Faceți căutări pe acest blog

marți, 22 martie 2011

B7, vitamina memoriei Imprimare



Vitamina B7 o recunoşti sub numele de colină. Lecitina pură aparţine clasei fosfolipidelor şi este compusă din colină şi alţi doi acizi graşi. E uşor acum să-ţi dai seama de ce această vitamină mai este denumită şi vitamina memoriei.
Ştiai că vitamina B7 este una din puţinele vitamine care trec în lichidul cefalorahidian şi astfel este direct implicată în metabolismul chimic al creierului?
Vitamina B7 are un rol foarte important în eliminarea substanţelor toxice din organism facilitând funcţionarea ficatului şi vezicii biliare
Acţiuni:
-îmbunătăţeşte memoria;
-reglează funcţiile ficatului (eficientă în special în cazurile de ciroză şi hepatită);
-combate ateroscleroza şi hipertensiunea arterială;
-este eficientă în cazul bolii Alzheimer;
-asociată cu magneziul este eficientă în combaterea oboselii şi a migrenelor;
-previne depresiile;
-protejează pielea şi părul încetinind albirea acestuia;
-este indispensabilă pentru constituirea glucozei;
-eficientă în afecţiuni genitale (în special al fibromului uterin);
-eficientă în afecţiuni cardiovasculare (determină reducerea gradată a nevoii de medicamente).
Alcoolul distruge cel mai mult colina în organism, urmat fiind de cafea.
Carenţa de colină determină:
-oboseală, nervozitate şi irascibilitate;
-probleme dermatologice (inclusiv grăsimea sau uscăţimea pielii);
-căderea părului şi mătreaţa;
-ateroscleroză şi dureri musculare;
-tulburări de creştere;
-moleşeală şi extenuare;
-depresii şi tulburări de memorie.
Dacă eşti mămică şi ai copilaş mic îţi recomand să fii atentă să îi oferi acestuia doza necesară de vitamina B7 deoarece nou-născuţii sunt cei mai expuşi lipsei de colină.
Nu s-au semnalat cazuri de exces de vitamina B7 (colină).
Dozele zilnice pe care ţi le recomand sunt:
copii- între 250 şi 450 de mg şi adulţi- între 500 şi 900 de mg.
Găseşti colina în următoarele surse naturale:
-lapte, gălbenuş de ou, unt;
-cerelae: grâu, orz, orez, ovăz;
-legume: cartofi, ceapă, conopidă, linte, mazăre, roşii, sfeclă roşie, soia (boabe), sparanghel, varză (atât albă cât şi roşie);
-fructe: alune, arahide, nuci, lămâi, portocale, struguri;
-drojdie de bere.
Îţi redau şi o listă cu plantele care conţin colină:
-fructe de: anason şi tidvă;
-frunze de: cicoare, rozmarin şi vâsc;
-flori de: cătuşă, coada-şoricelului, isop, pin, romaniţă, păducel, sulfină, tei;
-rădăcină de: frăsinel, ginseng, păducel, salce, tătăneasă;
-seminţe de: cânepă, floarea-soarelui, in, schinduf, susan şi scoarţă de soc;
-partea aeriană de: gura-leului, lucernă, menta-broaştei, năvalnic, păpădie, răchitan, sunătoare, traista-ciobanului, unguraş, urda-vacii.
Dacă măreşti aportul natural de lecitină e necesar să măreşti şi aportul de magneziu şi calciu şi de vitamina E;
Îţi recomand să măreşti aportul de colină în cazul în care:
     -eşti însărcinată sau alăptezi;
     -ai un bebe nou-născut (să măreşti doza acestuia);
     -eşti o persoană în vârstă;
     -ai consumat mult alcool de-a lungul viaţii;
     -eşti o persoană cu afecţiuni hepatice;
     -eşti o persoană care suferi de anumite infecţii bacteriene sau virale. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare