Faceți căutări pe acest blog

luni, 10 septembrie 2012

Ulei de masline extravirgin, pur sau light? Care e de preferat?




Atunci cand vrei sa cumperi ulei de masline, de cele mai multe ori te afli intr-o mare dilema, caci auzi fel de fel de sfaturi, respectiv ca un sortiment ar fi mai sanatos decat celalalt, mai ales atunci cand vine vorba de felul in care a fost procesat.

Exista o diferenta intre uleiul de masline pur, cel light si cel extravirgin,

Compozitia nutritiva a uleiului de masline

Uleiul de masline are o cantitate impresionanta de vitamina E, solubila in grasimi, el fiind considerat o buna sursa de polifenoli, niste antioxidanti excelenti. Continutul de grasime este de aproximativ 14 grame pe lingura, 1,9 grame de grasimi saturate, 10,3 grame de grasimi mononesaturate si 1,2 grame de grasimi polinesaturate.

Datorita continutului scazut de grasimi saturate, uleiul a devenit foarte popular la gatit, fie ca este vorba de salate sau de mancare pentru prepararea careia e nevoie de aragaz. Nu exista nici colesterol in el, datorita faptului ca nu are origine animala.

Uleiul light de masline

Acest termen se refera la cea mai slaba varianta a uleiului de masline, adica cea care are cea mai proasta calitate. Este procesat la caldura si cu ajutorul chimicalelor pentru a fi indepartate impuritatile si pentru a i se oferi culoarea deschisa si o aroma mai puternica decat a uleiurilor extravirgine. Uneori este amestecat cu ulei de rapita si alte tipuri, fiind si cel mai ieftin.

Ulei pur de masline

Uleiul pur de masline este un amestec de ulei procesat si un procentaj mic de ulei extravirgin. Procentajul poate sa fie de 95% ulei procesat si 5% extravirgin. Este mai putin scump decat cel exclusiv virgin si poate fi folosit si in felurile de mancare ce contin fructe, caci nu are o aroma prea intensa.

Ulei extravirgin

Uleiul extravirgin este considerat ca avand cea mai buna calitate si aroma, fiind produs din maslinele presate la rece, ceea ce inseamna ca nu sunt adaugate nici chimicale in decursul procedeului. Uleiul virgin, fara cuvantul "extra", este cel obtinut la a doua presare, avand o aroma usor mai slaba si o culoare mai deschisa. Aceste doua tipuri sunt cele mai bune pentru salate si sosuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare