinichi, sudoare exagerata si brusca

Remediu universal

Reteta: 1 g de frasinel, 2 g de vulturica, 16 g de seminte de fenicul, 18 g de pulbere de flori de fan (fan scuturat). 1-2 varfuri de cutit se pun in 20 ml de vin cald (dar nu fierbinte). Se ia la o ora dupa masa.

* Insuficienta de circulatie, dereglari in circulatie, sange cu grasime, tromboza coronara, comotie cerebrala

Amestec de vulturica

"Cand se mananca vulturica (Hieracium pilosella), ea intareste inima si reduce sucurile daunatoare care s-au adunat in om. Insa sa nu se consume izolat, ci intotdeauna amestecat cu putin frasinel". (Hildegard)
Reteta: Se amesteca pulberea de vulturica cu cea de frasinel si se pun 1-3 varfuri de cutit in mancare, de trei ori pe zi. (Hildegard scrie in mai multe locuri ca umorile rele pot dauna inimii.)

* Protejarea si refacerea inimii dupa infectii, reumatism la inima

Amestec de napraznic si nucsoara

Acest remediu se foloseste si pentru migrene, dureri de cap, febra aparuta ca urmare a infectiilor. Este unul din remediile importante pentru boli de cap.
"Ia napraznic si ceva mai putin praf de nucsoara, fa totul praf si amesteca-l bine. Cine are dureri in inima sa manance praful asta des, cu paine sau prin lingerea lui din palma si ii va merge mai bine, caci acesta este cel mai bun praf pentru sanatatea inimii". (Hildegard)
Reteta: 20 g praf de napraznic, 7 g nucsoara. Se pun 1-3 varfuri de cutit pe paine sau se linge din palma, inainte si dupa masa. Este cel mai bun remediu in cazurile cand suferinta inimii este cauzata de virusi, in urma infectiilor cronice nevindecate (cauzate de amigdalita, sinuzite etc.).

* Dureri de inima care strabat in trunchi si maini, arterioscleroza, senzatie de presiune sau inabuseala in piept

Ulei de dafin

"Sa se ia fructele de dafin cand sunt inca verzi si, prin presare, sa se scoata uleiul din ele. Cand ai dureri in inima, atunci unge-te cu acest ulei. Tot asa unge-te si la coaste sau in spate, cand ai dureri acolo (din cauza inimii) si iti va merge mai bine". (Hildegard) Dr. Strehlow: "Uleiul de dafin sa se foloseasca numai dupa un test alergic. Pentru aceasta, se pune o picatura pe piele, care se freaca un pic. Daca apare o pata rosie, corpul este alergic la acest ulei, iar in acest caz nu se poate folosi. Uleiul de dafin s-a dovedit excelent in cazul durerilor de piept, articulatii, dureri reumatismale. Inlatura si durerile radiate de inima in spate si in coaste".

* Atac de inima, lesin, dureri de inima dupa infarct

Comprese cu frunze de cartofi

"Cine sufera cu inima sau lesina din cauza ei sa fiarba, nu prea tare (2-3 minute), frunze de cartofi in apa, si dupa ce se strecoara sa fie puse pe inima (circa o ora) si ii va fi mai bine". (Hildegard)

* Nevroza cardiaca, teama, batai neregulate de inima

Ulei de masline cu crisolit

"Cine are dureri la inima sa scufunde aceasta piatra de crisolit in ulei de masline si cu uleiul ramas pe piatra sa unga locul unde are durerea si ii va merge mai bine". (Hildegard)

* Dereglari de ritm cardiac

Piatra de jasp pusa pe inima
Hildegard van Bingen - Leacuri pentru inima

"Cand ai dureri la inima, pune o piatra de jasp la locul cu durerea si apasa piatra pe piele, ca sa se incalzeasca. Durerea se va micsora". (Hildegard)
Dupa ce piatra s-a incalzit, se ia de pe piele, se lasa sa se raceasca, si daca durerea persista, se poate pune piatra din nou, in acelasi fel. Dr. Strehlow: "Acest remediu inlatura si dereglarile de ritm cardiac".

* Tahicardie, ritm cardiac neregulat

Apa cu cristal incalzit la soare

"Cine are dureri la inima, la stomac sau la burta, sa incalzeasca un cristal (natural) la soare si cand s-a incalzit, sa toarne apa peste el si sa-l lase timp de o ora in apa, dupa care trebuie scos afara. Apa asta sa o bea des si ii va merge mai bine". (Hildegard)

* Insuficienta cardiaca innascuta, tristete

Frunze si flori de lumanarica

"Cine are inima trista sa gateasca si sa manance des lumanarica, cu carne, peste, clatite sau legume. Intareste inima si o face voioasa." (Hildegard)
Dr. Strehlow: "Mod de folosire: se iau flori si frunze proaspete sau uscate de lumanarica (Verbascum phlomoides), care se pun in mancare. In special, se recomanda pentru copii sau oameni cu defecte innascute ale inimii. Inlatura si lipsa de apetit provocata de tristete".

* Dureri la inima, junghiuri in coaste provocate de inima

Piatra de onix cu vin

"Cine are dureri la inima sau in coaste sa incalzeasca o piatra de onix in palme sau pe pielea corpului si sa incalzeasca si vin la foc, sa-l ia de pe foc si sa tina piatra deasupra, asa incat aburii vinului sa se condenseze pe piatra. Aceasta sudoare sa se amestece cu vinul (picaturile condensate sa curga in oala in care se fierbe vinul). Dupa aceea, sa puna piatra in vin si sa bea imediat din el si durerea va disparea". (Hildegard)
Gheorghe Turda - Nu ma bate doamne rau, Sapanta, 2010
* Junghiuri la inima si in alte locuri

Armurariu amestecat cu salvie

"Cine are junghiuri in inima sau in alte parti sau dureri in incheieturi, acela sa ia armurariu si ceva mai putina salvie, pe care sa le faca un suc cu apa, si in clipa cand are durerile, sa-l bea si ii va merge mai bine".
Reteta: armurariul si salvia se fierb in apa si decoctul se bea cand apare durerea.

GABRIEL MARGARIT - Konstanz, Germania-Publict in Revista Formula AS 907
................................................



Importanta respiratiei - aerul ca hrana
Data aparitiei: 10.05.2005

Aproape paradoxal, intr-o lume in care viata devine din ce in ce mai confortabila si mai usoara, datorita masinilor care inlocuiesc munca, oamenii se simt din ce in ce mai obositi.

Civilizatia moderna impune o viata agitata care genereaza mereu tensiuni in fiinta umana. Oamenii nu stiu cum sa se relaxeze, sa-si elimine tensiunile interioare, astfel incat ei ajung sa fie crispati, surmenati ruinandu-si incet, dar sigur sanatatea. Sistemul digestiv este primul care este afectat de acest lucru. Astfel, mancarea, ajungand intr-un stomac crispat, nu mai este asimilata corect, ci chiar se va transforma in toxine. Produsii rezultati ajung in sange si sunt apoi transportati in tot corpul, provocand perturbari grave si in celelalte organe. Crisparea corpului uman va avea ca rezultat o stare de oboseala aproape permanenta si un somn defectuos. Odihna prin somn este o conditie indispensabila a sanatatii fizice, psihice si mentale.

In cazul omului agitat si plin de tensiuni, o alta functie care este dereglata si realizata incorect, este respiratia. In aceasta situatie, respiratia devine superficiala.

Una din consecintele negative ale acestei respiratii superficiale este acumularea considerabila de deseuri gazoase care ar fi trebuit sa fie eliminate prin expiratie si care astfel, raman in organism impurificandu-l treptat.

Aerul viciat

Este evident faptul ca, deseori in mediul inconjurator exista o multime de feluri de aer, pe care chiar daca fiinta umana isi da sau nu seama, ea le consuma. In special in orase, aerul poluat de gaze de la esapament, aerul viciat de fum de tigara, aerul cu miros de alcool, cu fum, cu scurgeri de gaze, cu mirosuri alimentare si nealimentare din cele mai diverse creeaza multe disfunctii. Aerul impur, slab oxigenat, produce boli respiratorii, reduce capacitatea intelectuala, micsoreaza rezistenta organismului la actiunea agentilor infectiosi. In aceste conditii nu mai putem spera ca organismul sa ramana in continuare mult timp sanatos. La persoanele care respira frecvent un aer viciat apar diverse consecinte negative grave, cum ar fi:

- imbatranirea prematura,
- scaderea vitalitatii,
- dereglari de asimilare, manifestate prin imposibilitatea reglarii ponderale,
- pierderea apetitului sanatos,
- astenia, lipsa dinamismului.

Aceste simptome, pot fi observate cu usurinta, mai ales dupa o anumita perioada de timp, la persoanele care intra in contact cu astfel de tipuri de aer, in baruri, in birourile sedentarilor fumatori, in general in ambiantelele incarcate cu fum sau cu aer viciat.

Aerul curat, pur

Desi stim ca respiratia este o functie importanta a organismului, totusi cati dintre noi tinem seama de aceasta? Aerul este permanent hrana noastra principala nu numai din punct de vedere calitativ ci si cantitativ. De exemplu, oxigenul nu este numai hrana principala a celulelor noastre, de asemenea el favorizeaza totodata asimilarea corecta a hranei. Digestia este intr-o anumita masura si o operatie chimica destul de complexa ce implica o infinitate de fenomene de oxidare si de reducere. Prin urmare, daca respiram corect vom digera hrana cat mai bine.

Chiar daca traim in orase, unde aerul este cel mai adesea viciat, totusi putem beneficia de un aer sanatos. Aerul pur, proaspat, influenteaza benefic fiinta umana, chiar si in plan emotional.

Cateva surse de aer curat, pur sunt: aerul de dupa ploaie, aerul de dupa ninsoare, aerul de dimineata, aerul de seara, aerul din padure, aerul de iarna, aerul de primavara timpurie, aerul de miez de primavara, aerul de primavara tarzie etc. Aceste tipuri de aer sunt suportul a ceea ce este cunoscut astazi ca aeroterapie. Chiar in comert au aparut aparate care asigura difuzarea unui aer proaspat de munte sau de padure sau chiar aerul brizei marii.

Nu putem beneficia complet de efectele aerului proaspat, pur, decat daca stim cum sa respiram corect. Vom prezenta in articolele viitoare mai multe despre realizarea unei respiratii corecte.
publicat in Armonia naturii
....................................

Muzica:
Suzana Toader & Varu' Sandel - Eu is seful strazilor
Ion Dolanescu - Casa parinteasca nu se vinde
...
Maria Lătăreţu: http://www.youtube.com/watch?v=HLhNBkJx4Tc
Petre Alexandru: http://www.youtube.com/watch?v=WeC1cEzzxN8
Maria Ciobanu: http://www.youtube.com/watch?v=mjXa93m5lbs
...........................................

Mituri despre alimente



Doctorul Mihaela Bilic iti spune ce trebuie sa crezi si sa nu crezi din tot ce auzi despre hrana care-ti aduce sanatate si trup de invidiat.
Lista aceasta ar trebui pusa-n rama, la bucatarie, asa, ca sa o aveti la indemina ori de cite ori aveti dubii cind o prietena va spune ultima moda in diete sau etichetele alimentelor va vrajesc cu efectele lor miraculoase.

ADEVARAT SAU FALS DESPRE PROTEINE

Carnea fiarta nu ingrasa?
ADEVARAT. Prin fierbere, carnea devine usor de digerat, insa trebuie pusa la fiert in apa clocotita pentru ca porii sa se inchida imediat si toate substantele nutritive sa ramina in carne, nu in apa de fiert.

Oul fiert tare este indigest?
ADEVARAT. Albumina din albus este o proteina ce se digera doar daca este fiarta, in schimb, galbenusul devine indigest daca este tare. Ideal, oul se maninca fiert moale sau cleios.

Carnea de pui este mai sanatoasa decit cea de porc?
DEPINDE. Daca urmarim continutul in grasime trebuie evitata carnea de porc in cazul persoanelor cu colesterol si trigliceride crescute. In ceea ce priveste persoanele anemice este bine de stiut ca fierul exista doar in carnea rosie. In cazul puilor se pune si problema de citi hormoni a fost nevoie ca sa ajunga in timp record la greutatea unei gaini. Parerea mea: carnea rosie, categoric.

Mai bine peste decit carne de porc, vita sau pui?
ADEVARAT. Pestele contine proteine ca si celelalte tipuri de carne, dar este bogat in grasimi nesaturate ( cele sanatoase) si minerale si este mult mai usor digerabil fata de acestea. Pestele si fructele de mare sint mai putin calorice si de aceea este obligatoriu sa mincam peste ( de preferinta proaspat ) de minim 3 ori/saptamina. Insa nimeni nu va fi certat daca in fiecare zi va consuma peste. Va mai amintiti sloganul "nici o masa fara peste", ei bine nu era un slogan comunist.

In spanac gasim mai mult fier decit in carne?
FALS. Chiar daca continutul de fier in spanac si alte legume cu frunze verzi este foarte crescut, acesta nu poate fi absorbit in intestinul uman. Principala sursa de fier a omului este carnea, cit mai rosie si mai cruda, alaturi de organe precum ficatul si splina, depozite de fier atit la om, cit si la animale. Fierul din carne se absoarbe si mai bine in prezenta vitaminei C, deci o friptura in singe alaturi de o salata verde e reteta perfecta impotriva anemiei.

Carnea nu contine fibre?
ADEVARAT. Din metabolismul carnii nu rezulta nici un fel de reziduuri solide si, ca urmare, bolul alimentar trebuie completat cu legume proaspete si produse cereale, altfel exista riscul ca un regim bogat in carne sa fie urmat de constipatie.

Carnea e responsabila de guta?
ADEVARAT. Toate alimentele bogate in purina (carne rosie, vinat, carne de animal tinar - vitel, miel, dar si ciocolata, au ca rezultat depunerea acidului uric la nivelul articulatiilor mici si aparitia atacului de guta.

Regimul proteic duce la slabire rapida?
ADEVARAT. Se pot pierde in 2 saptamini 5-7 kg prin consumul exclusiv de proteine, pentru ca excesul de proteina se transforma foarte greu in grasime. Exista insa riscul de pierdere a masei musculare deoarece organismul este obligat sa-si arda proteinele constitutionale pentru a obtine putina glucoza, ca sursa de energie si pentru buna functionare a sistemului nervos.

Cei care vor "muschi" trebuie sa manince carne?
ADEVARAT. In conditiile unui efort fizic intens sau daca este urmarita cresterea masei musculare prin sport este indicat sa fie consumate in principal proteine de calitate superioara (carne, lapte, oua) ca materie prima pentru sinteza de aminoacizi. Aportul proteic trebuie sa fie cu 30% mai mare. Similar, la femeile gravide sau care alapteaza este nevoie de o crestere a ratei proteice cu 20-30% pentru a asigura dezvoltarea adecvata a embrionului si a fatului.

Regimul vegetarian este mai sanatos?
FALS. Legumele si cerealele nu contin toti aminoacizii esentiali, prin urmare, unele proteine ce au la baza acesti aminoacizi nu pot fi sintetizate. Regimul vegetarian duce si la o carenta de vitamine, mai ales cele din grupul B si vitaminele liposolubile A, D care se gasesc doar in produsele animale, ca sa nu mai vorbim de fier si zinc. Este recomandat, ca solutie de mijloc, regimul lacto-vegetarian pentru a putea asigura organismului toate principiile alimentare de baza.

ADEVARAT SAU FALS DESPRE GLUCIDE

Este adevarat ca piinea ingrasa?
FALS. Nu piinea ingrasa, ci produsele care sint asociate cu ea. O felie de piine are 80 calorii, iar 1 felie de cascaval are 180 calorii. Bineinteles ca 1 piine intreaga ingrasa, dar 1-2 felii la masa sint obligatorii.

Piinea prajita e mai putin calorica?
FALS. O felie de piine prajita are exact acelasi numar de calorii ca una proaspata deoarece prin prajire se pierde numai apa, deci este mai usoara ca greutate.

Piinea proaspata "umfla" burta?
ADEVARAT. In procesul tehnologic de pregatire al piinii, se foloseste drojdia de bere a carei perioada completa de fermentatie este de 12 ore. De aceea este recomandat sa fie consumata piine "veche" de 1 zi.

Grahamul sau piinea cu tarite nu ingrasa?
FALS. Piinea neagra sau intermediara contine mai multe tarite (fibre) care ajuta digestia, insa continutul caloric este usor inferior piinii albe (230 calorii/100g fata de 280 calorii/100 g). Piinea neagra (1 felie = 35g) este mai grea decit piinea alba (1 felie = 25 g) si in final se ajunge la echilibru, adica 1 felie piine alba 25 g = 1 felie, piine neagra 35g = 80 calorii.

Nu trebuie sa asociem carnea cu piinea sau cartofii?
FALS. Alimentatia corecta si sanatoasa prevede ca fiecare masa sa contina toate principiile alimentare, deci este normal ca proteinele din carne sa fie asociate cu glucidele lente din garnitura pentru a se absorbi adecvat. Disocierea dintre proteine si carbohidrati se face pe perioade scurte, de maxim 2 saptamini si are ca scop slabirea rapida (dar incorecta) dictata de probleme stricte de sanatate.

Mierea este naturala, deci nu ingrasa?
FALS. Mierea este naturala si sanatoasa, dar contine fructoza si acelasi numar de calorii ca si zaharul (4 calorii / gram). Deoarece zaharul este cristalizat si ocupa volum mai mare se ajunge la ecuatia paradoxala : 1 lingurita zahar = 13 calorii, 1 lingurita miere = 22 calorii.

Mierea mai are si proprietatea de a stimula pofta de mincare, prin urmare este recomandata copiilor si persoanelor subnutrite sau care si-au pierdut apetitul. In cazul in care vreti sa folositi miere la indulcit, un virf de lingurita este suficient, pentru ca puterea de indulcire este de 4 ori mai mare decit a zaharului.

Zaharul brun este mai sanatos decit cel alb?
ADEVARAT. Zaharul brun este extras din trestia de zahar si este mai putin prelucrat si rafinat decit zaharul clasic obtinut din sfecla de zahar. Ca numar de calorii insa este identic.

Zaharina este cancerigena?
FALS. Nu a fost demonstrata stiintific aceasta teorie, insa principalul dezavantaj al zaharinei este acela de a schimba gustul preparatelor la temperatura inalta. Aparitia indulcitorilor sintetici pe baza de aspartam a rezolvat aceasta problema, acestia fiind stabili termic. Fructoza lichida este un alt indulcitor natural ce poate substitui cu succes zaharul.

Ciocolata pentru diabetici nu ingrasa?
FALS. In diabet, pacientii prezinta un deficit de insulina si deci nu au voie sa consume zahar. Dulciurile pentru diabetici sint facute cu fructoza pentru ca ea este mai noninsulinogena (nu determina descarcare in singe de insulina). Prin urmare, obiectivul acestor produse este de a nu contine zahar rapid si nu calorii mai putine. Ciocolata pentru diabetici poate avea uneori mai multe calorii decit cea normala.

Laptele cald baut seara te ajuta sa adormi?
ADEVARAT. Senzatia de foame si glicemia scazuta din singe au ca efect o stare de anxietate, irascibilitate, nervozitate, slabiciune musculara. Glucidele lente din lapte reusesc sa rezolve aceasta situatie, cu un aport caloric minim (100 calorii/cana), iar starea de bine ce urmeaza ne permite sa adormim.

O dieta fara dulciuri duce la depresie?
ADEVARAT. Serotonina este o substanta care se secreta la nivelul creierului si da "starea de bine". Mesele bogate in carbohidrati cresc nivelul serotoninei, dar acelasi efect il putem avea si cu 1 portie de orez sau paste, nu este obligatorie felia de tort pentru a fi binedispusi. Si cealalta extrema este valabila, dietele proteice pe linga faptul ca duc la depresie, pofta de dulciuri creste extrem de mult si exista pericolul ca intr-un moment de slabiciune sa inghitim 2 ciocolate intregi.

ADEVARAT SAU FALS DESPRE LIPIDE

Exista colesterol "bun" si colesterol "rau"?
ADEVARAT. In sange exista LDL-colesterol asociat cu riscul crescut de boli cardiovasculare si se reflecta de obicei in valoarea colesterolemiei. Este un colesterol "rau" a carui valoare nu trebuie sa depaseasca 200 mg/ml si care reflecta de obicei cantitatea de trigliceride (grasimi) pe care le mincam. Fractiunea "buna" a colesterolului este HDL- colesterol cu rol de protectie cardiovasculara si cu valoare ideala de peste 50 mg/ml in singe.

Oul trebuie evitat pentru ca este bogat in colesterol?
FALS. Oul este un aliment complet ce contine proteine de inalta calitate (proteine etalon), numeroase vitamine (A, D, E,  si fier alaturi de principala lui calitate - este colecistokinetic, adica duce la contractia vezicii biliare cu ..eliberarea de saruri biliare esentiale in digestie. Colesterolul din ou nu duce la cresterea colesterolului din singe, deci nu exista contraindicatie absoluta de a consuma oua in dislipidemii.

Anumite uleiuri nu au colesterol?
ADEVARAT. Colesterolul exista doar in produsele animale, ca urmare, nici unul din uleiurile vegetale nu contine colesterol. Sloganul "fara colesterol" afisat de anumite etichete este pur publicitar, uleiurile nu contin colesterol, dar cantitatea de calorii este la fel de mare cu a grasimilor animale (unt, slanina).

Uleiul de masline este mai sanatos?
ADEVARAT. Uleiul de masline contine acizi grasi nesaturati cu rol protector pentru inima, in timp ce uleiul de floarea soarelui este bogat in vitamina E. O alta mare calitate a uleiului de masline este stabilitatea termica, adica posibilitatea de a fi incalzit la temperaturi foarte mari fara a-si modifica structura. Este corect prin urmare ca prajelile sa fie facute in ulei de masline, uleiul de floarea soarelui se descompune in produsi toxici - acetilcolina.

Margarina este mai sanatoasa decit untul?
FALS. Margarina este un produs inferior (si, evident, mai ieftin) obtinut prin solidificarea fortata a uleiurilor vegetale care sint transformate din starea lor naturala lichida in stare solida cu ajutorul hidrogenizarii. In jurul acestui proces pot aparea accidente din care rezulta acizi grasi in forma "trans" care sint cancerigeni. Este de preferat sa consumam un unt de calitate superioara, bogat in vitamina A, D si E in cantitate mai mica decit sa apelam la margarina. Si nu uitati: caloriile sint aceleasi!

Uleiul de peste este sanatos?
ADEVARAT. Grasimea din peste este o grasime speciala ce contine acizi grasi nesaturati cu rol protector cardiovascular. Din pacate, la noi in tara nu se consuma suficient peste si de aceea este recomandat ca pestele si fructele de mare sa existe de cel putin 3-4 ori in meniul nostru saptaminal. De preferat pestele proaspat (nu conservele) si salbatic (nu de crescatorie), iar uleiul de peste trebuie folosit in cazuri de stricta necesitate, altfel poate duce la supraponderabilitate sau obezitate la adulti.

Alunele si nucile hranesc creierul?
ADEVARAT. 10 nuci sau alune consumate zilnic hranesc celula nervoasa si ne ajuta sa fim "mai destepti"

Exista alimente care cresc colesterolul?
FOARTE ADEVARAT. Acestea sunt zaharul rafinat, deci toate dulciurile, grasimile animale (slanina, unt, smintina), margarina, CAFEAUA si FUMATUL. Produsele care scad colesterolul sint: fructele, legumele, cerealele, soia, grasimea din peste, laptele si produsele lactate degresate, uleiul de porumb, masline, CEAPA, USTUROIUL SI ARDEIUL IUTE.
Traditii populare maghiare
Branza nu ingrasa?
FALS. Brinza este cel mai mare pericol pentru silueta, ea contine pina la 80% grasime. O felie de cascaval este echivalenta cu 3 felii de paine, asa ca nu va amagiti mancand telemea cu rosii, nu o sa slabiti prea tare.
..................................................- ..

Vinul si cancerul!!!!
Aceasta este ultima noutate in medicina, efectiv contra cancerului!!!
Cititi cu atentie mesajul care mi-a fost trimis, eu sper ca voi sa-l urmati!!!!
Binefacerile VINULUI !!!!!
Vinul este un produs miraculos ptr a omori celulele canceroase
El este de 10.000 de ori mai puternic decat chimioterapia
De ce nu suntem noi la curent cu asta?
Ptr. ca exista laboratoare interesate in fabricarea unei versiuni sintetice care le-ar aduce imense beneficii.
Voi puteti de asemenea sa ajutati un prieten care are nevoie facandu-l sa stie ca sucul de struguri ii este benefic ptr a preveni boala.
Gustul sau este agreabil si el nu produce efectele oribile ale chimioterapiei.
Daca aveti posibilitatea plantati o vita de vie in gradina voastra.
Cate persoane mor in timp ce acest secret este pastrat cu invidie ptr a nu putea fi atinse beneficiile multimilionare ale marilor corporatii?
Puteti sa consumati fructele in maniere diferiteuteti sa mancati pulpele, sa faceti suc,sa faceti bauturi, serbet ,patiserii,etc
I se atribuie multe virtuti dar cea mai interesanta este efectul produs asupra chisturilor si tumorilor Aceasta este un remediu probat contra cancerului de toate tipurile. Unii afirma ca este de mare utilitate in toate variantele de cancer Se considera de asemenea ca un agent anti microbian cu larg spectru care controleaza infectiile bacteriene si cu ciuperci, eficace contra parazitilor interni si a viermilor, regularizeaza tensiunea arteriala f. inalta si este antidepresiv, combate tensiunea si bolile nervoase. In Elvetia soselele supraterane au fost inlocuite cu drumuri subterane, iar terenurile au fost date in circuitele agricole special numal pentru cultivarea vitei de vie. In Elvetia care este tara farmaceuticelor s-a constatat ca-i mai bine pentru elvetieni sa consume in mod moderat vin,nu medicamente ucigatoare.
Sursa acestei informatii este fascinanta; ea provine de la unul din cei mai mari fabricanti de medicamente din lume, care afirma ca dupa mai mult de 20 de incercari efectuate in laborator dupa 1970, extrasele au relevat ca el distruge celulele maligne din 12 tipuri de cancer, întelegand aici cel de colon, de sân, de prostatá, de plámân, de pancreas...
Componentele acestui arbore au demonstrat ca actioneaza de 10.000 de ori mai bine decat produsul Adriamycin, un drog chimioterapeutic utilizat normal in lume, ptr incetinirea cresterii celulelor canceroase Si ce este inca f. uimitor este ca acest tip de terapie SI cu extract de lamaie distruge nu numai celulele maligne canceroase, dar nu afecteaza celulele sanatoase!.
..............................................
Reteta de slabire.......

Tocmai m-am apucat de o cura de slabire !!!!

Nu putem manca vita, din cauza "vacii nebune" ....
Nu putem manca pui...din cauza "gripei aviare"
Nu putem manca oua... Salmonella
Nu putem manca porc... de teama gripei porcine……………..!!!
Nu putem manca peste... metalele grele au infestat apa si deci pestii ..
Nu putem manca fructe si legume...insecticide, ierbicide...

Cred ca nu ne ramane decat ciocolata!!!!!!!!
Ciocolata e o leguma **
Ciocolata deriva din pastaia de cacao .
pastaie=leguma
** zaharul se extrage din sfecla de zahar .
** amandoua sunt plante , in categoria " vegetale" .
Ca urmare ciocolata este o vegetala .

** Mergand mai departe , ciocolata contine si lapte, asa ca este o mancare sanatoasa.
** stafide imbracate in ciocolata , visine , felii de portocala sau capsuni in ciocolata, toate sunt fructe, asa ca putem manca cat dorim .
** nu uitati! - - -
"STRESSED" citit invers= " DESSERTS "

Cu un saman, in lumea magica a plantelor
Dupa un accident la limita mortii, un englez e readus la viata de un saman. Eveniment crucial, care ii schimba viata si ii da o noua intelegere a lumii.

Intr-un secol in care oamenii s-au indepartat mai mult ca niciodata de natura, de Dumnezeu si de ei insisi, intr-un secol al alienarii, al insingurarii si-al unor boli necunoscute pana acum, exista la nivel planetar o adevarata miscare de intoarcere la vechile valori pierdute. Descoperirile stiintifice ale ultimilor zeci de ani, mai ales cele din biologie si fizica, fac loc ideii ca dincolo de realitatea asa cum suntem obisnuiti sa o percepem, exista o realitate mult mai larga, o constiinta extinsa a naturii, la care putem avea acces si care cuprinde raspunsurile la marile noastre intrebari. Stramosii nostri stiau aceasta realitate, er au detinatorii unor cunostinte care intre timp s-au pierdut si pe care acum stiinta le reconfirma. Ceea ce suntem obisnuiti sa numim "miracole" si sa privim cu ochiul neincrezator al omului modern, ceea ce consideram drept "mituri" se dovedesc acum a fi realitati care ne pot schimba viata. Acest lucru este valabil si pentru lumea plantelor. Numai ca adevarul despre lumea plantelor, care este pe cale sa fie redescoperit, este mult mai uluitor decat ne asteptam. Dincolo de substantele chimice pe care le sintetizeaza o planta si care au un efect terapeutic, cercetatorii descopera acum faptul ca plantele au o constiinta, ca sunt inteligente, ca exista un spirit al plantelor pe care inaintasii nostri il cunosteau dar pe care civilizatia tehnologica l-a ignorat. Si astfel, lumea contemporana se intoarce la stravechile traditii de vindecare a trupului si sufletului, similare pe orice continent si in orice civilizatie traditionala. Din America de Sud pana in Asia si din Estul Europei pana in Australia, civilizatiile traditionale pastreaza aceleasi credinte, ritualuri incredibil de asemanatoare, destinate vindecarilor cu plante. In Romania, aceste traditii vin din timpuri imemoriale. Dacii si medicina lor zalmoxiana, bazata pe plante, erau cunoscute in intreaga lume antica. In muzeele de istorie veche din Romania exista artefacte apartinand stravechilor civilizatii Gumelnita si Boian, care reprezinta ritualuri de vindecare vechi de 7000 de ani, asemanatoare cu cele din America Latina si Asia. Pana in zilele noastre au supravietuit obiceiuri si retete ale medicinei populare stravechi, ciobanii si astazi isi mai oblojesc animalele cu fierturi din plante si se mai spovedesc la copaci, ca sa nu mai vorbim despre retetele magice taranesti care au revenit in actualitate. Romanii, traditionalisti si conservatori, au reusit sa pastreze mult din acest patrimoniu de cunostinte, iar revista noastra si-a facut o misiune din a promova aceste traditii.
De data aceasta, va propunem insa sa privim ceva mai departe, spre alte meridiane ale lumii, locuri unde stravechea traditie de vindecare cu plante este la fel de puternica precum la noi. Faptul ca exista similitudini extraordinare intre aceste traditii asa de indepartate geografic si ca, in ciuda uriaselor diferente culturale, ele pornesc de la fapte comune, are darul de a ne pune pe ganduri. Dincolo de realitatea vizibila a naturii exista o realitate invizibila, despre care inaintasii nostri aveau cunostinta si cu care stiau sa intre in contact. O realitate magica, spirituala, de o imensa frumusete si complexitate. Iar plantele sunt una dintre portile de acces catre ea.

Un personaj de roman

Saman de la 7 ani

Howard Charing este un britanic pur-sange. Relaxat si ironic, cu un simt al umorului aproape romanesc, cu un aer sportiv, nu pare deloc a fi ceea ce este in realitate: terapeut si autor de anvergura internationala, un calator pasionat care a batut lumea in lung si in lat, in cautarea stravechilor traditii ale vindecarilor cu plante. Howard Charing a petrecut ani de zile studiind tehnicile magice ale samanilor din junglele Amazonului si de pe crestele Anzilor, a strabatut Caraibele si insulele Pacificului in cautarea acelei cunoasteri a naturii pe care Europa a pierdut-o demult. A devenit discipolul unora dintre acei maestri pe care i-a cunoscut si a ajuns in cele din urma sa practice chiar el unele dintre acele ritualuri si tehnici. A dobandit o cunoastere care i-a schimbat viziunea despre lume si care l-a transformat profund in interior. Fara indoiala ca Howard Charing este el insusi un personaj de roman, pentru ca povestea felului in care el a ajuns sa se ocupe de asemenea lucruri este extraordinara. L-am cunoscut in Romania, acum cateva saptamani, unde venise cu ocazia lansarii primei editii romanesti a uneia dintre cartile sale, "Spiritul Plantelor", o carte extraordinara, si auzisem ca va organiza si la Bucuresti una dintre sesiunile sale de initiere in tehnici samanice, pe care le face in intreaga lume. Am fost curios si am mers la experientele lui. Apoi, stand de vorba cu el, am descoperit ca multe dintre lucrurile pe care el mi le spunea, le stiam. Sunt lucruri despre care revista noastra a scris in nenumarate randuri. Am aflat, de pilda, ca vindecatorii din Peru, din Haiti sau din Caraibe folosesc descantece, la fel ca si babele stiutoare de pe la noi. Am aflat ca, la fel ca si pe meleagurile noastre, acesti... vraci au un profund respect pentru natura, pentru plante, animale si pietre, pentru pamant, pe care il considera o fiinta vie si constienta. Asta mi-a amintit de faptul ca la noi, chiar si azi, in satele izolate de munte, unui copac ce urmeaza a fi taiat i se cere iertare, ca si unei plante de leac inainte de a fi culeasa. Mi-a amintit mai ales de personajul unui reportaj pe care l-am scris candva, Babu Nitu de la Gura Raului din Marginimea Sibiului, care spunea ca orice poate fi vindecat daca ai apa, plante, piatra, foc si, mai ales, credinta in Dumnezeu. Desi nu stia nimic din traditiile si credintele romanesti, Howard Charing nu s-a mirat deloc. "Adevarul e unul, pretutindeni, in Amazonia ca si in Romania. Daca aceasta cunostere a supravietuit aici, pastrati-o. E nepretuita. Lumea se intoarce acum la ea."

Cealalta realitate

- Cum a ajuns un occidental sa se initieze in tehnici... samanice?

Howard Charing

- Poate sa para, intr-adevar, bizar, pentru ca occidentul a pierdut legatura cu divinitatea si magicul, a inventat cunoasterea tehnologica, carteziana, stiintifica. A crezut ca totul poate fi masurat si ca ceea ce nu poate fi masurat nu exista. Dar oare sufletul poate fi masurat? Inima? Emotiile, visele, presimtirile pot fi ele masurate? Nu. Asta nu inseamna ca nu exista. Viata insasi poate fi masurata? Nu. Stiinta, in acest moment, nu are o definitie pentru ceea ce este viata. Viul. Si eu, ca si restul lumii, m-am prefacut multa vreme ca nu stiu ca exista ceva dincolo de realitatea masurabila. Restul a fost destin. Pana acum vreo 15 ani eram inginer, lucram in Statele Unite pentru o cunoscuta firma de telecomunicatii si computere. Urcasem in ierarhie, totul mergea bine, credeam eu, nu vedeam nimic dincolo de parbrizul Mercedesului meu si dincolo de ecranul calculatorului. Asta era lumea mea. Intr-o buna zi, m-am urcat intr-un lift si am apasat pe butonul unui etaj superior. In clipa urmatoare, mi-am simtit stomacul in gat. Au urmat secunde lungi cat secolele, in care am inteles ca sunt in cadere libera, ca o sa mor, ca totul s-a terminat. Sentimentul e indescriptibil. Cu adevarat, in cateva secunde iti amintesti totul. Viata intreaga e condensata intr-o clipa. Si a mai fost ceva. In rastimpul acela foarte scurt al caderii, am facut ceva. Mi-am scos pachetul cu servetele din buzunar si mi l-am pus intre dinti, apoi m-am lasat pe vine. Nu stiu de unde mi-a venit ideea asta. A fost o intuitie care mi-a salvat viata. M-am facut praf, dar am supravietuit. Am avut rupte toate oasele, picioarele, bratele, coloana vertebrala, gatul, oasele capului. Nu mai ramasese nimic intreg. Apoi au urmat ani de zile in care am stat intr-un carucior cu rotile. Singura mea legatura cu lumea era computerul. Nici capul nu mi-l puteam tine singur. Aveam nevoie de un suport de metal. In tot timpul asta, aveam vise ciudate, in care imi apareau personaje necunoscute, aveam viziuni de tot felul. Credeam ca sunt pe cale sa innebunesc. Iar intr-o buna zi, a venit verdictul: pentru mine nu exista speranta. Stiinta medicala occidentala era neputincioasa in cazul meu. Nu mai avea ce sa faca pentru mine. Parea ca sunt condamnat sa raman in carucior toata viata, cand, intr-o zi, am descoperit ca unul dintre personajele care mi se aratau in vise exista cu adevarat. Traia in Peru. Era saman si pictor vizionar. Asa am ajuns in America de Sud, sa experimentez fantastica putere vindecatoare a plantelor. Iar samanul acela m-a vindecat. Pur si simplu. M-a chemat din moarte catre viata. Planta magica pe care
Un tamaduitor de pe Amazon 
a folosit-o se numeste ayahuasca si, de fapt este vorba despre un amestec de doua plante care se completeaza intre ele. Era ceva total nou pentru mine, inimaginabil, pentru ca aici e vorba de mult mai mult decat efectul chimic al unei plante asupra corpului. E vorba cu adevarat despre spiritul plantelor, despre a intra in legatura cu el, despre a-l trai. Unii cred ca e vorba despre halucinogene, dar halucinatiile nu pot vindeca. Atunci cand te trezesti dintr-o halucinatie, esti la fel de bolnav ca inainte. Sufletul plantei este acela care vindeca, iar vindecarea este de natura spirituala, oricat ar parea de ciudat lucrul asta, pentru un occidental invatat sa creada ca este buricul pamantului. Nu suntem buricul pamantului. Suntem numai una dintre speciile acestei planete, cea mai aroganta si cea mai distructiva si, in plus, suntem pe un drum ratacit. Ignoram cu desavarsire celelalte tipuri de inteligenta asa cum, de secole, ne ignoram sufletul.
- Deci, vindecarea a fost adusa de un saman, un vraci care lucra cu spiritele plantelor. Ce inseamna de fapt samanism?
- Cuvantul saman provine din Siberia. Asa se chemau vindecatorii siberieni si, prin extensie, occidentalii i-au numit asa pe toti vindecatorii care se folosesc de plante, de viziuni. Dar in Amazon sau in Anzi, ei nu se numesc samani. Cuvantul generic pentru ei este curandero, adica vindecator. Altii se numesc perfumero pentru ca lucreaza cu parfumurile plantelor pentru a vindeca. Dar in esenta, e vorba despre a vindeca boli fizice, vindecand cauzele lor spirituale. Unui occidental, ceea ce reusesc ei sa faca i se pare miracol, adevarata magie. O putem numi si asa, dar in realitate este vorba despre un alt tip de viziune asupra lumii. Acesti curandero stiu, la fel ca si primii crestini, la fel ca si vindecatorii din toate culturile si sistemele religioase, ca sentimentele negative, ura, mania, invidia, dusmania, dar si faptele, crima, nedreptatea, toate acestea au consecinte dramatice in plan fizic si provoaca boli, accidente, nebunie. Uneori, prin mecanisme spirituale adanci, ele se mostenesc, se transfera de la o generatie la alta. Copiii sufera pentru erorile parintilor. Asa se explica, de pilda, puterea unui blestem sau a magiei negre. Ei bine, acesti vindecatori stiu sa vada toate acestea cu ajutorul plantelor. Plantele sunt o poarta catre un alt tip de constiinta, de perceptie, iar vindecatorul trece prin aceasta poarta dincolo, unde poate vedea cauzele spirituale ale unei boli si le poate inlatura. Ca sa revin la intrebare, ceea ce numim samanism este un ansamblu de cunostinte, de tehnici, de ritualuri care folosesc pentru a vindeca. Samanul este un slujitor al comunitatii, al satului, si ceea ce pot sa va spun este ca ei au intuitii extraordinare asupra bolnavului si asupra istoriei sale de viata. Visul pentru ei este la fel de real precum un obiect atins cu mana. Samanismul lucreaza cu sufletul omului, al plantelor si al animalelor, cu sufletul pietrelor si al padurii, cu visele si cu viziunile, cu ceea ce psihologia numeste subconstient. Un curandero stie ca pamantul, apa, vantul, padurea, toate sunt vii si ca toate influenteaza omul, stie ca gandurile au o putere fantastica, ca orice lucru, inainte de a exista in realitate, este imaginat. Si folosesc toate acestea pentru a vindeca. Pentru acesti vindecatori, boala este doar un mesaj ca ne-am indepartat de la echilibru, de la forta naturii, de la armonie. Ei cred ca orice planta de pe lume poate fi folosita la ceva, pentru ca fiecare planta are un spirit. Samanii sunt aceia care, prin intermediul viziunilor, stiu ce planta sa foloseasca pentru a compensa un dezechilibru spiritual reflectat de corp sub forma de boala
America de Sud a conservat stiinta "magica" a plantelor, la fel ca in Romania

Calatoria samanica

- Concret, spuneti-mi cum procedeaza un saman pentru a vindeca un trup bolnav.
- Foarte pe scurt, mai intai face niste ritualuri de purificare a pacientului, de protectie a acestuia. Apoi intra intr-o stare pe care noi, europenii, o numim stare de transa. Cuvantul acesta ne sperie, pentru ca pentru un european, a pierde controlul mintii asupra realitatii e de neimaginat. Un saman numeste aceasta stare "calatorie samanica". Uneori, si "pacientul" face aceasta calatorie si primeste singur niste raspunsuri din realitatea extinsa in care patrunde. De fapt, aceasta calatorie este o schimbare a starii de constiinta. Inseamna mai curand a simti, decat a sti. Mai mult "a fi" decat "a face". In lumea moderna, noi "facem", dar uitam sa mai si "fim". Nu suntem atenti la ceea ce ne spun corpurile noastre si nici lumea inconjuratoare. Samanul reface aceasta punte pe care noi am pierdut-o. Legatura cu natura si cu intregul univers. De-aici vine vindecarea. E un fel de intrare in armonie. Asta foarte pe scurt. De foarte multe ori, "pacientul" unui saman traieste niste stari care-i spun, in imagini si in senzatii, care este sursa bolii si ce are de facut. Toate acestea sunt supranaturale numai in aparenta, pentru ca de fapt, asta este natura noastra adevarata, o natura legata cu lumea de dincolo, cu esenta divina a universului in care totul este egal. Aceste lucruri au existat si in Europa, dar s-au pierdut, pentru ca pur si simplu oamenii au pierdut legatura cu natura. Ceea ce mai stiu sa faca nativii sud-americani mai exista inca in locuri izolate. Inteleg ca si in Romania, dupa cate aflu.
- Da, in unele sate din Romania mai exista vindecatori populari, oameni care mai stiu cate ceva despre puterile tamaduitoare ale plantelor, care mai stiu sa faca descantece, sa vindece animale si oameni...
- E un mare noroc faptul ca aceste lucruri au supravietuit. Ceea ce-mi spuneti seamana foarte mult cu ritualurile despre care va vorbesc. De fapt, sunt lucruri foarte simple. Unele dintre ele se bazeaza pe similitudini, pe apropierea de forme. De exemplu, scoarta unui copac amazonian care seamana cu pielea de sarpe protejeaza cu adevarat de muscatura de sarpe. Radacini in forma de inima se folosesc ca potiuni magice pentru dragoste. E ca si cum natura ne-ar spune singura de ceea ce avem nevoie pentru a ne vindeca. Apoi, rugaciunile catre plante sunt asemanatoare pe toata planeta, si banuiesc ca e la fel si in Romania. A vindeca cu plante nu inseamna a folosi niste substante chimice pe care planta le contine, ci mult mai mult, a invoca spiritul plantei, a-i cere ajutorul. De aceea, atunci cand culegeti o planta, cand faceti un ceai sau alt leac, rugati planta sa va ajute, spuneti-i ce asteptati de la ea, multumiti-i. Samanismul este cea mai veche forma de medicina din cate exista. Ritualuri samanice figureaza in picturi rupestre vechi de 12000 de ani. In zilele noastre, civilizatia moderna redescopera toate acestea dupa ce a devenit clar ca omenirea se afla pe un drum gresit. Oamenii moderni nu sunt nici mai fericiti, nici mai sanatosi decat stramosii lor, in ciuda tehnologiei. Ba dimpotriva, sunt mai instrainati ca oricand de ei insisi si de univers. De aceea, asistam acum la o adevarata intoarcere la natura, dupa o perioada in care am crezut ca putem stapani natura. Noi nu putem stapani natura, ci putem in cel mai bun caz sa fim in armonie cu ea si cu fortele ei miraculoase. Unii cred ca noi vom distruge planeta. E fals. Planeta va continua sa existe. Doar noi vom disparea, daca nu ne vom intoarce acasa, la ea, la natura primara.

"Adevarata vindecare vine din interior"

Charing cu Pablo Amaringo, samanul care l-a vindecat

- Vindecarea dvs. este, intr-adevar, un miracol. Pare ca v-a schimbat si viata. Din inginer ati ajuns scriitor si vindecator. Sunteti si saman? Puteti face vindecari la fel ca maestrii despre care scrieti in carte?
- Sunt alt om decat cel care am fost. Vad altfel lucrurile, lumea, natura si oamenii. Am invatat sa fac unele lucruri de la maestrii mei, dar cu toate acestea, nu pot sa ma numesc saman, pentru ca a fi saman presupune sa traiesti in mijlocul unei comunitati, sa fii vindecatorul ei si ea sa te recunoasca. Dar ceea ce fac eu poate face oricine, pentru ca toti suntem conectati cu natura, chiar daca nu suntem constienti de asta. Mergem la munte sau la padure sau pe malul unui rau, stim ca ne e bine acolo, ca ne place, dar nu suntem constienti de faptul ca lucrul acesta este, de fapt, efectul intoarcerii in mijlocul a ceea ce suntem cu adevarat. Pietrele, copacii, apa, pamantul au efect asupra noastra, chiar daca noi nu suntem constienti de asta. Dar atunci cand devenim constienti, atunci cand suntem atenti la toate acestea, efectul este fantastic. Asta incerc sa ii invat pe oameni prin cartile mele si prin ceea ce fac. Sa devina constienti de ceea ce sunt. Vreau sa va spun ceva. Eram paralizat in urma accidentului si samanul mi-a spus: "Nu i-ai iertat pe aceia pe care ii consideri vinovati. Atunci cand ii vei ierta, te vei vindeca". Dintr-o data, mi s-au deschis capul si inima. Mi-am dat seama ca da, purtam o ranchiuna, o manie cumplita in inima mea, o rigiditate intunecoasa. Si ceea ce simteam la nivelul sentimentelor mele se reflecta in rigiditatea corpului, a oaselor, a muschilor. Eram incremenit in dusmanie. In clipa in care am inteles, vindecarea a inceput sa se petreaca. Spuneam cu voce tare, da, i-am iertat, i-am iertat, i-am iertat. Asa se intampla si cand e vorba de vindecare. Prin starea de transa devenim constienti, vedem, simtim altfel, percepem legaturile noastre subtile cu tot ceea ce ne inconjoara si astfel vindecarea devine posibila. Occidentalii considera samanul ca pe un magician, dar in realitate el nu este decat o punte, un deschizator de drum. Eu ma consider mai curand un... consilier decat un vindecator. Adevarata vindecare vine exclusiv din interior. Din nefericire, medicina continua sa considere cazurile de vindecare drept "miracole", in loc sa cerceteze cu deschidere de ce unii oameni se vindeca si altii nu. Pretutindeni in lume exista oameni care s-au vindecat prin rugaciune, prin diete naturiste, prin apelul la preoti. Ce este rugaciunea catre Dumnezeu daca nu recunoasterea faptului ca facem parte dintr-un univers insufletit pana la ultima piatra? E vorba despre atitudine. Ceea ce emitem, aceea primim inapoi.

"Marele secret? Intrebati-va inima, nu mintea!"

- Concret, ce ar trebui sa facem pentru a fi mai sanatosi si mai apropiati de natura, in conditiile in care nu sunt prea multi samani la care sa mergem?
- Ar trebui sa devenim mai constienti si mai atenti la ceea ce ne inconjoara, oameni, plante, aer, pasari, pietre. Sa fim mai prezenti. Sa ascultam cu adevarat pe celalalt, fie el om, arbore sau o cascada. De cate ori atunci cand celalalt vorbeste suntem cu adevarat prezenti? La fel e si cu restul universului. Nu-l ascultam cu adevarat. Atunci cand iesiti la padure, ramaneti macar pentru o ora ascultand padurea, pipaiti copacii, mirositi-i, priviti-i cu atentie. Sunt vii si la fel de constienti ca si voi. Cand un copac se leagana in bataia vantului, priviti-l ca pe o fiinta vie care se misca. Facand acest lucru iesiti din izolare, si asta va spala de ganduri si de tensiuni. Faceti acelasi lucru cu iarba, cu florile si cu vantul. Nu e nimic ridicol in asta. Copiii o fac tot timpul. Intrebati-va: si daca piatra aceasta pe care o tin in mana e vie si ma poate auzi, ce i-as spune despre mine? Cine sunt eu? Asta va schimba totul. Sunt lucruri la indemana oricui, pe care le puteti face chiar si intr-un parc, atunci cand sunteti singuri. Exista un experiment faimos cu frunze de artar, pe care-l puteti face oricand, cu orice frunza. Puneti una pe pervazul ferestrei si ignorati-o. Pe cea de a doua puneti-o tot pe pervaz, dar vorbiti cu ea. Spuneti-i ca e frumoasa, ca va pare rau ca ati rupt-o, dar ca ati facut-o pentru frumusetea ei si pentru placerea de a o privi. Stiti care va supravietui cel mai mult? Cea din urma. Incercati si trageti concluziile. In culturile samanice, atunci cand vrei sa afli ceva ce pare ascuns, intotdeauna inima este cea care este intrebata. Ce simti despre cutare sau cutare lucru? Nu ce stii, ci ce simti. Cand au intrat in contact cu primii europeni, nativii nord americani, dar si cei din sud, au fost uimiti de felul in care europenii isi foloseau exclusiv mintea pentru a raspunde la intrebari. Ceea ce depaseste mintea numim irational si catalogam drept inacceptabil. In marea, adevarata realitate, inima este barometrul. Daca am sti sa ne folosim inima precum samanii, lumea noastra ar fi diferita si relatia noastra cu natura si cu ceilalti ar fi diferita. Pana la urma, acesta este sensul unei calatorii samanice: de a regasi parti pierdute din noi insine.

Cei care vor sa afle mai multe amanunte pot accesa site-ul www.efpublishing.ro

"Spiritul plantelor", cartea aparuta si-n Romania

Carte de vizita

Howard G. Charing este un scriitor, pictor, muzician si terapeut britanic ale carui carti despre vindecare si samanism au fost traduse in mai multe limbi si, recent, si in Romania. Este unul dintre directorii Centrului de Samanism Contemporan Eagles Wing din Marea Britanie. Este profesor la Fundatia de Studii Samanice a doctorului Michael Harner si conduce sesiuni de vindecare samanica in Marea Britanie, in bazinul Amazonului si in Anzi. Impreuna cu Ross Heaven, un alt terapeut britanic specializat in dezvoltare personala si samanism, a scris o carte care se numeste "Shaman - Spiritul Plantelor" si in care exploreaza tehnicile traditionale ale vindecatorilor din Amazonia, Haiti si Europa. Este o carte despre vindecari si clarviziune, despre magia naturii si despre felul in care plantele ne pot schimba viata.
Revista As nr. 912
Horia Turcanu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare