1. SCORTISOARA
Prin scortisoara, intelegem scoarta aromatica a unor arbori,
totdeauna verzi care se dezvolta in zonele calde, folosita drept
condiment si in medicina, datorita compozitiei chimice a uleiului de
scortisoara.
Mentionari si semnificatii biblice
Cuvantul scortisoara se mentioneaza de mai multe ori in Sfanta Scriptura.
- Iesire 30, 23-25: "Sa iei din cele mai bune mirodenii: cinci
sute sicli (masura evreiasca avand 11,5 grame) de smirna aleasa;
jumatate din aceasta, adica doua sute cincizeci de sicli de scortisoara
mirositoare; doua sute cincizeci de sicli trestie mirositoare; casie
(specie de arbori ornamentali, folositi in medicina) cinci sute de sicli
socotiti dupa siclul sfant, precum si un hin (masura evreiasca pentru
lichide avand 6,50 litri) de untdelemn de masline. Din ele veti face mir
pentru ungere sfanta, inmiresmat dupa mestesugul facatorilor de
aromate; aceasta va fi mirul pentru ungere sfanta".
- Apocalipsa 18, 11-13: "Si negustorii pamantului vor plange. Si
vor boci asupra-i, ca nimeni nu le mai cumpara marfa, marfa de aur si
de argint si de pietre pretioase si de margaritare si de vison si de
porfira si de matase si de stofa stacojie, tot lemnul binemirositor si
tot lucru de fildes si tot lucru de lemn de mare pret si de arama si de
fier si de marmura si scortisoara si balsam si mirodenii si mir si
tamaie si vin si untdelemn si faina de grau curat si vite si oi…".
Cea mai buna si adevarata scortisoara provine din Sri Lanka, dar se cultiva si in India, Madagascar, Jamaica, China.
Descriere stiintifica
Cinnamomum Zeylanicum Ness este un frumos arbore, totdeauna
verde, din familia Lauraceae, ramurile opuse, cilindrice, frunze opuse,
ovale, lucitoare, flori mici, albe-galbui. Se cultiva pentru scoarta sa
aromatica. Sunt mai multe specii de Cinnamomum (cassia, aromatica,
fistula etc.). Scoarta si frunzele contin un ulei bogat in eugenol si
benzoat de benzil. In medicina, se folosesc partile componente: scoarta,
frunza, flori uscate, care pulverizate, se folosesc in combaterea unor
afectiuni.
Uleiul se obtine prin distilarea cu vapori de apa a scoartelor
ramurilor tinere, a florilor si a frunzelor. Uleiul esential are
culoarea galben catre maroniu deschis, cu miros caracteristic aromatic.
Uleiul esential obtinut numai din frunze este relativ neiritant; cel din
scoarta este iritant pentru mucoase.
Actiunea farmacologica: antidiareic, antimicrobian, astringent,
imunostimulator, afectiuni respiratorii, genito-urinare, in tratamentele
stomatologice, vermifug, in forme farmaceutice pentru scabie.
Uleiul de scortisoara s-a folosit ca ingredient la prepararea Sfantului si Marelui Mir din anul 2002
2. NARDUL
Prin nard se intelege numele dat mai multor specii de plante erbacee originare din regiunea muntilor Himalaya.
Mentionari si semnificatii biblice
- Cantarea Cantarilor 1, 11: "Cat regele a stat la masa, nardul meu a raspandit mireasma".
- Ioan 12, 1-8: „Atunci Maria, luand o litra (cantitate
echivalenta cu 326 grame) cu mir de nard curat, de mult pret, a uns
picioarele lui Iisus si le-a sters cu parul capului ei, iar casa s-a
umplut de mireasma mirului."
Amintind aceste episoade din viata pamanteasca a Mantuitorului
nostru Iisus Hristos, in care este vorba de ungerea cu mir pe care El a
primit-o inaintea Patimilor Sale, incercam sa atragem atentia asupra
elementului material - "mirul de mare pret", care prin sfintire devine
Sfantul si Marele Mir, cel prin care se pune temelie sfinteniei in viata
Bisericii si crestinismului. Desigur, de la ungerea cu mir, si de la
insusi numele Sau, Hristos, adica "cel uns", folosirea Sfantului Mir
exprima "un sens de transmitere, un sens de legatura spirituaIa" - cum
se exprima I.P.S. Antonie Plamadeala, Mitropolit al Ardealului - de
comuniune intre toti crestinii, in cazul Ortodoxiei, intre toti fiii
unei Biserici, de aceea, si la sfintirea lui participa toti arhiereii
unei Biserici.
Cu acest Sfant si Mare Mir, care contine circa 50 de
ingrediente, in care intra si uleiul de nard, se savarseste Taina
Mirungerii celor botezati si a celor care trec de la o alta religie la
crestinism, se tarnosesc (sfintesc) bisericile si se sfintesc
antimisele, acele obiecte de cult fara de care nu se poate savarsi -
canonic - Sfanta Liturghie.
Descriere stiintifica
Nardul este numele dat mai multor specii de plante erbacee din
familia Valerianaceae. Planta are radacina scurta si groasa, fibroasa si
foarte aromata, cu frunze moi si flori rosii purpurii fructul nuciform.
Este raspandit pe dealurile din India, China, Japonia, Himalaya, Nepal.
Din radacina de nard se extrage, prin diferite metode, uleiul de nard,
care intra ca ingredient in compozitia Sfantului si Marelui Mir, alaturi
de frunzele de nard si este folosit frecvent in parfumerie.
Actiune farmacologica
Uleiul din radacina de nard obtinut prin distilare, este un
lichid uleios, pal galbui, foarte placut mirositor, iute la gust, care
are actiune antiinflamatorie, antipiretica, bactericida, fungicida,
laxativa si purgativa. Se ambaleaza in sticle de culoare inchisa sau in
vase de alabastru cu gat lung si ingust. Laboratoarele de parfumerie din
Egipt se pare ca extrag cel mai bun ulei esential de nard. Astazi, unii
impostori falsifica uleiul natural de nard. Uleiul sintetic de nard
poate sa semene cu uleiul natural de nard, dar nu confera miros
permanent. Uleiul sintetic isi gaseste utilizare in industria
parfumurilor.
3. MASLINUL
Maslinul este un arbore fructifer totdeauna verde, cu trunchiul
adesea stramb, cultivat mai mult in regiunile mediteraneene pentru
lemnul si mai ales pentru fructele lui bogate in ulei. Ramura de maslin
este simbol al pacii.
Mentionari si semnificatii biblice
- Facerea 8,11: "Si porumbelul s-a intors la el spre seara, si
iata avea in cioc o ramura verde de maslin. Atunci a cunoscut Noe ca
apele se scursesera de pe fata pamantului";
- Iesirea 25, 6: "untdelemn pentru candele, miresme pentru mirul de uns si pentru tamaia cea binemirositoare”;
- Iesirea 30, 24: " casie (specie de arbori ornamentali,
folositi in medicina) cinci sute de sicli socotiti dupa siclul sfant,
precum si un hin (masura evreiasca pentru lichide avand 6,5 litri) de
untdelemn de masline";
- Psalmul 22,6: "Uns-ai cu untdelemn capul meu iar paharul Tau este adapandu-ma ca un puternic";
- Ps. 51,7: "Dar eu, ca un maslin roditor in casa lui Dumnezeu,
am nadajduit in mila lui Dumnezeu, in veac si in veacul veacului";
- Ps. 127,3: "Femeia ta ca o vie roditoare in laturile casei
tale; fiii tai ca niste vlastare tinere de maslin imprejurul mesei
tale";
- Isaia 17,6: "Vor ramane pe urma cateva roade, ca la scuturatul
maslinului, doua-trei masline pe varf, patru-cinci pe ramuri, zice
Domnul Dumnezeul lui Israel";
- Zaharia 4,3: "Deasupra lui, doi maslini: unul de-a dreapta candelei lui iar unul de-a stanga".
- Luca 7, 46: "Tu untdelemn capul nu Mi l-ai uns, ea insa cu mir Mi-a uns picioarele".
- Luca 10, 34: "si apropiindu-se, i-a legat ranile, turnand pe
ele untdelemn si vin si punandu-l pe dobitocul sau, l-a dus la o casa de
oaspeti si a avut grija de el".
Unul din cei mai importanti si mai frumosi pomi fructiferi din
Tara Sfanta, este maslinul sau olivul. Alaturi de paine si vin, uleiul
de masline este cunoscut ca fiind cel de-al treilea articol al
binecuvantarii lui Dumnezeu: "Si te va iubi, te va binecuvanta, te va
inmulti si va binecuvanta rodul pantecelui tau, rodul pamantului tau:
painea ta, graul tau, vinul tau, untdelemnul tau..." (Deuteronom 7, 13).
Descrierea stiintifica
Este un pom ce apartine florei mediteraneene. Se planteaza in
locuri inalte, placandu-i pamantul uscat. Maslinul are inaltimea de 6-12
m, trunchiul sau este adesea stramb, iar din cauza incolacirii
nodurilor, are o infatisare fantastica. Lemnul este galben cu dungi
negre, avand diverse utilizari. Frunza maslinului in forma de lance este
verde si iarna, iar ramurile sunt foarte numeroase. Florile de maslin
sunt dese si marunte, ca ale liliacului. Fructele se dezvolta din flori
albe in forma de cruce, au forma alunelor mai mari, culoarea fiind la
inceput verde si apoi neagra. Poate ajunge la o varsta foarte inaintata.
Unii spun chiar ca acest pom nu moare niciodata, deoarece mladitele ce
dau din radacini se pot dezvolta si rodi. Pentru aceea si Psalmistul
zice: "Femeia ta ca o vie roditoare in laturile casei tale; fiii tai ca
niste vlastare tinere de maslin imprejurul mesei tale". Uleiul de maslin
sau untdelemnul nu se extrage din samburi, ci din pulpa sau carnea
fructului (cu cat fructul este mai carnos, cu atat uleiul este mai putin
si inferior calitativ). Din aceasta constatare, vechii preoti egipteni
ziceau despre invataceii lor intocmai cum se zice si despre maslina - cu
cat mai multa carne pe ea, cu atat mai putin ulei, - adica cu cat
corpul este mai mare cu atat este mai putin suflet, mai putina minte in
el.
Istorie si legenda
Homer numea uleiul de masline "lichidul de aur". A fost
medicament, substanta magica, sursa inepuizabila de fascinatie si
uimire; asemanator vinului, nu exista doua tipuri de ulei de masline la
fel. Fiecare tip este influentat de sol, clima, soi, varsta, metode de
obtinere. Originea culturilor de maslin se pierde in negura vremii. O
ipoteza spune ca maslinul s-ar fi nascut in vremurile preistorice, in
sudul Asiei, de unde s-ar fi extins in Australia si spre Grecia. Alte
teorii indica bazinul mediteranean ca loc de origine a maslinului. O
alta teorie spune ca ar proveni din Etiopia. Descoperirile arheologice
indica faptul ca maslinii salbatici existau in insula Creta (Grecia) cu
mult inainte de nasterea civilizatiei. Din Creta s-au raspandit in Egipt
(2000 i. Hristos) si Palestina (1800 i. Hristos). In secolul al VI-lea
i. Hristos apar in bazinul mediteranean, ajung in Tripoli, Tunis si
Sicilia. In Spania, cultivarea maslinilor a fost introdusa in timpul
dominatiei maritime a fenicienilor (1050 i. Hristos). Dupa descoperirea
Americii, maslinul a traversat oceanul, iar in 1580 era cultivat in
Mexic, Peru, California, Chile si Argentina. In orice caz, cea mai mare
productie de ulei de masline provine din regiunea Mediteranei. Legenda
spune ca aparitia maslinului a fost in Grecia, ca rezultat al
conflictului dintre Poseidon, zeul marilor, si Atena, zeita razboiului
si a intelepciunii. Se spune ca Poseidon a lovit cu tridentul sau in
piatra si a inceput sa curga apa sarata; Atena a lovit cu sulita in
pamant si a rasarit un maslin. Cum pomul a fost considerat mult mai
valoros pentru poporul din Atica, noul oras a primit numele de Atena. Se
spune ca toti maslinii din Atena se trag exact din cel daruit de zeita
oamenilor. Dominand maiestuos tarmurile stancoase ale Greciei, maslinii
au ajuns in scurt timp "stalpii" societatii elene. Erau atat de
pretuiti, incat cel care avea nesabuinta de a taia un pom era condamnat
la moarte sau exil. La randul lui, uleiul de masline devenise cea mai de
pret marfa. Corabiile erau construite in scopul de a transporta din
Grecia spre centrele comerciale din zona Mediteranei.
Maslinul este simbolul gloriei si pacii; el si-a dat ramurile
pentru slavirea celor victoriosi, fie in jocuri prietenesti, in
intrecerile olimpice, fie in razboaiele scaldate in sange. Coroanele
confectionate din ramuri de maslin erau oferite zeitatilor si
persoanelor extrem de importante. Astfel de coroane au fost gasite in
mormintele lui Tutankamon.
In Tara Sfanta – Palestina - maslinul este la mare pret. Regele
David avea paznici care vegheau asupra culturilor si a depozitelor,
astfel ca pretiosul ulei din fructele sale sa fie in siguranta.
Credinta ca uleiul de Masline confera putere si tinerete era
raspandit in intreaga lume antica. In Egipt, Grecia si Roma se
intrebuinta foarte mult atat in scopuri medicinale, cat si cosmetice. De
exemplu, in Mexic, a fost descoperita o lista cu ingrediente (fenicul,
susan, telina, creson, menta, salvie, trandafir si ienupar) adaugate
uleiului de masline pentru obtinerea unor unguente.
In ciuda iernilor destul de geroase, uneori si a verilor
inabusitoare din zonele unde el este cultivat, maslinul continua sa
creasca, sa se inalte spre cer, sa ofere fructele din care, prin
diferite metode, se extrage uleiul de masline, care sa vindece si sa fie
privit cu adoratie.
Cel mai bun si mai fin ulei se obtine din masline inca necoapte.
De aceea pentru a nu se rupe crengile proaspete, maslinele nu se culeg
cu mana. In legiuirile casnice ale lui Moise se porunceste anume sa nu
se scuture maslinul de tot. "Cand vei bate maslinul tau, sa nu te
intorci sa culegi ramasitele, ci lasa-le strainului, orfanului si
vaduvei" (Deuteronom 24, 20). Maslinul era cultivat in toate colturile
Tarii Sfinte pe suprafete intinse asa incat, pe drept cuvant, se poate
spune ca el este emblema Palestinei. Padurile de maslin se intindeau pe
distante de ore, spre nord si spre nord-est de Gaza, spre sesurile
Saronului. Prielnic culturii maslinului era si sesul pe coasta
feniciana. Culturile de maslin faceau bogatia Betleemului si acopereau
coastele joase ale vailor Hebronului. Singura ingrijire pe care acest
pom o cere este aceea de a-l altoi cand este salbatic, osteneala pe care
el o rasplateste din belsug. Taranii din Palestina - felahii - spun ca
vita de vie e o "sitt” - o delicata doamna de la oras care necesita
multa ingrijire si atentie. Smochinul este o "fellaha" - o taranca deja
bine intarita, care nu are nevoie decat de putina ingrijire. Maslinul
este insa o beduina care si in locuri pustii si neumblate este inca
destul de tare si capabila de munca.
In Ierusalim era vestit pentru culturile de maslin, asa-numitul
Muntele Maslinilor cu gradina Ghetsimani, care in traducere romaneasca
inseamna "teasc de untdelemn". Aceasta este gradina mult iubita si de
Mantuitorul, Care foarte des venea aici sa se roage si unde, de altfel a
fost si prins. Inca si astazi sunt aici un numar de maslini foarte
batrani, despre care traditia spune ca ar fi chiar din acei sub care
Domnul se ruga.
In antichitate, Palestina exporta untdelemn Tirului si
Egiptului. Uleiul de masline era intrebuintat mai intai pentru mancare,
apoi la sacrificii, la fabricarea mirului, la arderi, precum si pentru
alinarea si vindecarea ranilor.
Dupa frunzele totdeauna verzi, maslinul inchipuie nemurirea.
Ramura de maslin este simbolul pacii, iar ramurile multe si stufoase
sunt simbolul familiei numeroase. Exista si maslin salbatic, din
fructele caruia se obtine un ulei de calitate inferioara.
Din lemnul maslinului se confectioneaza obiecte de arta. Este
mult pretuit pentru lemnul sau fin si dens din care au fost ciopliti
heruvimii, usile, cornisele si stalpii Templului lui Solomon (1 Regi,
6,23 si 31-33).
Maslinul este pomenit in Biblie mai mult de 40 de ori, fiind
unul dintre cei dintai arbori amintiti in Sfanta Scriptura. Asa de
exemplu, dupa ce Potopul lui Noe inceteaza, prima frunza pe care o aduce
porumbelul de pe pamant este frunza de maslin, lucru dupa care Noe
cunoaste ca apele au scazut. Untdelemnul de maslin este considerat
untura Orientului. Maslinele sunt mancate fie fierte in ulei, fie
conservate (murate). De cele mai multe ori un maslin da pana la 100-150
litri de ulei. In Palestina, fara paine si ulei sateanul nu poate trai,
folosindu-l chiar si la iluminat. La serviciul divin de la Cortul Sfant,
in afara de luminat, untdelemnul servea si la ars in candela, precum si
la ungerea sacra a regilor, profetilor, preotilor. Nu rareori este
intrebuintat si la vindecarea ranilor. Se dadea cu el pe cap, ca simbol
al curateniei totale.
Untdelemnul de calitate inferioara se intrebuinteaza astazi la
obtinerea sapunului. In Palestina sunt multe intreprinderi de fabricare a
sapunului din untdelemn de masline si astazi. Pentru scoaterea
untdelemnului din masline, se sapau in stancile Palestinei, doua
rezervoare sau gropi de aproximativ trei metri cubi. Cel in care se
tescuiau maslinele era asezat mai sus decat cel in care se scurgea
uleiul. Maslinele erau calcate cu picioarele, cum se calca la noi
strugurii, desigur dupa ce mai intai erau desfacute de samburi cu o
roata mare de piatra. Untdelemnul curgea in rezervorul de mai jos, de
unde era scos si vandut sau folosit la mancare. Untdelemnul este folosit
nu numai ca element indispensabil pentru hrana omului, ci si ca un
balsam pentru vindecarea ranilor. In crestinism, untdelemnul este
folosit in cult in diferite imprejurari: la Botez, la Sfantul Maslu
(cand se face slujba speciala pentru bolnavi si preotul ii unge de sapte
ori cu untdelemnul sfintit pentru tamaduire si curatire de pacate); la
sfarsitul Liturghiei cand se miruiesc credinciosii, la Litie.
Uleiul de masline este un lichid pal, galben, cu nuanta verzuie,
gust usor iute si miros placut, reactie acida si se intrebuinteaza la
prepararea Sfantului si Marelui Mir. Pentru folosirea lui la prepararea
Sfantului si Marelui Mir, uleiul de masline trebuie sa aiba buletin de
analiza, in care sa fie specificata data de preparare si de expirare, sa
fie virgin, adica din prima extractie, sa se importe in bidoane de
20-25 litri pentru eficienta economica, de preferinta de la o singura
firma greceasca sau italiana si sa se procure in anul cand se prepara
Sfantul Mir.
Termenul de valabilitate al uleiului de masline este limitat la
cca 3 ani. El se pastreaza la temperatura de + 8° C. Cand se prepara
Sfantul si Marele Mir, toata cantitatea de ulei va fi tinuta la
temperatura de 15-20° C, in jur de 48 ore pentru fluidificare.
Efectele terapeutice ale uleiului de masline virgin
Uleiul de masline virgin era considerat de catre vechii greci
cheia longevitatii si a pastrarii integritatii mentale. Acest
aliment-medicament obligatoriu trebuie sa faca parte din farmacia casei.
Cei ce vor sa-si mentina inima sanatoasa si arterele curate, fara
ateroame, este suficient sa ia opt saptamani, pe langa dieta obisnuita,
doua linguri de ulei de masline pe zi. Uleiul de masline se ia si pentru
hipertensiune, trei linguri pe zi, una dimineata, una seara si una in
salate. Uleiul de masline poate inlatura diabetul zaharat la adulti daca
se administreaza timp de opt saptamani doua linguri de ulei de masline
pe stomacul gol, iar pentru intretinere o lingura pe zi toata viata. In
bolile de nervi, se consuma in fiecare dimineata o lingura de ulei de
masline si ar fi bine daca gospodinele ar folosi la prepararea
alimentelor numai ulei de masline. El este si un excelent vermifug de
aceea copiilor li se vor da trei linguri pe zi. In caz de constipatii se
iau doua linguri de ulei de masline seara, la culcare, timp indelungat,
fiind unul din cele mai blande laxative. Uleiul de masline este un bun
antidot pentru intoxicatii cu ciuperci. Pana la venirea medicului
inghite un amestec de praf de carbune de lemn cu ulei de masline din
belsug, care ajuta la neutralizarea otravii. Vezica biliara este
stimulata cu una-doua lingurite de ulei de masline, inainte de masa.
Acesta declanseaza secretia vezicii inainte ca mancarea sa ajunga in
stomac. Datorita vitaminei E pe care o contine, uleiul de masline ajuta
la vindecarea ulcerului, el functionand ca un pansament gastric, daca se
iau doua lingurite pe zi timp indelungat. Uleiul de masline este bun si
pentru uz extern contra caderii parului, gutei, crapaturilor pielii si a
calcaielor. Uleiul de masline este indicat in cazul tenurilor uscate si
ridate. Cu un strat subtire de ulei, ungeti-va fata, pe gat si pe
antebrate, prin miscari circulare si repezi. Acest tratament mentine
pielea suficient de intinsa, inmoaie zbarciturile.
Conditii de calitate si conservare
Uleiul de masline se pastreaza la loc racoros. Temperatura de
coagulare este de 6-8° C. Termenul de valabilitate trebuie sa fie
indicat foarte clar in certificatul de calitate si pe fiecare ambalaj.
In general, uleiul de masline virgin are valabilitate 3 ani din momentul
extragerii.
4. CEDRUL
Este un arbore din familia pinaceelor, cu lemnul tare, cu ramuri
orizontale. Lemnul acestor arbori, de culoare brun-galbuie este
rezistent, uleios, cu miros puternic. Este folosit in constructii
navale, la fabricarea mobilelor, in sculptura etc.
Mentionari si semnificatii biblice
Dintre toti arborii amintiti in Sf. Scriptura, cel mai laudat
este cedrul. Este pomenit cam de 75 de ori, iar adesea este dat ca
simbol al maretiei. Iata cateva locuri unde este amintit cedrul: Numerii
24,6; 3 Regi 6,15: "Peretii templului i-a imbracat pe dinauntru cu
scanduri de cedru; de la pardoseala templului si pana la tavan si
capriori, cu lemn de cedru i-a captusit peste tot, iar pardoseala a
facut-o din scanduri de chiparos"; 4 Regi 14,9; Cantarea Cantarilor
5,15; Isaia 2,13; lezechiel 17, 22.
Solomon, rege al statului Israel (cca 973-933 i. Hristos), fiul
si succesorul lui David, a construit (din cedru) vestitul complex
arhitectural din Ierusalim (templul lui Iahve si palatul regal). La
constructia acestui vestit templu s-a intrebuintat foarte mult lemn de
cedru din Liban, fiindca era un lemn tare si bun de constructie.
Solomon, ca sa obtina acest lemn pentru construirea templului, deoarece
in Palestina nu se gasea, a trebuit sa faca un tratat de alianta cu
Hiram, regele Tirului. Dupa cele ce aflam din Sf. Scriptura, tot templul
era captusit cu lemn de cedru. Chiar si astazi, lemnaria acoperisului
Sf. Mormant al Mantuitorului este facuta din lemn de cedru. Atat de
obisnuit si vestit altadata, astazi, cedrul Libanului este ceva foarte
rar (chiar daca pe drapelul Libanului se afla cedrul). Padurea
principala se afla in Siria, langa Tripoli, pe partea superioara a vaii
ce duce spre Marea Mediterana, cam la 25 km de mare si la aproape 2000 m
altitudine. Se mai afla cativa cedri foarte aproape de Beirut. De
obicei, aici merg calatorii europeni ca sa-i vada. Ca sa nu dispara,
acestia sunt paziti, cu multa severitate, de catre autoritatile
guvernului din Siria. De curand, o echipa de cercetatori germani din
Munchen, a experimentat o reteta antica de tratare a lemnului de cedru
si a descoperit ca prin acest procedeu se poate extrage guaiacol
(C7H8O2) un lichid incolor, cu miros specific, care este un conservant
chimic foarte puternic. Aceasta este substanta care confera mumiilor
capacitatea de a rezista timp de mii de ani. Oamenii de stiinta au
extras uleiul esential de cedru, bogat in guaiacol, folosind o metoda
straveche mentionata de Plinius cel Batran care a scris despre
imbalsamarea cu o substanta pe care o numeste "cedrium".
Descriere stiintifica
Dupa raspandire, sunt mai multe specii de cedru: Cedrus
atlantica din Maroc, Cedrus brevifolia din Cipru, Cedrus libani din
Liban, Cedrus deodora din Asia Centrala. Toate speciile fac parte din
familia pinaceelor. Este un mare si frumos arbore totdeauna verde, cu
ramurile intinse, orizontale, rigide; frunzele de un verde inchis,
aproape cilindrice, sunt fasciculate, scurte si rigide. Florile
masculine sunt solitare pe ramuri scurte, cele feminine cate 1-2;
conurile ovale, scurt pediculate, la inceput purpurii, brune-cenusii la
maturitate, asemanatoare bradului nostru.. Creste in Liban, Cipru, Maroc
si Algeria. Uneori, este cultivat si ca planta decorativa, prin
aspectul sau in forma de piramida si prin infatisarea sa maiestuoasa.
Este unul dintre copacii cei mai impozanti. Poate sa ajunga pana la
inaltimea de 30 m, iar trunchiul, cu ramurile sale, face un cerc, de
13-15 m. Din tulpina lui dreapta ca lumanarea, pornesc crengile, care
apoi se ramifica intr-un mare numar de brate ce se intind orizontal.
Uleiul se obtine prin distilarea cu vapori de apa a frunzelor,
conurilor si a taieturilor proaspete din trunchiul arborilor. Nu este
toxic, nu este iritant. Culoarea este oranj, gustul dulceag.
Actiune farmacologica: antiseptic al cailor respiratorii, antiseboreic, expectorant, mucolitic, sedativ nervos, stimulent tonic.
5. MIRTUL
Mirtul este un arbust mediteranean, inalt de circa cinci metri,
cu frunze alungite, persistente, aromatice, si cu flori mici, albe
(Myrtus communis). Arbustul raspandeste permanent un miros placut.
Mentionari si semnificatii biblice
Neemia 8,14-15. Si a zis Ezdra: "Duceti-va de cautati, in munte,
crengi de maslin salbatic, de mirt, de finici si de tufari, si faceti
corturi, asa cum este scris".
Isaia 41,19-20: "Sadi-voi in pustiu: cedri, salcami, mirti si maslini… ".
Isaia 55,13: "In locul spinilor va creste chiparosul si in locul urzicii va creste mirtul. A Domnului va fi slava".
Manunchiurile de mirt erau considerate de vechii evrei un semn
de placuta aducere-aminte a vremurilor bune, fagaduite de Domnul
poporului sau. Crengutele mladii, coaja lor frageda si rosie si plina de
frunzisoare lucitoare si totdeauna verzi, sunt parca anume create spre a
face cununi din ele. In zilele de sarbatoare, israelitiii impodobeau cu
frunze de mirt colibele. In antichitatea pagana, in mod special, mirtul
era arbustul inchinat zeitei Afrodita. Tot la pagani, ramura sau cununa
de mirt a fost simbolul invierii in lupte si intreceri. In crestinism,
el este simbolul biruintei asupra mortii si se planta pe morminte. Fiind
apoi considerat si ca simbol al frumusetii, tineretii si fecioriei,
mirtul este purtat in jerbe si cununi si de nuntasi.
Descriere stiintifica
Myrtus communis este un frumos arbust, totdeauna verde, care
raspandeste un miros placut, din familia Myrtaceae; frunzele opuse,
mici, numeroase, ovale sau lanceolate, scurt petiolate sunt persistente;
florile solitare sau cate doua sunt mici si albe, fructele carnoase
sunt boabe globuloase de un albastru negricios. Este originar din
regiunea mediteraneana (Europa sudica), cultivat adesea si pe la noi, ca
arbust ornamental. In Palestina si in intregul Orient, mirtul ajunge la
inaltimi considerabile, de trei, patru metri, desi este considerat
arbust.
Lemnul de mirt este tare, fiind folosit pentru strungarie fina.
In vechime, fructele puse in vin constituiau un medicament intaritor al
bolilor de stomac. Sunt intrebuintate si drept condiment, datorita
uleiului esential pe care-l contine, avand un gust asemanator cu
piperul.
Uleiul esential se extrage din organele arbustului (flori,
frunze si ramuri), prin distilare cu vapori de apa. Este un lichid
galbui deschis, cu mirosul apropiat de camfor si eucalipt, gust arzator,
nu este toxic, iritant sau sensibilizant.
Actiune farmacologica. Uleiul esential este: anticataral,
antiseptic pulmonar si urinar, astringent, balsamic, bactericid,
expectorant, sedativ.
6. ISOPUL
Mentionari si semnificatii biblice
Iesirea 12, 22: "Luati un manunchi de isop si, muindu-l in
sangele strans de la miel intr-un vas, sa ungeti pragul de sus si
amandoi stalpii usii cu sangele cel din vas, iar voi sa nu iesiti nici
unul din casa pana dimineata".
Leveticul14, 51-52: "Va lua lemnul de cedru, ata, isopul si
pasarea vie si le va muia in sangele pasarii injunghiate si in apa de
izvor si va stropi casa de sapte ori. Si va curati astfel casa cu
sangele pasarii, cu apa de izvor, cu pasarea cea vie, cu lemnul cel de
cedru, cu ata rosie rasucita si cu isop".
Numeri 19, 6: "Apoi sa ia preotul lemn de cedru, isop si ata de lana rosie si sa le arunce pe juninca ce se arde ".
Numeri 19, 18: "Un om curat sa ia isop, sa-l moaie in apa aceea
si sa stropeasca din ea casa, lucrurile si oamenii cati sunt acolo si
pe cel ce s-a atins de os de om".
Psalmul 50, 7: "Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati, spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi".
Ioan 19, 29: "Si era acolo un vas plin cu otet; iar cei care Il
lovisera, punand in varful unei trestii de isop un burete inmuiat in
otet, l-au dus la gura Lui". (ramura de isop a constituit suportul
buretelui si amandoua au fost ridicate in varful unei trestii).
Evrei 9, 19: "Intr-adevar Moise, dupa ce a rostit intregului
popor toate poruncile din Lege, luand sangele cel de vitei si de tapi,
cu apa si cu lana rosie si cu isop, a stropit si cartea si pe tot
poporul".
Credinta in puterea curatitoare a isopului nu a pierit nici dupa
Moise. Din contra, ea este exprimata si dorita cu deosebita convingere
si de David imparatul, in pocainta lui adanca dupa pacatul savarsit cu
sotia lui Urie Heteul. El zice asa cum am aratat in Psalmul 50, 7:
"Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati..."
Descrierea stiintifica
Hyssopus officinalis din familia Labiatae, este un subarbust,
originar din regiunile calcaroase si aride ale Europei meridionale; la
noi creste numai in cultura. Are aspect tufos, cu tulpini lemnoase la
baza, erbacee si patrunghiuIare in partea superioara ce poarta frunze
opuse, intregi, lineare, cu varful ascutit. Florile sunt mici, albastre
sau albastru violaceu, reunite in spice unilaterale in regiunile
terminale ale ramurilor. Infloreste din iulie pana in septembrie.
Produsul vegetal folosit se recolteaza in timpul infloririi, numai
partile aeriene nelignificate si se usuca la umbra.
Din partile aeriene, se obtine prin diferite metode de distilare uleiul de isop, lichid incolor, uleios, cu miros aromat placut.
Actiune farmacologica: astringent, antiseptic, antiviral, carminativ, tonic-amar.
Modul de folosire Herba Hyssopi se foloseste sub forma de
infuzie 2-3%, se da intern cate 200 ml pe zi ca expectorant si
antisudorific, mai ales in bronsitele cronice si astmul bronsic. Extern
se foloseste sub forma de cataplasme ca cicatrizant al ranilor. Intra in
compozitia ceaiurilor antiasmatice, pectorale si sudorifice.
7. VITA DE VIE
Marturiile arheologice dovedesc faptul ca, pe teritoriul actual
al Romaniei, vita de vie se cultiva din epoca fierului (secolele V-I i.
Hristos). Despre amploarea pe care o luase aceasta cultura in Dacia, in
vremea regelui Burebista (82-44 i. Hristos), exista stirea oferita de
istoricul grec Strabon, care spune ca regele ar fi ordonat sa se treaca
la desfiintarea viilor, pentru ca se depasisera cu mult nevoile
consumului. De la inceputurile ei, cultura vitei de vie a inceput sa se
dezvolte pe teritoriile care ofereau cele mai bune conditii naturale
pentru realizarea vinurilor de calitate, cum este podgoria Murtfatlar.
Vita de vie este arbust tarator si agatator. Ceea ce este mai
important sub aspect terapeutic sunt frunzele de culoare rosiatica.
Farmacologie
Actiunea biologica si utilitatile chimice ale preparatelor din
frunzele de vita de vie de culoare rosiatica, descrise in literatura de
specialitate actuala s-ar putea rezuma la actiunea protectoare a vaselor
capilare si actiunea in insuficienta venoasa a arterelor inferioare si a
complicatiilor care deriva din aceasta: varice, tromboflebite, edeme
etc.. Forma cea mai simpla a acestor manifestari este caracterizata prin
edeme usoare, evidente in special seara la persoanele care lucreaza cea
mai mare parte a zilei in picioare. Proprietatile farmacologice ale
acestor preparate se manifesta in primul rand asupra sistemului
circulator, in special asupra vaselor capilare. Administrarea
produselor fitoterapeutice pe baza de vita de vie reactiveaza
microcirculatia locala, amelioreaza fluxul venos si usureaza
indepartarea lichidelor interstitiale, reducand astfel edemele.
Cura de struguri. Fructele vitei de vie, strugurii, sunt
adevarate laboratoare chimice in miniatura, in boabele de struguri fiind
„de toate, pentru toti": apa, zahar, vitamine, substante protectoare
ale sistemului vascular, ale imunitatii vizuale, tonice, saruri
minerale, diuretice, laxative etc. Proprietatile lor terapeutice depind
de varietatea si de solul pe care creste vita de vie. Astfel, strugurii
produsi de soluri argiloase au aciditate mai mare si substanta uscata in
cantitate mai mica, precum si proprietati laxative si purgative;
strugurii proveniti din vita de vie care creste pe soluri calcaroase sau
silicoase au proprietati diuretice si depurative; strugurii albi sunt
usor excitanti ai mucoasei stomacului, iar cei negri - astringenti si cu
actiune tonica.
Cura de must. Prin efectul ei diuretic si depurativ, cura de
must dureaza 30 de zile. Se organizeaza in felul urmator: prima zi -
consumarea a 0,500 litri de must in trei reprize, cu 30 de minute
inaintea meselor; a 14-a zi se ajunge la o cantitate de doi litri de
must (deci cantitatea creste progresiv de la o zi la alta); zilele a
15-a, a 16-a si a 17-a: se beau zilnic cate doi litri de must, fara a
manca altceva; apoi, cantitatea incepe sa scada treptat pana se ajunge
la 0,500 litri, adica se ajunge la cantitatea de must cu care s-a
inceput cura.
Medicamente din struguri. Sa spunem cateva cuvinte si despre
medicamentele din struguri. Cand spunem struguri, ne gandim imediat la
vin. Nici o alta "zeama" alcoolica naturala nu contine peste 600 de
componente ca vinul. Pasteur aprecia ca vinul este "cea mai sanatoasa si
nobila dintre bauturi". Specialistii au constatat ca vinul are o serie
de influente pozitive asupra organismului uman cum ar fi proprietatile
antivirale si antibactericide. Statisticile demonstreaza ca infarctul de
miocard este de patru ori mai mic in tarile viticole, comparativ cu
celelalte. S-au studiat si semintele boabelor de struguri, in cele din
urma, s-au putut produce unele medicamente cu efect protector
cardiovascular. De asemenea, din pielita strugurilor pentru vinurile
rosii s-a obtinut componentul numit "Resveratrol" - cu rol protector
impotriva cancerului.
Medicina naturala recomanda strugurii in urmatoarele boli:
Angina: - faceti gargara cu suc de boabe de struguri recoltate inainte de a se coace.
Bronsite - pentru a lupta impotriva bronsitei cronice, faceti
un decoct din boabe de struguri uscate in cuptor. Fierbeti 0,500 litri
de apa si adaugati o lingura de struguri uscati. Lasati sa fiarba un
sfert de ora, fara capac. Strecurati apoi lichidul si beti-l cald. Poate
fi reincalzit.
Buze crapate - aplicati o pomada compusa din suc de struguri (30
g), unt (25 g) si ceara galbena (12 g). Fierbeti totul intr-un vas
emailat sau intr-o oala smaltuita, pana ce amestecul atinge consistenta
unei alifii.
Constipatie, cistita - beti suc de struguri, bine copti (must).
Diaree - faceti o infuzie din foi de vita uscata (25 g la un litru de apa). Beti cate o ceasca de 3 ori pe zi.
Retentie de urina - presati (stoarceti) 1,5 kg de struguri albi
pentru a extrage sucul. Filtrati si beti jumatate din cantitatea
obtinuta dimineata, pe stomacul gol, iar cealalta jumatate seara,
inainte de culcare; inainte de a-l bea, adaugati cateva picaturi de
zeama de lamaie.
In concluzie, retineti: vinul este prima bautura igienica dupa
apa naturala, minerala, racoritoare si sifon. Depinde numai de
cantitatea care se bea!
Bibliografie: Farmacist primar Dumitru Ghe. Raducanu, „Arbori,
plante si aromate biblice”, in B.O.R. NR. 1-4, ian.-apr. 2004, pg.229.