Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 septembrie 2010

Vitamine de toamna


Odata cu venirea toamnei incepe lupta organismului cu riscul de imbolnaviri cauzate de temperaturile in scadere si vantul tot mai puternic.

Dar tot toamna ne ofera si cele mai bune resurse pentru cresterea imunitatii si, prin urmare, pregatirea scutului in fata schimbarilor vremii.

Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education in cadrul Herbalife Ltd. si membru in „Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA), ne prezinta cateva dintre legumele si fructele bogate in rezerve de vitamine si minerale necesare organismului in lunile de toamna.

Strugurii contin unul dintre cei mai eficace antioxidanti recunoscuti la momentul actual, flavonoidele (lupta impotriva radicalilor liberi, incetinesc imbatranirea celulelor si stimuleaza imunitatea organismului), si contin potasiu, avand valoare energetica importanta.

Marul are efect depurativ pentru sange (scade colesterolul), tonic pentru nervi si muschi, prevenind instalarea infectiilor intestinale, bronsice, reumatismale.

Prunele au efect decongestionant pentru ficat, stimulent al functiilor nervoase.

Nucile asigura un aport de grasimi nesaturate, minerale, vitamina E, sulf si arginina, mentinand arterele flexibile si inima intr-o stare buna de functionare.

Varza si ardeiul ocupa primele locuri in topul legumelor care contin vitamina C. Pentru a obtine doza zilnica de vitamina C este suficient un ardei gras proaspat sau 200 de grame de varza proaspata.

• Pentru rezervele de vitamina A avem nevoie de morcovi. Un pahar de suc de morcovi pe zi are efect antiseptic, anti-inflamator, cu efecte impotriva cancerului si revigoreaza culoarea pielii.

• Vitamina E este cel mai puternic antioxidant natural. Vitamina E se gaseste din abundenta in uleiurile vegetale (de floarea soarelui, masline, migdale).

• Vitamina B6 este o vitamina speciala pentru imunitate si se gaseste in mai multe legume: cartofi, morcovi, varza, pastai, boabe.

„Nu va faceti griji ca au trecut zilele de vara. Vremea este in continuare de partea voastra, oferindu-va resurse de sanatate. Profitati de legumele si fructele parfumate ale toamnei, in toata splendoarea lor coloristica si a compozitiei, pentru a va intari organismul si a fi pregatiti pentru o lupta si mai apriga, cand se apropie lunile de iarna”, a adaugat dr. Luigi Gratton.

Gutuia - Fructul de Aur al sanatatii

Gutuia – supranumita si fructul de Aur sau fructul cu o suta de prorietati – este utilizata in medicina naturista si cosmetica pentru proprietatile sale terapeutice, dar si in bucatarie pentru gustul si aroma sa deosebita.

Gutuia - Fructul de Aur al sanatatiiGutuia prezinta un continut ridicat de vitamine, minerale, fibre si substante active, avand efecte tonice asupra tuturor organelor si fiind indicata cu precadere in astenii, convalescenta sau imunitate scazuta.

Beneficiile gutuii

Se considera ca acest fruct are peste 100 de proprietati medicinale. Dintre acestea, cele mai importante utilizari si beneficii ale gutuii ar fi:

- Sunt tonice ale imunitatii, stimuleaza formarea anticorpilor si lupta impotriva infectiilor;

- Contin antioxidanti si fibre, contribuind astfel in prevenirea cancerelor;

- Sunt foarte bune tonice cerebrale, putand fi consumate mai ales in perioadele de suprasolicitare intelectuala.

- Au proprietati afrodiziace;

- Sunt utile in raceli si tuse, favorizand refacerea organismului, stimuland imunitatea calilor respiratorii si favorizand expectoratia in tuse.

- Gutuile sunt o hrana excelenta pentru ficat. Ele se pot consuma crude, uscate (deshidratate) sau chiar in preparate cu miere, lamaie si nuci.

- Gutuile sunt tonice digestive, facilitand motilitatea intestinala si digestia, scazand riscurilor afectiunilor inflamatorii intestinale, bolilor parazitare si celor diareice;

- Sunt utile in afectiunile respiratorii, ca: raceli, faringite, bronsite, rinite (infuzia cu ceai de gutui), traheite, chiar si ca tratament adjuvant in pneumonii si tuberculoza. Se vor folosi si semintele pentru a obtine aceste beneficii.

- Gutuile prezinta proprietati antiinflamatorii si analgetice, consumul acestora aducand beneficii in bolile inflamatorii, insa ca tratament adjuvant, acestea nu vor inlocui tratamentul indicat de medic;

Gutuia - Fructul de Aur al sanatatii- Gutuile au efecte pozitive asupra starii psihice, combat depresiile, epuizarea, anxietatea si stresul;

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare