Faceți căutări pe acest blog

joi, 29 septembrie 2011

Curiozităţi ale corpului uman



1 Acidul gastric pe care stomacul omului îl elimină pentru a descompune mâncarea este atât de
puternic încât poate dizolva o lamă de ras.

2 Atunci când ne lovim într-un anume loc din zona cotului resimţim o durere acută. Aceasta se
datorează faptului că pe aici trece nervul cubital, poziţionat de-a lungul osului humerus.
Se consideră că aceasta ar fi o scurtă formă de paralizie.

3 Atunci când priveşti o persoană pe care o placi, involuntar pupilele ţi se dilată.
La fel se întâmplă şi când te uiţi la o persoană pe care o urăşti.

4 Când o persoană moare auzul este ultimul simţ perceput. Văzul este primul care dispare.

5 Cea mai mare celulă a corpului este ovulul, iar cea mai mică spermatozoidul.

6 Cel mai greu „organ” al corpului este pielea. Ea cântăreşte 3,2 kilograme.

7 Cel mai mare muşchi este latissimus dorsi. Acesta este un muşchi plat de pe spate care intră
în acţiune în timpul mişcării braţului.

8 Cel mai puternic muşchi din corpul uman este limba.

9 Celulele care alcătuiesc creierul uman pot stoca de până la 5 ori mai multă informaţie decât
cuprinde toată Enciclopedia Britanică.

10 Conform anumitor cercetări, organismul unei femei are nevoie o ora în plus de somn faţă de
cel al unui bărbat.

11 Corpul omenesc eliberează în 30 de minute destulă energie cât să încălzeşti un litru de apă.

12 Corpul uman are 200 de oase.

013 Corpul uman produce zilnic un miliard de celule roşii.

14 Corpul unui om conţine: destul potasiu pentru a provoca explozia unui tun de jucărie; destul
zahăr pentru a umple un borcan; destulă grăsime pentru a face 7 bucăţi de săpun; destul fier
pentru a face un cui; destul sulf pentru a deparazita un câine.

15 Corpul utilizează 300 muşchi pentru a ţine corpul în poziţie stabilă, dreaptă.

16 Creierul continuă să transmită semnale sub formă de impulsuri electrice timp de aproximativ
37 de ore după moarte.

17 Creşterea creierului se opreşte în jurul vârstei de 15 ani.

18 Culoarea părului depinde de melanina (pigment). Pe măsură ce îmbătrânim se secreta tot mai
puţină melanină şi se formează mici bule de aer apărând astfel aspectul cărunt al părului.

19 Dacă aţi mânca fiind aşezaţi în cap, mâncarea s-ar duce în sus, deoarece muşchii esofagului
vor continua să împingă mâncarea către stomac.

20 Atunci când cantitatea de apă din corpul omenesc este redusă cu 1% îţi este sete, iar daca este redusă cu 10% vei muri.

21 Dacă mesajul non-verbal îl contrazice pe cel verbal, oamenii au tendinţa de a ignora cuvintele,
ţinând seama doar de limbajul non-verbal.

22 Dacă saliva nu poate dizolva ceva, atunci nici nu putem simţi gustul.

23 Dacă toţi cei 600 de muşchi ai corpului uman s-ar încorda în acelaşi timp şi în aceeaşi direcţie, omul ar putea ridica o greutate de 25 de tone.

24 Dacă vei apuca vârsta de 70 de ani, înseamnă că ai trăit mai mult de 2 miliarde de secunde.

25 De-a lungul unei vieţi, o persoana îşi petrece 6 ani visând.

26 Din cantitatea imensă de informaţie, primită de creier, doar 126 biţi/secundă sunt receptionaţi
în mod conştient, restul fiind apanajul subconştientului.

27 Din punct de vedere fizic o femeie este aptă de a naşte treizeci şi cinci de copii de-a lungul
vieţii.

28 Dinţii încep să îţi crească la 6 luni după ce te-ai născut.

29 Dinţii unui om sunt tari aproape ca piatra.

30 Două din trei cupluri întorc capetele spre dreapta atunci când sărută.



marți, 27 septembrie 2011

Galbenelele si papadia nu trebuie sa lipseasca in tratarea bolilor hepatice


Autor: prof.univ.dr. Constantin MILICÃ
In etapa actuala, bolile hepatice au o raspandire tot mai larga in randul populatiei, in stransa dependenta cu alimentatia defectuoasa si cu factorii de stres din regimul de viata. In locul alimentelor din cereale, legume si fructe, cu un continut ridicat in vitamine naturale, saruri minerale si fibre, au aparut produse greu asimilabile, ca hotdog, hamburger, unturi si grasimi animale, sucuri artificializate, care sunt distribuite doar in interesul comercializarii rapide. Alimentatia excesiva si dezechilibrata, bazata, in principal, pe produse animaliere, consumul exagerat de alcool si cafea, fumatul necontrolat si sedentarismul maresc riscul imbolnavirilor.
Alimentele actuale se deosebesc mult de cele consumate de bunicii si strabunicii nostri. Hrana de astazi este prea mult prelucrata in industria alimentara si chiar in bucatariile casnice, fiind adesea combinata cu diversi aditivi alimentari de tipul E-urilor.
Multi ditre semenii nostri, mai ales cei instariti, dar si stresati de timp, depasesc masura in tot ceea ce fac; mananca prea mult, mai ales produse prelucrate industrial, masa se deruleaza in mare graba, eventual din mers, consuma alcooluri tari fara control, fumeaza, iar, la primele simptome de suferinta, apeleaza la medicamente de sinteza chimica, luate cu pumnul, fara prea mult discernamant.
Toti acesti factori agresivi, alaturi de sensibilizarea treptata a organismului si modul de viata dezorganizata, contribuie la cresterea incidentei bolilor ficatului si ale vezicii biliare.
Ficatul este definit ca un laborator complex, cu multiple functii fiziologice, printre care cele mai importante sunt:
- secretia permanenta a bilei si deversarea acesteia, intr-un ritm constant, prin canalul hepatic, colecist si canalul coledoc pana la duoden;
- degradarea substantelor toxice provenite din exterior si vehicularea lor prin curentul sanguin, asigurand o purificare, partiala sau totala, a sangelui.
Steatoza hepatica, o afectiune in crestere alarmanta
Prima reactie de suferinta constatata la nivelul ficatului bolnav este steatoza hepatica. Aceasta este o forma tipica de hepatomegalie, „de supraincarcare“, prin care ficatul devine gras, se intareste si creste rapid in volum (in special la lobul drept). Astfel, incep durerile acute, resimtite cu sau fara palpare, ca urmare a unui exces de colesterol si trigliceride depuse in celulele hepatice, precum si a unui exces de bila (fiere) care nu a fost evacuata prin canalele hepatice.
Alte cauze majore ale steatozei hepatice sunt: consumul excesiv de alcool si de medicamente de sinteza (corticoizi, estrogeni), prezenta diabetului zaharat, operatii chirurgicale facute la vezica biliara, stomac si intestine si declansarea diferitelor tipuri de hepatita. Este demn de mentionat ca dupa hepatita A aproape toti bolnavii se refac total, dupa hepatita B isi revin circa 80-90% din bolnavi, dar, dupa hepatita C, refacerea este mult mai lenta, in functie de respectarea regimului alimentar si a unui regim de viata controlata.
Treptat, ficatul prezinta unele leziuni difuze (inflamatoare sau neinflamatoare), cu evolutii posibile spre hepatita cronica, virala sau medicamentoasa, ciroza hepatica (alcoolica si nealcoolica) si ascita (ciroza umeda). In conditii foarte grave se ajunge la insuficienta hepatica acuta, hemoragii digestive, chist hidatic hepatic, tumori benigne sau maligne, cancer hepatic, de stomac, colon si pancreas, tuberculoza hepatica, leucemie, septicemie, boala Hodgkin.
Riscul complicatiilor severe este mai mare la consumatorii de alcooluri tari, la persoane in varsta si la bolnavii de diabet zaharat, insuficienta cardiaca, obezitate sau anemie puternica.
De cele mai multe ori, boala se asociaza cu febra de tip septic, astenie fizica, lipsa de putere, oboseala, somnolenta, balonari abdominale, dureri epigastrice sau in hipocondrul drept, cu reflexe in spate, marirea in volum a splinei (splenomegalie), circulatie venoasa colaterala, hipertensiune portala, adenopatii periferice, scaderea rapida a greutatii corporale si alterarea starii generale a organismului.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare