Faceți căutări pe acest blog

joi, 10 martie 2011

Armurariul - efecte benefice asupra ficatului


Planta nativa din regiunea Mediteraneana, armurariul pe numele ei latin Sylibum Marianum, a fost utilizata de mii de ani ca remediu pentru o mare varietate de afectiuni, dar cel mai cunoscut efect al sau, ramane acela de protectie si regenerare a celulei hepatice si stimulare a functiilor ficatului.

Care este cea mai activa parte a sa?

Cea mai activa partea a sa este un grup de substante flavonoide denumite colectiv "silimarina", care a dovedit in timp proprietati hepatoprotectoare de exceptie si din care face parte silibina, izosilibina, silidianina, silicristina, taxifolina si quercetina. Dintre acestea insa silibina e prezenta in cantitatea cea mai mare, celelalte componente fiind prezente in cantitati mai mici, insa planta are actiune maxima doar in combinatie cu celelate componente. Silimarina este extrasa din semintele plantei, care sunt partea cea mai folosita din armurariu.

Calitati terapeutice: Semintele de armurariu sunt astringente, amare, colagoge, diaforetice, diuretice, emetice, emenagoge, hepatotonice, stimulente, stomahice.

Care sunt actiunile plantei?

1. Protejeaza ficatul de actiunea distructiva a unor toxine puternice si a alcoolului;
2. Creste fenomenele de regenerare a tesutului hepatic, fiind un puternic antioxidant;
3. Scade nivelele crescute peste normal ale colesterolului sanguin;
4. Scade rezistenta la insulina a celulelor, la pacienii cu diabet zaharat tip 2, prin aceasta fiind folosita in tratamentul diabetului tip 2;
5. Inhiba cresterea celulelor tumorale la nivelul cervixului si prostatei, in experimente in vitro;
6. Reduce efectele secundare negative ale chimioterapiei, fiind folosit ca si puternic detoxifiant;
7. Stimuleaza regenerarea ficatului in caz de hepatita virala A, B si C, hepatita toxica ori ciroza hepatica, si a dovedit efecte de inhibare a replicarii virusilor hepatici;
8. Se folososte ca adjuvant si in caz de dischinezie biliara, migrene, urticarie, psoriazis ori cancer de piele; De asemenea este un bun galactogog, utilizat de catre femeile care alapteaza.

Ce ne spun studiile medicale?

- Un studiu realizat de dr. Burton Berkson publicat in Revista Medicala Germana, releva rezultate remarcabile ale tratamentului hepatitei C, in urma tratamentului antioxidant cu alfalipoic acid (ALA), silimarina si seleniu, rezultate mult superioare chiar tratamentului cu interferon sau medicamente antivirale.
- Cercetatorii germani au pus in evidenta calitatea remarcabila a silimarinei de a regenera ficatul intoxicat cu ciuperca Amanita Phaloides (cunoscuta pentru efectele ei extrem de toxice asupra ficatului, in caz de ingerare);
- Exista studii care au dovedit efectul protectiv al plantei impotriva distrugerii celulei hepatice datorita ingerarii crescute de alcool (hepatita alcoolica).

Cum se administreaza?

Planta se administreaza in doze de 1g de 4 ori pe zi, sub forma de pulbere macinata fin, luata inaintea meselor cu 30 de min, sau sub forma de extracte alcoolice (tinctura), tablete, capsule. Ceaiul nu este recomandat intrucat apa fiarta degradeaza flavonoidele din compozitia sa, acestea pierzand efectul lor antioxidant. De obicei planta se asociaza in tratament si cu alte plante medicinale, alese in functie de afectiunea pe care o tratam.

Efecte secundare ale administrarii sale

Armurariul se va folosi cu precautie la cei care sufera de hipertensiune arteriala, precum si la femeile gravide. In rest administrarea plantei este sigura, fara aparitia efectelor neplacute.

Concluzie

Folosind armurariul si beneficiind de rezultatele sale, putem rezolva in mod natural multe probleme de sanatate. Este importanta administrarea plantei sub indicatia medicului fitoterapeut, acesta fiind cel mai in masura sa stabileasca si amestecurile de plante cu care armurariul se asociaza, pentru un tratament complex.

dr. Violeta Pirvu
medic specialist medicina de familie
competenta apifitoterapie

sursa: www.terapieholistica.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare