– Stiai ca…?
A doua bautura consumata la nivel mondial ca si cantitate, dupa apa, ceaiul este o bautura folosita atat cu rolul de a hidrata, cat si ca pretext pentru socializare sau leac. Traditia spune ca ceaiul a fost descoperit de un imparat chinez, Shen Nung, in urma cu aproximativ cinci mii de ani.
Catre secolul al XVII-lea, marinarii unei companii au introdus ceaiul in Anglia sub forma unor cadouri pentru prieteni si rude. In scurt timp Londra a ajuns impanzita de cafenele care vindeau ceai, ceea ce a determinat scaderea vanzarilor la bauturile alcoolice. Ducesa Anna de Bedford a consacrat traditia ceaiului de la ora cinci (o traditie britanica existenta si azi) pentru a preveni durerile de stomac pe care le provoca distanta mare dintre masa pranzului si cina.
Introducerea ceaiului in India i-a atribuit si puteri vindecatoare, dar si unele superstitii care au ramas si s-au transmis. Astfel, se spune ca daca imprastii frunze de ceai pe prag spiritele rele si saracia sunt tinute in afara casei. Pungutele de ceai au aparut si ele ca urmare a unei neatentii din partea unui comerciant englez care a trimis pungute de matase cu ceai drept mostre. Obiceiul ceaiului cu lamaie a fost preluat de englezi de la rusi tot prin intermediul casei regale, respectiv prin fiica reginei Victoria.
Stimulentii continuti de ceai pot creste starea de alerta, ritmul cardiac si dilata caile aeriene intrapulmonare. O ceasca de ceai contine aproximativ patruzeci de mg de cofeina, adica aproximativ doua treimi din cofeina continuta de o ceasca de cafea instant. Taninurile continute de ceai, desi ii dau acestuia constistenta pot duce la inhibarea absorbtiei de fier. In plus, poate duce si la patarea dintilor mai ales daca se fac lucrari dentare.
Continutul bogat de quercetina, un puternic antioxidant care il transforma intr-un lupatator natural impotriva cancerului si a bolilor cardiace. Cercetarile au demonstrat ca in zonele in care consumul de ceai este mai ridicat, durata vietii este mai mare si cancerul este mai putin frecvent decat in alte zone.
In constitutia ceaiului mai intra, pe langa elementele amintite mai sus, mangan, arome, fluor. Nu este recomandat ceaiul negru persoanelor care sufera de ulcere. Acesta are acelasi efect ca si cafeaua, stimuland secretia gastrica si cauzand iritatii. De asemenea, nu este recomandat persoanelor prea sensibile, deoarece poate duce la declansarea migrenelor.
Ceaiurile de plante, folosite mai ales sub forma de infuzii, sunt foarte populare, mai ales in tara noastra. Acestea au si rol de leac daca sunt folosite cu regularitate.
Astfel, ceaiul de musetel este utilizat pentru a usura indigestia, dar si pe post de calmant al starilor de anxietate si nevrozitate. Bun calmant si in cazul zonelor inflamate, dar poate fi folosit si inainte de culcare pentru linistire.
Ceaiul din florile de soc sunt bune in cazul racelilor, gripei, sinuzitei fiind un bun antiinflamator. In plus sunt foarte utile si pentru rezolvarea problemelor respiratorii.
Roinita duce la scaderea tensiunii, dar nu are ca efect secundar somnolenta. Ceaiul de roinita linisteste sistemul nervos, ajuta la digestie, este eficient in afectiuni febrile.
Ceaiul de urzica este un foarte bun tonic, usureaza reactiile alergice si are un continut crescut de fier.
Ceaiul din frunze de papadie ajuta la eliminarea excesului de apa din organism, fiind si un foarte bun diuretic.
Cimbrul este bun pentru infectii, usureaza digestia dar este recomandat si in stari anxioase si de nevrozitate.
Rozmarinul este un foarte bun stimulent, dand o energie crescuta mai ales in acele momente ale zilei cand acesta scade simtitor. Este bun si in inlaturarea durerilor de cap si a indigestiei. Ajuta si la imbunatatirea memoriei.
Macesele sunt o bomba de vitamina C, fiind recomandate in inlaturarea gripei si a racelilor.
Pentru a pastra cat mai mult timp apa la temperatura de fierbere, este bine sa preincalzim ceainicul. Petele de pe acesta se vor inlatura prin adaugarea unei linguri de bicarbonat intr-un lighean cu apa fierbinte, in care se va lasa o ora.
Exista infuzii care contin substante daunatoare, prin urmare, femeilor insarcinate si copiilor nu le este recomandat sa consume astfel de preparate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu