Mirodeniile sunt delicioase in orice fel de mancare, dand un plus de savoare si putand face dintr-un fel de mancare banala ceva inedit. In plus, ele ajuta la prevenirea unor boli precum cancerul, reducand inflamatia si ajutand inima sa functioneze "ceas".
Iata care sunt cele mai gustoase mirodenii si cele mai sanatoase, conform Msn.com:
Scortisoara
Scortisoara este plina de antioxidanti care ajuta celulele sa nu fie afectate de stresul oxidativ si de radicalii liberi. Antioxidantii ajuta in lupta cu Alzheimerul, cancerul, diabetul si Parkinsonul. Mai mult decat atat, scortisoara apara de bolile cardiovasculare, ajutand insulina sa isi faca treaba asa cum trebuie in organism, ceea ce reduce cantitatea de zahar din sange. Acest lucru este important mai ales in cazul persoanelor care audiabet, caci le poate ajuta sa scape de afectiune sau macar s-o tina sub control.
Un studiu din 2011 a aratat cum scortisoara previne Alzheimerul, ajutand la restauratea functiilor cognitive si la corectarea problemelor de miscare, cel putin dupa cum au aratat testele efectuate pe cobai.
Scortisoara merge de minune cu tot ce este dulce, putand fi adaugata peste o gama variata dealimente. O poti presara peste fructe, in lapte, peste cereale, dar si preparate din peste, pui sau miel, mai ales in combinatie cu chili.
Cimbru
Este greu sa iti imaginezi bucataria europeana fara cimbru, acesta avand nu doar o aroma puternica, ci si proprietati antimicrobiene. Daca ai folosit Listerine sau o apa de gura similara, cel mai probabil aceasta continea o substanta din cimbru, care are capacitatea de a feri organismul de boala E. coli.
Cimbrul ajuta si la o buna digestie, reducand gazele si alte tipuri de disconfort. Si pentru scalp si par sanatos este indicat. Poti folosi cam o lingurita de cimbru proaspat sau o jumatate de lingurita de cimbru uscat cam de 3 ori pe zi.
Merge bine in combinatie cu puiul, pestele si legumele radacinoase, cel proaspat putand fi tinut in frigider pentru a rezista cat mai mult fara sa se usuce.
Ghimbirul
Ghimbirul a fost folosit inca din antichitate pentru tratarea problemelor de stomac. Intr-o serie de studii pe oameni si animale s-a constatat ca el reduce greata, grabeste trecerea mancarii prin tractul digestiv si protejeaza de ulcer.
Diverse studii demonstreaza ca ghimbirul ajuta si la calmarea durerilor menstruale, a crampelor si a migrenelor, dar previne si osteoartrita si inflamatiile cronice.
Ghimbirul este des folosit in bucataria asiatica si indiana, putand fi pus in ceaiul negru, impreuna cu scortisoara si cardamonul. Este bun si in produsele coapte, cum ar fi turta dulce sau briosele.
Rozmarinul
Rozmarinul este asociat cu memoria inca din Grecia antica. Stiinta moderna a demonstrat ca un ingredient din rozmarin protejeaza creierul de radicalii liberi si reduce riscul aparitiei Alzheimer-ului.
Rozmarinul are si multi antioxidanti, ducand la inhibarea celulelor canceroase. Ca oricare alta planta, rozmarinul trebuie consumat cu moderatie si nu este cazul sa iei suplimente, cel putin nu fara avizul unui medic, pentru ca se poate ajunge la o deficienta de absorbire a fierului. Femeile insarcinate ar trebui sa evite rozmarinul, caci poate sa produca avort spontan.
Poti folosi cate o lingurita de cateva ori pe saptamana, dar nu exagera. Incearca sa-l combini cu cimbru pentru o mai mare eficienta.
Sofranul
Sofranul este cea mai scumpa mirodenie din lume. Are efecte antidepresive similare cu prozacul, imbunatatind in acelasi timp circulatia de la nivelul creierului, vederea si alungand stresul. Il poti adauga in paste, paella, risotto si diverse alte feluri de mancare.
Poate ca sofranul este scump, dar este si extrem de eficient. Chiar si o zecime de lingurita isi face simtit efectul. Incearca sa il tii intr-un loc intunecos, racoros, putand sa il folosesti astfel chiar si 6 luni.
Busuiocul
Busuiocul este adesea asociat cu mancarea italiana, chiar daca vine tocmai din India, unde era folosit ca leac pentru astm, stres si diabet. Ca si cimbrul, are proprietati puternic antibacteriene si antivirale, protejand de Listeria, E.coli si ajutand si in caz de artrita si alte probleme inflamatorii.
Este delicios adaugat peste mancaruri de vara, precum sosul rece de rosii sau salate ori paste. El se gaseste proaspat, inghetat, dar si uscat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu