joi, 17 mai 2012

Te învăţăm cum să scoţi căpuşa din piele dacă te-a înţepatVremea caldă şi weekendurile petrecute la iarbă verde au făcut ca mii de persoane să ajungă la spital din cauză că au fost muşcate de căpuşe. Numai la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş din Bucureşti s-au prezentat peste 1.000 de pacienţi, din luna martie şi până acum, pentru a li se extrage aceste insecte parazite.

    ...până se desprinde căpuşa de piele

“Avem destul de multe cazuri de persoane înţepate de căpuşe şi numărul este în creştere, din cauza temperaturilor ridicate. În luna martie a acestui an s-au prezentat la spital 71 de pacienţi care necesitau o intervenţie pentru îndepărtarea acestor insecte parazite. În aprilie, am avut 517 cazuri, iar în prima săptămână a lunii mai, 404 persoane au venit la spital după ce au fost înţepate de căpuşe”, ne-a spus dr. Cătălin Apostolescu, de la Institutul Matei Balş. Înţepăturile produse de majoritatea căpuşelor nu prezintă pericol, dar există unele insecte care le pot transmite oamenilor boli grave, chiar mortale.
Prezintă-te la medic în 24 de ore!

Cele mai frecvente afecţiuni care pot apărea după astfel de înţepături sunt Febra butonoasă şi Boala Lyme.

Medicul Apostolescu a oferit şi câteva sfaturi utile pentru cei care au fost înţepaţi: “După ce ai fost înţepat, nu intra în panică. Ai 24 de ore la dispoziţie pentru a ajunge la medic. E recomandat ca extragerea insectei să fie realizată de un doctor. Dacă totuşi ai făcut-o personal, iar la câteva ore sau zile zona în care ai fost înţepat se înroşeşte pe un diametru de 3-4 cm, trebuie să te prezinţi neapărat la spital. Am avut foarte multe situaţii în care persoanele afectate au venit la Matei Balş cu insectele în şerveţele, pentru a ne cere să le analizăm”.
Aşa scoţi corect căpuşa
Foloseşte o pensetă, pentru a o apuca de cap, cât mai aproape de piele. Nu atinge corpul căpuşei, pentru că sângele supt de acesta, infectat, ar reveni înapoi în organismul tău
Trage încet şi ferm...
...până se desprinde căpuşa de piele
O fetiţă de 2 ani, diagnosticată cu Lyme

La Spitalul Judeţean din Braşov, zeci de oameni vin zilnic înţepaţi de căpuşe. Printre cele cinci cazuri confirmate cu boala Lyme se numără şi o fetiţă de numai doi ani. Micuţa (foto) a fost înţepată de insectă în spatele urechii, în timp ce se plimba cu părinţii pe Tâmpa. “I-a apărut o pată în jurul înţepăturii şi am venit aici, unde i se administrează tratament cu antibiotice. M-am speriat când am văzut pata şi, pentru că ştiam că poate fi de la o căpuşă, am venit la spital. Până să ajungem aici, am dat-o noi jos, s-a desprins foarte uşor”, a povestit Cristina Ciuca, mama fetiţei. Copila va sta cel puţin o săptămână internată, sub tratament. În medie, câte 20 de braşoveni vin zilnic la spital după ce au fost înţepaţi de insecta parazită.
Lyme17 cazuri de boală şi la Sibiu

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sibiu, de la începutul acestui an, 334 de persoane le-au cerut ajutor medicilor după ce au fost înţepate de căpuşe, faţă de 51 de oameni, câţi au fost în aceeaşi perioadă a anului trecut. Până în prezent au fost înregistrate 17 cazuri confirmate de boală Lyme. Această afecţiune l-a răpus zilele trecute pe Rudolf Kamla (foto), de 57 de ani, un fost jurnalist din Sibiu.
Statul plăteşte tratamentul actorului Şerban Ionescu

Şerban Ionescu este una dintre victimele căpuşelor. Actorul a fost înţepat anul trecut, a contractat boala Lyme, iar acum se află într-o stare foarte gravă. Pentru ca el să fie tratat la o clinică din Viena, Guvernul Român a alocat 88.000 de lei (20.000 de euro).
Aceste insecte parazitează animale cu sânge cald

“Există mai multe specii de căpuşe. Majoritatea parazitează animale cu sânge cald, atât sălbatice, cât şi domestice, precum câinele, pisica, căprioara, calul, vaca, păsările, porcul, în acest fel putând fi aduse boli din păduri în oraşe. Sunt afectaţi mai des vânătorii, lucrătorii din ocoalele silvice şi îngrijitorii de animale”, ne-a precizat dr. veterinar Daniel Lescai.
Primăria Capitalei e în alertă încă de luna trecută

Municipalitatea a luat măsuri încă de acum o lună, când s-a înregistrat prima invazie de căpuşe în Capitală. În perioada 24.04-28.04, s-au efectuat tratamente în parcurile Izvor, Bordei, Floreasca, Tineretului, Carol I, Cişmigiu, Herăstrău, Circului şi Unirii. Angajaţii Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) spun că produsul folosit în tratamentele împotriva căpuşelor are un efect de circa şase săptămâni şi că după acest interval, în funcţie de situaţie, se va stabili dacă vor repeta acţiunea.


Cum îşi feresc bunicile nepoţeii atunci când ies în parc
«Sunt disperată din cauza acestor insecte!»

Bunica micuţului Sasha Matei (3 ani), Gherghina Boloşin, în vârstă de 58 de ani, spune că trăieşte într-o adevărată teroare din cauza căpuşelor: “Eu, una, sunt disperată! Cum ajungem acasă din parc, îl dezbrac pe Sasha în pielea goală şi mă uit să văd dacă are vreo înţepătură... Nu-i de glumit cu aşa ceva. La ţară am stropit deja cu soluţie, ca să nu avem probleme!”
«Suntem mai atenţi de când cu isteria asta!»

Nina Lungu (44 de ani), bona micuţei Ema, spune că părinţii fetiţei au rugat-o să fie un pic mai atentă atunci când se plimbă prin parc cu micuţa şi să evite pe cât posibil câinii comunitari. “Am auzit că două fetiţe au fost înţepate de căpuşe în parcul de lângă Şcoala Europeană, unde este plin de câini comunitari. Autorităţile ar trebui să ia măsuri în privinţa asta”, crede femeia.
«E o problemă, dar nu un capăt de ţară»

“Nu pot spune că sunt foarte panicată din cauza acestei nebunii cu căpuşele. Noi când ajungem acasă facem duş, la fel şi seara la culcare. Verific copilul, însă nu am făcut un obicei din asta. Părerea mea este că s-a mai găsit o modalitate de a speria populaţia!”, ne-a mărturisit Mioara Cîmpan, 63 de ani, în timp ce-l dădea în balansoar pe nepoţelul ei , Tudor.
«Mi-e frică să-l las în iarbă pe Rareş»

“E o mare problemă cu căpuşele astea şi văd că nimeni nu face nimic. Mi-e frică să-l las în iarbă pe Rareş. Am auzit că pot cădea şi din copac aceste insecte, deci nu mai suntem în siguranţă nici pe alei sau pe trotuare. Eu nici măcar nu ştiu cum arată căpuşele... Sunt de-a dreptul îngrozită de ce s-ar putea întâmpla”, ne-a declarat bunica lui Rareş, Iordana Bucioveanu (62 de ani).

Cum previi

Nu te tăvăli prin iarbă.
Stai departe de locurile special amenajate pentru câini în parcuri.
Dacă mergi în excursii sau la iarbă verde, se recomandă să porţi îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a putea observa prezenţa căpuşelor.
După excursie, fă duş sau baie. Verfică dacă nu ai fost înţepat.
Controlează şi hainele, bagajele, dar şi animalele de companie care te-au însoţit.
Cum acţionezi
Nu atinge insecta cu mâna.
Nu răsuci şi nu rupe căpuşa, deoarece cleştii ei rămân fixaţi în piele.
Nu strivi căpuşa, pentru a evita împroşcarea cu conţinutul acesteia, ceea ce ar creşte riscul de infecţie.
Spală locul înţepăturii cu apă şi săpun şi aplică o soluţie dezinfectantă (betadină sau alcool medicinal).
Evită remediile băbeşti: aplicarea de benzină, acetonă, ulei, ori arderea căpuşei.
Uite cu ce produse te fereşti de ciupituri

În farmacii se găsesc câteva produse care ori ţin insectele la distanţă, ori te ajută să-ţi revii după ce ai fost înţepat de căpuşă.

AutanPlus, loţiune, 20,50 de lei

Spray anticăpuşe, 29,98 de lei

Soluţie după înţepături, 26,90 de lei

Brăţara anticăpuşe, 11,50 de lei

Produse naturiste :

Bitter - Herba Dacica - Fares: Are acţiune antiseptică, dezinfectantă, cicatrizantă şi epitelizantă. Mod de folosire: Tamponări ale locului afectat de 5-6 ori/zi Preţ: 27 de lei
Cremă de gălbenele şi propolis - Fares: Are acţiune antiiflamatoare, antiseptică şi cicatrizantă. Mod de folosire: Aplicaţii pe locul afectat Preţ: 5,6 lei

Mai mult: Te învăţăm cum să scoţi căpuşa din piele dacă te-a înţepat - Reportaj | Libertatea.ro

Arhivă blog

c3

Etichete

10 motive pentru care e bine să bei cafea (1) 100 de alimente miraculoase pentru organism (1) 20 de plante vindecatoare pe care le puteti cultiva acasa (1) 7 moduri ca sa dai jos burta fara sa mergi la sala (1) 8 remedii naturale pentru a invinge alergiile de primavara (1) 90 de alimente miraculoase pentru organism (2) Adevarul despre plastic (2) ADRESE UTILE (1) AFECTIUNI GASTRICE (1) AFTE BUCALE (1) ALERGIILE (1) ALOE VERA (4) ALTARUL ORTODOX (1) ANEMIE (2) ANTIBIOTICE (1) APA CA TRATAMENT (3) Apa cu Miere si Lamaie in Fiecare Dimineata (1) Apa din sticla de plastic (1) APA IN CORP (4) APA OXIGENATA (1) ARGILA (1) ARGINT (2) ARMURARIUL (2) articulatii (1) Artrită (1) Aspectul limbii (1) ASPIRINA (3) ASTMUL BRONSIC (2) ATACURILE ENERGETICE (1) ATENTIE..PERICULOS (7) AU NEVOIE DE AJUTORUL NOSTRU (1) Bautura care Ucide Cancerul (1) BICARBONATUL DE SODIU (4) Bicarbonatului de sodiu (1) BITERUL SUEDEZ (1) BOLI INFLUENŢATE DE VREME (1) Bolile de tiroidă și de ficat se văd pe piele (1) BOLILE OASELOR (1) BRUSTURELE (1) BUSUIOCUL (1) CADOUL AMERICII PENTRU LUME (1) CAFEAUA SI FICATUL (1) CANCERUL (4) CAPSUNELE (1) CARTI (1) CARTI DE MEDICINA ALTERNATIVA (1) CARTI PE INTERNET (1) CARTOFUL (2) CAUZELE BOLILOR (8) Ce se întâmplă când bei apă pe stomacul gol? (1) CEAIURI (8) CHIMENUL NEGRU (1) CIROZA (4) COCA-COLA....BAUTURA RACORITOARE SAU LICHID DETERGENT...!!!? (1) COJI de CEAPA (1) CONFERINTE ...CARTI SI FILME DESPRE SANATATE (1) CONOPIDA (1) CONTRAINDICATII (1) CORPUL OMENESC (1) Cum iti dai seama daca suferi de o boala (1) Cum pot fi folosite altfel alimentele din cămară (1) Cum sa eliminati fara durere (1) CUM SA SCAPI DE MOLII (1) CUM SE FOLOSESC PLANTELE MEDICINALE (3) CUPTORUL CU MICROUNDE (1) CURA DE DEZINTOXICARE (1) CURIOZITATI ALIMENTARE (2) CURIOZITATI ALE CORPULUI (2) CURIOZITATI despre CREIER pe care trebuie sa le stii! (1) DEODORANTE (1) DEPARAZITAREA CORPULUI UMAN (2) DEPRESIA (1) DEPRESIE (2) DESHIDRATAREA (1) DESPRE ACNEE (1) DESPRE ALCOOL (3) DESPRE ANALIZE SI TESTE MEDICALE (3) DESPRE ARSURI (2) DESPRE BACTERII (3) DESPRE BANANE (7) DESPRE BATATURI (1) DESPRE CADEREA PARULUI (1) DESPRE CAFEA (4) DESPRE CANCER (25) DESPRE CANDIDA (3) DESPRE CARBOHIDRANTI (1) DESPRE CATINA (5) DESPRE CÂTEVA PLANTE AMINTITE ÎN SFÂNTA SCRIPTURĂ (1) DESPRE CEAPA (7) DESPRE CEARCANE (1) DESPRE COLESTEROL (11) DESPRE COLON (1) DESPRE CONDIMENTE (1) DESPRE DANTURA (1) DESPRE DIETE (21) DESPRE E-URI (2) DESPRE FICAT (2) DESPRE FRUCTE SI BENEFICIILE LOR (11) DESPRE GALBENELE (2) DESPRE GLANDA TIROIDA (2) DESPRE GREATA (1) DESPRE HERPES (5) DESPRE INIMA (6) DESPRE IUBIRE SI VINDECARE (1) DESPRE LEUSTEAN (2) DESPRE MAINI (2) DESPRE MARUL LUPULUI (1) Despre mucegai (1) DESPRE NUCI (6) DESPRE OBOSEALA (1) DESPRE OTET (3) DESPRE PLANTE (15) DESPRE POST (4) DESPRE ROSII (1) DESPRE SANZAIENE (2) DESPRE SARE (2) DESPRE SILICIUL ORGANIC. (1) DESPRE STRUGURI (2) DESPRE TELINA (1) DESPRE TRANSPIRATIE (1) DESPRE TUSE (7) DESPRE UNGHII (1) Despre vaccinuri (1) DESPRE VARICE (1) DESPRE VITAMINE (13) DETOXIFIERE (4) DIAREE (1) DIVERSE (2) DOVLEAC (1) DROGUL DIN ALIMENTE (2) DROJDIA DE BERE (4) DULCEATA (1) DURERE DE CAP (3) DUREREA IN GAT (1) DURERI DE DINTI (4) DURERI DE INCHEIETURI (1) Dureri de spate (1) EFECTELE BENEFICE ALE LEGUMELOR (5) ELECTRONICE (1) EUGEN GIURGIU (1) FICAT (39) FIECARE POFTA...ARE O CAUZA (1) FIERUL IN ORGANISM (2) FISURA ANALA (1) FLORI DE SOC (1) FOLIA DE ALUMINIU (1) FRUMUSETE (1) FUMATUL (3) GALBENELE (2) GHIMBIRUL (1) GIMNASTICA (1) GLICEMIE (1) GLUME SI ZAMBETE (2) Goji – efecte benefice şi contraindicaţii (1) Grapefruitul (1) GRAUL (1) GRIPA (10) GUMA DE MESTECAT (1) GUTUIILE (3) GUTURAIUL (1) Helicobacter pylori (1) HEMOROIZI (2) HEPATITA C (2) Hofigal... (1) IERBURI DE LEAC (1) IMPORTANT DE TINUT MINTE (1) IMUNITATE (4) Inchide pungile ermetic (1) Infectia cu Chlamydia trachomatis (1) INFECTII URINARE (4) INSECTE PERICULOASE..CAPUSELE (7) INVĂTĂTURI ORTODOXE (1) LAMAIILE (12) LĂMAIA (1) LEACURI MAGICE PENTRU BOLI (1) LEACURI PENTRU IARNA (1) LEACURI RUSESTI (1) LECŢIA DOCTORULUI YOLLOK (1) LEUCEMIE (1) LEURDA (3) LEUSTEANUL (1) Lista substantelor toxice folosite in industria cosmetica (1) MACERAT DIN COAJE DE OU (1) MACUL ROSU (1) MAGNEZIU (3) MARGARINA SAU UNT (1) MASTI PENTRU TEN (1) Mâinile îţi pot arăta semnele unei boli. (1) MEDICAMENTE SAU OTRAVA (19) MEDICINA CHINEZEASCA (1) Meiul (1) MENTA (2) MICROBI SI VIRUSI (1) MIEREA DE ALBINE SI SCORTISOARA (10) MIRODENII (4) MIROSURI URATE (1) MORCOVUL (1) NEMURIRE (1) NOUTATI MEDICALE (6) Noutăţi de la JOHN HOPKINS-- BINE DE RETINUT (1) O simplă înțepătură poate salva viața unui om (1) OBICEIURI SI TRADITII (1) ORARUL ORGANELOR NOASTRE (1) ORICE BOALA PORNESTE DIN MINTE (1) OSTEOPOROZA (1) PADUCELUL (1) PAPADIA (4) PARACETAMOLUL (1) Parintele Arsenie Boca - marturii si tratamente naturale (1) PASTE (1) PATRUNJELUL SI ALTE LEGUME (2) Păpădia (1) Pătrunjelui (1) PELINUL (1) PENTRU SANATATE (7) PESTICIDE (1) PIETRE LA FIERE. (3) PIETRE LA RINICHI (7) pietrele din fiere sau ficat (1) PILDE (1) PLANTE BIBLICE (11) Plante care ţin locul antibioticelor (1) PLANTE OTRAVITOARE (3) PNEUMONIA (1) PROBLEME DIGESTIVE (1) Probleme respiratorii (1) PURIFICAREA LIMFEI (2) REFLEXOLOGIE (2) REGIM ALIMENTAR (2) reteta Valeriu Popa (1) RETETE CULINARE (1) RETETE FOLOSITOARE (24) RETETELELE LUI VALERIU POPA (1) REUMATISM (2) ROSTOPASCA (1) SALVIA (1) SARE AMARA (1) SCLERODERMIA (1) SEL.ENIUL (1) SENTIMENTELE BUNE (1) SFATURI (17) SFATURI UTILE (3) SFATURI PENTRU CASA TA (22) SFATURI PENTRU FEMEI (5) SFATURI PENTRU GOSPODARIA TA (3) SFATURI PENTRU SANATATE (37) SFATURI VALERIU POPA (1) SFATURILE BIOTERAPEUTULUI DJUNA (1) SFECLA ROSIE (5) SISTEMUL IM UNITAR (1) SOARE SI PLAJE (1) SPONDILOZA (1) SPREIURI (1) STEATOZA (4) STEVIA (1) SUCUL DE SFECLA ROSIE MORCOV SI MAR (1) SUCURI (1) SUNATOARE (2) TELEFONUL MOBIL (3) TERAPIA CU SEMINTE (1) TERAPIA CU URINA (2) TERAPII ALTERNATIVE. (1) TOTUL DESPRE COCA- COLA (1) TOTUL DESPRE OUA (4) TOTUL DESPRE VERDETURI (3) TRATAMENT NATURAL al tuturor bolilor (1) TRATAMENT OUA DE PREPELITA (1) TRATAMENT PENTRU LUPUS (1) TRUCURI (2) TULBURARI DE VEDERE (4) ULEI DE MASLINE (5) ULEI DE OREGANO (1) ULEI DE RICIN (2) Un ucigas nevazut: gandurile negre (1) URZICILE (3) USTUROIUL (14) UTILE PENTRU TINE (3) VARZA ALBA (3) VARZA ALBA SI ROSIE (1) VIBRATIA VINDECARII (1) VITILIGO (1) ZERUL (1)

CITATELE ZILEI

Lista mea de bloguri

Postări populare