Faceți căutări pe acest blog

joi, 24 mai 2012

Metode inedite de a curăţa bucătăria


Ziarul Atac,  februarie 2012



Lămâie ca înălbitor de rufe: lasă înălbitorul deoparte şi pune un sfert sau o jumătate de cană de zeamă de lămâie în maşina de spălat. Hainele tale vor fi de un alb imaculat.

Praf de făcut limonadă pentru maşina de spălat vase: deşi nu este tocmai natural, poţi pune nişte pudră de făcut limonadă în maşina de spălat vase şi apoi îi dai drumul să funcţioneze. Acidul, în combinaţie cu apa va curăţa componentele aparatului.

Vanilie pentru congelator: pune nişte esenţă de vanilie pe o bucată de bumbac şi las-o în congelator. Astfel, compartimentul va avea un miros plăcut.

Coajă de ou pentru curăţarea vazelor: foloseşte coaja ouălelor pentru vazele prea mici sau înguste, pe care nu le poţi curăţa folosind mâna. Trebuie doar să pui cojile cu apă şi să amesteci bine, iar acestea, fiind abrazive, vor elimina orice urmă de mizerie.

Sare pentru a curăţa petele de ou: dacă te-aipătat cu ou, te poţi curăţa foarte uşor aplicând sare pe zona cu pricina. Aşteaptă două minute şi apoi freacă cu un material.



Ceapă pentru împrospătarea pivniţei: împrospătează aerul dintr-o pivniţă întunecată cu ajutorul unei cepe tăiate în două. Lăsată peste noapte, aceasta va lăsa iniţial un miros neplăcut care, însă, până dimineaţă nu va mai exista, rămânând în urmă o încăpere aerisită.

Muştar pentru îndepărtarea mirosului urât din borcane: dacă vrei să refoloseşti un borcan ce a fost ţinut închis mai mult timp, vei constata că miroase urât. O metodă bună de împrospătare este să îl clăteşti cu apă şi muştar.

Curăţarea şervetelor de bucătărie: în ciuda aşteptărilor, şervetele fine de bucătărie au de beneficiat de pe urma folosirii frecvente. Aşa că nu ezitaţi să scoateţi la iveală şervetele favorite de in pentru mesele de sfârşit de săptămână, ele vor arăta mai bine după ce vor fi spălate, uscate, călcate cu fierul de călcat şi împăturite la locul lor. Pentru a ţine petele departe, acţionaţi cât de repede posibil. Petele de vin roşu sunt cele mai dificile, dar nu sunt permanente dacă le trataţi imediat. Dacă trataţi pata imediat, atunci puteţi să o înmuiaţi cu apă rece-gheaţă. Dacă sunt musafiri la masă şi nu doriţi să-i faceţi să se simtă şi mai prost, atunci aşezaţi un prosop mic dedesubtul petei, tamponaţi pata cu o cârpă rece umedă şi apoi presăraţi sare peste pată. Frecaţi uşor cu degetele, acoperiţi pata cu alt prosop, până la plecarea musafirilor.





Sfaturi practice pentru eliminarea petelor

Orice gospodar poate efectua zilnic operaţii care aparţin de fapt chimiei, fie pentru a realiza unele produse necesare gospodăriei, fie pentru a-şi înfrumuseţa locuinţa. În gospodărie se folosesc, în principal, următoarele substanţe chimice: apa oxigenată, permanganat de potasiu, hiposulfit de sodiu, eter, acetonă, benzină, alcool etilic, tetraclorură de carbon, amoniac. Iată câteva metode practice de eliminare a petelor, pe care le puteţi folosi în gospodărie:

• Elimină petele de ulei: pentru petele de ulei, tamponează locul respectiv cu o cârpă înmuiată în alcool alb. Foloseşte apoi amoniac diluat în apă. Clăteşte bine suprafaţa respectivă. În cazul unor pete pe materiale precum lâna, ţesătura sintetică sau mătasea, foloseşte spirt alb combinat cu zeama de lămâie pentru a tampona acea suprafaţă;

• Petele datorate arsurilor de la călcat: se foloseşte o soluţie de apă oxigenată (concentraţie 10% pentru ţesături albe şi 1% pentru cele colorate). Ţesăturile sintetice se curăţă cu o soluţie de alcool etilic 70% (50 ml) şi apă (100 ml), după care se limpezesc imediat în apă;
• Elimină petele de răşină: pentru pete de răşină, foloseşte alcool şi apoi amoniac şi terebentină, pentru a împrospăta acea suprafaţă. În cazul unor ţesături din lână sau bumbac, foloseşte alcool alb;

• Elimină petele de pix şi cariocă: urmele de pix făcute accidental pe haine pot fi scoase cu puţin alcool alb. Tamponează uşor zona, până când urmele de pix dispar din ţesătură. Lasă apoi materialul să se usuce, pe urmă spală-l bine cu detergent de rufe. Dacă alcoolul nu este eficient 100%, se poate folosi şi terebentină;

• Curăţă petele de bitter: pentru a curăţa bitterul de pe haine, foloseşte alcool, pe urmă tamponează cu o leşie caldă de săpun;

• Petele de ceai: se tamponează locul respectiv cu amoniac diluat (5 ml amoniac în 100 ml apă) sau cu glicerină (10 ml glicerină în 100 ml apă) şi apoi cu apă şi oţet. Se spală totul cu apă călduţă;

• Elimină petele de lichior: lichiorul căzut pe îmbrăcăminte poate fi curăţat cu alcool sau puţin spirt diluat. Apoi pata respectivă trebuie spălată bine, cu apă şi săpun;

• Pete de cafea: se pot curăţa cu apă caldă, eventual adăugând şi un detergent. Dacă pata este veche se tamponează cu glicerină, apoi cu apă caldă şi după aceasta cu apă oxigenată. Pentru albituri se poate utiliza o soluţie de perborat de sodium (5 g) şi apă (100 ml). În cazul stofelor de lână se tamponează succesiv cu neofalină şi soluţie de amoniac 10%, după care se limpezeşte bine în apă rece amestecată cu puţin oţet. Pentru ţesăturile de bumbac, in sau mătase artificială se foloseşte hipocloritul de sodiu;

• Pete de şampanie: se încearcă cu apă caldă şi dacă nu dispare se foloseşte o soluţie de alcool şi acid acetic (în părţi egale). În final se tamponează cu apă oxigenată;

• Dezinfectează obiectele de cosmetică şi machiaj: forfecuţa de unghii, penseta pentru sprâncene şi celelalte ustensile metalice de cosmetică trebuie dezinfectate din când în când, pentru a îndepărta resturile de fire de păr, piele moartă, praf etc. Dacă aceste instrumente sunt folosite de mai mult de o persoană în familie, atunci ele ar trebui dezinfectate cu spirt sau alcool înainte de fiecare întrebuinţare. De asemenea, instrumentele de machiaj pot fi curăţate cu puţin alcool, pentru dezinfectare;

• Scoate petele de fructe: pentru petele de căpşuni, foloseşte întâi leşie de săpun. Apoi încearcă cu alcool, în special în cazul ţesăturilor delicate. Pentru ţesăturile delicate pătate de diverse fructe se poate utiliza amoniacul şi un amestec de săpun cu spirt;

• Pete de grăsimi: pentru petele de grăsimi se foloseşte un strat suport mai gros, astfel încât să poată absorbi grăsimea. Petele proaspete se îndepărtează presărând un strat gros de talc care se acoperă cu o hârtie curată şi se presează cu o greutate. Dacă pata nu a dispărut după 20-24 ore, se perie ţesătura şi operaţia se repetă. În cazul petelor vechi se foloseşte una din soluţiile: alcool etilic 95% (100 ml), amoniac (30 ml), neofalină (5 ml); eter etilic (10 ml), neofalină (70 ml), terebentină (20 ml). Înainte de a aplica aceste soluţii este bine să se ude cu apă zona din jurul petei, pentru a nu se răspândi mai mult. Folosirea acestor soluţii trebuie făcută cu mare atenţie, deoarece substanţele componente sunt uşor inflamabile. În consecinţă, se poate acţiona cu aceste soluţii numai după ce s-a stins orice flacără, chiar şi în camerele învecinate, deoarece vaporii se strecoară pe sub uşă;

• Pete de vopsele: petele proaspete se curăţă cu o soluţie preparată astfel: se amestecă 10 ml neofalină cu 200 ml alcool etilic 70%. După 24 ore se adaugă 50ml amoniac şi se agită bine într-o sticlă închisă etanş. Se freacă pata cu un tampon îmbibat cu această soluţie, având grijă să punem sub ţesătură o hârtie filtru (sau sugativă). Pentru petele vechi se umezeşte locul respectiv cu o soluţie de alcool etilic 70% (100 ml), neofalină (100 ml) şi terebentină (100 ml). Se îndepărtează vopseaua şi se spală apoi ţesătura cu apă caldă şi detergent.


Dulceaţa se păstrează mai bine şi nu se zahariseşte dacă în timpul preparării ei marginea vasului se va şterge cu o cârpă curată, înmuiată în apă rece.

Apa în care se prepară cafeaua neagră nu trebuie lăsată să fiarbă. Cafeaua se adăugă cel mai târziu înainte de primul clocot. Prin fierbere se pierde o parte din oxigen şi devine grea. Dacă din neatenţie, aţi lăsat-o un pic să clocotească, se toarnă imediat puţină apă rece.

Maioneza se poate face cu mai puţine ouă dacă în ea se adăugă câteva cuburi de cartofi fierţi, calzi şi bine sfărâmaţi.

Mămăliga nu mai face cocoloaşe dacă înainte de a pune mălaiul la fiert îl stropiţi cu apă rece.

Frişca bătută îşi păstrează consistenţa dacă la preparare, pentru fiecare jumătate kg de frişcă adăugaţi jumătate linguriţă gelatină.

Castraveţii acri vor avea un gust mai picant dacă în borcan se presară printre ei câteva cuişoare.

Prăjiturile din albuş de ou vor creşte foarte frumos dacă la baterea albuşului se adăugă şi o jumătate de plic de praf de copt.

Varza murată prea tare se opreşte din fermentaţie cu 5-6 pastile de aspirină.

Menta este folosită, printre altele, şi la parfumarea brânzeturilor.

Perişoarele se formează cu mâna în apă rece pentru a nu se lipi de mână.

Pentru ca lămâia să fie cât mai parfumată, mai ales dacă urmează să fie pusă în ceai, înainte de a o tăia trebuie opărită (rapid, fără a fi ţinută în apă).

Untul care se foloseşte pentru ornarea unui preparat trebuie topit numai pe baia de aburi. Focul îl deteriorează, îi schimbă calitatea şi aspectul.

Dacă dintr-o găină care urmează să fie preparată ca friptură se face mai întâi supă, este necesar ca pasărea să fie pusă la fiert cu apă fierbinte, pentru ca friptura să iasă mai gustoasă.


Produse minune pentru o sănătate de fier


Nu știi niciodată când poți suferi un accident, fie că te loveşti cu ciocanul sau că te arzi cu uleiul încins. Este bine ca în acele momente să ai produsele potrivite, pentru a face față acestor situații nefericite.
Printre produsele utile, care nu trebuie să-ţi lipsească niciodată din casă, se numără şi câteva din cele enumerate mai jos:

1. Lămâie. Acest fruct exotic poate fi folosit atât ca aliment tonic, puternic revigorant, cât și ca produs cosmetic. Calitățile lămâilor sunt foarte prețioase pentru sănătatea și îngrijirea trupului. Iată doar o parte dintre acestea: fluidizează sângele, ajută la eliminarea toxinelor din organism, combate reumatismul, întărește imunitatea, ameliorează durerile de gât, îndepărtează punctele negre și usucă acneea, previne mătreaţa, întărește unghiile moi.

2. Ulei de măsline. Ideal pentru prăjit, uleiul de măsline își păstrează valorile nutriționale mai bine decât alte uleiuri. Însă, mai mult decât atât, acest aliment extras din presarea măslinelor deține proprietăți importante pentru menținerea sănătății. S-a descoperit că uleiul de măsline previne bolile cardio-vasculare, îmbătrânirea precoce și chiar cancerul. Consumul moderat de ulei de măsline ameliorează efectele depresiei, este un laxativ ușor și are rolul de a întări sistemul imunitar.

3. Scorţişoară. Cunoscătorii au folosit-o dintotdeauna că remediu împotriva frigului. Scorţişoara tratează extremităţile reci, crampele musculare, durerile cauzate de răceală sau gripă, durerile reumatice, indigestia, lipsa poftei de mâncare. Iată un remediu eficient contra răcelii, care calmează tusea şi curăţă sinusurile: pune un beţişor de scorţişoară într-un vas în care clocotesc 300 de ml de apă şi lasă să fiarbă la foc moderat, timp de două minute, după care opreşte focul şi scoate scorţişoara. Adăugă un plic de ceai verde şi lasă să se infuzeze câteva minute. Ceaiul rezultat se bea cald, în două reprize.

4. Miere. Mierea este considerată un aliment prețios, chiar cu rol de medicament, datorită calităților extraordinare pentru organism. Bogată în substanțe nutritive, mierea are un conținut de microelemente similar sângelui şi este un remediu eficient pentru o mulțime de afecțiuni: previne migrenele, are acțiune antimicrobiană, în special pentru bolile de stomac, tratează afecțiunile renale, gripa și răceala, ameliorează stările febrile, este un aliment tonic excelent pentru copii și convalescenți etc. Mierea se asimilează mai bine dizolvată în puțină apă caldă.

5. Oțet. Pe lângă gustul deosebit pe care îl oferă salatelor, oțetul ne ajută să avem un păr mai mătăsos și mai lucios. Mai mult decât atât, s-a descoperit că oțetul scade glicemia, fiind indicat în dieta persoanelor diabetice, scade colesterolul, îmbunătăţeşte circulația sangvină și, mai nou, cercetările științifice dovedesc că este util în distrugerea celulelor canceroase.


 Cum ne folosim de proprietăţile oţetului în bucătărie


Cotletele sunt mai gustoase, fragede, zemoase dacă înainte de a le săra şi pipera se trec repede prin apa în care s-a pus o linguriţă de oţet.

Ficatul prăjit este mai digerabil dacă a fost stropit cu câteva picături de lămâie sau oţet.

Mâinile nu se mai înnegresc la curăţatul cartofilor noi, a morcovilor, dacă dăm pe mâini cu oţet.

Cuţitele, lingurile şi furculiţele de argint se curăţă dacă se ţin o noapte în ulei, iar a doua zi sunt frecate cu oţet fierbinte, amestecat cu sare.

Zahărul caramelizat se întăreşte mai greu dacă în momentul topirii se adăugă trei-patru picături de oţet.

Mirosul de ţigări este înlăturat de oţet pulverizat.

Oţetul ars alungă muştele.

Prosoapele de bucătărie se spală mai frumos şi le dispare mirosul specific de bucătărie dacă sunt ţinute cel puţin 30 de minute înainte de spălare în apă cu oţet.

Teodora Dumitru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare