Băuturile alcoolice seacă organismul de vitamine şi minerale, aşa că nutriţioniştii recomandă să mâncăm fructe pentru a nu ne pune sănătatea în pericol
Alcoolul băut în cantităţi moderate poate oferi organismului numai beneficii, susţin medicii nutriţionişti. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare şi autorul cărţii "Şi noi ce mai mâncăm... ca să slăbim?", oferă câteva ponturi despre cum să bem în aşa fel încât să ne simţim bine şi fără să ne punem sănătatea în pericol.
"În primul rând, alcoolul are capacitatea de a inhiba activitatea enzimelor digestive şi a unor enzime metabolice. Acesta conţine 7 kilocalorii pe gram, dar aceste calorii sunt de slabă calitate, «goale», şi care pentru a fi arse consumă rezervele de vitamine şi minerale ale organismului, scăzând rezistenţa corpului şi intoxicând ficatul şi creierul", explică prof. dr. Mencinicopschi. Astfel, atunci când ştim că urmează o petrecere, în care cantitatea de alcool va depăşi cotele normalului, trebuie să mâncăm alimente bogate în vitamine şi minerale, pentru a diminua efectul negativ al alcoolului asupra organismului. Fructele sunt cele mai recomandate alimente, deoarece sunt o sursă bogată de vitamine şi minerale. Acestea sunt recomandate şi a doua zi după petrecere, deoarece accelerează eliminarea alcoolului din organism.
Pentru a nu suprasolicita organismul cu alcool, nutriţionistul Mencinicopschi recomandă 500 de mililitri de bere, 300 de mililitri de vin roşu şi 100 de mililitri de tărie, precum vodkă, wisky sau palincă pe zi, pentru bărbaţi. Femeilor le este recomandat să bea jumătate din această cantitate. "Sexul frumos, genetic, sintetizează o cantitate cu aproximativ 50 la sută mai mică de enzime ale metabolismului alcoolului şi de aceea consumul de alcool pentru acestea este mai toxic decât pentru bărbaţi", spune nutriţionistul Mencinicopschi.
Băuturile dulci rămân în organism până la 48 de ore
Medicul recomandă precauţie atunci când vine vorba de băuturile dulci, precum lichiorul, deoarece acestea au un conţinut ridicat de zahăr, iar organismul metabolizează mai greu acest tip de alcool. "Alcoolul din băuturi bogate în zahăr este extrem de greu de metabolizat, iar testul antialcool rămâne pozitiv şi după 48 de ore de la consumarea acestora", subliniază medicul. Astfel, specialistul recomandă numai băuturi alcoolice naturale, autentice, precum vinul sau berea. În plus, acestea sunt recunoscute pentru beneficiile aduse organismului.
Un alt sfat atunci când ieşim cu prietenii la o băută este să fumăm mai puţin, deoarece combinaţia dintre ţigări şi alcool este extrem de nocivă asupra corpului. "Această combinaţie suprasolicită sistemele de detoxifiere ale ficatului. Combinaţia este foarte proastă, deoarece fumatul creează hipoxie celulară, adică apariţia senzaţiei de lipsă de oxigen, sensibilizând şi mai mult neuronii cerebrali şi ţesuturile corpului faţă de alcool", explică prof. dr. Mencinicopschi. În acelaşi timp, alimentele care conţin cofeină, teină, teobromină pot creşte efectele adverse ale alcoolului asupra corpului. Astfel, atunci când bem alcool trebuie să renunţăm la băuturile răcoritoare de tip cola, deoarece suprasolicită ficatul. Nutriţionistul recomandă ca înaintea unui pahar de alcool să mâncăm. Motivul? Când bem pe stomacul gol, alcoolul trece direct în sânge, ocolind detoxifierea acestor tipuri de băuturi prin ficat. "Alcoolul ajunge, rapid, direct la celulele nervoase ale creierului, intoxicând-le şi provocând îmbătarea rapidă", conchide specialistul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu