Urzica este una dintre plantele pe care le regasim in stare proaspata cu precadere primavara, dar este recoltata incepand cu luna mai pana la sfarsitul toamnei, avand multiple beneficii pentru sanatatea umana.
Originea si raspandirea urzicilor
Urzica (Urtica dioica) este o specie de planta erbacee, perena, din genul Urtica, familia Urticaceae. Este o planta care creste destul de mult, la maturitate atingand chiar si 1.50 m inaltime. Are tulpini drepte care sunt acoperite de frunze dintate pe margini. Frunzele au o particularitate anume: sunt prevazute cu niste peri urzicatori care pisca pielea atunci cand sunt atinsi.
Urzicile nu sunt plante care se cultiva, ci cresc peste tot, in special pe langa drumuri, sine de tren, santuri, stane sau paduri, oriunde pamantul este mai gras, neavand nevoie de conditii speciale de crestere, cum ar fi luminozitate sau umezeala. Raspandirea lor este globala, in zonele in care exista vegetatie, pana la altitudini de peste 2000 m, in Europa, nordul Africii, Asia si America de Nord.
Datorita largei sale raspandiri, dar si multiplelor sale intrebuintari, urzica este o planta extrem de populara inca din cele mai vechi timpuri si a ramas astfel pana in zilele noastre. Oamenii o folosesc in mod direct in scop culinar (in special primavara) sau ca tratament naturist pentru diverse afectiuni si in mod indirect in produsele cosmetice.
Datorita utilizarii sale terapeutice multi o considera si o recomanda ca pe o planta medicinala. Cum am mai spus, uzica este planta perfecta primavara datorita efectului sau detoxifiant, dar si pentru ca revigoreaza organismul intr-un sezon in care anemiile si asteniile se instaleaza destul de usor.
Urzica – un remediu naturist
Proprietatile terapeutice ale urzicii sunt cunoscute inca din antichitate cand oamenii se tratau de reumatism prin biciuirea locului afectat cu manunchiuri de urzici. Pentru noi astazi, urzica este o sursa importanta de vitamina A, B2, C si K si contine magneziu, potasiu, calciu, nitrati, acid folic si aminoacizi esentiali. Este o planta ideala pentru detoxifierea de primavara a organismului, pentru reglarea sistemului circulator, eliminarea acidului uric, curatand astfel sangele si ficatul de toxinele acumulate peste iarna.
Puternic tonic si fortifiant, urzica ajuta la regenerarea tesuturilor si la cicatrizarea ranilor, distruge viermii intestinali, are actiune diuretica, antiseptica, antimicrobiana si astringenta. Desi o planta dificil de cules datorita tepilor fine care provoaca usturime, este evident o adevarata minune pentru organismul nostru.
In general se foloseste intreaga planta, dar cele mai apreciate sunt frunzele urzicii (folosite pentru a prepara ceai de urzica, sau tincturi de urzici) deoarece au un continut bogat de minerale, vitamine si hormoni vegetali. Aceasta planta are o multime de beneficii si intrebuintari, intre care se evidentiaza vitaminizarea, remineralizarea, efectul bactericid, stimularea metabolismului, fortifierea sistemului imunitar, fluidificarea sanguina, regenerarea tesuturilor, tonificarea capilara, profilaxia cancerului si nu in ultimul rand efectul antistres.
Merita mentionate in continuare si bolile in care urzica poate fi folosita: probleme de infertilitate, afectiuni circulatorii, afectiuni renale, afectiuni hepatice, boli intestinale, indigestii (diaree, dizinterie), obezitate, rheumatism, pneumonii, bronsite, astm, diverse tumori, alopecie.
Urzica – aliment miraculos
Am putea spune ca urzica “se gaseste pe toate drumurile“. La sate, oamenii o culeg de pe marginea drumului si o folosesc in prepararea diverselor mancaruri si bauturi.
Cea mai usoara preparare a plantei este ceaiul de urzica. Acesta este consumat ca atare si este recomandat in tratarea ulcerelor, colitelor si congestiilor pulmonare in cure de 4 saptamani. De asemenea, consumul de ceai de urzica previne aparitia tumorilor maligne.
Ceaiul de urzica este o bautura folosita de oameni de secole. Deoarece ajuta la scaderea zaharului din sange, ceaiul de urzica este un bun subtiator al sangelui si ajuta foarte mult in perioadele de convalescenta. Ceaiul de urzica are si uz extern, fiind folosit in ameliorarea arsurilor si ranilor usoare, prin aplicarea locala de comprese.
Tinctura de urzica este o alta forma de prepara a aceastei plante. Multe gospodine fierb urzica impreuna cu ceapa, usturoi, verdeata, si servesc acest amestec cu putina mamaliguta. De asemenea, apa in care au fiert urzicile este pastrata si ulterior consumata ca atare cu intreaga familie pentru beneficiile enumerate mai sus.
Exista persoane care, primavara, la aparitia plantei, tin cure cu urzici pentru a-si revitaliza organismul cu minerale (crom, fier, fosfor, potasiu, zinc, cupru, sulf, mangan, siliciu), vitamine (B, A, caroten, C, K) si aminoacizi.
Observati asadar ca urzica este o planta care absoarbe din pamant importante substante nutritive vitale organismului nostru, necesare pentru mentinerea sanatatii, energizarea organismului dupa sezonul de iarna si refacerea tesuturilor. Un mare avantaj al urzicii este ca toate aceste substante nutritive sunt absorbite si assimilate cu usurinta de organismul nostru.
Urzica contine cantitati insemnate de bor si siliciu, doua minerale care ajuta, printre altele, la alinarea simptomelor date de artrita, bursita si tendinita. De asemenea, consumul de mancaruri pe baza de urzici va ajuta la imbunatatirea sistemelor digestiv, circulator, nervos, imunitar, endocrine si, nu in ultimul rand, la imbunatatirea cailor urinare.
Un alt mod simplu de prepararea urzicilor este sotarea acestora in unt cu putin usturoi. Acest mod de pregatire a urzicilor este foarte benefic pentru sistemul digestive pentru ca pastreaza o buna parte a substantelor nutritive care se pierd, dealtfel, prin fierbere excesiva. Dincolo de sistemul digestiv, si vezica biliara si splina au de castigat.
Bucataresele mai indraznete pot incerca lasagna cu urzici, care vor fi folosite ca umplutura, impreuna cu lintea, inlocuind carnea. Sau, de ce nu, omleta cu urzici si ceapa. Pur si simplu adaugati urzicile bine fierte in prealabil in ouale batute pentru omleta si veti obtine un mic dejun delicious, sanatos si original.
Va mai recomandam si orezul cu urzici la prepararea caruia veti folosi doua maini de urzici, patru cani de supa de pui (preferabil pui de curte), doua linguri de ulei de masline extravirgin, o ceapa tocata, o cana de orez, trei sferturi de cana de vin alb sec, sare si piper negru, trei sferturi de ceasca de parmezan ras si o lingura de unt.
Incalziti supa de pui si intr-o tigaie mare incalziti si uleiul de masline la foc mediu. Caliti ceapa timp de cinci minute pana la inmuiere. Adaugati orezul si urzicile si amestecati bine. Adaugati vinul si amestecati continuu timp de 3-4 minute, pana cand vinul se reduce la jumatate. Adaugati cate un polonic de supa calda, amestecand.
Pe masura ce lichidul este absorbit, adaugati inca un polonic si tot asa pana cand va ramane un singur polonic. Condimentati cu sarea si piperul. Adaugati ultimul polonic de supa, untul si parmezanul ras, acoperiti vasul si lasati-l acoperit pe foc timp de inca cinci minute.
Cu putina imaginatie lista retetelor pe baza de urzica se poate prelungi. Puteti pregati chiftelute, piure, ciorbe, salate, sosuri, ciulama. Desi vi se pare ceva nou, urzica este o planta care permite prepararea in diverse feluri.
Alte produse pe baza de urzica
Desi este o planta de sezon, cu proprietati maxime pentru sanatate mai ales primavara si vara, urzica poate fi gasita si in timpul anului in farmacii si magazine naturiste sub forma de capsule de urzica, tinctura de urzica, decoct de urzica, ceaiuri sau extract de radacina de urzica. Aceasta forma din urma este utila barbatilor pentru tratatea afectiunii de hipertrofie benigna a prostatei.
Doza optima este de 450 miligrame de doua ori pe zi sau o lingurita de extract lichid de trei ori pe zi, dar cea mai buna recomandare o paote face medicul naturist sau specialist.
Pe langa toate beneficiile urzicii pentru sanatatea, aceasta planta este folosita si in cosmetica si produse de infrumusetare. Un produs pe baza de urzica folosit inca din cele mai vechi timpuri este samponul de urzica pentru redarea stralucirii si sanatatii parului.
Clatirea parului cu infuzie de urzica timp de cel putin doua saptamani va va reda cu siguranta stralucirea parului, reconferindu-i un aspect natural si sanatos.
Si pielea are de castigat de pe urma produselor cosmetice pe baza de urzica deoarece aceasta are capacitatea de a distruge bacteriile si de a stimula activitatea celulara, curatand si catifeland pielea. Datorita acestor proprietati, urzica este folosita si in tratarea unor boli de piele precum eczemele si psoriazisul.
– Urzicile, tratament pentru infertilitate
Infertilitatea este una dintre afectiunile care pot fi tratate in mod natural cu urzica, in special la femei. Asadar daca doriti sa concepeti un copil mai repede, puteti incepe o terapie naturista cu urzica cu aproximativ trei luni inainte de momentul ales pentru conceptie. Urzica are proprietati spectaculoase, imbunatatind activitatea aparatului reproducator feminin pe tot parcursul unui ciclu menstrual si aceasta pentru ca este o planta bogata in clorofila si minerale care stimuleaza sistemul hormonal si pregateste corpul pentru sarcina.
Cum actioneaza aceasta planta mai exact asupra aparatului reproducator feminin? Urzicile au un rol important in ameliorarea sindromului premenstrual, regleaza ciclurile menstruale (in special in cazurile de sangerare abundenta), elimina excesul de estrogen, imbunatatesste fluxul sanguin al zonei pelviene si tonifica uterul. Intr-un cuvant pregateste tot organismul pentru perioada sarcinii.
Pentru tratarea infertilitatii veti folosi semintele din care veti face o infuzie din 2 lingurite in 250 ml de apa. Consumati 3 cani pe zi. Si atotutilele frunze de urzica pot fi folosite pentru sporirea fertilitatii. Si din acestea se prepara un ceai, iar specialistii sustin ca si o cana pe zi este suficienta pentru a obtine beneficiile vizate.
Tot pentru femei, urzica este o planta minune pentru acelea dintre doamne aflate la menopauza, ameliorand simptomele care apar in aceasta perioada.
Consumul de infuzii de seminte si frunze de urzica nu trebuie limitat la femei. Oferiti-le si partenerilor pentru ca si acestia vor beneficia de pe urma lor, detoxifiindu-si organismul. In popor urzica este cunoscuta pentru abilitatea sa de a ameliora simptomele date de afectiuni ale prostatei. Mai precis, sunt ameliorate simptomele hipertrofiei benigne de prostata, o afectiune in care prostata devine extinsa si declanseaza probleme de urinare.
Altfel, barbatii se pot bucura si ei de beneficiile aduse de aceasta planta deoare ii ajuta sa urineze mai bine noaptea, eliminand astfel chinul drumurilor dese la toaleta in timpul noptii. De asemenea, urzica nu permite organismului sa transforme testosteronul (“hormonul masculin”) in alfa-5-reductaza, o enzima care provoaca o prostata marita la barbatii de varsta mijlocie.
Cateva contraindicatii
In ciuda multitudinii de beneficii ale urzicii, exista si unele restrictii cu privire la aceasta planta. Un consum exagerat de mancaruri sau bauturi preparate din urzica ar putea duce la un dezechilibru electrolitic din cauza efectului diuretic pe care il au acestea.
De asemenea, daca sunteti lauza, medicul va va interzice consumul de urzica deoarece proprietatile acesteia pot trece in lapte, ceea ce ar putea dauna bebelusului prin accentuarea colicilor. Femeile gravide ar trebui sa evite si ele consumul de mancaruri si bauturi din urzica, mai ales in ultimele luni de sarcina deoarece se spune ca aceasta planta genereaza contractii ale uterului.
Urzicile aflate la maturitate vor fi evitate ca materie prima pentru preparate fitoterapeutice, deoarece toxinele care rezista chiar la fierbere pot produce iritatii la nivelul tegumentelor, al mucoasei gastrice si al mucoasei cailor urinare.
Preparatele din urzica nu se administreaza la copiii sub doi ani, la femei in timpul sarcinii sau alaptarii. La copiii mai mari si la varstnicii peste 65 de ani, se va incepe cu preparate mai putin concentrate.
In general daca urmati un tratament cu urzica, se recomanda introducerea de potasiu in alimentatia zilnica.
Asadar urzica nu este o planta de evitat, ba dimpotriva, ea face bine la aproape orice, putand fi utilizata in varii moduri. Beneficiile sale sunt atat de variate incat o puteti folosi in stare naturala, spunandu-se in popor ca ajuta la reumatism, sub forma de mancare sau sub forma de infuzii, tincturi sau produse cosmetice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu