Faceți căutări pe acest blog

luni, 10 septembrie 2012

Ulei de masline extravirgin, pur sau light? Care e de preferat?




Atunci cand vrei sa cumperi ulei de masline, de cele mai multe ori te afli intr-o mare dilema, caci auzi fel de fel de sfaturi, respectiv ca un sortiment ar fi mai sanatos decat celalalt, mai ales atunci cand vine vorba de felul in care a fost procesat.

Exista o diferenta intre uleiul de masline pur, cel light si cel extravirgin,

Compozitia nutritiva a uleiului de masline

Uleiul de masline are o cantitate impresionanta de vitamina E, solubila in grasimi, el fiind considerat o buna sursa de polifenoli, niste antioxidanti excelenti. Continutul de grasime este de aproximativ 14 grame pe lingura, 1,9 grame de grasimi saturate, 10,3 grame de grasimi mononesaturate si 1,2 grame de grasimi polinesaturate.

Datorita continutului scazut de grasimi saturate, uleiul a devenit foarte popular la gatit, fie ca este vorba de salate sau de mancare pentru prepararea careia e nevoie de aragaz. Nu exista nici colesterol in el, datorita faptului ca nu are origine animala.

Uleiul light de masline

Acest termen se refera la cea mai slaba varianta a uleiului de masline, adica cea care are cea mai proasta calitate. Este procesat la caldura si cu ajutorul chimicalelor pentru a fi indepartate impuritatile si pentru a i se oferi culoarea deschisa si o aroma mai puternica decat a uleiurilor extravirgine. Uneori este amestecat cu ulei de rapita si alte tipuri, fiind si cel mai ieftin.

Ulei pur de masline

Uleiul pur de masline este un amestec de ulei procesat si un procentaj mic de ulei extravirgin. Procentajul poate sa fie de 95% ulei procesat si 5% extravirgin. Este mai putin scump decat cel exclusiv virgin si poate fi folosit si in felurile de mancare ce contin fructe, caci nu are o aroma prea intensa.

Ulei extravirgin

Uleiul extravirgin este considerat ca avand cea mai buna calitate si aroma, fiind produs din maslinele presate la rece, ceea ce inseamna ca nu sunt adaugate nici chimicale in decursul procedeului. Uleiul virgin, fara cuvantul "extra", este cel obtinut la a doua presare, avand o aroma usor mai slaba si o culoare mai deschisa. Aceste doua tipuri sunt cele mai bune pentru salate si sosuri.

SANZAIANA GALBENA




Sânziana galbenă (Galium verum) face parte din familiaRubiaceae, fiind o plantă cu flori galbene, mici şi dese ca o ploaie de stele, cu un parfum dulce şi un gust contrastant –

 puternic amar. Este întâlnită la marginea pădurilor, a
drumurilor, pe câmpii,
în fâneţe şi tufişuri. Se mai numeştedrăgaică, floarea lui Sântion, închegătoare, sânzuienă, sănjenă,
etc.
În medicina tradiţională, sânziana galbenă este folosită ca
remediu pentru:-
normalizarea activităţii glandei tiroide (pentru tratarea hiper şi hipotiroidiei şi a nodulilor tiroidieni);
-
tratarea laringitei (a inflamaţiei acute sau cronice a părţiisuperioare a traheii, formată din mai multe cartilaje, înstructura căreia intră și corzile vocale); tratarea paralizieicorzilor vocale şi a tumorilo
r de laringe;-
tratarea unor afecţiuni ale aparatului urinar (cistite, pielonefrite, litiază urinară);
-
tratarea gutei, hidropiziei, reumatismului, tulburărilor minoreale somnului, impotenţei;
-
şi tratarea afecţiunilor paratiroidiene, în principal,
dar nunumai.___
MOD DE ADMINISTRARE (sub formă de ceai(infuzie), pulbere, tinctură, macerat la rece, compresă, cataplasmă şi
unguent)

INTERN:-pulberea
 –

 planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia olinguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţinesub limbă timp de 10
-
15min., după care se înghite cu apă(pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i sealterează proprietăţile).
-maceratul la rece
 –

se prepară dintr
-
o lingură cu plantăadăugată la 250ml de apă, se menţine timp de 6
-8 ore la
temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomaculgol. În scop terapeutic se beau 3 căni cu macerat pe zi, cu 30
min. înainte de mese.-infuzia
 –

se prepară dintr
-
o lingură cu plantă adăugată la250ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 min. latemperatura camerei apoi se strecoară şi se bea pe stomaculgol. În scop terapeutic se beau 3 căni cu infuzie pe zi, cu
30min. înainte de mese.- tinctura
 –

se ia câte o linguriţă de tinctură diluată în 100ml deapă (jumătate de pahar) de 3
-4 ori pe zi, pe stomacul gol
(tinctura se cumpără gata preparată de la plafar).
EXTERN:-
se aplică local sub formă de comprese cu macerat sau cu
infu
zie de plantă, sau cataplasme care se obţin astfel: 1
-2
linguri cu pulbere fin măcinată se amestecă cu apă caldă astfelîncât să formeze o pastă care să poată fi aplicată extern.Deasupra se aplică un pansament ocluziv care să poatămenţine cataplasma la l
ocul afectat minim 3 ore.-
unguentul se aplică local pe regiunea tiroidiană, în cazulafectiunilor tiroidei (unguentul de sânziană
-
galbenă sefoloseşte ca atare şi pentru tratarea unor boli de piele, din cele
mai diverse (eczeme, impetigo, acnee, psoriazis, etc.)

CONTRAINDICAŢII: alergie la sânziene! Nu folosiţi sânziana
-
galbenă sub formă de tinctură dacăsuferiţi de gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal,hepatită virală, toxică şi metabolică, steatoză hepatică şi cirozăhepatică, nu consumaţi tinctură împreună cu tratamente carenu permit consumul de alcool (tinctura conţine alcool!) şi nicidacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi.CITIŢI prospectul preparatului naturist care conţine sânziană
-
galbenă înainte de administrare, respectând î
ntocmai
indicaţiile specificate în el.CONSULTAŢI medicul fitoterapeut!
___
OBSERVAȚIE!

Produsele pe bază de sânziană galbenă se pot achiziționa din
aproape orice plafar sau magazin naturist on-line, precum:
http://www.daciaplant.ro/products/view/139-ceai-de-sanziene-galbene http://www.daciaplant.ro/products/view/100-tinctura-de-sanziene 

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare