Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 9 mai 2012

MIRODENII CU PUTERI TAMADUITOARE




Mirodeniile sunt delicioase in orice fel de mancare, dand un plus de savoare si putand face dintr-un fel de mancare banala ceva inedit. In plus, ele ajuta la prevenirea unor boli precum cancerul, reducand inflamatia si ajutand inima sa functioneze "ceas".

Iata care sunt cele mai gustoase mirodenii si cele mai sanatoase, conform Msn.com:

Scortisoara

Scortisoara este plina de antioxidanti care ajuta celulele sa nu fie afectate de stresul oxidativ si de radicalii liberi. Antioxidantii ajuta in lupta cu Alzheimerul, cancerul, diabetul si Parkinsonul. Mai mult decat atat, scortisoara apara de bolile cardiovasculare, ajutand insulina sa isi faca treaba asa cum trebuie in organism, ceea ce reduce cantitatea de zahar din sange. Acest lucru este important mai ales in cazul persoanelor care audiabet, caci le poate ajuta sa scape de afectiune sau macar s-o tina sub control.

Un studiu din 2011 a aratat cum scortisoara previne Alzheimerul, ajutand la restauratea functiilor cognitive si la corectarea problemelor de miscare, cel putin dupa cum au aratat testele efectuate pe cobai.

Scortisoara merge de minune cu tot ce este dulce, putand fi adaugata peste o gama variata dealimente. O poti presara peste fructe, in lapte, peste cereale, dar si preparate din peste, pui sau miel, mai ales in combinatie cu chili.

Cimbru

Este greu sa iti imaginezi bucataria europeana fara cimbru, acesta avand nu doar o aroma puternica, ci si proprietati antimicrobiene. Daca ai folosit Listerine sau o apa de gura similara, cel mai probabil aceasta continea o substanta din cimbru, care are capacitatea de a feri organismul de boala E. coli.

Cimbrul ajuta si la o buna digestie, reducand gazele si alte tipuri de disconfort. Si pentru scalp si par sanatos este indicat. Poti folosi cam o lingurita de cimbru proaspat sau o jumatate de lingurita de cimbru uscat cam de 3 ori pe zi.

Merge bine in combinatie cu puiul, pestele si legumele radacinoase, cel proaspat putand fi tinut in frigider pentru a rezista cat mai mult fara sa se usuce.

Ghimbirul

Ghimbirul a fost folosit inca din antichitate pentru tratarea problemelor de stomac. Intr-o serie de studii pe oameni si animale s-a constatat ca el reduce greata, grabeste trecerea mancarii prin tractul digestiv si protejeaza de ulcer.

Diverse studii demonstreaza ca ghimbirul ajuta si la calmarea durerilor menstruale, a crampelor si a migrenelor, dar previne si osteoartrita si inflamatiile cronice.

Ghimbirul este des folosit in bucataria asiatica si indiana, putand fi pus in ceaiul negru, impreuna cu scortisoara si cardamonul. Este bun si in produsele coapte, cum ar fi turta dulce sau briosele.

Rozmarinul

Rozmarinul este asociat cu memoria inca din Grecia antica. Stiinta moderna a demonstrat ca un ingredient din rozmarin protejeaza creierul de radicalii liberi si reduce riscul aparitiei Alzheimer-ului.

Rozmarinul are si multi antioxidanti, ducand la inhibarea celulelor canceroase. Ca oricare alta planta, rozmarinul trebuie consumat cu moderatie si nu este cazul sa iei suplimente, cel putin nu fara avizul unui medic, pentru ca se poate ajunge la o deficienta de absorbire a fierului. Femeile insarcinate ar trebui sa evite rozmarinul, caci poate sa produca avort spontan.

Poti folosi cate o lingurita de cateva ori pe saptamana, dar nu exagera. Incearca sa-l combini cu cimbru pentru o mai mare eficienta.

Sofranul

Sofranul este cea mai scumpa mirodenie din lume. Are efecte antidepresive similare cu prozacul, imbunatatind in acelasi timp circulatia de la nivelul creierului, vederea si alungand stresul. Il poti adauga in paste, paella, risotto si diverse alte feluri de mancare.

Poate ca sofranul este scump, dar este si extrem de eficient. Chiar si o zecime de lingurita isi face simtit efectul. Incearca sa il tii intr-un loc intunecos, racoros, putand sa il folosesti astfel chiar si 6 luni.

Busuiocul

Busuiocul este adesea asociat cu mancarea italiana, chiar daca vine tocmai din India, unde era folosit ca leac pentru astm, stres si diabet. Ca si cimbrul, are proprietati puternic antibacteriene si antivirale, protejand de Listeria, E.coli si ajutand si in caz de artrita si alte probleme inflamatorii.

Este delicios adaugat peste mancaruri de vara, precum sosul rece de rosii sau salate ori paste. El se gaseste proaspat, inghetat, dar si uscat. 

Încălţămintea nepotrivită poate deforma picioarele


Pantofii incomozi şi statul prelungit în picioare, la fel ca obişnuinţa de a merge pe tocuri înalte, sunt factori care pot duce, în timp, la apariţia unor osificări la nivelul călcâiului, ce poartă denumirea de pinteni. În articolul de astăzi vă prezentăm câteva sfaturi de care trebuie să ţineţi seama atunci când vă alegeţi încălţămintea, tocmai pentru a preveni eventualele neplăceri.

O jenă sau chiar o durere vie poate apărea, uneori, în podul călcâiului, mai rar în spatele acestuia, la stat în picioare sau la primii paşi pe care îi faceţi dimineaţa. Senzaţia pe care o resimţiţi este aceea că se calcă într-un cui sau pe o pietricică, acest lucru incomodând, mai mult sau mai puţin, mersul.
Aşa-numiţii pinteni ai călcâiului reprezintă osificări ale capătului de prindere a muşchilor pe osul călcâiului şi, deşi aceste modificări sunt de mult timp formate, ele se resimt abia atunci când sunt iritate şi inflamate ţesuturile, chiar şi în urma unei rosături a pantofului.
Aceste necazuri apar la anumite persoane, fie din cauza greutăţii corporale, fie din cauza statului mult în picioare sau în urma deformării picioarelor din cauza bolii. De asemenea, aceşti pinteni apar şi la persoanele ce poartă încălţăminte grea, cu talpă rigidă sau tare, precum şi fără toc, astfel încât toată greutatea este preluată de călcâi.
Pentru a preveni apariţia acestor modificări sau pentru a nu le deranja, este necesară o grijă deosebită pentru încălţăminte, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Pantoful trebuie să fie uşor, cu toc de 3-4 cm, din cauciuc elastic, în interior să fie căptuşit cu materiale moi, cu susţinătoare plantare, indicat a fi utilizate şi la un picior normal, nu numai la picioare plate sau deformate. De asemenea, trebuie evitat statul prelungit în picioare sau trebuie alternat cu repausul pe scaun şi trebuie să intre în obişnuinţa noastră duşul şi masajul la sfârşitul unei zile de muncă.
Dacă durerile au apărut deja, este necesar să vă menajaţi şi să evitaţi mersul pe jos timp îndelungat. De asemenea, nu purtaţi greutăţi şi nu faceţi băi fierbinţi la picioare. Puteţi face din burete sau din blană de oaie nişte tălpici decupaţi după piciorul dumneavoastră, pe care să le puneţi în pantof pentru amortizarea presiunilor. În prezent, astfel de accesorii se găsesc şi la magazinele de tehnică medicală. Susţinătoarele plantare trebuie puse într-un pantof mai larg, iar piciorul trebuie acomodat progresiv, timp de câteva săptămâni, după care pot fi purtaţi în pantofii pe care îi încălţaţi în mod curent. Dacă aceste măsuri indicate nu dau rezultate şi dacă durerea devine de nesuportat este indicat să vă adresaţi medicului reumatolog sau balneolog pentru măsuri mai radicale, însă este bine să ştiţi că nu vă puteţi aştepta la minuni.

Cum alegem pantofii potriviţi

Pentru ca încălţămintea să fie sănătoasă trebuie să îndeplinească anumite condiţii:
- să protejeze piciorul de traumatisme;
- să-l izoleze mai ales de frig şi de umezeală;
- să fie adaptată ca formă şi ca mărime piciorului;
- să nu fie grea şi rigidă;
- să fie dintr-un material care să permită aerisirea, descărcarea electrică.
De asemenea, este importantă utilizarea şi întreţinerea pantofilor, ghetelor, cizmelor, dar şi a papucilor de casă, dacă vrem să ne menţinem sănătatea. Astfel, este bine să folosim alternativ două perechi de pantofi, astfel ca o pereche să fie lăsată în repaus să se usuce, să se aerisească, să fie dezinfectaţi în interior cu alcool sau cloramină, iar pe deasupra să fie daţi cu o cremă pentru înmuiat şi impermeabilizat. Nu trebuie să uitaţi să reparaţi şi să corectaţi la cizmar deformările pantofilor, mai ales la tocuri, pentru a avea o poziţie cât mai normală a piciorului şi pentru a înlocui talpa dinăuntru, astfel încât să nu vă provoace rosături sau bătături.
Tocurile foarte înalte sunt moderne şi frumoase, iar feţele metalice sunt economicoase, dar aceste avantaje vor fi plătite mai târziu cu dureri şi deformări ale picioarelor şi chiar la şolduri şi la coloana vertebrală.

dr. Vlad-Dorin BEJAN, medic primar reumatolog

Preluat de pe:http://www.ziarullumina.ro/articol.php?wid=0&actual=1&editia=492&fsize=0&duminica=0&test=test&article=7238&title=%C3%8Enc%C4%83l%C5%A3%C4%83mintea%20nepotrivit%C4%83%20poate%20deforma%20picioarele



Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare