Faceți căutări pe acest blog

duminică, 23 septembrie 2012

Cinci motive pentru care e bine să eviţi recipientele din plastic





- Marele scriitor american Normal Mailer a spus la un moment dat: “cred că există o forţă malignă liberă în univers care este echivalentul social al cancerului, şi aceasta este plasticul. Se infiltrează în orice. Este metastază. Pătrunde în fiecare por al vieţii productive”.

Probabil, avem cu toţii tendinţa să credem că este vorba despre un citat recent, o afirmaţie spusă după ce organizaţiile ecologice au devenit populare, însă nu este aşa.Mailer a spus aceste cuvinte în 1983, înainte ca obsesia Americii legată de tot ceea ce este plastic să atingă punctul culminant. Ce perspectivă incredibilă a avut!

Plasticul are rolul său în societatea modernă. Este o parte esenţială din maşinile noastre, din calculatoare, telefoane mobile, jucăriile copiilor şi practic din aproape orice folosim zi de zi. Însă, există un singur loc în care plasticul a depăşit cu mult faza incipientă, şi acesta este utilizarea sa în recipientele pentru mâncare şi pentru apă, relatează Wakeup-world.com.

Concluzia este că plasticul este realizat din materiale toxice. Este un fapt cunoscut că aceste toxine se pot infiltra în orice lucru cu care intră în contact. Şi este un fapt cunoscut că atunci când compuşii chimici ai plasticului sunt ingeraţi, aceştiadăunează organismului la nivel celular şi provoacă probleme de sănătate.

Analiştii vor spune cu siguranţă că organismul uman poate face faţă cu uşurinţăcantităţilor “mici” (pe care guvernul le numeşte în mod jignitor “niveluri de siguranţă acceptabile”) de toxine care sunt ingerate din plastic.

Însă, această scuză este una din cele mai mari eschivări din istorie. Dacă organismul uman nu a fost proiectat pentru a consuma plastic, atunci nicio cantitate nu este bună. Punct.

Iată cinci motive pentru care este bine să evitaţi recipientele de plastic:


1. Compuşii toxici din plastic te pot îmbolnăvi grav

Este normal să suferi de o varietate de probleme de sănătate pe măsură ce îmbătrâneşti. Însă, acest lucru este doar o parte a procesului de îmbătrânire? Sau poate este rezultatul unei supraîncărcări toxice a organismului? Este cunoscut faptul că numărul bolilor şi afecţiunilor, precum cancerul, Alzheimer, artrită, boli cardiace, deficienţe de vedere şi multe altele, se află într-o continuă creştere.

Ar putea fi acest lucru asociat în vreun fel cu o cantitate crescută de plastic în viaţa noastră? Recipientele de plastic pentru mâncare şi băuturi au devenit populare în anii 70 şi începând de atunci sunt omniprezente în viaţa noastră. Tot mai multe studii ştiinţifice dovedesc că substanţele chimice toxice ce pot fi găsite în plastic provoacă probleme de sănătate care variază de la cancer la infertilitate.

2. Nu există un plastic inofensiv

Plasticul care conţine compusul extrem de toxic bisfenol A (BPA) a fost tot mai mult subiect de ştiri în ultima vreme. Şi din acest motiv, consumatorii au fost păcăliţi să creadă că dacă un produs este “fără BPA” atunci este perfect sigur.

Însă asta este o minciună. Multe companii au înţeles faptul că pot vinde mai mult dintr-un produs dacă este etichetat “fără BPA”. Ghici ce? Poate este fără BPA, însă în locul acestui compus companiile folosesc substanţe BPS, un verişor primar al BPAcare poate fi la fel de toxic!

Concluzia este că nu poţi avea încredere 100% că un produs din plastic nu conţine compuşi care sunt toxici pentru organism!

3. Plasticul poate cauza probleme de fertilitate şi reproducere

Abilitatea de a procrea un copil sănătos este un miracol şi un eveniment incredibil în viaţa unei persoane. Însă, compuşii toxici care pot fi întâlniţi în componenţa plasticului ar putea face acest lucru să fie extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil, pentru milioane de persoane. Ceea ce a fost o speculaţie la un moment dat, devine acum un lucru sigur, deoarece tot mai multe studii şi cercetări dovedesc faptul că toxinele afectează capacitatea de reproducere.

De exemplu, aproape toate tipurile de plastic conţin substanţe chimice toxice care auun efect negativ asupra imunităţii şi a reglării hormonale, ambele lucruri afectând în mod direct fertilitatea.

În mod specific, BPA a fost descoperit că îngreunează capacitatea de concepere a femeilor şi determină o creştere a riscului de avort spontan. O nouă cercetare indică faptul că toxinele găsite în plastic pot provoca deficienţe la naştere şi probleme de dezvoltare la copiii.

4. Chimicalele din plastic te pot face gras

Există multe motive pentru care aproape două treimi dintre adulţii americani sunt fie supraponderali, fie obezi. Însă, unul din aceste motive poate fi cantitatea mare de plastic cu care mâncarea şi băutura noastră intră în contact direct.

Până la urmă, America este cel mai mare consumator de recipiente de plastic din lume. O cercetare interesantă explică faptul că o substanţă chimică folosită la scară largă în plastic, numită eter diglicidil bisfenol A (BADGE), poate determina celulele stem să devină celule grase. Potrivit unuia din autorii studiului “expunerea la astfel de chimicale îţi poate reprograma metabolismul şi te poate face mai susceptbil la depozitarea caloriilor în loc de a le transmite mai departe”.

5. Plasticul este foarte dăunător pentru planeta noastră

Indiferent dacă eşti un ecologist dedicat sau acest subiect nu se află pe lista de priorităţi, ideea este că trăieşti pe această planetă, şi tot aici vor trăi şi copiii tăi şi nepoţii tăi. Cu toţii avem o responsabilitate de a menţine planeta la un nivel locuibil, cât mai mult posibil.

În primul rând, plasticul este făcut în cele mai multe cazuri din petrochimicale cu ajutorul unui proces energetic intensiv care provoacă o poluare masivă şi o descărcare toxică majoră.

Ideea este că, fiecare recipient din plastic pe care îl foloseşti face planeta noastră mai puţin locuibilă. De asemenea, majoritatea plasticului din lume nu este reciclabil şi ajunge de obicei în depozite de deşeuri unde se degradează foarte încet. Potrivit Wikipedia, “Din anii 50, un miliard de tone de plastic au fost aruncate şi pot persista timp de sute şi chiar mii de ani”.
Care sunt cele mai bune soluţii?



Aşa cum am spus mai devreme, plasticul este o parte aproape imposibil de evitat din viaţa noastră de zi cu zi. Însă, există o diferenţă majoră între plasticul de la calculatorul tău şi cel care poate intra în contact cu mâncarea ta. Nu îţi mănânci calculatorul. Cea mai bună soluţie, care este convenabilă, accesibilă şi foarte sigură, este sticla şi anumite tipuri de metal.

Iată câteva soluţii minunate pe care le poţi descoperi în magazinele locale:

- Sticle de apă realizate din sticlă rezistentă la spargere: Aceste recipiente din sticlă au un înveliş din cauciuc care previne spargerea. Transformă complet gustul apei! Astfel, eviţi să foloseşti sticle din plastic.

- Paie din oţel inoxidabil: Cei mici nu trebuie să folosească paie din plastic, în schimb se pot folosi paiele din oţel inoxidabil.

- Recipiente din oţel inoxidabil: Renunţă la recipientele din plastic şi încearcă să le foloseşti pe cele din oţel inoxidabil. Recipientele de sticlă sunt o alternativă la fel de bună, însă multe dintre ele au capace din plastic.

- Alternative la accesoriile de gătit care nu se lipesc: Învelişul accesoriilor de gătit care nu se lipesc poate fi realizat dintr-un tip de plastic. În schimb, alegeţi accesoriile din ceramică sau din fontă emailată.

Surse mascate de BPA

Chiar dacă elimini tot plasticul din mâncarea ta şi din sursele de apă, există încă unele metode neaşteptate prin care BPA-ul extrem de toxic poate ajunge în viaţa ta.Iată cele mai des întâlnite dintre ele:

- Chitanţele: Acest lucru şochează pe foarte multă lume. Dar dacă atingi o chitanţă, iar apoi mănânci, BPA ajunge în organismul tău. Evită chitanţele sau spală-te pe mâini imediat ce ai atins una.

- Căptuşeala majorităţii alimentelor din conserve

- Unele sticle de lapte pentru bebeluşi şi suzete

- Multe din jucării şi alte produse pentru cei mici

- Unele sticle din aluminiu

- Sucurile şi berea la doză.

Articol din ziarul Financiarul..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare