Faceți căutări pe acest blog

luni, 5 martie 2012

Cat sta bautura in organism?




Băuturile alcoolice seacă organismul de vitamine şi minerale, aşa că nutriţioniştii recomandă să mâncăm fructe pentru a nu ne pune sănătatea în pericol
Alcoolul băut în cantităţi moderate poate oferi organismului numai beneficii, susţin medicii nutriţionişti. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare şi autorul cărţii "Şi noi ce mai mâncăm... ca să slăbim?", oferă câteva ponturi despre cum să bem în aşa fel încât să ne simţim bine şi fără să ne punem sănătatea în pericol.
"În primul rând, alcoolul are capacitatea de a inhiba activitatea enzimelor digestive şi a unor enzime metabolice. Acesta conţine 7 kilocalorii pe gram, dar aceste calorii sunt de slabă calitate, «goale», şi care pentru a fi arse consumă rezervele de vitamine şi minerale ale organismului, scăzând rezistenţa corpului şi intoxicând ficatul şi creierul", explică prof. dr. Mencinicopschi. Astfel, atunci când ştim că urmează o petrecere, în care cantitatea de alcool va depăşi cotele normalului, trebuie să mâncăm alimente bogate în vitamine şi minerale, pentru a diminua efectul negativ al alcoolului asupra organismului. Fructele sunt cele mai recomandate alimente, deoarece sunt o sursă bogată de vitamine şi minerale. Acestea sunt recomandate şi a doua zi după petrecere, deoarece accelerează eliminarea alcoolului din organism.

Pentru a nu suprasolicita organismul cu alcool, nutriţionistul Mencini­copschi recomandă 500 de mililitri de bere, 300 de mililitri de vin roşu şi 100 de mililitri de tărie, precum vod­kă, wisky sau palincă pe zi, pentru băr­baţi. Femeilor le este recomandat să bea jumătate din această cantitate. "Sexul frumos, genetic, sintetizează o cantitate cu aproximativ 50 la sută mai mică de enzime ale metabolismului alcoolului şi de aceea consumul de alcool pentru acestea este mai toxic decât pentru bărbaţi", spune nutriţionistul Mencinicopschi.
Băuturile dulci rămân în organism până la 48 de ore
Medicul recomandă precauţie atunci când vine vorba de băuturile dulci, precum lichiorul, deoarece acestea au un conţinut ridicat de zahăr, iar organismul metabolizează mai greu acest tip de alcool. "Alcoolul din băuturi bogate în zahăr este extrem de greu de metabolizat, iar testul antialcool rămâne pozitiv şi după 48 de ore de la consumarea acestora", subliniază medicul. Astfel, spe­cia­listul recomandă numai băuturi alcoolice naturale, autentice, precum vinul sau berea. În plus, acestea sunt re­cunoscute pentru beneficiile aduse organismului.
Un alt sfat atunci când ieşim cu prietenii la o băută este să fumăm mai puţin, deoarece combinaţia dintre ţigări şi alcool este extrem de nocivă asu­pra corpului. "Această combinaţie supra­solicită sistemele de deto­xifiere ale ficatului. Combinaţia este foarte proastă, deoarece fumatul creează hipoxie celulară, adică apariţia senzaţiei de lipsă de oxigen, sensibilizând şi mai mult neuronii cerebrali şi ţesuturile cor­pului faţă de alcool", explică prof. dr. Mencinicopschi. În acelaşi timp, ali­mentele care conţin cofeină, teină, teo­bromină pot creşte efec­tele adverse ale alcoolu­lui asupra corpului. Astfel, atunci când bem al­cool trebuie să renunţăm la băuturile răcoritoare de tip cola, deoarece suprasolicită ficatul. Nutriţionistul recomandă ca înaintea unui pahar de alcool să mâncăm. Motivul? Când bem pe stomacul gol, alcoolul trece direct în sânge, ocolind detoxifierea acestor tipuri de băuturi prin ficat. "Alcoolul ajunge, rapid, di­rect la celulele nervoase ale creierului, intoxicând-le şi pro­vocând îmbătarea rapidă", conchide specialistul.

Nardul, planta biblica tamaduitoare


     
Nardul, planta biblica tamaduitoare



















Nardul, numele dat mai multor specii de plante erbacee din familia Valerianaceae, este raspandit pe dealurile din India, China, Japonia, Himalaya, Nepal. Planta are radacina scurta si groasa, fibroasa si foarte aromata, cu frunze moi si flori rosii purpurii.
Prin diferite metode, din radacina de nard se extrage uleiul, care intra ca ingredient in compozitia Sfantului si Marelui Mir, alaturi de frunzele de nard si este folosit frecvent si in parfumerie.
Numele nardului, planta iubita, in aceeasi masura, atat de oameni, cat si de Dumnezeu, apare in Cantarea Cantarilor, una dintre cele mai cunoscute carti ale Vechiului Testament, dar si in Facere, Iesire, Psalmii lui David si Deuteronom. Planta apare insa, si in Noul Testament, in scrierile evanghelistilor Ioan si Luca, in care se mentioneaza ca femeia pacatoasa a uns picioarele lui Iisus cu mir de nard.
"Cat regele a stat la masa, nardul meu a raspandit mireasma" (Cantarea Cantarilor 1, 11)"Atunci Maria, luand o litra cu mir de nard curat, de mult pret, a uns picioarele lui Iisus si le-a sters cu parul capului ei, iar casa s-a umplut de mireasma mirului." (Ioan 12, 1-8)
Pentru crestini nardul este important pentru ca intra in compozitia Sfantului si Mareului Mir, folosit in taina mirungerii, care are loc imediat dupa botez. Dar nardul a fost folosit ca planta tamaduitoare inca din cele mai vechi timpuri de chinezi, japonezi, indieni si egipteni 

Tratament naturist

Uleiul din radacina de nard se obtine prin distilare si are o consistenta vascoasa, este de culoare galben pal si are un parfum deosebit de placut si gust iute, intepator. Se pare ca cel mai bun ulei esential de nard se obtine in laboratoarele de parfum din Egipt.
Uleiul din radacina de nard are actiune antiinflamatorie, antipiretica, bactericida, fungicida, laxativa si purgativa. De regula, se ambaleaza in sticle de culoare inchisa ori in vase de alabastru, cu gat lung si ingust.
Pentru stimularea functiilor ovariene si a fecunditatii, se face masaj cu ulei de nard diluat, in zona abdomenului inferior.
Trei, patru picaturi de ulei esential de nard, adaugate in uleiul de masaj, amelioreaza circulatia periferica, regenereaza si repara pielea cu probleme ori prematur imbatranita. De asemenea, folosind uleiul din radacina de nard se poate efectua masarea usoara a zonelor afectate de varice.
Uleiul din radacina de nard se foloseste cu bune rezultate si in forme de indigestie, mai ales cele pe fond nervos, in tratarea insomniei si a durerilor de cap, a hemoroizilor si a palpitatiilor.
In cosmetica, uleiul din radacina de nard este utilizat in inflamatii ale pielii sau pentru ten uscat si cu tendinta de imbatranire rapida, precum si in eruptiile de psoriasis.
Sa avem sanatate!

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare